Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 10/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete

az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény átnevezésével összefüggő egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 28- 2023. 03. 29

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 10/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete

az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény átnevezésével összefüggő egyes önkormányzati rendeletek módosításáról

2023.03.28.

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A helyi közutak, azok műtárgyai és tartozékai kezelésének szakmai szabályairól szóló 39/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelet 3. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A közútkezelői hozzájárulás iránti kérelmet – amely tartalmazza az esetleges burkolatbontásra vonatkozó engedély iránti kérelmet is – Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalához (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) kell benyújtani. A burkolatbontáshoz szükséges munkakezdési engedély iránti kérelmet a közútkezelő által kiadott hozzájárulás birtokában az Érdi Városgazdához (2030 Érd, Fehérvári út 69/b.) kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell az annak alátámasztásához szükséges mellékleteket is.

(2) Ha az élet- és vagyonvédelem érdekében, közmű-meghibásodás vagy egyéb ok miatt, azonnali bontás szükséges (a továbbiakban: rendkívüli igénybevétel), akkor a kivitelező köteles az igénybevétel megkezdése előtt, de legkésőbb azzal egyidejűleg a közút és közterület rendkívüli felbontására vonatkozó bejelentést benyújtani a Polgármesteri Hivatalhoz, illetve az Érdi Városgazdához.”

2. § A helyi közutak, azok műtárgyai és tartozékai kezelésének szakmai szabályairól szóló 39/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelet 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. § A közút területének helyreállítását az Érdi Városgazda végzi.”

3. § A helyi közutak, azok műtárgyai és tartozékai kezelésének szakmai szabályairól szóló 39/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelet 12/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12/A. § Ha a hozzájárulás alapján az igénybevétel miatt szükséges ideiglenes forgalomszabályozást, illetve a burkolat részben vagy egészben történő helyreállítását kizárólag a közút kezelője végezheti, az azzal kapcsolatos költségek felszámolása az Érdi Városgazda által meghatározott és hivatalos honlapján közzétett díjak alapulvételével történik.”

4. § A köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 26/2015. (IX.29.) önkormányzati rendelet 3. § 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„6. A köztemető üzemeltetője: a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatos feladatokat ellátó Érdi Városgazda”

5. § A köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 26/2015. (IX.29.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatainak ellátásáról az Önkormányzat az Érdi Városgazda (székhely: 2030 Érd, Fehérvári út 69/b.) útján gondoskodik.”

6. § A köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 26/2015. (IX.29.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

7. § A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendelet 23. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„23. § Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Érdi Városgazda (székhely: 2030 Érd, Fehérvári út 69/b.) útján gondoskodik a közterületi kézi hulladékgyűjtő edények elhelyezéséről, rendszeres ürítéséről és a karbantartásáról.”

8. § Az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról szóló 29/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelet 3. § (1)–(7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése (a továbbiakban: Közgyűlés) - a 4. § (1) bekezdésében foglaltak kivételével - az Érdi Városgazda útján gondoskodik a tulajdonában vagy használatában lévő közterületek tisztán tartásáról.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt feladatok ellátása érdekében a Közgyűlés az Érdi Városgazda (székhely: 2030 Érd, Fehérvári út 69/b.) útján gondoskodik különösen:

a) a közterületek (utak, utcák, terek, parkok, kerékpárutak, buszvárók, parkolók) szervezett, rendszeres tisztán tartásáról, általános jellegű takarításáról,

b) a közutak hó- és síkosság-mentesítéséről,

c) a zöldterületek tisztán tartásáról, a fakivágással és növénytelepítéssel, parkosítással kapcsolatos feladatok ellátásáról.

(3) Az Érdi Városgazda a gondozatlan járdaszakaszok, átereszek vagy nyílt árkok tisztítását Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) megrendelése vagy hatósági eljárásban hozott határozat alapján az ingatlanhasználó költségére elvégezteti. Az Érdi Városgazda az árkok, átereszek tisztántartásából származó földet és egyéb hulladékot a bejelentéstől számított 10 munkanapon belül elszállítja.

(4) Vis maior helyzet esetén az ingatlanhasználó gondatlanságából, a szabálytalan, szakszerűtlen műszaki kivitelezésből eredő vízelvezető áteresz-dugulásokat, továbbá a szükséges ároknyitásokat az Érdi Városgazda köteles azonnali munkavégzés útján, az ingatlanhasználó költségére elhárítani, elvégezni.

(5) Az Érdi Városgazda az ingatlanhasználó kérésére és költségére elvégezheti az ingatlan előtti csapadékvíz-elvezető árok, továbbá gyalogos- és járműbehajtók átereszeinek használhatósága, működőképességének fenntartása érdekében azok felújítását, karbantartását és a rendelet 4. § (1) bekezdés c) pontja szerinti kötelezettség teljesítéséhez szükséges munkákat.

(6) A közúti közlekedés biztonsága érdekében az Önkormányzat megrendelésére az Érdi Városgazda elvégzi az útkereszteződések, egyéb közlekedési helyek beláthatóságát akadályozó fa, illetve növényzet eltávolítását.

(7) A közterületen elhelyezett hirdetmény, plakát eltávolítása annak a feladata, aki azt elhelyezte. Amennyiben az azt elhelyező személy ismeretlen, az eltávolítás annak a kötelezettsége, akinek érdekében a kihelyezés történt. Amennyiben a kötelezett e kötelezettségének nem tesz eleget, az ő költségére az Érdi Városgazda végzi el a feladatot.”

9. § Az ingatlanok és közterületek tisztán tartásáról szóló 29/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben az ingatlanhasználó a járdaszakasz melletti nyílt árok feltöltését vagy lefedését a közút kezelőjének hozzájárulása nélkül végezte el, és az eredeti állapotot felszólításra nem állítja helyre, az ingatlanhasználó költségére az Érdi Városgazda az eredeti állapotot helyreállítja.”

10. § Ez a rendelet az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény átnevezéséről rendelkező alapító okirat törzskönyvi bejegyzésének napján lép hatályba.

1. melléklet a 10/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez