Szigetszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa juttatásáról

Hatályos: 2023. 09. 29- 2024. 06. 29

Szigetszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa juttatásáról

2023.09.29.

Szigetszentmárton Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének a helyi önkormányzatokról szóló 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a Belügyminiszter által kiírt pályázat felhatalmazása alapján a 2023. évi települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatás felhasználásáról az alábbi rendeletet alkotja.

1. § A rendelet hatálya kiterjed a szociális és a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 16/2020.(XI.26.) Önkormányzati rendeletben meghatározott személyekre.

2. § A rendeletben szabályozott támogatás megállapítására a szociális és a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 16/2020.(XI.26.) Önkormányzati rendeletben foglalt eljárási rendelkezéseket kell alkalmazni.

3. § (1) A szociálisan rászorulók részére a téli fűtéshez szükséges tűzifa biztosításához természetbeni ellátás formájában támogatás nyújtható a Belügyminiszter által kiírt pályázat keretében támogatott összmennyiség – 70 erdei m3- erejéig.

(2) Az a személy részesíthető szociális célú tűzifa támogatásban, aki a 16/2020.(XI.26.) önkormányzati rendelet 8. §-ában foglalt feltételeknek megfelel és lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelő-berendezéssel biztosítja.

(3) Az elbírálás során előnyt élvez, aki

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakásfenntartási támogatásban részesülők);

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(4) A szociális célú tűzifa támogatás mértéke családonként 1 – 5 m3.

(5) A támogatási igényeket 2023. november 15. napján 12:00-ig lehet benyújtani.

(6) A támogatás iránti kérelmet a rendkívüli települési támogatásra vonatkozó formanyomtatványon lehet benyújtani.

(7) A természetbeni támogatás jogosult részére történő kiszállításáról az önkormányzat gondoskodik, a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

(8) A szociális célú tűzifa támogatásról, méltányossági jogkör gyakorlásáról, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátás visszatérítésének elrendeléséről, illetve méltányosságból történő elengedéséről a Szociális és Kulturális Bizottság jogosult dönteni. A bizottság döntése a támogatási keret mértékéig terjedhet.

(9) Szociális célú tűzifa támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. június 30-án hatályát veszti.