Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2018. (XI.28.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolóhelyek működésének és igénybevételének rendjéről

Hatályos: 2019. 01. 01- 2020. 07. 19

Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48.§ (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések


1.§ Ráckeve város közigazgatási területén kijelölt fizető parkolóhelyeket a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.


2.§[1] A fizető parkolóhelyek üzemeltetője a Ráckevei Városüzemeltetési és Szolgáltató (RÁVÜSZ) Kft. (2300 Ráckeve, Bajcsy-Zsilinszky u. 66.) /továbbiakban: Üzemeltető/


3.§ A fizető parkolóhelyek üzemeltetése, mint szolgáltatás a parkoló gépjárművek őrzésére nem terjed ki.


4.§ E rendelet alkalmazásában:

Közérdekből történő veszély-, vagy hibaelhárítás: olyan elhárító tevékenység, amely az emberi életet, testi épséget, egészséget, vagyoni javakat, emberi környezetet közvetlenül fenyegető veszély elhárítására, vagy a közbiztonság, a közüzemi, közterületi létesítmények kárelhárítására irányul.


A fizető parkolóhelyek igénybevételének szabályai


5.§ A fizető parkolóhelyeken az üzemeltető információs táblákat helyez ki, amelyek jelzik az adott parkolóhelyek zóna szerinti besorolását, tájékoztatást nyújtanak a fizető parkolás rendszeréréről, a díjfizetés köteles időszakról, a díjfizetés mértékéről, módjairól, valamint a parkoló szelvényt, parkolási bérletet elárusító helyekről. A jegykiadó automatán fel kell tüntetni a parkolási üzemeltető nevét, címét, telefonos elérhetőségét.


6.§ (1)[2]  A fizető parkolóhelyek az 1. és 2. zónában hétköznapokon 7.00-17.00 óráig, szombaton 7.00-14.00 óráig, a 3. zónában minden nap 8.00-18.00 óráig, az adott parkolóhelyi zónára előírt, a parkolás időtartamának megfelelő mértékű parkolási díj megfizetése ellenében, vagy az e rendeletben meghatározott, díjmentességet biztosító parkolási engedéllyel vehetők igénybe.


  1. Vasárnap és munkaszüneti napokon az 1. és 2. zónában lévő parkolóhelyek parkolási díj fizetése nélkül vehetők igénybe


  1. [3] Az 1., 2., és 4. zónában kizárólag a 3,5 tonna alatti önsúlyú gépjárművek parkolhatnak, kivéve a 8. § c.) pontjában foglalt, az áruszállítás, rakodás idejéhez szükséges várakozást. A 3. zónában kizárólag autóbuszok parkolhatnak.




7.§[4] Nem kell parkolási díjat fizetni:

  1. a gépjárművön elhelyezett figyelmeztető vagy megkülönböztető jelzést jogosan használó üzembentartóknak,
  2. közérdekből történő veszély-, vagy hibaelhárítást végző személyeket szállító üzembentartóknak
  3. az áruszállítás miatt várakozó gépjárművek üzembentartóinak a tényleges rakodás időtartama alatt az alábbiak szerint:
    • 3,5 tonnát elérő és meghaladó önsúlyú gépjárművek esetén kizárólag csak 18.00 óra és 6.00 óra közötti időszakban
    • 3,5 tonna alatti önsúlyú gépjárművek bármely napszakban
  4. diplomáciai mentességet élvező üzembentartóknak,
  5. orvosi ügyeleti vagy háziorvosi ellátást végző egészségügyi szolgáltató üzembentartóknak az ellátás időtartamára, a jogosultságot a gépjárműben az első szélvédő mögötti műszerfalon elhelyezett, Üzemeltető által kiadott, gépjármű rendszámát is tartalmazó kártyával szükséges igazolni (a kártyát az Üzemeltetőtől kell az üzembentartónak igényelni),  
  6. minden év december 20. és január 1. napok közötti időtartamban, valamint jogszabályban meghatározott ünnepnapokon, amennyiben azok hétköznapra esnek.
  7. kizárólag a 2. számú parkolási zónában a zöld alapszínű különleges rendszámtáblával rendelkező, környezetkímélő gépkocsinak.


