Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (III.31.) önkormányzati rendelete

Ráckeve város jelképeiről, a jelképek, valamint a „Ráckeve” név használatáról, és a közterületek, épületek fellóbogozásáról

Hatályos: 2020. 04. 01

Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (III.31.) önkormányzati rendelete

Ráckeve város jelképeiről, a jelképek, valamint a „Ráckeve” név használatáról, és a közterületek, épületek fellóbogozásáról

2020.04.01.

Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i.) pontjában meghatározott jogkörében eljárva, illetve az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése alapján, valamint Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 7. § (6) bekezdésében és a 24. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya, Ráckeve város jelképeinek meghatározására, és azok használatára, valamint a „Ráckeve” név használatára vonatkozó szabályrendszer meghatározására terjed ki..

(2) A rendelet hatálya kiterjed Ráckeve város közigazgatási területén a magánszemélyekre, a jogi személyekre, a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokra, a médiára, valamint a sajtótermékekre.

(3) E rendelet alkalmazásában Ráckeve város (továbbiakban: önkormányzat) jelképei, mint a település történelmi múltjára utaló szimbólumok: címer és a zászló.

2. A rendelet célja

2. § A rendelet célja, hogy az önkormányzat jelképeinek meghatározásával Ráckeve lakosságának összetartását erősítse, s annak használata szabályozott módon történjen.

II. Fejezet

Ráckeve város jelképeinek, a jelképek és Ráckeve név használatának, valamint a város fellobogózásának részletes szabályairól

3. Ráckeve Város jelképei

3. § (1) Ráckeve város címerének leírása: Ráckeve város címere legkorábbi változatában egy 1586-ból származó pecsétlenyomaton található. A címerpecsét alkotója Ethves (Ötvös) Péter mesterember, aki 1516-ban a város egyik tehetős esküdtje volt. A címer reneszánsz címerrajzot ábrázol, amely jobb oldali mezőjében (a címer mögül nézve) hegyével lefelé fordított kard látható, bal oldali mezőjét pedig kilencszer vágott vörös, ezüst (fehér) sávozat tölti ki. A vörös, ezüst (fehér) sávozat az Árpád Ház felségjele. Ráckeve királyi címerpajzs alapszíne 1440-től vörös. A jobb oldali mezőben le-föl hajlított markolatkeresztű pallos látható. Nincs okleveles ismeret, hogy a városnak „pallosjoga” lett volna, de feltételezhető, hogy a királyi várispán e jogot gyakorolta.

(2) A címerrajz – a latin felirattal együtt – a település középkorban használt pecsétlenyomatának hiteles, korhű másolata. A címer rajzát a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

4. § (1) Ráckeve város zászlójának leírása: A városi zászló a címer szerves folytatása, sávozata ötsávos piros (heraldikában vörös), fehér (ezüst), piros (heraldikában vörös), fehér (ezüst), piros (heraldikában vörös).

(2) A zászló rajzát a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(3) A zászló méretei a szabvány szerint elfogadott mérteben és lobogó formájában is használható.

5. § A címer és a zászló eredeti példányait a város polgármestere őrzi.

4. Az önkormányzati címerhasználók köre

6. § (1) Az önkormányzat címerét az önkormányzat és szervei külön engedély nélkül használhatják:

a) az önkormányzat zászlaján és annak változatain,

b) a polgármesternek, az alpolgármesternek, a jegyzőnek és aljegyzőnek, az önkormányzatnak és szerveinek, nemzetiségi önkormányzataiknak készített levélpapírok fejlécén, és boritékain, valamint a részükre készített névjegykártyáján, a 3. sz. mellékletben meghatározott forma szerint,

c) az önkormányzat által kiadott díszokleveleken, emléklapokon, az önkormányzat által alapított kitüntetéseken és elismeréseken, az önkormányzat által készítettet protokollajándékokon és dísztárgyakon.

d) a település történelmével, fejlődésével foglalkozó kiadványokon és a településre vonatkozó emléktárgyakon,

e) az önkormányzat és szervei által megjelentetett, a település életével kapcsolatos kiadványokon, meghívókon és emléktárgyakon,

f) az önkormányzat és szerveinek a felhívásan, programjain, tervein, ünnepségein és rendezvényein, nemzetközi kapcsolataiban, és idegenfogalmat népszerűsítő kiadványain, valamint az önkormányzat által támogatott egyéb rendezvényeken,

g) az önkormányzat és szerveinek nem önkormányzati szervekkel kötött együttműködési megállapodásain,

h) a városháza és az önkormányzati szervek épületeinek a bejáratánál, a Ráckevei Polgármesteri Hivatal dísztermeiben és más protokolláris célt szolgáló helyiségeiben, házasságkötő termében,

i) az önkormányzati szervek vezetőinek az irodáiban,

j) a városba vezető utak mellett a közigazgatási határnál lévő táblán, a városban található önkormányzati információs táblákon,

k) önkormányzat és szerveinek hivatalos honlapján

7. § (1) A nem önkormányzati szervek részére az önkormányzat címerének használatát - a képviselő-testület átruházott hatáskörében eljárva – a polgármester engedélyezi.

