Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 39/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a helyi közutak, azok műtárgyai és tartozékai kezelésének szakmai szabályairól

Hatályos: 2023. 03. 28

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 39/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a helyi közutak, azok műtárgyai és tartozékai kezelésének szakmai szabályairól

2023.03.28.

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5b) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 37. § (1) bekezdésében, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő helyi közutak, azok műtárgyai és tartozékai kezelésének részletes szabályozása.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya az Önkormányzat közigazgatási területére terjed ki, azaz az Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban önkormányzati tulajdonként nyilvántartott helyi közutakra, valamint az azok részét képező járdákra és gyalogutakra, így különösen a belterületi gyűjtő utakra, mellékutakra, lakó- és kiszolgáló utakra, külterületi közutakra; kerékpárutakra, gyalogutakra és járdákra.

(2) A rendelet tárgyi hatálya az Önkormányzat kezelésében (továbbiakban: közút kezelője) lévő helyi közutak, azok műtárgyai és tartozékai (a továbbiakban együtt: helyi közutak) kezelésére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra, és szervezetekre, (a továbbiakban: kivitelező) akik a közterületet, különösen a helyi közutat:

a) fel kívánják bontani,

b) annak területén, az alatt vagy felett építményt, vagy létesítményt kívánnak elhelyezni, illetve a közút területét nem közlekedési célra kívánják igénybe venni (a továbbiakban együtt: nem közlekedési célú igénybevétel),

c) a közterületet építési forgalom elvezetése érdekében az általánostól jóval nagyobb terheléssel használják.

(4) Ha a közterület felbontása, közút nem közlekedési célú igénybevétele esetén a beruházó és a kivitelező nem azonos, akkor a rendelet vonatkozó rendelkezéseit értelemszerűen a kérelmezőre kell alkalmazni.

3. A helyi közutak igazgatási jellegű feladatai

3. §2 (1)3 A közútkezelői hozzájárulás iránti kérelmet – amely tartalmazza az esetleges burkolatbontásra vonatkozó engedély iránti kérelmet is – Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalához (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) kell benyújtani. A burkolatbontáshoz szükséges munkakezdési engedély iránti kérelmet a közútkezelő által kiadott hozzájárulás birtokában az Érdi Városgazdához (2030 Érd, Fehérvári út 69/b.) kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell az annak alátámasztásához szükséges mellékleteket is.

(2)4 Ha az élet- és vagyonvédelem érdekében, közmű-meghibásodás vagy egyéb ok miatt, azonnali bontás szükséges (a továbbiakban: rendkívüli igénybevétel), akkor a kivitelező köteles az igénybevétel megkezdése előtt, de legkésőbb azzal egyidejűleg a közút és közterület rendkívüli felbontására vonatkozó bejelentést benyújtani a Polgármesteri Hivatalhoz, illetve az Érdi Városgazdához.

(3) Rendkívüli igénybevétel esetén, a kivitelező a bejelentéssel együtt kéri meg a közútkezelői hozzájárulást, illetve a burkolatbontáshoz a munkakezdési engedélyt.

4. Üzemeltetési és fenntartási feladatok

4. § (1) Az egyes üzemeltetési és fenntartási feladatokat – a jelen rendeletben meghatározott kivételekkel – a közút kezelője által e célra létrehozott külön – útellenőri szolgálattal is rendelkező – intézmény végzi.

(2) Az útellenőri szolgálatot ellátó intézmény a közutak üzemeltetése és fenntartása során az alábbi feladatokat látja el:

1. utak tisztántartása;

2. téli útüzemeltetés;

3. közhasználatú várakozóhelyek üzemeltetése;

4. a közúti jelzések és egyéb úttartozékok helyreállítása, cseréje, pótlása, a rendszer felülvizsgálata;

5. a jelzőlámpás forgalomirányítás üzemeltetése;

6. az útburkolati jelek hibáinak javítása, hiányos jelek kiegészítése;

7. a közút melletti növényzet gondozása, alakítása a 4. § (7) bekezdésében foglaltak figyelembe vételével;

8. vízelvezetés az utakról és az utak mellett;

