Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

az utólagos víziközműcsatlakozások rendjéről és a fizetendő hozzájárulásról

Hatályos: 2023. 01. 19- 2023. 01. 19

Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

az utólagos víziközműcsatlakozások rendjéről és a fizetendő hozzájárulásról

2023.01.19.

Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet személyi hatálya kiterjed a Ráckeve Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő víziközmű (ivóvíz és szennyvíz, továbbiakban együttesen: víziközműhálózat) hálózatra utólag rácsatlakozni kívánó ingatlan tulajdonosaira, tényleges használóira, kivéve, ha az érintett érdekeltségi egység után társulati érdekeltségi hozzájárulás már megállapításra került.

(2) E rendelet tárgyi hatálya Ráckeve Város közigazgatási területén az Önkormányzat tulajdonában lévő, üzembe helyezett víziközmű létesítményekre történő utólagos rákötésekre terjed ki.

(3) E rendelet szabályait kell alkalmazni akkor is, ha egy - a közműhálózatra már rákötött - ingatlanon új érdekeltségi egység létesül, melyre új szolgáltatási szerződést kötnek a közmű szolgáltatóval, mely új rákötés létesítését vagy a meglévő ikeresítését vonja maga után.

(4) E rendelet hatálya nem terjed ki arra az Önkormányzat által értékesített ingatlanra, melynek eladási árába a víziközműhálózatra történő rácsatlakozás hozzájárulásának mértéke dokumentáltan beszámításra került.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Utólagos közmű csatlakozási hozzájárulás: az ingatlan ivóvízzel történő ellátottságának, szennyvízelvezetésének kiszolgálása érdekében az Önkormányzat tulajdonában lévő víziközműhálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az ingatlan tulajdonosai, vagy megállapodás alapján tényleges használói által fizetett pénzösszeg.

b) Utólagos csatlakozó: aki a víziközműhálózat létesítésekor annak kiépítési költségekhez nem járult hozzá és benyújtotta a 2. melléklet szerinti, a víziközműhálózatra történő utólagos csatlakozásra vonatkozó kérelmet.

c) Ingatlan: az önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlan, vagy önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanon több önálló rendeltetési egység.

d) Érdekelt: az ingatlanon tulajdonjoggal rendelkező, vagy azt egyéb jogcímen használó természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság.

e) Érdekeltségi egység:

ea) beépített ingatlan esetében egy háztartás vagy más üzemeltetett egység, amely szolgáltatási szerződést köt a közmű üzemeltetőjével,

eb) beépítetlen ingatlan esetében a településrendezési tervnek és építésügyi szabályoknak megfelelő méretű kialakított telek (kivett beépítetlen terület).

3. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló víziközműhálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekeltek utólagos víziközműcsatlakozási (továbbiakban: közműcsatlakozási) hozzájárulást kötelesek fizetni.

(2) A közművekre utólag csak a hatályos jogszabályi rendelkezések betartásával, a víziközmű szolgáltató által jogszabály alapján meghatározott és engedélyezett, valamint jelen rendeletben foglalt egyéb feltételekkel történhet rákötés.

(3) Az utólagos közműcsatlakozási hozzájárulás megfizetése biztosítja a víziközműhálózatra történő rákötés jogát.

(4) A víziközműhálózatra történő rácsatlakozással kapcsolatos, a kiépítéshez szükséges költségeket – különösen tervezés, kivitelezés – az utólagos közműcsatlakozási hozzájárulás nem tartalmazza, azt a kérelmező közvetlenül fizeti meg a kivitelezőnek, illetve a vízi közmű szolgáltatónak.

(5) Az Önkormányzat a természetes személyeket, külön kérelemre legfeljebb 12 havi részletfizetési kedvezményben részesítheti.

(6) Részletfizetési kedvezmény azon kérelmezőnek adható, akinek az egy főre jutó havi nettó jövedelme

a) családban élő kérelmező esetén – figyelembe véve a közös háztartásban együtt élő személyek összes jövedelmét – az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át,

b) egyedül élő személy esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át nem haladja meg.

(7) A víziközműhálózatra történő csatlakozást a víziközmű szolgáltatónál kell kezdeményezni.

