Szigetszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

a helyi temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2024. 01. 01

Szigetszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

a helyi temetőről és a temetkezésről

2024.01.01.

Szigetszentmárton Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Szigetszentmárton község közigazgatási területén temetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a mindenkor hatályos jogszabályok alapján és az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

(2) A rendelet hatálya Szigetszentmárton község közigazgatási területén, a Szigetszentmártoni Római Katolikus Egyházközség – az önkormányzati tulajdonban lévő ravatalozó (110 hrsz), valamint a ravatalozó megközelítését biztosító közút (109 hrsz) kivételével – tulajdonában álló, Szigetszentmárton 108 és 111 hrsz. alatt található temetőre és létesítményeire (a továbbiakban: köztemető) terjed ki.

(3) Szigetszentmárton község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) köztemető fenntartási kötelezettségét a köztemető tulajdonosával kötött üzemeltetési megállapodás alapján teljesíti. A köztemető, továbbá a köztemetőben álló ravatalozó fenntartását és üzemeltetését az Önkormányzat saját maga vagy külön üzemeltetési szerződés alapján látja el.

2. A köztemető használatának szabályai

2. § (1) A köztemető nyitva tartása folyamatos, de a nyitvatartás rendjét a temető tulajdonosának Temetőszabályzata tartalmazza, amelyet ki kell függeszteni a temető hirdetőtábláján.

(2) A köztemetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan. Az önkormányzat, illetve az üzemeltető a vízvételt közüzemi vízhálózatra rácsatlakozott kerticsap útján biztosítja.

(3) A köztemetőt mindenki csak saját felelősségére látogathatja.

(4) Segítő kutya kivételével a köztemetőbe állatot bevinni tilos.

(5) A köztemetőbe gépjárművel behajtani, közlekedni csak az elhunyt szállítása, mozgásában korlátozott személy szállítása, valamint síremlék állításához szükséges anyagok szállítása céljából lehet, amely esetekben a behajtás díjmentes. Egyéb esetekben a temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra, egyéb jármű közlekedésére az üzemeltető jogosult díjat megállapítani.

(6) A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése minden látogató kötelessége. A sírgondozáskor keletkezett hulladékokat az erre kijelölt tárolókba kell helyezni, külön gyűjtve a zöldhulladékot, a vegyes hulladékot. Fémet tartalmazó koszorúkat, nagyobb sírcsokrokat a kijelölt helyen kell elhelyezni. A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható és a temetőben szemetelni, a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni, rongálni, eltávolítani tilos.

(7) A hulladék elszállíttatásáról az Önkormányzat az üzemeltető útján gondoskodik.

(8) A köztemetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el azzal, hogy a sírokra és a szakaszok belsejébe fát vagy cserjét ültetni tilos.

(9) A temetési hellyel rendelkezni jogosult folyamatosan köteles gondoskodni a temetési hely rendben tartásáról, különösen a temetési hely gondozásáról, gyomtalanításáról, a síremlék állagának megóvásáról.

(10) Az önkormányzat, illetve az üzemeltető a köztemető bejáratánál jól látható helyen kifüggeszti a köztemető rendjére vonatkozó hirdetményeket.

(11) A köztemető, illetve a temetési hely a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Temetőtörvény) 10. § (2) bekezdése szerinti megszüntetését a Temetőtörvényben meghatározott módon hirdetményben kell közölni. Az Önkormányzat a hirdetményt a honlapján, valamint a temetői hirdetőtáblán és a 2318 Szigetszentmárton, Telkes u. 10. szám alatt lévő hivatali hirdetőtáblán is közzé teszi 60 napra.

(12) Az üzemeltető a temetőt, valamint a ravatalozót és közvetlen környezetét rendeltetésszerű állapotban tisztán tartja, gondozza és ápolja. A temetés megkezdése előtt legalább 1 órával a ravatalozót ki kell nyitni.

(13) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával lehet.

3. § (1) Temetkezési szolgáltatást csak a jogszabályban előírt feltételekkel rendelkező vállalkozás végezhet.

(2) A köztemetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lebonyolítható.

(3) A köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzőknek nem kell temető fenntartási hozzájárulást fizetni. A temetői létesítmények igénybevételéért a temetkezési szolgáltatóknak nem kell díjat fizetni.

(4) Építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési, vagy bontási munkák elvégzéséhez a tulajdonos engedélye szükséges, az üzemeltető ellenőrzi az engedély meglétét, továbbá a bontott síremléket a sírhely feletti rendelkezési joggal rendelkező az Önkormányzattal egyeztetett módon köteles elszállítani.

(5) A temetőben munkát végző vállalkozók (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató stb.) tevékenységük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani.

3. Sírhelyek, sírjelek

4. § (1) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely.

(2) Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó, a kettős sírhely alapmérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.

(3) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke (kolumbárium), urnasírhely, urnasírbolt. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető. Az urnafülke és az urnasírbolt építésügyi hatósági engedéllyel építhető.

5. § (1) A sírhelyek méretezése:

a) egyszemélyes sír hossza: 220 cm, szélessége 90 cm,

b) kettős sírhely hossza 220 cm, szélessége 190 cm.

(2) A sírok egymástól lévő távolsága legalább 50 cm. A sorok közötti távolságnak 0,60-1,0 méternek kell lennie.

(3) A sírhelytáblák között legalább 2 m-es utat kell hagyni.

(4) A köztemetőben egy méternél magasabbra növekvő fás szárú növényt csak az Önkormányzat ültethet. A sírokra ültetett növények nem terjeszkedhetnek túl a temetési helyeken, és nem akadályozhatják a sírok közötti közlekedést, azok megközelítését.

6. § (1) Az egyes sírhely maximum 4 urna elhelyezésére szolgálhat.

(2) Temetési hely megjelölésére sírjel (kereszt, fejfa, kopjafa, síremlék, sírkő) használható, létesíthető.

(3) A sírok és a sírboltok – beleértve az urnák elhelyezésére szolgálókat is - kerítéssel nem határolhatók körül.

4. Temetési helyek használati ideje

7. § (1) A köztemetőben a temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama:

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) sírbolt esetén 100 év,

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év.

(2) A rendelkezési jogosultság kezdési időpontja a megváltás napja, időtartama.

(3) A temetési helyek megváltása díjköteles, amely díjtételeket a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

5. Záró rendelkezések

8. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg 2024. január 1. napján hatályát veszti Szigetszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről szóló 9/2006. (VI.29.) önkormányzati rendelete.

9. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.