Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VIII. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 09. 01

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VIII. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.01.
a temetőkről és a temetkezésről
Végső előterjesztői indokolás
A Pest Vármegyei Kormányhivatal (a továbbiakban: Kormányhivatal) a közelmúltban felülvizsgálta a temetők rendjét szabályozó önkormányzati rendeleteket, és PE/030/01357-1/2023. számon törvényességi felhívást intézett a Képviselő-testülethez.
A törvényességi felhívás a temető rendjének szabályozásáról szóló 10/2003. (X. 27.) önkormányzati rendeletünket (a továbbiakban: Ör.) négy pontban kifogásolja, melyek közül az első kettő tartalmi, a második kettő formai észrevétel:
1. Az Ör. 2. § (1) és (2) bekezdése szerint a jegyző ellenőrzi a közszolgáltatási szerződés végrehajtását, a szolgáltatást végzők jogosultságát. Ezzel szemben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény és az annak végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet szerint ez a feladat és hatáskör a temető fekvése szerint illetékes fővárosi és vármegyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalához tartozik.
A hatáskör a rendeletünk meghozatalát követően került át a járási hivatalhoz, azonban ezt a változást a szabályozásunk nem követte. Ugyanakkor a jogalkalmazásban ez nem jelentett problémát, hiszen mind a törvény, mind a Korm. rendelet magasabb szintű jogszabályok, így alkalmazásuk elsőbbséget élvez az önkormányzati rendelethez képest.
1. Az Ör. 8. § (6) bekezdése szerint a sírbolt létesítése engedélyköteles. A (8) bekezdés a leromlott állapotú, düledező síremlékekkel kapcsolatban a közvetlen veszély esetén követendő eljárást rögzíti.
Ezek vonatkozásában időközben szintén megváltozott a központi szabályozás, ezért az önkormányzati rendeletet módosítani szükséges.
1. Végezetül az első formai észrevétel, hogy az Ör. bevezető része a már nem hatályos Ötv.-re hivatkozik, mégpedig rövid megnevezéssel.
Ez a probléma szintén arra vezethető vissza, hogy a rendelet megalkotása óta módosult a jogszabályi környezet. A gyakorlatban önkormányzatunk ugyanolyan felhatalmazással rendelkezik a tárgyi rendelet megalkotására, mint korábban, csak ezt már egy újabb törvény biztosítja.
1. Végezetül a törvényességi felhívás kifogásolja, hogy az Ör.-ben az alcímek nem számozottak, és nincsen „Záró rendelkezések" elnevezésű alcím.
Ez a hiányosság szintén a rendelet megalkotásának időpontjával függ össze, annak elfogadásakor ilyen szabályozás még nem élt.