Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 21/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közutak, azok műtárgyai és tartozékai kezelésének szakmai szabályairól szóló 39/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 01
a helyi közutak, azok műtárgyai és tartozékai kezelésének szakmai szabályairól szóló 39/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Az elmúlt időszakban olyan ütemben változnak az anyagárak, szállítási- és munkadíjak, hogy rendeleti szabályozással a változások nem követhetőek, ezért indokolt az 5. melléklet hatályon kívül helyezése. A továbbiakban a mellékletben foglalt aktuális díjakat a közút helyreállítását végző Érdi közterület-fenntartó határozza meg és teszi közzé az intézmény honlapján.
A rendelet 3. mellékletének hatályon kívül helyezése szükséges, mert a közút területének igénybevételéhez szükséges közútkezelői hozzájárulás iránti engedély kérelem és a burkolatbontási kérelem tartalmát a 26/2021. (VI. 28.) ITM rendelet 6. §-a szabályozza.
Ugyancsak indokolt a rendelet 3-4. függelékére utaló rendelkezések törlése a jogszabály szövegéből. Mivel a függelék a Jat. szerint nem része a jogszabálynak, ezért a normaszövegben sem lehet függelékre hivatkozni, hiszen rendeltetése mindössze a jogszabály alkalmazását megkönnyítő információk megjelenítése, normatív szabályozási tartalom nélkül. A 3-4. függelék tartalmának mellékletként történő szabályozása nem szükséges, tekintettel arra, hogy a burkolatbontáshoz szükséges munkakezdési engedély kérelem tartalmát az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény határozza meg. A burkolatbontás utáni helyreállításra vonatkozó műszaki előírásokat az útügyi műszaki előírások tartalmazzák.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet 3. mellékletének hatályon kívül helyezése miatti módosítást tartalmaz.
A 2. §-hoz
A rendelet 5. mellékletének hatályon kívül helyezése miatti módosítást tartalmaz.
A 3. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.
A 4. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.