(2) A polgármester az alábbi esetekben ad ki engedélyt:

a) gazdasági-, társadalmi-, tudományos, egészségügyi-, kulturális, oktatási, sport vagy egyéb szervezetek, intézmények más jogi személyek, illetve jogi személyiség nélküli gazdasági- vagy egyéb társaságok, egyéni cégek, természetes személyek bármely tevékenységével összefüggésben kiadott kiadványokon, és az intézmény, vagy szervezet történetét, életét, fejlődését bemutató kiadványokon, jellegzetes termékeken, és általa szervezett fesztiválokon, egyéb rendezvényeken

b) a várost érintő kiadványokon, internetes honlapokon,

c) a városra utaló ajándék-, emlék- és dísztárgyakon,

d) az önkormányzat intézményei, alapítványai tulajdonában álló - 6. §-ban felsoroltakon felüli - tárgyakon.

8. § Az önkormányzat által alapított gazdasági társaságra, a 6. §-ban foglaltak vonatkoznak.

5. A zászló használata

9. § (1) Az önkormányzat zászlóját külön engedély nélkül használható:

a) a képviselő-testület ülésein,

b) a hivatalos állami ünnepek alkalmával a Magyar Köztársaság és az Európai Unió zászlajával együtt,

c) a város életében jelentős önkormányzati és szerveinek eseményein, ünnepségein, rendezvényein, más hivatalos zászlóval vagy zászlókkal együtt, az állami zászló elsőbbsége mellett,

d) több település részvételével tartandó ünnepségeken megkülönböztetésül,

e) más települések közötti bel- és külföldi kapcsolatok esetében,

f) cserezászlóként juttatás jelleggel – és elismerésként,

g) nemzeti, illetve helyi gyászesemény alkalmával a fekete zászlóval együtt, félárbócra eresztve,

h) városi igazságszolgáltató szervek, önkormányzati szervek vezetőinek irodáiban.

10. § A zászló használatát kérelmezhetik a ráckevei székhellyel vagy telephellyel rendelkező jogi személyek, és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, intézmények. A használatot - a képviselő-testület átruházott hatáskörében eljárva – a polgármester engedélyezi.

11. § Az önkormányzat által alapított gazdasági társaságra, a 9. §-ban foglaltak vonatkoznak.

12. § A zászló a Magyar Köztársaság zászlaját nem helyettesíti.

6. Ráckeve nevet használók

13. § (1) Ráckeve nevet és ennek toldalékos, ragozott vagy hozzákapcsolt kötő szóval ellátott formáját bármely természetes személy vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, egyéni vállalkozás, vagy ezen túlmenően üzletszerű gazdasági tevékenység céljára a cégnyilvántartásba történő bejegyzéssel létrejövő szervezet, előzetes engedéllyel használhatja.

(2) Az engedély kiadására - a képviselő-testület átruházott hatáskörében eljárva – a polgármester jogosult.

(3) Fesztiválok, kulturális, szórakoztató-, sport- és egyéb rendezvények elnevezéséhez az (1) bekezdésben meghatározottak köre külön polgármesteri engedéllyel használhatják a Ráckeve nevet.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott név felvétele és használata csak azok számára engedélyezhető, akiknek székhelye, vagy telephelye Ráckeve területén van és tevékenységüket ténylegesen Ráckevén folytatják, valamint természetes személyek esetében Ráckevén állandó lakóhellyel rendelkeznek.

(5) Az (1) bekezdésben foglaltak nem vonatkoznak Ráckeve Város Önkormányzatára, az önkormányzat szerveire, intézményeire, rendezvényeire, valamint az önkormányzat által alapított jogi személyekre.

7. Önkormányzati jelképek és Ráckeve névhasználatának engedélyezési eljárása

14. § (1) Az önkormányzati jelképek és Ráckeve név használatának engedélyezésére irányuló kérelmet e rendelet 4. sz. melléklete szerinti nyomtatványon a Ráckevei Polgármesteri Hivatalban kell benyújtani. A használni kívánt címer, zászló, név tekintetében külön – külön szükséges kitölteni a kérelmet. Azonban azok használata egy eljárás keretében is igényelhetők. A használati kérelem elbírálása a rendelet alapján a polgármester hatáskörébe tartozik. A polgármester döntése elleni fellebbezés elbírálására a képviselő-testület jogosult. Az engedélyezési eljárás szabályaira az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. CL. törvény rendelkezései az irányadók.

