Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2019. (VII.3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati kitüntetések és elismerések alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2020. 10. 27

Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2019. (VII.3.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati kitüntetések és elismerések alapításáról és adományozásuk rendjéről

2020.10.27.

Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében, valamint az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d.) pontjában és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.Fejezet

ÁLTALÁNOS RÉSZ

1. § Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testülete attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és utókor elé, e rendeletben szabályozza az elismerések alapítását, az elismerések adományozásának feltételeit és rendjét, valamint az elismerés viselésének rendjét, a díjjal járó jutalmat.

2. § Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testülete az alábbi kitüntetéseket és elismeréseket alapítja:

a) „Ráckeve Város Díszpolgára” kitüntető cím,

b) Pro Urbe Emlékérme,

c) Ráckeve Város Szolgálatért Díj,

d) Ráckeve Város Vállalkozója Díj / Vállalkozása Díj,

e) Ráckeve Város Kiváló Mestere Díj ,

f) Ráckeve Város Közalkalmazotti Díj,

g) Ráckeve Város Közművelődési Díj

h) Ráckeve Város Művészeti Díj,

i) Ráckeve Város Pedagógusi Díj,

j) Ráckeve Város Közegészségügyi Díj,

k) Ráckeve Város Közbiztonsági Díj,

l) Ráckeve Város Testnevelési és Sport Díj,

m) Ráckeve Város Ifjú Sportolói Díj,

n) Ráckeve Városa Ifjú Sportolója Díj,

o) Ráckeve Város Ifjú Tudósa Díj,

p) Ráckeve Város Ifjú Művésze Díj.

II. Fejezet

Helyi kitüntetések és elismerések adományozásuk feltételei és rendjei

1. Helyi kitüntetések és elismerések részesíthető személyek köre

3. § „Ráckeve Város Díszpolgára” cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a városon belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult Ráckeve Város jó hírnevének öregbítéséhez, vagy példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

4. § PRO URBE Emlékérem adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi vagy gazdasági szervezeteknek, akik vagy amelyek a város fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeztek, és ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.

5. § Ráckeve Város Szolgálatáért Díj adományozható azon személyeknek, akik a város érdekében, annak közösségéért kiemelkedően hasznos tevékenységet folytattak, hozzájárulva ezzel a város értékeinek növeléséhez, eredményeinek gazdagításához

6. § Ráckeve Város Vállalkozói Díj adományozható azon helyi székhelyű, illetve más székhelyű, de Ráckeve Város területén működő egyéni vagy társas vállalkozásoknak, amelyek:

a) jelentős munkahelyteremtő beruházást valósítottak meg, és/vagy

b) vállalkozási tevékenységükkel nagymértékben elősegítették a város gazdasági és idegenforgalmi fejlesztését, és/vagy

c) jelentős összegű - városi célokat szolgáló – szponzori támogatást biztosítottak

hozzájárulva ezzel Ráckeve Város fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez.

7. § Ráckeve Város Kiváló Mestere Díj adományozható annak a személynek, aki több évtizeden keresztül, magas szakmai igénnyel, készséges szolgáltatói szemlélettel végzett vagy végez mezőgazdasági, ipari, kereskedelmi vagy szolgáltató tevékenységet, általános közmegbecsülést szerezve a város közösségétől. A várossal szembeni kötelezettségeit példamutatóan teljesíti.

8. § Ráckeve Város Közalkalmazotti Díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik a város közéletében, köztisztviselői vagy közalkalmazotti szolgálatban hosszú időn át kiemelkedő munkát végeztek vagy jelentős szellemi alkotással járultak hozzá a közszolgálat színvonalának emeléséhez, ezzel általános elismerést vívtak ki az ügyfelek és a szolgáltatást igénybevevők körében, továbbá példamutató magatartást tanúsítanak a közösségi és a magánéletben.