9. üzemeltetői intézkedések veszélyes helyek és helyzetek esetén;

10. ügyeleti és készenléti szolgálat;

11. a közúti üzemeltetéssel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség;

12. földutak fenntartása;

13. burkolt utak kátyúzása, hibáinak javítása;

14. kerékpárutak, támfalak, lépcsők, lejtők fenntartása;

15. önkormányzati tulajdonban levő parkolók fenntartása;

16. műtárgyak, úttartozékok fenntartása;

17. biztonsági-, forgalomirányító berendezések fenntartása;

18. vízelvezető rendszerek fenntartása.

(3) A földutak járófelületét évente kétszer, április 1-től november 1-ig szükség esetén rendezni kell. A közút nem közlekedési igénybevétele esetén a tisztántartásról a használó köteles gondoskodni.

(4) A közút fenntartójának téli üzemeltetési tervet kell készíteni, melyet a Közgyűlés 5Gazdasági Bizottsága minden év november 10. napjáig fogad el. A terv előkészítését a 4. § (1) bekezdésben meghatározott, a közút üzemeltetésével megbízott intézmény végzi.

(5) A téli útüzemeltetés során a hóeltakarítás és síkosság elleni védekezést a jelen rendelet 1. számú mellékletében foglalt ajánlási szinteknek megfelelően kell végezni. Földutak esetében a síkosság-mentesítést a téli üzemeltetési tervben meghatározottak szerint kell elvégezni.

(6) A közút forgalmi rendjének kialakítását a forgalmi körülmények vagy a baleseti helyzet jelentősebb változása esetén, de legalább 5 évenként a vonatkozó külön jogszabály szerint a Közgyűlés felülvizsgálja.

(7) A fő közlekedési utak melletti növényzet gondozását, alakítását a jelen rendelet 1. számú mellékletében foglalt gyakorisággal a közút kezelőjének kell végezni, összhangban a közterületek tisztántartásáról szóló helyi rendelettel. Földutak esetén a fűkaszálást évente kétszer, május 15. napjáig és szeptember 15. napjáig kell elvégezni.

(8) A vízelvezető rendszer folyamatos működését az útellenőri szolgálatot ellátó intézménynek a következő módon kell biztosítania:

a) a vízelvezető rendszer működését 6 havonta ellenőrizni kell;

b) a közúti forgalomra veszélyes vizeket rövid időn belül el kell vezetni;

c) az útburkolat víztelenítése érdekében az útpadkát, a belterületen levő nyílt árkokat, gépjármű behajtókat, és az alatti átereszeket, folyókákat, zárt vízelvezető csatornák víznyelő aknáit és rácsait tisztán kell tartani, illetve tartatni;

d) az eldugult víznyelőket – különösen a tömegközlekedési járművek megállóinál és a gyalogos átkelőhelyeknél – rendszeresen tisztítani, illetve tisztíttatni kell.

(9) A burkolathibák javítását a jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott időhatárok szerint kell elvégezni.

(10) A járdák, gyalogutak, kerékpárutak fenntartási költségeit az éves költségvetési rendeletben kell meghatározni, melyre a javaslatot minden év február 15-ig a közút fenntartójának kell előkészíteni.

(11) A támfalak, lépcsők, lejtők fenntartását a jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott időhatárok szerint kell elvégezni.

(12) Az úttartozék-hibák kijavítását a jelen rendelet 2. számú mellékletében meghatározott időhatárok szerint kell elvégezni.

(13) Azokat a fenntartási munkákat, amelyek a burkolatról és a padkáról lefolyó víz árokba jutását, onnan továbbjutását a befogadóig, vagy elszikkasztását biztosítják, a közút fenntartójának az éves javítási program keretében kell elvégezni.

5. Út- és műtárgyellenőrzés

5. § (1) A helyi közutak és azok szakszerű felügyelete érdekében a fenntartói feladatokat ellátó intézmény keretében legalább két fő útellenőri feladatot lát el.

(2) Az útellenőrök a 4. § (1) bekezdése szerinti intézmény keretében látják el külön jogszabályban meghatározott feladataikat.

