Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. (I.31.) önkormányzati rendelete

a helyi temetőkről és a temetkezés szabályairól

Hatályos: 2024. 03. 01

Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014. (I.31.) önkormányzati rendelete

a helyi temetőkről és a temetkezés szabályairól

2024.03.01.

Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében és 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 2. pontjában, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet: Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A tisztességes temetéshez való jog, bármely megkülönböztetésre tekintet nélkül mindenkit megillet. E rendelet célja az, hogy a település területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető jogot a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés garantálása érdekében, szabályozza a temetők működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Csobánka község közigazgatási területén már meglévő és a jövőben létesítendő valamennyi köztemetőre, azok létesítményeire, valamint az azokban folyó temetkezési-, temető fenntartási- és üzemeltetési tevékenységre és temetkezési szolgáltatásokra.

(2) Csobánka község területén az alábbi köztemetőben, ravatalozóban lehet temetkezni vagy urnát elhelyezni:

a) Csobánka, Vörösvári út 15. szám alatti, 150/1. helyrajzi szám alatt felvett 1.2031 m2 nagyságú temető, melynek tulajdonosa: Római Katolikus Egyház Csobánka, a fenntartó: Csobánka Község Önkormányzata 2044. január 28. napjáig tartó földhasználati joggal,

b) Csobánka, Vörösvári út 26. szám alatti, 152/2. helyrajzi szám alatt felvett 2481 m2 nagyságú temető (ravatalozó), melynek tulajdonosa és fenntartója: Csobánka Község Önkormányzata.

(3) Csobánka község területén köztemetőn kívül a Csobánka, Vörösvári út 24. szám alatti, 121. helyrajzi szám alatt felvett 4091 m2 nagyságú Görögkeleti Szerb Egyház tulajdonában lévő felekezeti temetőben lehet temetkezni, vagy urnát elhelyezni:

(4) Csobánka község közigazgatási területén, a 154. helyrajzi számú ingatlanon lévő Izraelita Hitközség tulajdonában lévő temetőben semmiféle temetkezési tevékenység nem folytatható.

(5) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemető tulajdonosára, fenntartójára, üzemeltetőjére, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, akiket a köztemetőben végzett tevékenységük, vagy a köztemető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek, vagy kötelezettségek terhelnek.

II. Fejezet: A temető használatának és igénybevételének szabályai

3. A (köz)temető fenntartása és üzemeltetése

3. § (1) A köztemető üzemeltetéséről a képviselő-testület - nyilvános pályázati eljárás keretében kiválasztott közszolgáltatóval határozott időre szólóan megkötött - kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján gondoskodik.

(2) Az üzemeltetőnek meg kell felelnie a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: TeTv.) és a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: TeR.) meghatározott temetési szolgáltatókra vonatkozó követelményeknek.

(3) Az üzemeltető a köztemetőn belüli feladatok ellátása során köteles szakszemélyzet igénybevételére.

4. § (1) A köztemető korlátozott használatú közterületnek minősül.

(2) A köztemető területe - ideértve a parcellákat és sírhelyeket is - és létesítményei feletti rendelkezési jog még ideiglenesen sem adható át, használatukra bérleti szerződés sem köthető. A temetési helyek magánforgalomban adásvétel tárgyát nem képezhetik.

(3) A köztemető üzemeltetése során az üzemeltető az önkormányzat megbízásából jár el, képviseli érdekeit, együttműködik más szolgáltatókkal illetve hatóságokkal.

(4) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési, illetve kártérítési felelősség sem az önkormányzatot, sem az üzemeltetőt nem terheli.

4. A (köz)temető rendje

5. § (1) A köztemető üzemeltetője a temető rendjére vonatkozó szabályok kialakítása során az alábbiak betartásával köteles eljárni:

a) A temető folyamatos nyitva tartással üzemel.

b) A temető rendjét szabályozó hirdetményeket a temetőn belül jól látható helyen ki kell függeszteni. Az ehhez szükséges tárgyi feltételeket a mindenkori üzemeltető biztosítja.

c) A temetőben csak a sírok, síremlékek stb. díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el. Az engedély nélküli, valamint a temető rendjét megzavaró, illetve az emlékezést sértő tárgyak és növények eltávolítására az üzemeltető jogosult. Szemetet kizárólag az arra kijelölt helyen szabad kitenni.