(2) A kérelemhez mellékelni kell a jelképpel díszített kiadvány mintáját vagy méretarányos rajzát, a városnév tervezett használatával kiegészített megnevezést, és ennek kiviteli rajzát, a termék leírását.

(3) A kérelem elbírálása során meg kell vizsgálni, hogy a kérelmező tevékenységének jelentősége, az áru minősége, jellege indokolttá teszi-e az önkormányzati jelképek, valamint a Ráckeve név használatát. Az elnevezés, a cég tevékenysége, a védjegy, a szabadalom, az áru, a jogosítvány, vagy a sajtótermék a közfigyelem felkeltésére és a város iránti megbecsülés fokozására alkalmas-e. Ezt a kérelmezőnek kell bizonyítania.

15. § (1) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes megnevezését és címét,

b) az előállítás anyagát,

c) az engedélyezett felhasználás célját és mennyiségét,

d) az engedély érvényességének időtartamát

e) felhasználásért felelős személy megnevezését és címét,

f) forgalomba hozatal módját.

(2) A használatra jogosító engedély időtartama lehet:

a) egyszeri alkalomra szóló,

b) meghatározott időtartamig szóló, legfeljebb 5 évre

c) meghatározott mennyiségű termék előállítására vonatkozó,

(4) Az engedélyt vissza kell vonni:

a) ha az önkormányzati jelképek, illetve a név használata az engedélyben foglaltaktól eltér,

b) ha annak használata méltatlan a város rangjához,

c) ha a kereskedelmi vagy reklám céljára vonatkozó használat esetén a díjat határidőben nem fizetik meg.

16. § (1) A kereskedelmi vagy reklám célra kerülő termék után, ha a termék a város nevét viseli, vagy a termék önkormányzati jelképpel díszített, annak használatáért címer, zászló és név tekintetében külön-külön díjat kell fizetni. Minden más esetben az önkormányzati jelkép és névhasználat díjmentes.

(2) A díj mértéke az (1) bekezdés szerinti kereskedelmi vagy reklám célra történő felhasználás esetében 10.000, - forint, melynek befizetése egyösszegben történik, - képviselő-testület átruházott hatáskörében eljáró – polgármester a használatot engedélyező és egyben annak díját megállapító határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül történik. Annak elmulasztása jogvesztő, mely esetben a 20. § (3) bekezdés f.) pontja alapján az engedélyt vissza kell vonni.

(3) A díjbevétel Ráckeve Város Önkormányzatának bevételét képezi.

17. § Az engedélyezési eljárásért 3.000, - forint értékű általános tételű eljárási illetéket kell leróni a kérelmen illetékbélyeg formájában.

18. § A kiadott engedélyről a Ráckevei Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

19. § (1) Az önkormányzat jelképei kizárólag hiteles alakban, színeinek és méreteinek megtartásával állítható elő és használható.

(2) Az önkormányzati címer kicsinyítése csak olyan mértékű lehet, hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást.

(3) A címer fekete-fehér színekben is előállítható. Nyomdai termékeken, valamint dísz- és emléktárgyakon az előállításhoz felhasznált anyag színei ugyancsak alkalmazhatók, a heraldika általános szabályainak és színjelzéseinek megtartásával.

(4) A címer elemei önállóan nem alkalmazhatók.

(5) Az önkormányzati jelkép és a „Ráckeve” név használata során meg kell őrizni azok tekintélyét.

20. § (1) Meg kell tagadni az engedély kiadását, ha:

a) olyan személy kéri, akitől a névhasználat joga visszavonásra került, és a megvonástól számítva az új kérelem benyújtásáig két év még nem telt el,

b) ha ugyanazon vagy hasonló tevékenység gyakorlásához más személy már engedélyt kapott,

c) a használat célja vagy módja a Magyar Köztársaság Alkotmányába, vagy más jogszabályba ütközik,

d) a használat célja vagy módja az önkormányzat vagy a település lakosságának jogait, illetve jogos érdekeit sérti, vagy veszélyezteti,

e) ha a nevet felvenni szándékozónak a székhelye, telephelye nem Ráckeve városában van, vagy tevékenysége nem kötődik jellemző módon a városhoz

(2) Meg lehet tagadni az engedély kiadását, ha:

a) a folytatni kívánt tevékenység nem jogellenes, de az engedélyező megítélése szerint Ráckeve érdekeivel ütközik,

b) a használat célja nem jogellenes, de az az engedélyező megítélése szerint Ráckeve Város Önkormányzata vagy Ráckeve lakossága nagy részének ellenérzéseit válthatja ki,

c) a kérelmező tevékenységi köre, megjelölt működési célja nyilvánvalóan hamis.

