Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 29/2021. (X. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közutak, azok műtárgyai és tartozékai kezelésének szakmai szabályairól szóló 39/2011. (VI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 30
a helyi közutak, azok műtárgyai és tartozékai kezelésének szakmai szabályairól szóló 39/2011. (VI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 18. §-ára figyelemmel a helyi közutak, azok műtárgyai és tartozékai kezelésének szakmai szabályairól szóló 39/2011.(VI.29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) módosításának szükségességét az alábbi okokkal és célokkal indokolom:
A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 36. § (1) bekezdésének rendelkezése szerint a közút felbontásához, a közút területén, az alatt, vagy felett építmény vagy más létesítmény elhelyezéséhez, a közút területének egyéb nem közlekedési célú elfoglalásához a közút kezelőjének hozzájárulása szükséges. A hozzájárulásban a közút kezelője feltételeket írhat elő. A Kkt. 33. § (1) bekezdés b) pont bb) alpontja értelmében az út kezelője a helyi közutak, a lakott területen lévő járda tekintetében a helyi önkormányzat, vagy a fenntartásra, a fejlesztésre és üzemeltetésre alapított költségvetési szerv, vagy a helyi önkormányzat 100 %-os tulajdoni részesdésével létrehozott gazdálkodó szervezet lehet.
A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV.28.) MT rendelet 27. (1) bekezdése értelmében a közút nem közlekedési célú igénybevételéhez szükséges közútkezelői hozzájárulás eljárási szabályait a közlekedésért felelős miniszter állapítja meg. E felhatalmazás alapján jelent meg a Magyar Közlöny 2021. évi 121. számában az útügyi igazgatásról szóló 26/2021.(VI.28.) ITM rendelet (a továbbiakban: ITM rendelet), mely a közutak igazgatásáról 19/1994. (V. 31.) KHVM rendeletet váltotta fel.
A közút nem közlekedés célú igénybevételéért a Kkt. 37. § (1) bekezdése értelmében igénybevételi díjat kell fizetni. Az ITM rendelet 4. alcíme szabályozza a közút nem közlekedési célú igénybevételéért fizetendő igénybevételi díjakat. Az ITM rendelet 7. § (2) bekezdés b) pontja alapján az igénybevételi díj összegét helyi közút esetében a helyi önkormányzat rendeletében foglalt díjtételek alkalmazásával – melyek nem haladhatják meg az ITM rendelet 4. számú mellékeltében foglalt értékeket – kell megállapítani.
A helyi közutak kezeléséről szóló 39/2011.(VI.29.) önkormányzati rendeletünk jelenleg hatályos, 4. mellékletében megállapított igénybevételi díjak magasabbak az ITM rendeletben megállapított díjaknál. Építési munkaterület esetén egységesen 250 Ft/m2/nap, sport és kulturális rendezvény esetén 50, 40, és 30 Ft/m2/nap, vásár és egyéb esetén 50, 30, 40 Ft/m2/nap, közútkategóriánként, amelyeket csökkenteni szükséges, hogy az útosztályok besorolását figyelembe véve azok megfeleljenek az ITM rendelet előírásainak.
A rendelet-módosítás előkészítése során az ITM rendelet 8. § (2) bekezdésében meghatározott útosztályoknak megfelelően - a Helyi Építési Szabályzatról szóló 9/2016. (III.31.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében szereplő közutak besorolását figyelembe véve - vettük alapul az útosztályokat a díjtételek megállapításához. Az ITM rendelet 4. melléklete szerinti díjtételek megállapításának szabályait követve, „Átlagos napi forgalom (egységjármű/nap)” besorolást alkalmazva az elsőrendű és másodrendű főútvonalaknál 12000 feletti, a gyűjtőutaknál 8001-12000 napi forgalom alapján javasoljuk megállapítani a díjakat. A mellékutak útosztály esetében (kiszolgáló- és lakóutak, külterületi közutak, kerékpárutak, gyalogutak, járdák) 4001-8000 napi gépjármű forgalmat alapul véve javasoljuk a díjak megállapítását.
A jelenleg hatályos rendeletünk melléklete szerinti díjakból befolyt bevétel 2021. szeptember 30. napjáig 10.850 e Ft + ÁFA volt. Építési munkaterület esetén a rendelet-módosításban javasolt díjakból számított átlagos 73,75 Ftt/m2//nap díjat figyelembe véve, a várható bevétel a jelenlegi 250 Ft/m2//nap díj 3,38–ad részére csökken, azaz a módosítás átlagosan 2/3 résznyi bevételkiesést eredményez. Közelebbről nem lehet meghatározni a díjbevétel kiesésének összegét, mivel nem ismeretes a jövőben benyújtandó kérelmek úttípusonkénti megoszlása és száma sem.
A Jat. 17. §-a alapján előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmértük a szabályozás várható következményeit és megállapítottuk, hogy a rendeletben foglaltaknak jelentősnek ítélt társadalmi, gazdasági, illetve környezetre gyakorolt hatása, egészségügyi hatása, valamint azok végrehajtásának adminisztratív terheket befolyásoló hatásai nincsenek, költségvetésre gyakorolt hatása van, tekintettel arra, hogy a 26/2021.(VI. 28.) ITM rendelet előírásának megfelelően díjmérséklést tartalmaz. A szabályozás új elemeinek várható hatásai közt azzal számolunk, hogy a megváltozott előíráshoz alkalmazkodva továbbra is hatékonyan fog működni a közútkezelői hozzájárulások kiadásának folyamata. A hatásvizsgálat eredményét egyebekben az előterjesztés mellékletét képező hatásvizsgálati lap mutatja be.