8.§ (1) Parkolási bérlet kizárólag az 1. és a 2. számú zóna parkolóhelyeire váltható.

      (2)[5]


9.§ A parkolási jogosultságot igazoló szelvényt, bérletet a várakozás időtartama alatt a gépjárműben jól látható helyen az első szélvédő mögötti műszerfalon kell elhelyezni oly módon, hogy a rajta szereplő adatok a gépjárművön kívülről ellenőrizhetők legyenek.


10.§ A jogosulatlanul parkolók a parkolási díjon felül pótdíjat kötelesek fizetni. 


11.§ A parkolási díjak, pótdíjak mértékét a rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.


A díjfizetés módjai


12.§[6]     (1)A parkolási díj megfizetése az alábbi módok egyikén történik:

a) a parkoló automatánál kézpénzes fizetés ellenében megváltott parkoló jegy.

b) mobiltelefonos SMS küldés a parkoló automatákon feltüntette mobilszámok egyikére. c) mobil app-on keresztül indított fizetési tranzakció.

d) a parkoló bérlet megvásárlásával az Üzemeltető irodájában

(2) A 3. parkolási zónában kizárólag mobiltelefonos díjfizetéssel van lehetőség parkolásra[A1] .


13.§[7]       (1) A mobil parkolójegy a mobilfizetési szolgáltató eredményes vásárlásról történő visszaigazolásának időpontjától érvényes. A mobilparkolás percdíjas.

(2) A parkolás megkezdésekor és a megváltott parkolási idő letelte után 10 perc türelmi idő áll rendelkezésre a további parkolás díjának rendezésére.


Mentességek, kedvezmények


14.§      (1) A parkolási fizetési kötelezettséggel terhelt 1. és 2. zóna területén ingatlanonként 1 db gépjárműre - a (2) -(4) bekezdésekben foglaltak figyelembevételével – ingyenes parkolási jegy illeti meg a gépjármű tulajdonosát, üzemeltetőjét, amennyiben az adott ingatlanban állandó bejelentett lakcímmel rendelkezik. A jegyet az üzemeltetőtől kell igényelni.


  1. Az (1) bekezdésben meghatározott ingyenes parkolási jegy kizárólag az adott ingatlan helye szerinti zónára érvényes. 


  1. Az ingyenes parkolási jegy kezelési költségeként bruttó 2.500 Ft/év összeget kell az üzemeltető részére megfizetni.


  1. Az állandó bejelentett lakcímet lakcímkártyával, a tulajdonosi, üzemben tartási jogosultságot forgalmi engedéllyel kell igazolni.


15.§[8] Az 1. és 2. számú parkolási zóna területén lévő üzletek, vállalkozások tulajdonosai, üzemeltetői – amennyiben az üzletük, vállalkozások előtti területen [dJA2] – 1 parkolóhelyre ingyenes parkolási jegyre jogosultak. A jegy kezelési költségeinek megtérítésére a 14. § (3) bekezdésében foglaltak irányadók.


16.§[9] (1)A város közigazgatási területén székhellyel vagy telephellyel/kirendeltséggel rendelkező, közfeladatot ellátó szervezetek dolgozói, képviselői, külsős bizottsági tagok részére – kérelmükre - a pénzügyekkel foglalkozó bizottság egyedi elbírálás alapján a fizetőparkoló használatára díjmentességet, vagy kedvezményes bérleti lehetőséget adhat. A mentesség időtartamát, és a mentességgel igénybe vehető parkoló zónát a bizottság határozza meg.

         (2) Ráckeve Város Önkormányzata érdekkörében meghívásra érkező vendégeket mentesít a parkolási díj megfizetése alól a meghívásban szereplő időtartamra. A meghívottak gépkocsi rendszámát a parkolás megkezdése után a Polgármesteri Hivatal Titkársága e-mailben jelenti az Üzemeltető részére.  


17.§[10],[11] (1) A város közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező személyek, valamint a város közigazgatási területén székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vállalkozások tulajdonában álló gépjárművek parkolása a város valamennyi fizetős parkoló zónájában napi 60 perc időtartamra[A3]  napi egy alkalomra és egy helyszínen– a (2) bekezdésben foglalt feltételek teljesülése esetén - ingyenes.


