Szigetszentmárton Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2020.(II.13.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2020. 03. 01

Szigetszentmárton Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések


1.§ A rendelet területi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki (amely) Szigetszentmárton község közigazgatási területén az e rendeletben foglalt szabályokat megszegi.

2.§ E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartás az a cselekmény vagy mulasztás, amely a társadalomra nem veszélyes, ezért szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a rendeletben meghatározott közösségi együttélés szabályaiba ütközik.

3.§ A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt induló eljárás lefolytatása tekintetében a Képviselő-testület a hatáskör gyakorlását első fokon a jegyzőre ruházza.

4.§  A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatti hatósági eljárás bejelentés alapján, vagy hivatalból indulhat.

5.§ A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt induló eljárás lefolytatására – e rendeletben foglalt eltérésekkel - az általános közigazgatási rendtartásról 2016. évi CL. törvény Továbbiakban: Ákr.) szabályait kell alkalmazni. 

6.§ A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben közigazgatási hatósági eljárás a magatartás észlelésétől – eljárásra jogosult hatóság tudomására jutásától – számított 30 napon belül indítható meg.

7.§ A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegőjével szemben természetes személy esetén kettőszázezer forintig, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye. 

8.§ (1) A közigazgatási bírság mértékének megállapításánál figyelembe kell venni különösen:

  1. a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás súlyát és a felróhatóság mértékét, továbbá
  2. az elkövető személy vagyoni helyzetét, körülményeit, jövedelmi viszonyait annyiban, amennyiben azok a hatóság rendelkezésére álló adatokból megállapíthatóak, vagy azokat – a hatóság erre vonatkozó felhívására – önként igazolja.

(2) A bírság kiszabásánál súlyosbító körülményként kell értékelni, ha a jogsértő magatartást tanúsítót korábban hasonló cselekmény vagy mulasztás miatt a rendelet szerinti jogkövetkezmények bármelyikével sújtották.

9.§ Közigazgatási bírság kiszabása helyett figyelmeztetés alkalmazható, amennyiben a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás csekély súlyú és a jogsértés a jogellenes magatartás megszüntetésével vagy a jogszerű állapot helyreállításával orvosolható, azt a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetője személyi körülményei, a cselekmény elkövetésének körülményei indokolják, továbbá ettől az intézkedéstől kellő visszatartó hatás várható.

10.§ A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt kiszabott közigazgatási bírságot – az elsőfokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül - a határozathoz mellékelt készpénz átutalási megbízáson vagy banki átutalással Szigetszentmárton Község Önkormányzatának erre a célra kijelölt pénzforgalmi számlájára kell befizetni.


  1. Egyes közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások

 Önkormányzat jelképeinek jogellenes használata

11.§ Aki az önkormányzati jelképek alkotásáról és használatuk szabályozásáról szóló 6/2003.(IV.08.) önkormányzati rendeletben meghatározott önkormányzati jelképeket

engedély nélkül vagy engedélytől eltérő módon, a település közösségét sértő módon használja, illetve a rendeletben meghatározott szabályokat megszegi, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

Közterületek rendje

12.§ A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki

  1. a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatának általános szabályairól szóló 23/2000.(XI.28.) önkormányzati rendeletben foglalt előírások megszegésével veszi igénybe, illetve használja a közterületeket,
  2. a közterület-névtáblát, a házszámot, a szöveges ismertető táblát vagy az emléktáblát beszennyezi, eltakarja, jogosulatlanul kihelyezi, vagy leszereli.

A helyi környezet védelme

13. § A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást követ el, aki

  1. a helyi környezet védelmének szabályairól szóló 4/2001.(II.20.) önkormányzati rendeletben foglalt környezetvédelmi - köztisztasági, levegővédelmi, vízvédelmi, zajvédelmi, zöldterületek fenntartásával és kezelésével kapcsolatos – szabályokat megszegi,
  2. a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról szóló 19/2013.(XII.31.) önkormányzati rendelet előírásait megszegi.

Állattartás

14.§ Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki az állattartás szabályairól szóló 25/2012.(XII.18.) önkormányzati rendelet állattartásra vonatkozó helyi szabályait nem tartja be.


A temető fenntartásának, használatának szabályai

15.§ Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki a temetőkről és a temetkezésről szóló 9/2006.(VI.29.) önkormányzati rendeletben foglalt temetkezési szabályokra, illetve a temető rendjére vonatkozó szabályokat nem tartja be.

Az ivóvízszolgáltatás szabályai

16.§ A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki az ivóvízszolgáltatás és a víziközmű-fejlesztési hozzájárulás díjainak szabályozásáról szóló 10/2011.(X.11.) önkormányzati rendelet 6. § szerint az ivóvízszolgáltatást jogosulatlanul veszi igénybe.  

  1. Záró rendelkezések

17.§  Ez a rendelet 2020. március 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások miatt indult eljárásokban kell alkalmazni.



             Bencs Tamás                                                                        Dr. Cseh Balázs

             polgármester                                                                                jegyző





Záradék:


Jelen rendelet a mai napon kihirdetésre került, folyamatos megtekintését biztosítom.


Szigetszentmárton, 2020. február 13.                              

Dr. Cseh Balázs

                                                                                         jegyző


Mellékletek