(8) Az önkormányzati tulajdonban álló víziközműhálózatra csatlakozni e rendelet 3. melléklet szerinti igazolás birtokában a műszaki átadást követően lehet, amennyiben a rácsatlakozás műszaki feltételei a víziközműszolgáltató igazolása alapján biztosítottak.

4. § (1) Az utólagos közműcsatlakozási hozzájárulás érdekeltségi egységenként fizetendő összegét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az utólagos közműcsatlakozási hozzájárulást - 4. § (4) bekezdésben foglalt kivétellel - az érdekelt ingatlan mindenkori tulajdonosa fizeti meg. Közös tulajdon esetén az utólagos közműcsatlakozási hozzájárulást a tulajdonostársak megállapodásuknak megfelelő arányban, megállapodás hiányában pedig tulajdoni hányaduk arányában fizetik meg. Az ingatlantulajdonos személyében bekövetkező változás esetén az ingatlan új tulajdonosát terheli az ingatlanra még meg nem fizetett utólagos közműcsatlakozási hozzájárulás kivéve, ha erről másként rendelkeznek az adásvételi szerződésben.

(3) Az ingatlan jogcímmel rendelkező használója a tulajdonossal kötött megállapodás alapján jogosult – illetve köteles - a tulajdonos helyett az utólagos közműcsatlakozási hozzájárulás megfizetésére.

(4) Az utólagos közműcsatlakozási hozzájárulás megállapításával, valamint a részletfizetéssel kapcsolatos elsőfokú hatáskört az Önkormányzat Képviselő-testülete a polgármesterre ruházza át.

(5) A polgármester I. fokú döntése ellen Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületéhez címzett, de polgármesterhez benyújtott jogorvoslattal lehet élni a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül.

a) A Képviselő-testület a jogorvoslat kérdésében a soron következő rendes testületi ülésén dönt.

b) A Képviselő-testület döntése ellen bírósághoz lehet fordulni.

(6) Az eljárások lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni a rendeletben foglalt eltérésekkel.

(7) A meglévő víziközműhálózatra történő utólagos rácsatlakozás e rendelet 2. számú melléklet szerinti illetékmentes kérelem kitöltésével és a víziközmű szolgáltató által kiadott rácsatlakozás műszaki feltételeinek meglétéről szóló igazolás benyújtásával kezdeményezhető.

(8) A 4. § (1) bekezdés szerinti utólagos közműcsatlakozási hozzájárulás összegét egy összegben vagy természetes személyek esetén - kérelemre - legfeljebb 12 havi egyenlő részletben kell megfizetni a Ráckeve Város Önkormányzat 11742070-15393238-00930000 számú Közműfejlesztési Lebonyolítási Számlára az I. fokú határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül.

(9) A Képviselő-testület a befizetett utólagos közműcsatlakozási hozzájárulások tervezett felhasználásról a költségvetési rendelet megalkotásakor, a tényleges felhasználásról a zárszámadás elfogadásával egyidejűleg évente rendelkezik. A felhasználás csak az Önkormányzat tulajdonában lévő vízi közmű rendszerek felújítására, fejlesztésére fordítható. A tervezett felhasználást előzetesen egyeztetni kell a víziközmű szolgáltató területileg illetékes vezetőjével.

(10) A 3. számú melléklet szerinti utólagos közműfejlesztési hozzájárulás megfizetéséről szóló igazolás kiadásának feltételei az érdekelt részére:

a) egyösszegű befizetés esetén postai úton befizetett összegre vonatkozó csekk ellenőrző szelvényének bemutatását követően, vagy átutalással történő teljesítéskor az összeg bankszámlán történő megjelenésének ellenőrzését követően.

b) részletfizetés esetén, ha az utolsó részlet is igazoltan befizetésre került.

5. § Hatályát veszti a csatornahálózat létesítés lakossági hozzájárulásának szociális támogatására vonatkozó szabályairól szóló 17/2004. (V.24.) önkormányzati rendelet.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

7. § E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően benyújtott kérelmek elbírálását követően kell alkalmazni.

1. melléklet a 30/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelethez

Az utólagos közműcsatlakozási hozzájárulás összege

1. Szennyvízhálózatra történő csatlakozás esetén 500.000 Ft+ ÁFA

2. Ivóvízhálózatra történő csatlakozás esetén 250.000 Ft + ÁFA