d) A temetőben keletkezett hulladékok gyűjtéséről hulladékgyűjtő-hely kijelölésével kell gondoskodni. A keletkezett szemét elszállíttatásáról legalább havonta gondoskodni kell.

e) A temetőn belüli úthálózat gépjárművel csak korlátozottan járható. A gépjárművel járható részen biztosítani kell a zavartalan feltételeket a közlekedésre.

f) A temetőben tilos járművel közlekedni, kivéve a súlyos mozgássérültet szállító járművet és a temetkezési tevékenységben résztvevő járművet. Az üzemeltető térítés ellenében a munkavégzés céljából behajtó járműveknek behajtási engedélyt adhat.

g) A temető területén tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

h) A temetőben gyertyát vagy mécsest gyújtani csak kellő gondossággal, és körültekintéssel szabad. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta.

i) A temetőbe állatokat bevinni tilos, kivéve a vakvezető kutyát.

j) A temetőben végzendő minden munka elvégzéséhez különös tekintettel a sírkő állításra és bontásra - a sírgondozás kivételével - a temető üzemeltetője adhat engedélyt.

k) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra, vagy attól maximum 30 cm távolságra ültetett olyan örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 méternél és átmérője nem több 0,6 m-nél. A 2 méter magasságot elérő, nem gondozott ültetvényeket a temető üzemeltetője eltávolíthatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel szemben megtéríttetheti.

l) A temetőből virágot, vagy sírokra ültetett növényeket kivinni nem lehet. A temetőből sírkövet, fejfát, síremléket, vagy ezek egy részét csak az üzemeltető írásbeli engedélyével lehet kivinni.

m) A temetőt tömör kerítéssel vagy élő-sövénnyel kell bekeríteni.

(2) A köztemetőben végzendő minden munkát - kivéve a sírok gondozását - be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének.

(3) A köztemetőben szakipari munkát végző vállalkozók kötelesek a temető üzemeltetőjének megfizetni az általuk felhasznált energia használati díját, továbbá építőanyag tárolása esetén az egyébként fizetendő közterület-foglalási díjat.

(4) A temetői munkákat úgy kell elvégezni, hogy az ne sértsen kegyeleti érdekeket, ne járjon károkozással.

(5) A temetési helyen koporsós temetést mindaddig nem lehet végezni, amíg a talajvíz legmagasabb szintje a talajszint alatt 2,5 méternél magasabb.

5. A kegyeletgyakorlás rendje és a temetési helyek gondozásának szabályai

6. § (1) A temetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, az etnikai vagy vallási temetkezési szokásokat tiszteletben tartani, és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól vagy magatartástól.

(2) Minden látogató kötelessége a temetőnek, valamint a környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése.

(3) A megváltott temetési helyek gondozásáról, fenntartásáról a temetési hely fölött rendelkező köteles gondoskodni. A temetési helyek gondozása során körültekintő gondossággal, valamint az alábbiak figyelembe vételével kell eljárni:

a) a tevékenység ne sértse mások kegyeleti érzéseit,

b) a tevékenység mások sírgondozási tevékenységét ne akadályozza,

c) a tevékenység az utakon való közlekedést ne akadályozza,

d) a tevékenység búcsúztatás alatt ne zavarja a szertartást,

e) a keletkező hulladékot a kijelölt gyűjtőedényekben kell elhelyezni,

f) tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

6. A temetésre vonatkozó szabályok

7. § (1) Ravatalozni csak a temetőben az arra kijelölt helyen szabad. Ettől eltérni csak az illetékes tisztiorvos engedélyével lehet. A temetést végző temetkezési vállalkozó köteles a ravatalozásra vonatkozó szabályokat megismerni és betartani.

(2) A halott a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legfeljebb három, de legalább egy órával korábban helyezhető el. A ravatalozásig a halottat hűtőben kell tárolni.

(3) A ravatalozóhelyiséget a temetés előtt legalább egy órával, de minden esetben a ravatalozás megtörténte után azonnal ki kell nyitni. A ravatalra helyezett koporsót a szertartás kezdetéig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani a koporsót, ha a holttest már oszlásnak indult, vagy súlyosan roncsolódott állapotban van.

