Érd Megyei Jogú Város Közgyűlés 79/2009. (XII.18.) önkormányzati rendelete

a „Lakásért életjáradékot” programról

Hatályos: 2019. 11. 30

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlés 79/2009. (XII.18.) önkormányzati rendelete

a „Lakásért életjáradékot” programról

2019.11.30.

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.

A rendelet célja

1. § A rendelet célja az ésszerű lakásgazdálkodás előmozdítása érdekében a lakossági terhek enyhítése, és Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) lakásállományának bővítésén túl az időskorúak életkörülményeinek javítása.

A rendelet személyi hatálya

2. §1 E rendelet személyi hatálya az Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén bejelentett állandó lakóhellyel és ingatlantulajdonnal rendelkező azon természetes személyekre terjed ki, akik a 60. életévüket betöltötték (a továbbiakban: kérelmező, illetve jogosult).

A rendelet tárgyi hatálya

3. § (1) A rendelet tárgyi hatálya azon ingatlanokra terjed ki, amelyek:

a) az ingatlan nyilvántartásban érdi helyrajzi számon lakásként vagy lakóházként vannak bejegyezve,

b) ingatlanforgalmi értékbecslő által igazolva legalább 9 millió Ft forgalmi értékűek,

c) per, teher - és igénymentesek,

d) legalább komfortosak és lakható állapotúak, felújításra nem szorulnak, állaguk az életjáradékos várható élettartama alatt karbantartással megőrizhető,

e) a kérelmező kizárólagos tulajdonában van, vagy

f) a kérelmezők közös tulajdonában,

g) bontásra nincsen kijelölve,

h) a tulajdonosokon kívül más személy lakóhelyeként, tartózkodási helyeként, gazdálkodó szervezet telephelyeként és székhelyeként nem szolgálnak.

(2) Amennyiben a kérelmező a 2. §-ban és az ingatlan a 3. § (1) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel, az életjáradéki szerződés kiterjedhet az ingatlantulajdonos tulajdonában lévő muzeális vagy helytörténeti jelentőségű ingóságokra (továbbiakban ingóság) is.

Az életjáradéki szerződés megkötésére vonatkozó rendelkezések

4. § (1)2 Az Önkormányzattal életjáradéki szerződés kötésére irányuló kérelmeket a polgármesterhez kell írásban benyújtani az e rendelet 1. számú függelékét képező „Kérelem” nyomtatványon.

(2) A kérelemhez mellékelni kell:

a)3 e rendelet 2. sz. függelékét képező adatlapot (személyes adatok),

b) az ingatlan 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolatát,

c) nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kérelmezőnek van-e a tulajdonában muzeális értékű vagy helytörténeti jelentőségű ingóság és arra kíván-e életjáradéki szerződést kötni,

- nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kérelmező igényli-e az eltemettetését,

- nyilatkozatot az ingatlanban kérelmezővel együtt lakó személyekről, továbbá arról, hogy az ingatlan cég telephelyeként, fióktelepeként és székhelyeként nem szolgál,

- nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kérelmező milyen módon igényli az életjáradék folyósítását (bankszámlára utaláshoz bankszámlaszám megadása),

d) szolgáltatók igazolását arra vonatkozóan, hogy van-e közmű- és közszolgáltatási díj tartozás.

(3)4 A polgármester a kérelem benyújtását követő 60 napon belül ingatlanforgalmi értékbecslést készíttet, melynek során a Polgármesteri Hivatal köztisztviselője az értékbecslővel helyszíni bejárást tart, és e rendelet 3. sz. függelékét képező „Állapot-felvételi lap” megnevezésű dokumentumot kitölti.

(4) Az értékbecslést olyan szakértővel kell elvégeztetni, aki szerepel ingatlanforgalmi szakértők névjegyzékében.

(5) Az ingatlan értékbecslésnek a 3. § d.) pontjában foglaltakra is ki kell terjednie.

(6) Muzeális értékű vagy helytörténeti jelentőségű ingóságra is kiterjedő életjáradéki szerződés megkötésére irányuló kérelem esetén szakértő-becsüst kell igénybe venni.

(7) Az életjáradéki szerződés kötésére irányuló kérelem a szerződés megkötéséig visszavonható. Visszavonás esetén kérelmező köteles a kérelem visszavonását követő 30 napon belül megfizetni az Önkormányzatnak a szerződés előkészítése során felmerült költségeket: értékbecslés készítésének díját, szakért-becsüs munkadíját.

5. § (1) A beérkező kérelmeket a polgármester e rendeletben meghatározott eljárás során, rögzített kritériumok alapján bírálja el.

