Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 20/2017. (V.26.) önkormányzati rendelete

a megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közutakra történő behajtásának szabályairól

Hatályos: 2018. 02. 14- 2018. 04. 29

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden olyan gépjárműre, amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 7,5 tonnát meghaladja (a továbbiakban együtt: gépjármű).


(2) Egyedi össztömeg-korlátozással érintett utak esetén a rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden olyan gépjárműre, amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 3,5 vagy 5 tonnát meghaladja.


2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya alá tartozó gépjárművel helyi közútra behajtani és Érd Megyei Jogú Város belterületén közútkezelői hozzájárulás (a továbbiakban: behajtási engedély) nélkül közlekedni tilos.  A rendelet 1. függelékében ábrázolt területeken közlekedni behajtási engedély nélkül kizárólag az ott jelölt helyi közúton lehet.


(2) Az (1) bekezdésben foglaltakra tekintettel az össztömeg-korlátozással érintett közutakra a súlyhatár megjelölésével a „tehergépkocsival behajtani tilos” jelzőtáblát a „kivéve engedéllyel” kiegészítő táblával kell kihelyezni. 

3. § A rendelet hatálya nem terjed ki:


a) a rendvédelmi szervek, a büntetés-végrehajtás, a tűz-, polgári és katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó és Vámhivatal Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága által üzemben tartott járművekre,

b) a katasztrófa-elhárítást, - megelőzést és segítségnyújtást végző járművekre,

c) a műszaki és baleseti mentést ellátó járművekre,

d) az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény tulajdonában, vagy üzemeltetésében álló, vagy általa útkezelést végző járművekre,

e) Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén belül kommunális feladatot ellátó – így különösen a települési hulladékok kezelése céljából végzett közszolgáltatási feladatok ellátásához, a köztisztasági tevékenységhez, valamint a közüzemi hibaelhárításhoz használt - járművekre,

f) a külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző járművekre,

g) Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén belül székhellyel vagy telephellyel rendelkező autósiskolák oktató tehergépjárműveire és pótkocsis járműszerelvényeire.

4. §  E rendelet alkalmazásában:

  

a) Gépjármű: minden jármű és járműszerelvény, beleértve a vontatót, mezőgazdasági vontatót és lassú járművet


b) Szállítást igénybe vevő: az a kérelmező, aki áru Érd Megyei Jogú Város közigazgatási határán belüli helyszínre történő szállítását, vagy a helyszínről történő elszállítását megrendeli.


c) Szállítást végző: az a kérelmező, aki áru Érd Megyei Jogú Város közigazgatási határán belüli helyszínre történő szállítását, vagy a helyszínről történő elszállítását végzi.


d) Az össztömeg-korlátozással érintett utakon történő közlekedésre feljogosító dokumentumok: közútkezelő által kiadott szállításra felhatalmazó behajtási kód, behajtási engedély, szállítólevél.


5. § A rendelet nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor az állami közútkezelő (Magyar Közút Nonprofit Zrt.) a kezelésében lévő autópályákat, főutakat, utakat bármely okból lezárja és a forgalomterelés csak az össztömeg-korlátozással érintett területen keresztül lehetséges.

2. A behajtási engedély


6. § (1) A jelzőtáblával elrendelt, megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közútra történő behajtásához behajtási engedély szükséges. A behajtási engedély kizárólag az ahhoz mellékelt útvonal-engedélyben meghatározott útvonalon történő közlekedésre jogosít. A 2. függelék tartalmazza azon utak és útszakaszok meghatározását, melyek az útvonal-engedélyben behajtási pontként szerepelhetnek. A behajtási engedély kiadásával kapcsolatosan a helyi közút tulajdonosa és kezelője nevében átruházott hatáskörben a polgármester jár el.


(2) A polgármester az egy kérelmező részére ugyanazon útszakaszra kiadható hozzájárulások számát írásbeli indokolás mellett korlátozhatja, illetve időbeli feltételeket állapíthat meg.


(3) A behajtási engedély jogosultja az általa használt útszakaszban történt károkozást köteles megtéríteni.

3. A behajtási engedély iránti kérelem benyújtása és tartalma


7. § (1) A behajtási engedély iránti kérelmet írásban a gépjármű tulajdonosa, üzembentartója, valamint a szállítást igénybevevő és a szállítást végző nyújthatja be (továbbiakban: Kérelmező). A kérelmet a Polgármesteri Hivatalban kell benyújtani, vagy a behajtási engedély iránti kérelem formanyomtatványon megadott e-mailcímre megküldeni a rendelet 1. mellékletében meghatározott, e célra rendszeresített nyomtatványon papír alapon vagy elektronikus úton.


