Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 35/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek használatáról

Hatályos: 2024. 02. 01

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 35/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.01.
a közterületek használatáról
Általános indokolás
A közterületek használatáról szóló 68/2011. (X.01.) önkormányzati rendelet 2012. január 1. napján történő hatálybalépését követően 14 alkalommal került módosításra, ezért időszerűvé vált a jogi szabályozás felülvizsgálata, modernizálása.
Ezen felülvizsgálat és modernizáció vonatkozik a rendelet szerkezetére, személyi és tárgyi hatály megállapítására, fogalom-meghatározások rendeletbe történő foglalására, illetve a közterület-használati jogcímekre, valamint a közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos hatáskörre vonatkozóan.
A közterület-használati díjak a közterületek használatáról szóló 68/2011. (X.01.) önkormányzati rendelet 2012. január 1-i hatálybalépése óta nem kerültek felülvizsgálatra minden esetben, így erre is sor kerül jelen rendeletben.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A 2010. évi CXXX. törvény alapján szükséges a rendelet hatályát megállapítani.
A 2. §-hoz
E szakasz a fogalom-meghatározásokat tartalmazza, amellyel a jogalkotó szándéka a rendelet minél egyértelműbb rögzítése.
A 3. §-hoz
E szakasz tartalmazza a közterület-használat általános szabályait, valamint a közterületek használatára vonatkozó tilalmakat is.
A 4. §-hoz és az 1. melléklethez
A közterületek használatára vonatkozó engedély benyújtásának módját és a kérelemhez kapcsolódó egyéb dokumentumok meghatározását tartalmazza.
Az 5. §-hoz
A közterület-használat engedélyezésére vonatkozó általános szabályokat tartalmazza beleértve a közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos hatáskör gyakorlójának kijelölését.
A 6. §-hoz
A közterület-használati jogcímek felsorolását, az írásbeli bejelentéshez kötött tevékenységeket tartalmazza, valamint azon kategóriákat, amelyek vonatkozásában közterület-használati engedély nem adható.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
A rendezvényekkel összefüggő speciális szabályozásokat tartalmazza.
A 9. §-hoz
Mikromobilitási eszközök közterületen történő elhelyezésével kapcsolatos speciális szabályozásokat tartalmazza.
A 10. §-hoz
A közterület-használati jogosultság megszűnését és visszavonásának eseteit tartalmazza.
A 11. §-hoz, a 2. melléklethez és a 3. melléklethez
A közterület-használati díj megállapításának szabályaira vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 12. §-hoz
A díjkedvezményekre és mentességekre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 13–16. §-hoz
A közterület-használatáról szóló rendelet megsértése esetén alkalmazható jogkövetkezmények és eljárási szabályokat tartalmazó szakaszok, amelyek hatálybalépésével a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 34/2013. (XI.7.) önkormányzati rendelet 6. alcíme hatályát veszti.
A 17. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezések.
A 18. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.