(3) Az útellenőrzést a jelen rendelet 2. számú mellékletében meghatározott gyakorisággal kell elvégezni. Földutak esetén az ellenőrzést évente legalább kétszer, a hosszabb ideig tartó, folyamatos esőzések után kell elvégezni.

6. A közút nem közlekedési célú igénybevételének és a közterület felbontásának előkészítése

6. § (1) A közterületek felbontása és a közutak nem közlekedési célú igénybevételének koordinálása érdekében a közműszolgáltatók kötelesek minden év március 31. napjáig a Polgármesteri Hivatalt írásban tájékoztatni, közműhálózat fejlesztési, korszerűsítési terveikről.

(2) A Polgármesteri Hivatal az út- és közműépítési tervek birtokában minden év április 15-ig, a folyamatban lévő munkák összehangolása érdekében egyeztető tárgyalást tart.

7. A közút nem közlekedési célú igénybevételének és a közterület felbontásának feltételei

7. § (1)6 A helyi közutat nem közlekedési célból igénybe venni csak a 4. melléklet szerinti díjak megfizetése mellett a közútkezelő hozzájárulásának birtokában, és az abban előírtak szerint szabad, kivéve a rendkívüli igénybevétel esetét.

(2) Rendkívüli igénybevétel esetén a kivitelező köteles az igénybevétel megkezdése előtt, de legkésőbb azzal egyidejűleg – a 3. számú mellékletben foglalt nyomtatványon – írásban a közút igénybevételéről bejelentést tenni a közút kezelőjénél, és ezzel egyben a kezelői hozzájárulást is megkérni. A rendkívüli igénybevétel bejelentésének elmulasztása esetén a közút és közterület felbontása engedély nélkülinek minősül.

(3) A közhasználatú zöldterületek és zöldfelületek felbontását megelőzően a használó köteles a nyomvonal hatásterületében található növényzetről zöldleltárt készíttetni, valamint az igénybe vett közhasználatú zöldterületeket és zöldfelületeket a felbontást megelőző állapot szerint helyreállítani. Ennek elmulasztása esetén az Önkormányzat a helyreállítást elvégezteti a közút használó kivitelező költségére.

(4) A kivitelező – a használat megkezdése előtt, illetve annak befejezéséről – fényképfelvételt köteles készíteni, és a közútkezelő részére átadni, rögzítve a munkaterület környezetében levő épületek, bejárók, árkok és a zöldfelületek tényleges állapotát.

(5) Szükség esetén a kérelemhez mellékelni kell a fakivágási engedélyt.

(6) A közterület és közút igénybevétele iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét és állandó lakó- (telep-) helyének címét,

b) a közterületbontás céljának megjelölését,

c) az érintett közterület - burkolatok mennyiségét (m2), és minőségének (út, járda, burkolatfajta) megjelölését,

d) a munkálatok által érintett zöldfelület, zöldterület nagyságát és jellegét,

e) az igénybevétel kezdetének és befejezésének tervezett időpontját,

f) a beruházó, a kivitelező szerv nevét és címét,

g) a kivitelezésért felelős szervezet nevét és címét, vezetőjét,

h) a közút és a közterület végleges helyreállítását végző szerv nevét és címét,

i) az igénybevételt feltüntető vázrajzot,

j) az igénybevétel miatt szükséges forgalomszabályozás (korlátozás, forgalomelterelés) tervét.

(7) Fa- és cserjekitermelést végezhet:

a) az önkormányzat megbízottja,

b) érvényes fakivágási engedély alapján a kérelmező.

(8) November 15. és március 15. közötti időszakban közterületet és közutat felbontani csak üzemzavar elhárítása céljából és rendkívüli indokolt esetben lehet.

8. § (1) Amennyiben a kivitelező olyan mértékű közút és közterület felbontáshoz kér hozzájárulást, amely munkát valamely ok miatt szakaszolni kell, a hozzájárulást szakaszolva kell megadni.

(2) Indokolt esetben a hozzájárulásban két határidőt kell megállapítani:

a) az ideiglenes helyreállítás határidejét és

b) a végleges helyreállítás határidejét.