(2) Amennyiben

a) - az ingatlan műszaki állapota nem felel meg a 3. § (1) bekezdés d) pontjában rögzített feltételeknek, de az ingatlan olyan területen fekszik, amely az Önkormányzat stratégiai elképzeléseiben szerepel, vagy

- az ingatlan forgalmi értéke a 45 millió Ft-ot meghaladja a 5Gazdasági Bizottság,
b) az ingatlantulajdonos tulajdonában muzeális értékű vagy helytörténeti jelentőségű ingóság van, amire életjáradéki szerződést kíván kötni, a 6Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság
javaslatának megkérését követően dönt a Polgármester az életjáradéki szerződés megkötéséről.
(2a) 7 Amennyiben az Önkormányzat által a rendelet végrehajtásához szükséges mindenkori éves költségvetésben biztosított előirányzat kimerül, azonban olyan ingatlan kerül felajánlásra, melynek az Önkormányzat általi, ily módon történő megszerzése különösen előnyösnek mutatkozik, a polgármester a 8Pénzügyi Bizottság javaslata alapján kezdeményezi a költségvetési előirányzat módosítását.
(3) A polgármester döntéséről haladéktalanul tájékoztatja a kérelmezőt.
(4) 9 A rendelet 4. számú függelékét képező életjáradéki szerződés tartalma az egyedi körülmények és igények alapján kiegészíthető.
(5) Két, ugyanazon ingatlanra szerződni kívánó, e jogszabályban foglalt feltételeknek megfelelő kérelmező esetén, külön-külön kell az életjáradéki szerződést megkötni és az életjáradék számításánál tulajdoni hányadukat figyelembe venni.
(6) A rendelet további részében kérelmező megnevezése Jogosult, Önkormányzat megnevezése Kötelezett.
(7) Ugyanazon ingatlanra több személlyel csak abban az esetben köthető életjáradéki szerződés, amennyiben Jogosultak a tartozásokért egyetemleges felelősséget vállalnak.

6. § (1) Kötelezett az ingatlan, a muzeális értékű vagy helytörténeti jelentőségű ingóság tulajdonjogának fejében Jogosult részére életjáradékot fizet (egyszeri összeg és havi életjáradék), továbbá biztosítja, hogy Jogosult élete végéig az érintett ingatlanban lakjon és az életjáradéki szerződéssel érintett ingóságot használja.

(2) Az életjáradéki szerződést annak megkötését követően haladéktalanul be kell nyújtani a földhivatalba Kötelezett tulajdonjogának, Jogosult életjáradéki jogának, valamint ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom bejegyeztetése érdekében.

(3) Kötelezett az életjáradéki szerződés megkötésekor az érintett ingatlanra és a muzeális értékű vagy helytörténeti jelentőségű ingóságra biztosítást köt és az ingóságot leltárba veszi.

(4) A (3) bekezdés szerinti biztosítás költsége Jogosultat terheli, azt Kötelezett a havi életjáradék összegéből levonja.

(5) Jogosult a biztosítás körébe tartozó esemény bekövetkeztéről Kötelezettet és a biztosítót haladéktalanul köteles értesíti. Amennyiben Jogosult e kötelezettségének nem tesz eleget, az ebből eredő kárért felelősséggel tartozik.

7. § (1) Az ingatlan használatával felmerülő költségek (pld: közüzemi díjak, közszolgáltatási díjak /szemétszállítás, kéményseprés/, társasházi lakások esetén közös költség, stb.) Jogosultat terhelik.

(2) Az ingatlan használatának idején az állagmegőrzés körébe tartozó javítási és karbantartási munkálatokat Jogosultnak kell saját költségén elvégeztetnie.

(3) Kötelezett az (1)–(2) bekezdésben foglaltakat negyedévente ellenőrzi.

(4) Amennyiben Kötelezett észleli, hogy Jogosult az (1)–(2) bekezdésben foglaltaknak nem tesz eleget, a havi életjáradék terhére a tartozásokat kiegyenlíti, illetve a szükséges javítási és karbantartási munkálatokat elvégezteti.

(5) Amennyiben Jogosultnak a kérelem benyújtásakor – ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjoggal vagy végrehajtási joggal még nem biztosított – közmű- és közszolgáltatási díj tartozása van, életjáradéki szerződés csak akkor köthető, ha Jogosult a szerződésben hozzájárul ahhoz, hogy Kötelezett a tartozásokat a 9. § (3) bekezdésében foglalt egyösszegű kifizetés terhére a szolgáltató felé közvetlenül kiegyenlítse.

8. § (1) Jogosult az ingatlanba Kötelezett előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül más személyt nem fogadhat be. Az ingatlan bérbe nem adható és Jogosult semmilyen jogcímen nem adhatja azt más személy kizárólagos vagy részleges használatába.

