Verőce Község Önkormányzata 8/2019. (VI.20.) önkormányzati rendelete

Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2019. (VI.20.) önkormányzati rendelete a közszolgálati tisztviselőket megillető juttatásokról és támogatásokról

Hatályos: 2019. 06. 21- 2021. 02. 28

Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2019. (VI.20.) önkormányzati rendelete a közszolgálati tisztviselőket megillető juttatásokról és támogatásokról


Verőce Község Önkormányzatának képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 237. §-ában foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet (a továbbiakban: R) alkotja.


Személyi hatály


  1. A R. személyi hatálya kiterjed a Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testületének Polgármesteri Hivatalával (a továbbiakban: Hivatal) közszolgálati jogviszonyban álló valamennyi köztisztviselőre.
  2. A rendelet előírásait a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármesterre, mint főállású tisztségviselőre is alkalmazni kell.


  1. A rendeletnek a juttatásokról, támogatásokról rendelkező §-aiban foglaltakat a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalókra is megfelelően alkalmazni kell, kivéve a közhasznú munkavégzés keretében foglalkoztatott személyeket.


  1. Az e § (1)-(3) bekezdéseiben említettek továbbiakban együtt: közszolgálati tisztviselő.


A munkaköri elnevezés

2. §

A Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott közszolgálati tisztviselő a képviselő-testület által meghatározott belső szervezeti tagozódás figyelembevételével a munkáltatói jogok gyakorlójától csoportvezetői munkaköri elnevezést kaphat. A munkaköri megnevezést a munkavégzés szakmai területe szerinti kifejezésből csoportvezetői megjelöléssel kell képezni.  A csoportvezetői megbízás az osztályvezetői szintnek megfelelő vezetői megbízás.


A közszolgálati tisztviselő díjazása

3. §

A közszolgálati tisztviselő alapilletményének számítási alapja Verőce Község Önkormányzata adott évi költségvetési rendeletében meghatározott illetmény-alap.


A közszolgálati tisztviselő illetménykiegészítése

4. §

A felső- és középfokú iskolai végzettségű közszolgálati tisztviselő illetménykiegészítésre jogosult, melynek mértéke

  • középfokú iskolai végzettségű közszolgálati tisztviselő esetében alapilletményének 16 %-a,
  • felsőfokú iskolai végzettségű k közszolgálati tisztviselő esetében alapilletményének 8%-a.



A vezetői pótlék

5. §

Az osztályvezetői szintnek megfelelő vezetői megbízással rendelkező közszolgálati tisztviselőt vezetői pótlék illeti meg, amelynek mértéke a köztisztviselő alapilletményének 10%-a.


Cafetéria juttatás

6. §

A közszolgálati tisztviselő cafetéria-juttatásra jogosult, melynek mértékét, formáját, azok igénybevételét és egyéb feltételeit a vonatkozó jogszabályok, az önkormányzat éves költségvetési rendelete és a Közszolgálati Szabályzat határozza meg.


Közszolgálati tisztviselők számára biztosított juttatások, támogatások

7. §

(1) A közszolgálati tisztviselő részére a munkáltató az adóévben az SZJA törvény szerint további szociális, jóléti, kulturális juttatást nyújt, ha annak pénzügyi fedezetét az éves költségvetés biztosítja.

(2) A köztisztviselők részére az önkormányzat a következő szociális juttatásokat biztosítja:

            a) tanulmányi támogatás;

            b) illetményelőleg;

            c) temetési segély.


Tanulmányi képzési, továbbképzési, támogatás

8. §

(1)   A hivatal szakember szükségletének biztosítása érdekében tanulmányi, továbbképzési támogatás biztosítható, amennyiben a tanulmányok elvégzése a munkáltató érdekében áll, és a közszolgálati tisztviselő munkakörének ellátásához szükséges.

(2)   A tanulmányi támogatás éves mértékét a képviselő-testület az éves költségvetésben
határozza meg.