9. § Ráckeve Város Közművelődési Díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el a közművelődési munka irányításában, az ifjúság művelődéséért végzett munkában, a közművelődés korszerű formáinak és módszereinek kidolgozásában és meghonosításában. Mindezek mellett a díj adományozható, akik kitűnnek a közéletben való részvételükkel, társadalmi aktivitásukkal, továbbá közösségi magatartásuk és magánéletük példamutató

10. § Ráckeve Város Művészeti Díj adományozható azoknak a személyeknek, akik kiemelkedő művészeti tevékenységükkel hozzájárultak Ráckeve hírnevének öregbítéséhez. Mindezek mellett a díj adományozható, akik kitűnnek a közéletben való részvételükkel, társadalmi aktivitásukkal, továbbá közösségi magatartásuk és magánéletük példamutató

11. § Ráckeve Város Pedagógusi Díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el az óvodai, iskolai és intézeti oktató-nevelő munkában, a tehetséggondozás területén, magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültségük alapján élen járnak az újszerű és hatékony pedagógiai módszerek kidolgozásában és alkalmazásában, valamint példamutató magatartást tanúsítanak a közösségi és a magánéletben.

12. § Ráckeve Város Közegészségügyi Díj adományozható a város egészségügyi és szociális ellátása érdekében kiemelkedő tevékenységet kifejtő orvosok, gyógyszerészek, ápoló és kisegítő személyzet, valamint a példa értékű munkát végző közösségnek

13. § Ráckeve Város Közbiztonsági Díj adományozható a város személyi és vagyonbiztonságának megteremtése, megvédése érdekében kiemelkedő tevékenységet végző, vagy valamely cselekedetük alapján példaként állítható személyeknek, közösségeknek

14. § Ráckeve Város Testnevelési és Sport Díj adományozható a város érdekében kifejtett kiemelkedő sportmunkáért, vagy nemzetközi sportteljesítményért azoknak a személyeknek vagy csapatoknak, akik a mérhető teljesítmény mellett magatartásukkal és életmódjukkal is példaként állíthatók a város közössége elé

15. § (1) Ráckeve Város Ifjú Sportóli Díj adományozható az adott évben kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó, 18. életévét be nem töltött azon ráckevei szakosztályban sportoló, ráckevei iskolában tanuló, vagy ráckevei lakosú személynek, aki sportteljesítménye mellett magatartásával is példaként állítható a város ifjúsága elé.

(2)1 Az (1) bekezdésben megjelölt díj az alább felsorolt kategóriák szerinti sportszakosztályonként adományozható:

a) Olimpiai sportágak

b) Egyéb sportágak

16. § Ráckeve Város Ifjú Sportolója Díj adományozható a 15. § szerint díjazottak közül, annak, aki az adott év legkiemelkedőbb sportteljesítményét nyújtó, 18. életévét be nem töltött azon ráckevei szakosztályban sportoló, ráckevei iskolában tanuló, vagy ráckevei lakosú személynek, aki sportteljesítménye mellett magatartásával is példaként állítható a város ifjúsága elé.

17. § Ráckeve Város Ifjú Tudósa Díj adományozható a KLIK kiírásában szereplő országos vagy nemzetközi tanulmányi versenyeken – ide nem értve a készségtárgyakat, a nemzetiségi- és művészeti területeket - jó eredményt (1-10. helyezés) elért ráckevei iskolában tanuló, vagy ráckevei lakosú tanulónak, aki sikeres szereplése mellett magatartásával is példaként állítható a város ifjúsága elé

18. § Ráckeve Város Ifjú Művésze Díj Az adott évben a legkiemelkedőbb eredményt elérő, 18. életévet be nem töltött személy művészi munkásságának elismerésére, aki magatartásával is példaként állhat a város ifjúsága előtt.

2. Helyi kitüntetések és elismerések adományozásainak rendje

19. § A kitüntetések és elismerések odaítéléséről a képviselő-testület minősített többséggel dönt a 20. §-ban megjelölt bizottságok javaslatéttelét, soron követő testületi ülésen. A képviselő-testület csakis azon jelöltekről hozhat döntést, amelyek személyében a bizottság javaslatot tett.

