Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2018. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 25/2017. (XII. 18.) számú rendeletének módosításáról

Hatályos: 2018. 06. 29- 2018. 06. 30

Szigetmonostor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Szigetmonostor Község Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 25/2017. (XII. 18.) számú rendeletét (továbbiakban: Ör.) az alábbiak szerint módosítja.

  1. §


VII. FEJEZET-cím az alábbiak szerint egészül ki:


„VII. FEJEZET

TELEPÜLÉSKÉPVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ ÉS SZAKMAI KONZULTÁCIÓ”

2.§


Az Ör. 33. és 34. §-ai helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:


„33. §

(1) A helyi településrendezési előírások értelmezésével, illetve a beépítési és településképvédelmi tájékoztató tartalmával kapcsolatban, továbbá a készülő építészeti-műszaki dokumentációk munkaközi egyeztetése céljából az építtető, illetve az általa megbízott tervező szakmai konzultációt kezdeményezhet, ill. a kérelemben megjelölt tárgyban legalább egy alkalommal szakmai konzultációt köteles kezdeményezni a (3) bekezdésben felsorolt esetekben. A konzultációs lehetőség biztosításáról a főépítész gondoskodik.


(2) A szakmai konzultáció keretében lehetőség van


a) a tervezés során felmerült megoldások értékelésére,


b) a terv munkaközi javaslatainak előzetes minősítésére,


c) a tájékoztatóban foglalt irányadó szabályozási elemek, illetve e rendelet szerinti illeszkedési követelmények egyeztetésére, valamint


d) az esetleges tervtanácsi bemutatással összefüggő tartalmi és eljárási szabályok pontosítására.


(3) Kötelező a településképi szakmai konzultáció a következő esetekben:


a) ha a tervezett építési tevékenység a lakóépület egyszerű bejelentéséről szóló külön jogszabály hatálya alá tartozik.


b) helyi védettség alatt álló terület, helyi védettség alatt álló építmény,


c) halvány földszínektől eltérő homlokzati szín alkalmazása,


d) szélkerék elhelyezhetősége,


e) épület lapostetős kialakítása esetén.


(4) A szakmai konzultációt a tervezéssel érintett ingatlan, valamint a tervezett tevékenység megjelölésével az építtető, illetve az általa megbízott tervező kezdeményezi.


(5) A tervezés során ugyanazzal az építési tevékenységgel kapcsolatban az építtető, illetve az általa megbízott tervező több szakmai konzultációt is kezdeményezhet.


(6) Építési tevékenység esetén az egyeztetett időpontban megtartott szakmai konzultáción a tervezőnek a konzultáció napjára dátumozott papír alapú tervdokumentációt kell bemutatnia.


34. §

(1) A szakmai konzultáció a települési főépítésznek benyújtott írásos kérelemre indul. A kérelemnek tartalmaznia kell a - külön jogszabály szerinti tartalmú - tervdokumentációt. A kérelem akkor tekinthető előterjesztettnek, ha a mellékelt tervdokumentáció hiánytalan. A kérelem elektronikus úton is előterjeszthető a hivatalnak címezve (hivatal@szigetmonostor.hu).


(2) A szakmai konzultációt a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül kell megtartani.


(3) A főépítész a szakmai konzultációról emlékeztetőt készít, és 8 napon belül elektronikus úton megküldi az építtetőnek, tervezőnek.


(4) A mellékelt tervdokumentációba a főépítész a településképi szempontokhoz kapcsolódóan aláírásával ellátott bejegyzést, kiegészítést, javítást tehet. Az e-naplóba feltöltött építészeti-műszaki tervdokumentációnak tartalmaznia kell a szakmai konzultációra vonatkozó emlékeztetőt és az azokhoz tartozó (munkaközi) dokumentáció tervlapjainak főépítész által aláírt másolatát.


(5) A szakmai konzultációkról készített emlékeztetők, valamint az azokhoz – azonosítható módon – tartozó tervdokumentációk nyilvántartásáról gondoskodni kell.


(6)  Lehetőség szerint az építtető minden esetben vegyen részt a személyesen tartott szakmai konzultáción.


 (7) A szakmai konzultáció az önkormányzat hivatalos helyiségében vagy kérésre, a települési

főépítész döntése alapján, a helyszínen is lefolytatható.


(8) A szakmai konzultáció alapján készített és a kezdeményező(k) által elfogadott emlékeztető, a hozzájuk tartozó (munkaközi) tervdokumentáció tartalmának megfelelően a feleket kölcsönösen köti.


(9) Amennyiben a szakmai konzultáción az illeszkedés megítélése tekintetében a felek véleménye nem egyezik, az építtető kérheti, főépítész kezdeményezheti a helyi építészeti-műszaki tervtanács összehívását. Ez esetben a tervtanács véleményét kell figyelembe venni.”

3.§



Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Szigetmonostor, 2018. június 28.


Molnár Zsolt                         dr. Vaczó-Tánczos Szilvia

polgármester                                         jegyző




A rendelet kihirdetve 2018. június 29-én.



dr.Vaczó-Tánczos Szilvia

              jegyző