Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 31/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek használatáról szóló 68/2011. (X. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 27
a közterületek használatáról szóló 68/2011. (X. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 18. §-ára figyelemmel a Közgyűlés közterületek használatáról szóló 68/2011. (X. 26.) rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) módosításának szükségességét az alábbi okokkal és célokkal indokolom:
Önkormányzatunk 2006. június 23. napján együttműködési megállapodást kötött EUROPLAKÁT Reklám- és Hirdetésszervező Korlátolt Felelősségű Társasággal (cégjegyzékszáma: 01-09-062532). A társaság elnevezése 2010. március 16. napját követően Publimont Hirdetésszervező Korlátolt Felelősségű Társaságra (a továbbiakban: Publimont) változott. A szerződés szerint a Publimont Érd közigazgatási területén, közterületen meglévő buszmegállókban fedett utasvárókat épített, és egyben jogot szerzett reklámhordozó eszközök közterületen történő elhelyezésére.
A Publimont összesen 140 darab fedett utasváró megépítésére vállalt kötelezettséget, és egyben jogot szerzett
28 darab reklámhordozó eszköz (citylight) utasváróban,
22 darab reklámhordozó eszköz (citylight) önállóan,
95 darab reklámhordozó eszköz (óriásplakát)
közterületen történő elhelyezésére.
A 2006. június 23. napján megkötött szerződést a felek két alkalommal módosították. A 2011. február 28-i módosításánál a Publimont által vállalt fedett utasvárók számát 16 darabbal, a 2011. május 25-i módosításnál további 26 darabbal csökkentették. A fedett utasvárók csökkentése összességében azt eredményezte, hogy a Publimont 42 darab (30%) fedett utasváróval kevesebbet épített meg Érd Megyei Jogú Város területén, miközben az ellenszolgáltatásként Érd változatlan számú közterületi helyszínen biztosított közterület-használati díj fizetése nélkül területet reklámhordozó eszköz (citylight és óriásplakát) elhelyezésére.
A Felek a 2011. május 25. napján lezajlott szerződéses tárgyalások során rögzítették azt a tényt, hogy a reklámhordozó eszközök megvilágítása céljából közcélú közvilágítási hálózatra csatlakozó fényforrásainak villamosenergia-díját a szerződés kifejezett rendelkezései ellenére az Önkormányzat nem tudta tovább számlázni a Publimont számára, így annak díját mindaddig Önkormányzatunk viselte a Publimont helyett.
A Rendelet módosítás 2012. január 1. napján történt hatálybalépésével a szerződés közterület-használati díjmentességére vonatkozó rendelkezése a Rendelettel ellentétessé vált, melynek következtében a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:95. § rendelkezése szerint semmissé vált.
A Rendelet 20. § f) pontjának mentességet biztosító rendelkezéseit a 35/2017. (XII. 22.) számú önkormányzati rendelet 10. § rendelkezéseivel megállapított, 2018. január 1. napján hatályba lépő rendelkezései biztosították. A jogsértő módon meg nem fizetett és be nem hajtott közterület-használati díj jelentős kárt okozott városunknak. A 95 darab 12 négyzetméteres óriásplakát 6 éves közterület-használati díjbevétel elmaradása – a rendelet szerinti havi 18.720 forint/óriásplakát díjjal számolva 128.044.800 forint bevételkiesést okozhatott az önkormányzatnak.
A Közgyűlés a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény és a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) számú kormányrendelet alapján felülvizsgálta a 2016. CLXXIV. törvény hatálybalépésekor (2017. január 18.) fennálló, a település közterületeinek reklámcélú hasznosítására vonatkozó, Publimonttal 2006. június 23. napján megkötött együttműködési megállapodását és megállapította, hogy a szerződés nem felel meg maradéktalanul a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek. A Közgyűlés a 191/2017. (VI. 22.) határozatával kezdeményezte az együttműködési megállapodás, hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő módosítását, vagy új szerződés megkötését. A felek között a tárgyalások elkezdődtek, de a szerződés módosítására, illetve új szerződés megkötésére nem került sor.
Az Önkormányzat és a Publimont között az aláírástól számított 15 évre létrejött szerződés 2021. június 23. napján megszűnt.
A szerződés szerint a szerződés lejártát követően a fedett utasvárókat a Publimont térítésmentesen az önkormányzatnak átadta és azok önkormányzati tulajdonba kerültek.
Amennyiben a szerződés lejártát követően a reklámhordozó eszközöket mindenkori tulajdonosa nem bontja el, akkor a közterületek használatáról szóló 68/2011. (X. 26.) számú önkormányzati rendelet egyes rendelkezései szerint köteles közterület-használati díjat fizetni. Közterület-használati díj megfizetésére az érintett reklámhordozók esetében ezidáig nem került sor.
A közterület-használati díjbevételek vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a Publimont által telepített méretű és fajtájú reklámhordozó eszközöket más vállalkozás nem telepített közterületen, így közterület-használati díjbevétele az Önkormányzatnak ilyen jogcímen az elmúlt években nem keletkezett és jelenleg sem keletkezik.
A Rendeletben reklámhordozó eszközök estében megállapított magas, vállalkozási bevétellel nem fedezhető közterület-használati díj azt eredményezte, hogy a Publimont díjmentesített óriásplakátjain kívül valamennyi berendezés közterületről látható magánterületre került elhelyezésre.
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény egyes rendelkezései szerint új óriásplakátok nem telepíthetőek, a meglévők legfeljebb 2023. december 31. napjáig használható reklám közzététele céljából.
Amennyiben az Érd területén lévő reklámcélú berendezések a magas közterület-használati díjak miatt elbontásra kerülnének, akkor a helyi költségvetés ilyen jogcímen továbbra sem tenne szert bevételre.
Az előterjesztés javaslatot tesz a közterületen elhelyezett reklámeszközök közterület-használati díjának olyan összegben történő megállapítására, amely az érintett vállalkozás/vállalkozások megfizethető, így a reklámhordozó eszközök fennmaradása következtében a város költségvetési bevételt tud realizálni.
A Rendelet a továbbiakban megtiltja olyan szerződések létrehozását, amely a rendelet egyes rendelkezéseivel ellentétesen alacsonyabb díjfizetést biztosítanak egyes közterület-használók számára.