Tápióbicske Község Önkormányzata képviselő-testületének 8/2011.(III.31.) önkormányzati rendelet a helyi adókróljának indokolása

Tápióbicske Község Önkormányzata képviselő-testületének 8/2011.(III.31.) önkormányzati rendelet a helyi adókról

Hatályos: 2011. 03. 31
Tápióbicske Község Önkormányzata képviselő-testületének 8/2011.(III.31.) önkormányzati rendelet a helyi adókról
Végső előterjesztői indokolás
A települési önkormányzat képviselő-testülete önkormányzati rendelettel az illetékességi területén helyi adókat, valamint települési adókat vezethet be. A települési önkormányzat az illetékességi területén önkormányzati rendelettel csak olyan települési adókat vezethet be, amelyeket más törvény nem tilt. A települési adó tárgyát bármely olyan adótárgy képezheti, amelyre nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya. Ez azt jelenti, hogy más törvényben meghatározott adó alapját képező –állami bevételt jelentő –jövedelem, juttatás, vagyon, egyéb érték nem lehet a települési adó tárgya. Így érvényesül a kettős adóterhelés tilalma.
A helyi adókra vonatkozó szabályozással az Országgyűlés felhatalmazást adott az önkormányzati adó megállapítására. A törvény a települési önkormányzat képviselő-testülete számára biztosítja azt a jogot, hogy önkormányzati rendelettel az illetékességi területén helyi adókat vezessen be, illetve települési adót szabjon ki. A települési önkormányzati adó alapjának fajtája (adótárgya), az adó mértéke, az önkormányzati adórendelet szerinti adómentesség és adókedvezmény összességében olyan módon állapítandó meg, hogy egyaránt megfeleljen a helyi sajátosságoknak, az önkormányzat gazdálkodási követelményeinek és az adóalanyok széles körét érintően az adóalanyok teherviselési képességének.
A helyi adókról szóló 8/2011. (III.31.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) felül-vizsgálata az önkormányzat 2021. évi költségvetésének előkészítése során kiemelt jelentőséggel bír, tekintettel arra, hogy az önkormányzat legfőbb bevételi forrását a helyi adók jelentik. A 2021. évtől a gépjármű adó teljes összegét a központi költségvetés részére kell utalni.
A Htv. értelmében az önkormányzat adó megállapítási jogát korlátozza az, hogy az általa bevezetett adó mértékeként nem állapíthat meg többet az adómaximumnál
A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. § -a szerint: 32. § Fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie.
Erre tekintettel, amennyiben a képviselő-testület valamelyik adónem mértékének emeléséről dönt, a 2021. január 1-jétől történő alkalmazása érdekében szükséges, hogy legalább 30 nappal korábban (november 30-ig) a módosító jogszabály kihirdetésre kerüljön. Azaz elfogadni az októberi képviselő-testületi ülésen szükséges.
A Htv. hatályos 6. §-ának c) pontja értelmében az önkormányzatnak az adó mértékét a helyi sajátosságokhoz, az önkormányzat gazdálkodási követelményeihez, az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan kell megállapítani.
A törvény szerint az önkormányzatnak lehetősége van
- vagyoni típusú adók (telekadó, építményadó)
- kommunális jellegű adó: magánszemélyek kommunális adója, idegenforgalmi adó
- helyi iparűzési adó bevezetésére.
1. A településen működő vállalkozások megtartását és további gazdasági fejlődésének lehetőségét is szem előtt tartva a helyi iparűzési adó mértékét a jelenlegi 1,7 %-os mértékről nem javasolt emelni.
Az ideiglenes iparűzési adó vonatkozásában a törvényi maximumot kihasználjuk.
1. Magánszemélyek kommunális adója:
A Htv. értelmében:Adó alanya (adófizetésre kötelezett): akinek az év első napján az építmény a tulajdonosa. Közös tulajdon esetében a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában lesznek adóalanyok.
A hatályos rendelet alapján:
1. § (1) Kommunális adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt,
1. aki a naptári év (továbbiakban év) első napján az önkormányzat illetékességi területén lévő lakás és nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész tulajdonosa (továbbiakban: építmény),
2. aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik,
3. aki az önkormányzat illetékességi területén az év első napján beépítetlen belterületi földrészlet (továbbiakban: telek) tulajdonjogával rendelkezik.
5. § Az adó mértéke a 3. §-ba meghatározott adótárgyanként évi 6.000,- Ft.
Mivel 2011. óta az adó mértéke változatlan, indokolt az adó mértékének emelése.
Felhasznált jogszabályok felsorolása:
·Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény (Mötv.)
·1990. évi C. törvény a helyi adókról (Htv.)
·2017. évi CL. törvény az adózás rendjéről
·a helyi adókról szóló 31/2015. (XI.27.) önkormányzati rendelet
·Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény
A 13/2012. (IX 03.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése b) pontja alapján az önkormányzati rendeletet-tervezetet nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani
1. helyi adóról, annak módosításáról.
A kormány elrendelte, hogy a 2021. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak az e rendelet hatálybalépése napján (2020. december 2-án) hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke. Az önkormányzatnak a rendelet hatálybalépése napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021-ben végződő adóévben is biztosítania kell.
a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges helyi adó intézkedésről
1. § (1) A 2021. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak az e rendelet hatálybalépése napján hatályos es alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.
(2) Az önkormányzatnak az e rendelet hatálybalépése napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021-ben végződő adóévben is biztositania kell.
(3) A települési önkormányzat a 2021. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.
Fentiek alapján a kommunális adó mértékének emeléséről szóló 5. §-t módosítani szükséges