Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 12/2024. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településfejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló 5/2017. (II.27.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2024. 06. 29

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 12/2024. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.06.29.
a településfejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló 5/2017. (II.27.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Általános indokolás
A településfejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló 5/2017. (II.27.) önkormányzati rendeletet (továbbiakban: partnerségi rendelet) a 2017. február 23-ai ülésén alkotta meg a Közgyűlés, miután a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (IX.8.) Korm. rendelet 2016. december 30-án hatályba lépett módosítása a partnerségi egyeztetési kötelezettséget a településfejlesztési dokumentumok és a településrendezési eszközök mellett kiterjesztette a készülő településképi rendeletekre és településképi arculati kézikönyvekre is, továbbá világossá tette, hogy a partnerségi egyeztetés helyi szabályozási formája az önkormányzati rendelet.
Az építésügy területén a 2021. évben történt jelentős jogszabályváltozások ismét érintették a partnerségi egyeztetés szabályozását. Létrehozásra került egy digitális egyeztetőfelület, az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer (E-TÉR) azzal a céllal, hogy a települési önkormányzatok településfejlesztéssel és településtervezéssel összefüggő adminisztrációs terhei csökkenjenek és a tervezési folyamatok gyorsuljanak azáltal, hogy a településtervek, a településképi arculati kézikönyvek, valamint a településképi rendeletek egyeztetése, véleményezése, az adatszolgáltatás és a közzététel ezen a felületen történik.
A megváltozott törvényi rendelkezések végrehajtási rendeleteként a Kormány megalkotta a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendeletet (továbbiakban: Korm.rendelet). A településtervek, a településképi arculati kézikönyvek, valamint a településképi rendeletek 2022. július 1-jétől történő készítése és módosítása során már e jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni az egyeztetési folyamat során.
A Korm.rendelet szerinti egyeztetési szakaszoktól, a részt vevők körétől és a véleményezési szakaszok határidejétől nem lehet eltérni. A Korm.rendelet részletesen meghatározza a széleskörű államigazgatási, önkormányzati és egyéb szervek körét, szabályozza a partner véleményadásának módját, határidejét, a vélemény tartalmi követelményeit. A partner által az E-TÉR felületre határidőben fel nem töltött, illetve a tartalmi követelményeknek meg nem felelő véleményt kifogást nem emelő véleménynek kell tekinteni.
Tekintettel arra, hogy a Korm.rendelet a hatályos partnerségi rendelettel azonos partneri kör bevonását kötelezővé teszi a településterv, a kézikönyv, a településképi rendelet készítése és módosítása során, és jelenleg nem kötelező a helyi partnerségi egyeztetés önkormányzati rendelettel történő szabályozása, javasolt a partnerségi rendelet hatályon kívül helyezését.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.
A 2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.