(4) Légmentesen lezárva kell tartani a koporsót, ha az elhalt fertőző betegségben hunyt el. Ebben az esetben biztosítani kell, hogy a koporsó közvetlen közelében se tartózkodjon senki.

(5) A koporsót a földbe helyezés előtt véglegesen le kell zárni.

(6) A halott-szállítás, a temetések, az újratemetések, a sír- és urnanyitások során be kell tartani a TeR. vonatkozó szabályait.

7. A szociális temetésre vonatkozó szabályok

8. § (1) A sír vagy urnasír kiásása az üzemeltetővel előre egyeztetett időben, az üzemeltető által biztosított kézi szerszámokkal.

(2) A sír vagy urnasír kiásásából kitermelt földet a sírhely közvetlen közelében – a szomszédos sírhelyek tiszteletben tartásával – kell elhelyezni és a helyben szokásos sírhant kialakítással hiánytalanul visszahantolni. A sír kiásását legkésőbb a szociális temetés megkezdését megelőző három órával kell befejezni, és üzemeltető felé készre jelenteni.

(3) A temető üzemeltetője jogosult a munkavégzést és annak eredményét ellenőrizni, és a jogszabályban foglaltak be nem tartása esetén azok betartására a figyelmet felhívni. Amennyiben az eltemettető vagy a személyes közreműködésben résztvevők nem tesznek eleget kötelezettségeiknek, üzemeltető erről jegyzőkönyvet vesz fel, és tájékoztatja őket a TeTv. szociális temetkezésre vonatkozó szabályai szerinti jogkövetkezményekről.

(4) A sír megjelölésére csak az állam által biztosított sírjel használható, egyéb sírjel, sírszobor, sírkő vagy síremlék nem emelhető. Amennyiben az eltemettető az állam által biztosított sírjelen kívül, vagy ahelyett más sírjellel (pl.: sírkővel, síremlékkel stb.) jelöli a sírt, üzemeltető jogosult az elbontására felhívni az eltemettetőt, nem teljesítés esetén pedig elbontathatja azt.

(5) Az elhunyt ravatalozása, búcsúztatása a külső ravatalozási helyen vagy a sírnál történhet. A ravatalozáshoz a kellékekről az eltemettetésre kötelezett gondoskodik.

(6) Szociális temetés esetén nem kérhető a ravatalozó használatáért díj, ügyeleti díj, temető fenntartási hozzájárulási díj, hűtő-tároló díj, valamint temetőregisztrációs díj.

9. § A szociális temetések céljára a koporsós és urnás temetések esetében az e rendelet 2. mellékletét képező parcella beosztásban feltüntetett szociális parcella, temetkezési hely szolgál.

8. A temetkezési helyek kialakításának szabályai

10. § (1) A temetési helyek mérete az eltemethető személyek száma szerint a következők:

a) egyes sírhely: 110 cm x 210 cm területű, mélysége: 200 cm , egy koporsó helyezhető el benne,

b) kettős sírhely: 200 cm x 210 cm területű, mélysége: 200 cm , kettő koporsó helyezhető el benne,

c) sírbolt: legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító, al- és felépítményből álló temetési hely. A sírbolt méretét a koporsók száma határozza meg. Sírbolt az önkormányzat hozzájárulásával, a külön jogszabályokban előírtak betartásával létesíthető.

(2) A sírgödröt koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzat legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

(3) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetése koporsós temetési helyre történő temetéssel vagy rátemetéssel történik.

(4) Oldalirányú üreggel ellátott egyes vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.

(5) A temetési hely közötti távolság 60 cm , a sorok közötti távolság 80 cm .

(6) A síremlék, sírjel vagy szegélykő nem terjedhet túl az (1) a) és b) pontban megjelölt területen. A temetési helyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos magassága 2 méter .

9. A sírjelek alkalmazására vonatkozó szabályai

11. § (1) Síremléket csak nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető, vagy az általa felhatalmazott személy állíthat vagy távolíthat el.

(2) A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. A felállítandó síremlék tervét a temető üzemeltetőjének be kell mutatni. Kegyeletet vagy közízlést sértő síremléket felállítani tilos.

(3) A temetőben sírbolthelyet (kriptát) építeni az egyébként építési engedély nélkül végezhető tevékenységen kívül csak az illetékes építéshatóság engedélyével lehet, az ÁNTSZ előzetes nyilatkozata alapján.