(2) Kötelezett Jogosult halálát követően lép a tulajdonában levő ingatlan és az ingóság birtokába.

A fizetendő életjáradéki díj mértékének a meghatározása

9. § (1) Az életjáradék számítási alapja a Kötelezett tulajdonába kerülő érintett ingatlan forgalmi értéke, muzeális és helytörténeti jelentőségű ingóság becsült értékének összege.

(2) Az 5. § (2) bekezdésében foglalt esetekben is a 9–10. §-ban foglaltakat kell az életjáradék számításánál alkalmazni.

(3) Az életjáradéki szerződés megkötésével egyidejűleg, Jogosultat egyszeri összeg illeti meg, mely e szakasz (1) bekezdés szerinti összeg 10 %-a. Az életjáradéki szerződés megkötésével egyidejűleg Kötelezettet Kezelési költség és kockázati tényező jogcímén e szakasz (1) bekezdés szerinti összeg 10 %-a illeti meg, melyet a járadékalap számításakor vesz figyelembe.

(4) Kötelezett az egyszeri összegből kifizetés előtt levonja

- az ingatlan értékbecslés díját, az ingóság szakértői becslés munkadíját,

- Jogosult temetésre vonatkozó igénye esetén a 4. § szerinti temetés költségét,

- a 7. § (5) bekezdésben foglalt közmű- és közszolgáltatási díj hátralék összegét.

(5) Járadékalap számítása: Az (1) bekezdés szerint számított összegből szerződéskötéskor Kötelezett levonja

- az egyszeri kifizetés összegét,

- kezelési költség és kockázati tényező összegét,

a fennmaradó összeg képezi a járadékalapot.

10. §10 (1) A havi életjáradék összegét a (2) bekezdésben foglaltak szerint kell kiszámítani.

(2) Ha a Jogosult az életjáradéki szerződés megkötésekor

a) a 60. életévét betöltötte: havonta a járadékalap 0,2 %-a.

b) a 65. életévét betöltötte: havonta a járadékalap 0,4 %-a.

c) a 70. életévét betöltette: havonta a járadékalap 0,5 %-a,

d) a 75. életévét betöltötte: havonta a járadékalap 0,6 %-a,

e) a 80. életévét betöltötte: havonta a járadékalap 0,75 %-a,

f) a 85. életévét betöltötte: havonta a járadékalap 0,85 %-a

illeti meg.

(3) Amennyiben Jogosult életkora folytán a (2) bekezdésben foglalt következő sávba történő besorolásra válik jogosulttá, abban az esetben a következő havi életjáradék összegének számításakor automatikusan az életkora szerinti sávnak megfelelő szorzót kell alkalmazni.

11. § (1) Kötelezett a havi életjáradék összegét előre esedékesen, minden hónap 10-ig fizeti meg Jogosult részére az általa igényelt módon (átutalás, postai utalvány, készpénz).

(2) Kötelezett a havi életjáradék összegének 10. § (2) bekezdés szerinti változásáról Jogosultat egyoldalú nyilatkozattal írásban értesíti.

(3) Amennyiben Jogosult e rendelet alapján kötött életjáradéki szerződésben foglalt, a használattal kapcsolatos kötelezettségeket illetve korlátozásokat megszegi és Kötelezett írásbeli felszólítása ellenére sem tanúsít a továbbiakban szerződésszerű magatartást, akkor Kötelezett az életjáradéki szerződés megszegésével a Jogosult által Kötelezettnek okozott kár – független szakértő által megállapított – összegét Kötelezett a folyósítandó havi életjáradék terhére jogosult elszámolni. Amennyiben a szerződésszegés természeténél fogva erre nincsen lehetőség, Kötelezett a szerződés módosítása, illetve a szerződés megszüntetése iránt bírósághoz fordulhat.

Átmeneti és hatályba léptető rendelkezések

12. § (1) Ezen rendelet 2010. május 1. napján lép hatályba.

(2) A közgyűlés felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendeletben foglalt feltételek fennállása esetén az életjáradéki szerződést, és a szerződés esetleges módosításait, illetve megszüntetését az Önkormányzat képviseletében eljárva aláírja.

(3) A rendelet végrehajtásához szükséges fedezetet az Önkormányzat a mindenkori éves költségvetés terhére biztosítja.

5

Megállapította a 21/2019. (XI.29) önkormányzati rendelet.

6

Megállapította a 21/2019. (XI.29) önkormányzati rendelet.

8

Megállapította a 21/2019. (XI.29) önkormányzati rendelet.