(3) A kiadott engedélyt vissza kell vonni, ha:

a) a tevékenység gyakorlása során az (1) bekezdés c.) – e.) pontjában foglaltak valamelyike fennáll,

b) tevékenység gyakorlása során a (2) bekezdésben foglaltak valamelyike fennáll,

c) az engedélyest szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt büntető eljárás során jogerősen elítélik,

d) ha az engedélyes az engedélyben foglalt előírásokat, feltételeket, súlyosan vagy ismételten megszegi

e) ha az önkormányzati jelképek, illetve a név használata az engedélyben foglaltaktól eltér

f) ha annak használata méltatlan a város rangjához

g) ha a kereskedelmi vagy reklám céljára vonatkozó használat esetén a díjat határidőben nem fizetik meg.

(4) A 20. § (3) bekezdésében foglalt esetekben, az engedély visszavonásáról a mindenkori turisztikával, kultúrával foglalkozó bizottság dönt. E döntés a képviselő-testület előtti eljárásban támadható meg.

21. § Az engedélyes az engedélyt másra nem ruházhatja át.

22. § A 20. §-ban foglaltak bármelyikének bekövetkeztekor az önkormányzati jelkép és névhasználat a jövőre nézve meg is tiltható.

7. A város fellobogózása

23. § (1) A fellobogózás időpontja: a nemzeti vagy állami ünneppé nyilvánított napok (március 15., augusztus 20., október 23.), továbbá Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozásának napja (május 1.).

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott napokon az alábbi közterületeket kell fellobogózni:

a) Kossuth Lajos utca,

b) Vörösmarty utca,

c) Becsei út,

d) Dömsödi út,

e) Árpád Híd,

f) Árpád tér.

(3) A polgármester a fellobogózást más ünnepek esetén vagy gyász alkalmával is elrendelheti, egyúttal meghatározhatja a (2) bekezdésen felüli fellobogózandó közterületeket.

(4) A közterületek és az önkormányzati tulajdonban álló létesítmények fellobogózásáról az azok fenntartását, kezelését ellátó szervezet vezetője, egyéb épületek, létesítmények fellobogózásáról a tulajdonos köteles gondoskodni.

(5) A fellobogózást az ünnepeket megelőző nap 17.00 óráig el kell végezni, és a zászlókat legkésőbb az ünnepnapot követő munkanapon 12.00 óráig kell eltávolítani, annak aki azt kihelyezte.

III. Fejezet

8. Záró rendelkezések

24. § (1) E rendelet 2020. április 1. napján lép hatályba.

(2) Aki a „Ráckeve” név és ennek toldalékos, ragozott vagy hozzákapcsolt kötő szóval ellátott formáját jelen rendelet hatályba lépése előtt vette fel és folyamatosan, jogszerűen használja, utólag engedély iránti kérelem benyújtására nem köteles. Azonban a rendelet 22. §-a a rendelet hatályba lépése előtti önkormányzati jelkép és névhasználatra is alkalmazandó.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a város jelképeiről „Ráckeve” név felvételéről és azok használatáról szóló 28/2011.(XI.21.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 6/2020. (III. 31.) önkormányzati rendelethez

Ráckeve város hivatalos címere:

2. melléklet a 6/2020. (III. 31.) önkormányzati rendelethez

Ráckeve város hivatalos zászlaja:

3. melléklet a 6/2020. (III. 31.) önkormányzati rendelethez

undefined

4. melléklet a 6/2020. (III. 31.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzati jelképek, Ráckeve név használatára vonatkozó
KÉRELEM

Eljárásért fizetendő illetékbélyeg helye
(3.000, -)





Használni kívánt tárgy:
címer / zászló / Ráckeve név *
*megfelelő rész aláhúzandó

A kérelmező neve és címe:
(székhelye / telephelye)

A használat célja, módja:
(külön tekintettel a rendelet 16. § (1) bekezdés ére)

A használat során előállítani kívánt mennyiséget, darabszámot:

Az előállítás anyaga:

A használat időtartama:
(rendelet 15. § (2) bekezdés e szerinti megjelölése)

*megfelelő rész aláhúzandó

-egyszeri alkalommal
-meghatározott időtartamig, legfeljebb 5 év (………………tól, …………….-ig.)
-meghatározott mennyiségű termék előállítására (……………….db)*

A terjesztés, a forgalomba hozatal módja:

A felhasználásáért felelős személy / szervezet megnevezése és címe:

A kérelemhez mellékelni kell a jelképpel díszített kiadvány mintáját vagy méretarányos rajzát, a városnév tervezett használatával kiegészített megnevezést, és ennek kiviteli rajzát, a termék leírását. A használni kívánt dologgal díszítendő termék mintapéldányáról készített fotót vagy fénymásolatot.

Kelt: ………………………………………………………..

………………………………………………..
kérelmező aláírása (bélyegző)