12. § (1) A temetési hely jelölésére az üzemeltető által jóváhagyott sírjel vagy síremlék használható.

(2) A sírjel nem foglalhat el a temetési helyeknél nagyobb méretet, magassága anyagától függően:

a) műkő, terméskő legfeljebb 1,5 méter,

b) kopjafa legfeljebb 2,2 méter lehet.

(3) A sírjel, vagy az azon szereplő felirat, ábra meg kell, hogy feleljen a kegyeleti érzés elvárásainak, és nem lehet a közízlést, kegyeleti jogot sértő.

(4) A rendelet hatályba lépése után létesítendő sírjelek, síremlékek vázrajzát - azok létesítését megelőzően - az üzemeltetőnek be kell mutatni, aki amennyiben megfelel az e rendeletben foglalt előírásoknak azt ellenjegyzésével jóváhagyja.

10. A sírhelyek elhelyezésére vonatkozó szabályok

13. § (1) A parcellákban és a sorokban az elhalálozás sorrendjében kell a temetési helyeket kijelölni.

(2) A sírhelytáblák (parcellák) között - amennyiben a helyi viszonyok lehetővé teszik - legalább 3 méter széles utat kell hagyni.

(3) A parcellákon belüli sorok közötti távolság - amennyiben a helyi viszonyok lehetővé teszik - 0,6 méter.

(4) A felnőtt és gyermek sírhelyek egymás közötti távolsága - amennyiben a helyi viszonyok lehetővé teszik - 0,5 méter.

11. Díszhelyek kialakítására vonatkozó szabályok

14. § (1) A díszsírhelyeket és dísz-urnahelyeket a polgármester, a Képviselő-testület bizottságai és a regisztrált civil szervezetek javaslata alapján a Képviselő-testület adományozhat díjmentesen az alábbi személyeknek:

a) díszpolgároknak,

b) azoknak, akik a haza, a község, vagy a közélet javára végeztek kiemelkedő tevékenységet,

c) azoknak, akik a kultúra, az oktatás, a művészet, vagy a tudomány területén végeztek kiemelkedő tevékenységet.

(2) Az adományozott díszhelybe az elhalt együtt élő házastársa az egyéb előírások betartásával rátemethető.

(3) Az adományozott díszhelyek gondozási kötelezettségéről az adományozással egyidejűleg kell határozni.

12. Sírhelyek megváltása és újraváltása

15. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni. A használati jog időtartamát, és meghosszabbíthatóságának szabályait a TeR. rögzíti.

(2) A rendelkezési jogosultság a megváltás napjával kezdődik. A használati idő az alábbiak szerint alakul:

a) egyes, kettős sírhely, gyermeksír, sírbolthely, urnasírbolt esetén 25 év,

b) urnasírhely esetén 10 év.

(3) A temetési helyek feletti rendelkezési jog adásvétel, csere vagy más jogügylet tárgyát nem képezheti.

(5) A rátemetés során az eltemetett halott részére koporsós temetés esetén legalább 25 év, urnás földbetemetés esetén pedig legalább 10 év nyugvási (porladási) időt kell biztosítani.

(6) A temetési helyek megváltási díját, valamint az újraváltás díját az e rendelet 1. melléklete tartalmazza. A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

16. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog a 14. § (2) bekezdésben foglalt rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható (újraváltható), kivéve, ha a temető, vagy a sírtábla lezárásra, átrendezésre kerül. A temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére az újraváltás időtartama a 14. § (2) bekezdésben meghatározott használati időnél lehet rövidebb.

(2) Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó - a használati idő lejárta előtt - a holttest-maradványokat, (hamvakat) a kiürítéskor ugyanabban a temetőben, vagy másik köztemetőben levő új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

(3) A rokoni háttér nélküli, elhagyott, gondozatlan sírok esetében a sírhasználati idő lejárta után a sírhelyeket akkor lehet újra értékesíteni, ha az üzemeltető hat hónap időtartamon belül legalább kétszer országos és helyi lapban, valamint a temetőben jól látható helyen ezzel kapcsolatos hirdetményt tesz közzé, és a sírokat a hirdetményben megjelölt határidő leteltéig nem váltja meg újra senki.