(3) Amennyiben a hozzájárulásban foglalt határidő lejárt, a munkavégzés engedély nélkülinek minősül, kivéve, ha a határidőt – még az annak lejárta előtt benyújtott kérelem alapján – meghosszabbítják. A határidő maximum egy alkalommal hosszabbítható meg.

(4) A közútkezelő forgalombiztonsági okokból előírhatja a közterület és közút területének azonnali helyreállítását is.

(5) A közútkezelő műszakilag indokolt esetben a közművezeték építését csak átfúrással (átsajtolással) engedélyezi.

(6) Az aszfaltbeton és az öntött aszfalt szerkezetű közterület burkolatok bontása során a technológiai előírásokat be kell tartani. A bontott anyagot elhelyezni csak az erre engedéllyel rendelkező telephelyen lehet.

(7) A közhasználatú zöldterületben (közterek, közparkok, stb.) új közművezeték nem helyezhető el (kivéve, ha az a park működtetéséhez szükséges). A közhasználatú zöldterületen végzendő korszerűsítés felújítás során meg kell oldani a meglévő közüzemi hálózat park területén kívülre történő elhelyezését.

9. § (1) A helyi közutakon végzett bontási munkák megkezdése előtt 10 munkanappal a bontási munkák kivitelezője köteles az érintett terület lakóit írásban értesíteni a bontás megkezdésének és a helyreállítás befejezésének időpontjáról.

(2) Bel- és külterületi gyűjtő utak, kiszolgáló utak bontása esetén a lakosság tájékoztatását a forgalomkorlátozásokról, a kivitelezés várható időtartamáról a helyi médián keresztül a kivitelező biztosítani köteles.

10. § (1) A kivitelező a közút végleges helyreállításáig a megbontott útterületet köteles rendben tartani, a visszaépíthető burkolókövet, szegélykövet köteles úgy elhelyezni, hogy a közlekedést ne zavarja. Amennyiben a bontási anyag tárolása a közlekedés zavarása nélkül nem oldható meg, a kivitelező köteles azt azonnal elszállítani.

(2)7 A bontásból származó bontott anyagokat a kivitelező köteles elszállítani az engedéllyel rendelkező lerakóba.

8. A közút és közterület helyreállítása

11. §8 A közút területének helyreállítását az Érdi Városgazda végzi.

12. §9

12/A. §10 Ha a hozzájárulás alapján az igénybevétel miatt szükséges ideiglenes forgalomszabályozást, illetve a burkolat részben vagy egészben történő helyreállítását kizárólag a közút kezelője végezheti, az azzal kapcsolatos költségek felszámolása az Érdi Városgazda által meghatározott és hivatalos honlapján közzétett díjak alapulvételével történik.

13. § (1) A közút hozzájárulás nélküli vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérő igénybevétele esetén fizetendő pótdíjat - a közút kezelőjének kérelmére - a közlekedési hatóság állapítja meg, és szabja ki a kivitelezővel (jogosulttal) szemben. A közút kezelőjének a kérelmében meg kell jelölnie a hozzájárulás nélküli, illetőleg a hozzájárulásban foglaltaktól eltérően igénybe vett útterület

a) térmértékét, a szélességi és hosszúsági adatokat naponkénti bontásban,

b) igénybevételének időtartamát,

c) forgalma akadályozásának mértékét (az úttest és az egyéb terület arányának feltüntetésével).

(2) Ha a közút ideiglenes, vagy végleges helyreállítása műszakilag nem megfelelő, továbbá, ha a meghatározott határidőre előírt munkákat a kivitelező nem fejezi be, - az (1) bekezdésben meghatározott pótdíj kiszabásán túlmenően a közlekedési hatóság - a közútkezelő kérelme alapján - a kivitelezőt az eredeti állapot helyreállítására, a hozzájárulásban előírt feltételek betartására, illetve a közút állapotának védelme és a forgalom biztonsága érdekében szükséges intézkedések megtételére kötelezi.

