Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 01

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.01.
a helyi szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az év végéhez, azaz egy újabb évhez közeledve nemcsak az önkormányzatnál alkalmazott adók és díjak, hanem a helyi szociális ellátások mértékének áttekintése, felülvizsgálat is időszerű.
Mindannyiunk előtt ismert a helyzet, hogy a lakosság háborús és gazdasági válság miatt leromlott megélhetési viszonyai csak nagyon nehezen fordulnak javuló tendenciába. Ez ellen a kormányzat – amellett, hogy intézkedéseket tesz az infláció letörésére – a nyugdíjak és a minimálbér emelésével igyekszik segítséget nyújtani a családoknak, időseknek.
Ennek következtében – bár tényleges egzisztenciális viszonyaik nem javulnak – egyre többen esnek ki a helyben biztosított szociális hálóból, mivel jövedelmi viszonyaik alapján már nem férnek bele a rendeletünk adta keretekbe.
Annak érdekében tehát, hogy akik eddig rászorultak és számíthattak az önkormányzat segítségére, továbbra is megkaphassák azt, 15-20 % közötti emelést javasolok az egyes települési támogatás fajták (települési lakásfenntartási, létfenntartási és krízistámogatás) jogosultsági határaiban, valamint a megállapítható támogatási összegeiben.
Ezzel együtt elszakadnánk a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíjtól, mint viszonyítási alaptól, hiszen az továbbra is 28.650 Ft, évek óta nem változott, így a jogosultsági határokat konkrét összegekben határoztuk meg.
A módosítás következtében természetesen számítanunk kell a szociális kiadásaink növekedésére, azonban a fent részletezettek miatt ez nem fog hatványozottan jelentkezni, hiszen a jövedelmek általános emelkedése miatt várhatóan ugyanaz marad az ellátotti kör.