(4) A művészettörténeti, vagy művészi értéket képviselő síremléket, továbbá az ország vagy Csobánka község életében jelentős szerepet játszó személyiségek sírhelyét (urnáját), síremlékét lebontani, felszámolni nem lehet, azok fenntartásáról, esetleges áthelyezéséről a képviselő-testület gondoskodik. Az ilyen sírhely (urna), illetve síremlék megőrzésére javaslatot a település bármely polgára tehet. A döntés a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

13. Építési szabályok a temető területén

17. § (1) Amennyiben a sírbolt, urnasírbolt építéséhez, bővítéséhez az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló kormányrendelet alapján építésügyi hatósági engedély szükséges, az engedélyezési terv készítése során a helykijelölést és a létesítmény tervét egyeztetni kell az üzemeltetővel.

(2) Üzemeltető jogosult minden engedélyköteles munkánál a munka végzésére jogosító engedély bemutatását kérni, valamint jogosult ellenőrizni, hogy az elkészült létesítmény az engedélyezési terveknek megfelel-e.

(3) A sírbolt építése során biztosítani kell, hogy a koporsó aljzata a talajjal érintkezzen.

(4) A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával a földben lebomló anyaggal lehet burkolni, azonban a koporsó aljzatának a talajjal érintkeznie kell.

(5) Ülőhely, pad, egyéb, nem kegyeleti célú tárgy kihelyezése csak az üzemeltető hozzájárulásával lehetséges.

18. § (1) A temetkezési hely műszaki állapotának nagymértékű megromlása esetén a helyreállítás a rendelkezni jogosult kötelezettsége. Ezen kötelezettség elmulasztásakor - az üzemeltető jelzése alapján - a jegyző a kötelezettet felszólíthatja a helyreállításra, majd veszélyelhárítás végett elrendelheti a síremlék, sírbolt eltávolítását, valamint a sírboltba a további temetkezést megtilthatja.

(2) A temetőben végzendő munka időpontját be kell jelenteni az üzemeltetőnek. Az üzemeltető az építési munkákról nyilvántartást vezet, és amennyiben a munka búcsúztatást, szertartást zavarna, az építéstől való tartózkodásra hívhatja fel a bejelentőt.

(3) Az építéshez szükséges építőanyag beszállításához, az építési és bontási munkák megkezdéséhez az üzemeltető írásbeli engedélye szükséges.

(4) Az építéskor keletkezett hulladékot, törmeléket a keletkezéstől számított három napon belül az építőnek el kell szállítania. Amennyiben e kötelezettségének nem tesz eleget, az elszállításról a felszólítást követő egy munkanapon belül az üzemeltető a kötelezett terhére és veszélyére gondoskodik.

(5) Az építéshez szükséges ömlesztett anyagot (pl. beton) csak vaslemezen lehet előkészíteni, a maradékot a temetőből el kell szállítani.

14. A temetői kőtelező nyilvántartások vezetése

19. § (1) A TeTv. és a TeR. előírásai szerint kötelező nyilvántartások vezetésén túl az üzemeltetőnek külön nyilvántartást kell vezetnie azokról a síremlékekről, amelyek a köztemető fenntartójának a tulajdonába kerültek.

(2) A jegyző ellenőrzése során a köztemetőben vezetett nyilvántartásokba betekinthet és vizsgálhatja a köztemetőben szolgáltatást végzők jogosultságát.

III. Fejezet: A köztemető üzemeltetése, a kegyeleti közszolgáltatás

20. § (1) Az üzemeltető a köztemető fenntartását, üzemeltetését és az egyéb temetkezési szolgáltatásokat végző részlegének szervezeti felépítését, a munkakörök, jogkörök, felelősök megállapítását, adminisztratív rendjét saját hatáskörben állapítja meg.

(2) A köztemető fenntartási és üzemeltetési költségeit az önkormányzat az e rendelet 1. mellékletében meghatározott bevételekből biztosítja.

(3) Az üzemeltető évenként, a tárgyévet követő március 31. napjáig az üzemeltetési tevékenységről beszámolni köteles a Képviselő-testület felé.

(4) Az üzemeltető köteles a temetők bejáratánál hirdetőtáblát, a temető nyitvatartási idejéről, a temető rendjéről tájékoztató táblát, valamint a temető részletes térképét kihelyezni.