20. § (1) A regnáló képviselő-testület valamennyi bizottsága javaslatot tesz a 3. § - 18. § szerinti kitüntetések és elismerések odaítélésére

21. § (1) A rendelet szerint alapított kitüntetések és elismerések évente egy alkalommal adományozhatók, melyeket lehetőség szerint Ráckeve Városi Karácsonyi Ünnepségen kell átadni – kivéve a Ráckeve Város Ifjú Sportolói Díj, és Ráckeve Város Ifjú Sportóli Díj

(2) A rendelet szerint alapított kitüntetésekből és elismerésekből címenként egy adható, kivéve Ráckeve Város Pedagógusi Díj, Ráckeve Város Közalkalmazotti Díj és Ráckeve Város Közegészségügyi Díj esetében, címenként kettő-kettő adományozható.

(3)2 A Ráckeve Város Ifjú Sportolói Díjból sportszakosztályonként egy adományozható, egyéni számban vagy csapatszámban indulók részére.

22. § (1) A 3. § szerinti kitüntető címmel külön erre a célra készített díszoklevél és emlékplakett mellett nettó 200 eFt jutalom jár.

(2) A 4. § szerinti emlékérem mellé díszoklevél nettó 100 eFt jutalom jár.

(3)3 Az 5. § - 14. § -ig megjelölt címek adományozásával díszoklevél és nettó 50 eFt jutalom jár.

(4)4 A 16. § - 18. § -ig megnevezett címek adományozásával díszoklevél és nettó 30 eFt jutalom jár.

(5)5 A 15. §-ban megnevezett cím adományozásával díszoklevél jár.

23. § (1) A kitüntetéseket és elismeréseket a polgármester, vagy az általa megbízott személy adja át.

(2) A kitüntetettek névsorát a Ráckevei Újságban közzé kell tenni.

(3) Az adományozott kitüntetésekről és elismerésekről nyilvántartást kell vezetni, mellyel kapcsolatos ügyviteli feladatokat a Ráckevei Polgármesteri Hivatal lát el.

(4) A kitüntetésekkel és elismerésekkel járó juttatások költségeit az önkormányzati költségvetésben szükséges biztosítani. Az éves költségvetés elfogadásakor a képviselő-testület minden évben felülvizsgálja a kitüntetések és elismerésekkel járó pénzjutalmat.

3. Helyi kitüntetések és elismerések viselésének rendje

24. § (1) A város díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(2) A város díszpolgára

a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,

b) az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

c) díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit,

d) ingyenes előfizetésre jogosult a Ráckevei Újság tekintetében,

e) halála esetén a város saját halottjának tekinti és a hozzátartozók egyetértésével illő módon eltemetteti.

4. Helyi kitüntetések és elismerések visszavonásának közös szabályai

(1) Méltatlanná válik a kitüntetésekre és elismerésekre az, akit a bíróság jogerős ítéletével a közügyek gyakorlásáról eltiltott, akit fegyelemi büntetésként a munkahelyéről elbocsátottak, vagy egyéb cselekményével a kitüntetés viselésére érdemtelenné válik.
(2) A kitüntetések és elismerések visszavonását a polgármesterhez benyújtott írásbeli indokolással bárki kezdeményezheti.
(3) A kitüntetések és elismerések visszavonására vonatkozó javaslatot a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.
(4) A kitüntetésekre és elismerésekre az (1) bekezdés szerint méltatlanná vált személytől a Képviselő-testület minősített többséggel hozott határozatával a címet visszavonhatja.
(5) A kitüntetés és elismerés visszavonásáról szóló döntést a nyilvántartásba be kell vezetni.
III. Fejezet

5. Záró rendelkezések

19. § (1) E rendelet 2019. július 3. napján lép hatályba.

(2) E rendeletet a hatályba lépését követően adományozandó címekre kell alkalmazni.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a kitüntetések adományozásának rendjéről szóló 5/2001.(V.28.) önkormányzati rendelet.

1

Módosította a 28/2020.(X.13.) sz. önk. rendelet 1. §-a, hatályos: 2020. október 14. napjától

2

Módosította a 28/2020.(X.13.) sz. önk. rendelet 2. §-a, hatályos: 2020. október 14. napjától

3

Módosította a 28/2020.(X.13.) sz. önk. rendelet 4. §-a, hatályos: 2020. október 14. napjától

4

Módosította a 28/2020.(X.13.) sz. önk. rendelet 4. §-a, hatályos: 2020. október 14. napjától

5

Módosította a 28/2020.(X.13.) sz. önk. rendelet 3. §-a, hatályos: 2020. október 14. napjától