(3)   A tanulmányi támogatás konkrét formáját és mértékét tanulmányi szerződésen kell rögzíteni.


A közszolgálati tisztviselő jutalmazása

9. §

  1. A hivatal eredményes tevékenysége érdekében teljesített szorgalmas, példamutató
    munkavégzésért, a szervezet szempontjából fontos, váratlanul jelentkező feladatok elvégzéséért, ezen eredmények közvetlen, rövid időn belül történő ösztönzésére a hivatal közszolgálati tisztviselői jutalomban részesíthetők.
  2. Az eseti jutalomkeret éves mértékét a képviselő-testület az éves költségvetésben határozza meg.



Egészségügyi juttatás

11. §

  1. A közszolgálati tisztviselő védőszemüveg készíttetéshez vissza nem térítendő támogatást vehet igénybe, ha munkaköre ellátásához a számítógép folyamatos használata szükséges.


  1. A hozzájárulás a 3. § szerinti illetményalap 70 %-ával megegyező összeg, és kérelemre 2 évente igénybe vehető juttatás.


Ruházati költségtérítés


12. §

(1) A Hivatal a házasságkötéseket ellátó anyakönyvvezető részére évente egyszeri ruházati ellátást biztosít, melynek összege bruttó 70.000,- Ft.

(2) A közszolgálati tisztviselő (az (1) bekezdés kivételével) ruházati költségtérítésre jogosult az éves költségvetési rendeletben meghatározott keretösszeg terhére.


Juttatások a nyugállományú közszolgálati tisztviselők részére

13. §

(1) A közszolgálati tisztviselők részére adható juttatásokról és egyes illetménypótlékokról szóló 249/2012. (VIII.31.) Korm. rendelet 10. § alapján eseti temetési segély állapítható meg. Odaítéléséről és mértékéről a rászorultság függvényében a jegyző dönt, ezen rendelet 15. §-ában foglalt szabályok alapján.

(2) A szociális támogatás odaítélése történhet kérelemre vagy javaslatra.

(3) A jegyző a hivatali szervezet útján figyelemmel kíséri a köztisztviselői állomány szociális helyzetét. A Hivatal folyamatosan kapcsolatot tart a nyugdíjasokkal.

(4) A rendkívüli feladatok végrehajtása során, így különösen választás, népszámlálás, egyéb statisztikai felmérések keretében elsősorban az életpályájukat a közszolgálatban letöltő, tapasztalt nyugdíjas köztisztviselő előnyben részesítendő.

(5)A nyugállományú köztisztviselő ingyenesen jogosult a Hivatalban fénymásolásra, internet használatra.


14. §

Közszolgálati Tisztviselők Napja


(1) A Hivatal köztisztviselői számára a július 1-je a Közszolgálati Tisztviselők Napja, munkaszüneti nap.

(2) Amennyiben a július 1. hétvégére esik, a Közszolgálati Tisztviselők Napja az azt megelőző munkanapon tartható.



Záró rendelkezések

15. §

(1) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Kttv. előírásai az irányadók.

(2) E rendeletben meghatározott szociális és egyéb juttatások feltételeit, módját, mértékét a jegyző a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg az éves költségvetésben meghatározottak alapján.

16. §

(1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A (3) bekezdés a kihirdetést követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

(3) Hatályát veszti Verőce Község Önkormányzata 12/2012. (XII.7.) önkormányzati rendeletével módosított a Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselőket és ügykezelőket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról szóló 18/2011. (XII. 14.) önkormányzati rendelet.




Grauszmann György                                                                         Oroszi Beáta

       polgármester                                                                                       jegyző




Kihirdetési záradék:

Jelen rendeletet a Képviselő-testület a 2019. június 18-i ülésén fogadta el.

Hatálybalépés: 2019. június 21.

Kihirdetés: 2019. június 20.




Oroszi Beáta

       jegyző

Mellékletek