Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 33/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 42/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 33/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi adókról szóló 42/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A helyi adókról szóló 42/2011. (VI.29.) önkormányzati rendelet a 2011. január 1. napján történő hatálybalépését követően számos alkalommal került módosításra.
A gazdasági önállósulás egyik eszköze a helyi adók rendszere. Ez a települési önkormányzat számára lehetőséget teremt a helyi szuverén adóztatási jog gyakorlására, s ezzel együtt a helyi adópolitika kialakítására.
A helyi adók évről évre jelentős szerepet játszanak az önkormányzat költségvetésében, pénzügyi stabilitásuk megteremtésében. A város fejlődéséhez, fejlesztéséhez, az önkormányzat és intézményei működtetéséhez, a likviditás megőrzéséhez anyagi forrásra, bevételre van szükség.
A gáz- és villamosenergia árak drasztikus emelkedése jelentősen növeli az önkormányzat kiadásait is. Ebben a környezetben kiemelt jelentősége van az önkormányzati forrásnak, a helyi adóbevételeknek is.
Az építményadóban megállapított adómértékek 2013. év óta változatlanok. Figyelembe véve az önkormányzatra a jövő évben háruló megnövekedett terhek nagyságát, az eltelt időszak árszínvonal változását, indokolt a korrekció.
A beruházási kedv elmaradása, valamint az önkormányzat gazdasági helyzete miatt a 2023. január 1. napján hatályba lépő adókönnyítések hatályba léptetése jelenleg nem indokolt, ezért arra későbbi időpont kerül meghatározásra.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Érd Megyei Jogú Város területén elmúlt években megnövekedett azon lakás céljára szolgáló építmények száma, melyek nem magánszemélyek, hanem különböző vállalkozások tulajdonában vannak, és bérbeadás útján kerülnek hasznosításra. A jelenleg hatályos rendeletben a magánszemély és a nem magánszemély adóalanyok számára is 440 forint/négyzetméter mértékkel kerül megállapításra a lakások után fizetendő építményadó. Mivel a tulajdonosi kör tekintetében jelentősen eltér egymástól az adóteher viselő képesség, indokolt egy eltérő adómérték bevezetése, arra az adózói körre vonatkozóan, ahol az ingatlan tulajdonlás nem a lakhatást, hanem üzleti célt szolgál.
A kereskedelmi- valamint a pénzügyi tevékenységet végző vállalkozások esetében javasolt a KSH által közzétett árszínvonal változás figyelembe vétele, hiszen ezen adózói kör teherviselési képessége jelentősen magasabb, mint a magánszemély adóalanyoké.
A 2. §-hoz
A rendeletben a telekadót érintő kedvezményes adómérték hatálybalépésének időpontja 2025. január 1. napjában kerül meghatározásra.
A helyi iparűzési adó tekintetében megállapított kedvezőbb adómérték, valamint az adókedvezményre vonatkozó módosítás hatályba lépésének időpontja 2025. január 1. napjában kerül meghatározásra.
A 3. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.