(2) A Kérelmező által benyújtandó engedély kiadása iránti kérelemben meg kell jelölni:

a) a kérelmező nevét, lakcímét/címét, elérhetőségét,

b) a gépjármű hatósági jelzését (forgalmi rendszámát); amennyiben a járművet – a vonatkozó jogszabályok szerint – nem kell ellátni hatósági jelzéssel, úgy azt más azonosításra alkalmas módon kell meghatározni,

c) a gépjármű típusát, össztömegét,

d) a szállítás időpontját, a szállítás helyének pontos címét,

e) a szállítással érintett jármű össztömegét, szállítandó anyag megjelölését,

f) az útvonal meghatározását, a kezdőpont és a célállomás megjelölésével,

g) a behajtási engedély érvényességének kért időtartamát,

h) számlázáshoz szükséges adatokat (adószám, számlaszám),

i) a behajtási engedély kérésének indokát.

4. A behajtási engedély kiadásának feltételei, tartalma


8. § (1) Az utak teherbírására és állapotára tekintettel a 24 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek közlekedése kizárólag különös indokoltság esetén engedélyezhető.


(2) Az (5) bekezdésben foglalt kivétellel behajtási engedély rendszámokhoz, hatósági jelzéshez, vagy a gépjármű más egyedi azonosítójához kötve adható ki az e rendeletben előírt feltételek fennállása esetén.


(3) Amennyiben egy kérelmező több gépjárműre vonatkozóan nyújt be kérelmet, a behajtási engedély kiadása feltételeinek mindegyik gépjárműre vonatkozóan külön - külön kell fennállnia.


(4) Az engedély kijelölt útvonalra kérhető. Az egyedi behajtási tilalommal és az egyedi össztömeg korlátozással érintett utakra csak eseti engedély adható ki a közút üzemeltetőjével egyeztetett feltételekkel. Az általános behajtási engedélyek nem érvényesek az egyedi össztömeg korlátozással, behajtási tilalommal érintett utakra.


(5) Amennyiben a Kérelmező a szállítással érintett gépjármű vonatkozásában egyedi azonosító adatokat nem tud a kérelem benyújtásakor megadni, az engedélyező az össztömeg megjelölésével ad meg szállításra felhatalmazó behajtási kódot a kérelmező számára, aki köteles azt a szállítást ténylegesen végző számára megküldeni. A behajtási szállításra felhatalmazó behajtási kódot a szállítólevélen fel kell tüntetni.


(6) A behajtási engedély a rendeletben meghatározottak szerint lehet eseti (1 napra), vagy határozott időre (3 hónap, 6 hónap, 12 hónap) szóló. Az időtartam számítására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény határidők számítására vonatkozó rendelkezései az irányadók.


(7) A behajtási engedélyt, valamint a behajtásra jogosító kódot a gépjármű vezetője köteles magánál tartani és az ellenőrzést végző személynek kérésre bemutatni.

5. Díjfizetés


9. § (1) A kérelmezőnek a behajtási engedély igénylésével egyidejűleg a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló 13/2010. (X.5.) NFM rendeletben (a továbbiakban: NFM rendelet) meghatározott mértékű eljárási díjat kell megfizetnie az Önkormányzat javára a kérelem nyomtatványon feltüntetett bankszámlaszámra történő átutalással, vagy postautalványon a kérelem benyújtásával egyidejűleg.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott mértékű eljárási díjból 25 %-os mértékű kedvezmény illeti meg az Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkezőket a tulajdonukban, vagy üzemeltetésükben álló gépjárművek behajtási engedélyezésével kapcsolatos eljárás során, amennyiben a behajtási engedélyt 12 hónapos időtartamra igénylik.


(3) Az (1) bekezdésben meghatározott mértékű eljárási díj megfizetése alól mentesülnek az állami és önkormányzati beruházáshoz használt járművek a behajtási engedélyek kiadásával kapcsolatos eljárás során.


(4) Az engedély kizárólag az (1) és (2) bekezdésekben meghatározott mértékű eljárási díj megfizetéséről szóló igazolás bemutatását követően adható ki. A behajtási engedély kiállítására nyitva álló határidő a díjfizetés igazolását követően kezdődik.

10. § (1) Az e rendeletben meghatározott szabályok megtartását Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén az erre jogszabályi felhatalmazással rendelkező szervek ellenőrizhetik.


(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a mindenkor hatályos NFM rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

6. Záró rendelkezések


11. § Ez a rendelet 2017. június 1. napján lép hatályba.


12. § Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.


13. § (1) Hatályát veszti a megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közutakra történő behajtásának szabályairól szóló 12/2017. (III.23.) önkormányzati rendelet.


(2) Hatályát veszti a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 34/2013. (XI.7.) önkormányzati rendelet 7. §-a.



Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet

T. Mészáros András

jegyző

 polgármester



A Közgyűlés elfogadta a 2017. május 25-ei ülésén.