Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

az ebrendészeti hozzájárulásról

Hatályos: 2023. 05. 01

Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

az ebrendészeti hozzájárulásról

2023.05.01.

Tóalmás Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. 49. § (5)-(6) bekezdésében és kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya arra az ebtartóra terjed ki, aki Tóalmás Község közigazgatási területén ebet tart, amennyiben az adott év első napjáig az eb a négy hónapos kort betöltötte.

2. § (1) Az éves ebrendészeti hozzájárulás mértéke ebenként:

a) hatóság által veszélyesnek minősített eb vonatkozásában: 20.000 -Ft,

b) minden más eb esetén 2 000 Ft.

(2) Az ebrendészeti hozzájárulás teljes összegét 2023. évben az utolsó ebösszeírásban szereplő adatok alapján készített határozatban megállapított határidőig, majd ezt követően évente június hó 30. napjáig kell megfizetni a hozzájárulást megállapító határozatban szereplő Tóalmás Község Önkormányzat ebrendészeti hozzájárulás számlára.

(3) Az éves ebrendészeti hozzájárulás mértékéről az eb tulajdonosa minden év április 30. napjáig értesítést kap.

3. § (1) Az ebtartó személyében bekövetkezett változás, vagy az eb elpusztulásának bejelentésének elmulasztása esetén az ebrendészeti hozzájárulás befizetésére a korábbi tulajdonos is köteles.

(2) Az eb tulajdonjogában bekövetkezett változást:

a) a korábbi és az új tulajdonos egyaránt,

b) az eb elhullását az ebtulajdonos,

a változást követő 15 napon belül írásban bejelenti a Tóalmási Polgármesteri Hivatalhoz.

(3) Az ebtulajdonos -15 napon belüli - bejelentési kötelezettsége kiterjed a négy hónapos kort betöltött ebszaporulatra.

4. § Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (a továbbiakban: Ávt.) 42/C. § (4) bekezdése szerinti mentességet az ebtulajdonos az ebrendészeti hozzájárulás mértékéről szóló értesítés kézhezvételét követő 10 napon belül írásban bejelenti a Tóalmási Polgármesteri Hivatalhoz és mellékeli:

a) magyar ebfajtának minősülő törzskönyvezett eb esetén az eb törzskönyvének másolatát vagy;

b) a mentő-, jelző-, vakvezető-, rokkantsegítő-, terápiás eb kiképzéséről szóló vagy az ilyen tartás célját rögzítő orvosi igazolást vagy;

c) a Magyar Honvédségben, rendvédelmi szervben, nemzetbiztonsági szolgálatban vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott eb esetén a szervek nyilatkozatát, hogy az ebet nemzetbiztonsági szolgálatban vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazza, vagy

d) nem veszélyesnek minősített, ivartalanított eb esetén az állatorvos ivartalanítási igazolását vagy annak másolatát vagy;

e) az állatvédelmi szervezet gondozásában tartott állattal kapcsolatban a szervezet vezetőjének igazolását.

f) az állatmenhelyről, ebrendészeti telepről vagy állatvédelmi szervezettől történő örökbefogadott eb esetén az örökbeadó intézmény vagy szervezet vezetője írásbeli igazolását.

5. § Az ebrendészeti hozzájárulás megállapításáról és a mentességről a jegyző dönt.

6. § Az ebrendészeti hozzájárulás adók módjára behajtható köztartozásnak minősül.

7. § Hatályát veszti az állattartás szabályairól szóló 4/2003. (III. 3.) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet 2023. május 1-jén lép hatályba.