(2) Az (1) bekezdésben szereplő 60 perces ingyenes parkolás feltétele, hogy a gépjármű tulajdonosa a gépjármű adó befizetési kötelezettségének határidőben eleget tett, továbbá a parkolási idő méréséhez szükséges órát a (3) bekezdésben foglaltak szerint beszerezte.


(3) A parkolási idő méréséhez szükséges órát a gépjármű tulajdonosa a parkolóhelyek üzemeltetését ellátó RÁVÜSZ Kft.-től igényelheti évente január 31-ig 1000.- Ft regisztrációs díj ellenében. A regisztráció egy naptári évre érvényes.


  1. A jegyző minden évben a szeptemberi adófizetési határidő lejártát követő 30 napon belül haladéktalanul köteles az Üzemeltető rendelkezésére bocsátani azon gépjárművek rendszámát, amelyekhez kapcsolódóan gépjármű adó fizetési kötelezettségének a ráckevei lakóhellyel, illetve ráckevei székhellyel, vagy telephellyel rendelkező tulajdonos határidőre eleget tett.


  1. Amennyiben a gépjármű tulajdonjogában év közben változás áll be, a mentességre jogosult személy köteles a változást hitelt érdemlően igazolni az Üzemeltetőnél.


  1. A parkolási időt mérő órát a gépjárműben jól látható helyen kell elhelyezni annak érdekében, hogy ellenőrizhető legyen[A4] . A parkoló órán a parkolási idő kezdetét pontosan kell beállítani.

Az egy óra kedvezményes parkolás letelte után 10 perc türelmi idő áll rendelkezésre a további parkolási díj rendezésére: A türelmi idő letelte után pótdíj fizetési kötelezettség keletkezik.


  1. Az ingyenes parkolás szabályainak betartását az Üzemeltető. által megbízott személy rendszeresen ellenőrzi.


  1. A parkolási idő mérésére szolgáló óra használatával történő visszaélés - a 10. § és 11. §-ban meghatározott pótdíj fizetési kötelezettségen túl - a mentesség biztosításából történő kizárással jár.


Hatályba lépés és átmeneti rendelkezések



18.§ (1) Jelen rendelet 2018. december 1. napján lép hatályba, ez alól kivételt képez a (2) bekezdésben foglaltak.


(2) A rendelet 17.§ (1) és (2) bekezdései 2019. január 1. napjától lépnek hatályba.


(3) Ráckeve Város Önkormányzatának 27/2012.(XII.15.) számú - a 20/2013.(X.30.), a 1/2015.(I.29.), a 6/2015.(III.31.), a 12/2016.(V.27.), a 16/2016.(VI.27.), a 20/2016.(VIII.25.), a 26/2016.(X.28.), a 16/2017. (VIII.9.), 21/2017.(X.30.) számú önkormányzati rendeletekkel módosított- a fizető parkolóhelyek működésének és igénybevételének rendjéről szóló rendelete 2018. december 1. napjától hatályát veszti, ez alól kivételt képez a  27/2012.(XII.15.) számú rendelet 16/B§ (1) és (2) bekezdései, mely szakaszok  2019. január 1. napján vesztik hatályukat.  


Ráckeve, 2018. november 28.



                Szadai József s.k.                                                      dr. Kereszturi Zita s.k.

               polgármester                                                                       jegyző




A rendelet egységes szerkezetbe foglalása, kihirdetése megtörtént:


Ráckeve, 2020. július 20.



                                               dr. Jambrik Anna   

                                                                          jegyző




[1]

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 1. §-a, hatályos:2020.07.18-tól

[2]

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 2. §-a, hatályos:2020.07.18-tól

[3]

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 9. §-a, hatályos:2020.07.18-tól

[4]

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 3. §-a, hatályos:2020.07.18-tól

[5]

Hatályon kívül helyezte a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 12. §-a 2020.07.18-ai hatállyal

[6]

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 4. §-a, hatályos:2020.07.18-tól

[7]

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 5. §-a, hatályos:2020.07.18-tól

[8]

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 6. §-a, hatályos:2020.07.18-tól

[9]

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 7. §-a, hatályos:2020.07.18-tól

[10]

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 8. §-a, hatályos:2020.07.18-tól

[11]

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 10. §-a, hatályos:2020.07.18-tól