(5) Az üzemeltető köteles a temetők rendjének védelme érdekében a sírok fölött rendelkezőket, illetve a sírokat látogatókat a jelen rendeletben meghatározott feladataikról, jogaikról és kötelezettségeikről tájékoztatni, be nem tartás esetén az előírásokban foglaltak szerint eljárni.

21. § Az üzemeltető közszolgáltatási kötelezettségei a TeTv.-ben meghatározottakon felül:

a) vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket, sírboltkönyvet,

b) gondoskodik a temetőben történő vállalkozói és fenntartási tevékenységek összehangolásáról, mely tevékenységek nem zavarhatják a temető kegyeleti rendjét,

c) ellátja a szükséges köztisztasági, növényvédelmi, gyommentesítési feladatokat, valamint összegyűjti és elszállítja a hulladékot,

d) ügyfélszolgálatot működtet,

e) elkészíti a temető gazdálkodására vonatkozó pénzügyi elszámolásokat.

22. § Az üzemeltető jogosult:

a) saját nevében temetkezési szolgáltatást nyújtani,

b) a mindenkor érvényben lévő törvények és jelen rendelet előírásainak betartásával, az üzemeltetőre vonatkozó kötelezettségek érvényesítésével a temetők területén temetkezési szolgáltatást végezni.

IV. Fejezet: Záró rendelkezések

22. § E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi temetőkről és a temetkezés szabályairól szóló 4/2011. (II.25.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet a 3/2014. (I. 31.) önkormányzati rendelethez

Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 3/2014. (I.31.) önkormányzati rendeletéhez
A csobánkai köztemetőre vonatkozó díjak mértéke

A temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült szükséges és indokolt költségek alapján 1

2024. március 1.
napjától

a) A temetési hely (25 évre történő) megváltásának, ill. újraváltásának díja:

1 személyes sír 2

42.900,-

2 személyes sír 3

85.800,-

gyermeksír 4

14.300,-

Sírbolthely (kripta):
- 2 férőhely 5


257.400,-

Urnasír
-10 évre (columbárium) 6


5.720,-

-25 évre (urnasírbolt) 7

28.600,-

Díszsírhely (urna is)

ingyenes

b) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás
(az a.) pont szerinti díjtételek egyszerű számtani átlagának max. 5%-a 2006.01.01. óta) 8

Sírkő-állítás, -felújítás, -bontás

2.860,-Ft/sír

c) A temetői létesítmények, ill. az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által üzemeltetőnek fizetendő díjtételek:

Ravatalozó-használati díj 9

35.750,-

Külső ravatal területhasználati díja 10

21.450,-

Hűtési díj 11

2.000,-Ft/nap

Más temetkezési vállalkozó felügyelete 12

14.300,-

Nyilvántartásba vétel (regisztrációs díj) 13

2.860,-

+ Sírásás normál mélységben 14

35.750,-

Mélyített sír esetében 15

45.760,-

1

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „A temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült szükséges és indokolt költségek alapján” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat „A temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült szükséges és indokolt költségek alapján” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 1 személyes sír. sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat 1 személyes sír. sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 2 személyes sír. sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat 2 személyes sír. sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „gyermeksír” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat „gyermeksír” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Sírbolthely (kripta): - 2 férőhely” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Sírbolthely (kripta): - 2 férőhely” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Urnasír -10 évre (columbárium)” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Urnasír -10 évre (columbárium)” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „-25 évre (urnasírbolt)” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat „-25 évre (urnasírbolt)” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „b) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás (az a.) pont szerinti díjtételek egyszerű számtani átlagának max. 5%-a 2006.01.01. óta)” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat „b) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás (az a.) pont szerinti díjtételek egyszerű számtani átlagának max. 5%-a 2006.01.01. óta)” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

9

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Ravatalozó-használati díj” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Ravatalozó-használati díj” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

10

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Külső ravatal területhasználati díja” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Külső ravatal területhasználati díja” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

11

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Hűtési díj” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Hűtési díj” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

12

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Más temetkezési vállalkozó felügyelete” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Más temetkezési vállalkozó felügyelete” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

13

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Nyilvántartásba vétel (regisztrációs díj)” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Nyilvántartásba vétel (regisztrációs díj)” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

14

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „+ Sírásás normál mélységben” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat „+ Sírásás normál mélységben” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

15

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Mélyített sír esetében” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Mélyített sír esetében” sora a Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.