(3) Amennyiben a közút ideiglenes vagy végleges helyreállítása során balesetveszélyes helyzet alakul ki a közúton, a közútkezelő a balesetveszélyt köteles megszüntetni, az elvégzett munka költségét a közút kezelője a kivitelezőre terheli.

9. A kivitelezőre vonatkozó előírások

14. § (1)11 A kivitelező a közterület és közút felbontását csak a közútkezelő hozzájárulása után és a munkakezdési engedély birtokában kezdheti meg, és a munkákat az abban foglaltak szerint végezheti el.

(2) A kivitelező köteles:

a) a közút bontása esetén a végleges helyreállításig gondoskodni a forgalom szabályozásáról, balesetveszély megelőzéséről,

b) a munkahelyet és a felvonulási területet tisztán tartani,

c) a munka során, a területen található geodéziai jelek védelméről gondoskodni,

d) a közhasználatú zöldterületek és zöldfelületek felbontása esetén az ott található növényzet védelméről gondoskodni.

e) a felesleges földet, törmeléket, hulladékot és szemetet folyamatosan elszállítani az engedélyezett hulladéklerakó telephelyre.

(3) A közműépítés során, ha a közút igénybevétele teljes útlezárással jár, terelő utat kell igénybe venni. Ha a forgalom megkívánja, a terelőút megerősítéséről gondoskodni kell. Az építés befejezése után a terelőút, illetve az építkezést kiszolgáló utak helyreállítását a kivitelező a közútkezelő előírásai alapján köteles elvégezni.

(4) A kivitelező a vezetékek bemérését - a közműtérképekre történő átvezetés érdekében - digitális formában köteles a megvalósulási tervvel együtt benyújtani. A bemérést csak arra jogosult személy végezheti

(5) Olyan munkáknál, amelyeken egyidejűleg több kivitelező dolgozik, a közút kezelője előírhatja a kivitelezés fővállalkozójának valamennyi tevékenységre vonatkozó, összevont építési ütemterv készítését.

(6) A munka átadás-átvételét követő 3 éven belül bekövetkező károkért, balesetekért a kivitelező a felelős, kivéve, ha bizonyítható, hogy a balesetet kiváltó ok nincs a kivitelezéssel összefüggésben.

(7) A munkálatok elvégzése után a végleges helyreállításig, a károkért, balesetekért a felelősség a kivitelezőt terheli.

(8) A munka befejezése után a kivitelező gondoskodni köteles az eredeti állapotnak megfelelő forgalmi rend visszaállításáról.

10. A közút nem közlekedési célú igénybevétele és a közterület felbontás utáni helyreállítás ellenőrzése

15. § A kezelői hozzájárulást a helyszínen kell tartani, és az ellenőrzést végző szerv kérésére fel kell mutatni.

11. Záró és hatályba léptető rendelkezések

16. § (1) Jelen rendelet 2011. július 15. napján lép hatályba, rendelkezéseit a július 15. után induló beruházásokra kell alkalmazni.

(2)12

3. melléklet a 39/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelethez13

5. melléklet a 39/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelethez15

1. függelék a 39/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelethez16

2. függelék a 39/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelethez17

3. függelék a 39/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelethez18

4. függelék a 39/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelethez19

1

A bevezető az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 29/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 21/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (1) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 10/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (2) bekezdése az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 10/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

Megállapította a 21/2019. (XI.29) önkormányzati rendelet.

8

A 11. § az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 10/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

9

A 12. §-t az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 21/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 12/A. § az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 21/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 12/A. § az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 10/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

12

Hatályát vesztette a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (1)-(2) bekezdése alapján.

13

A 3. mellékletet az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 21/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

14

A 4. melléklet az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 29/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

15

Az 5. mellékletet az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 21/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

16

Hatályon kívül helyezte a 20/2020. (VII.20.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2020.07.21-től.

17

Hatályon kívül helyezte a 20/2020. (VII.20.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2020. 07. 21-től.

18

Hatályon kívül helyezte a 21/2022. (VI.27.) önkormányzati rendelet

19

Hatályon kívül helyezte a 21/2022. (VI.27.) önkormányzati rendelet