Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2003. (X.30.) önkormányzati rendeletének indokolása

„Tab helyi építési szabályzatá”-ról

Hatályos: 2019. 12. 20
„Tab helyi építési szabályzatá”-ról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
a 41/2005. (XI. 28.) rendelethez
Általános indokolás
Tab Város Képviselő-testülete a 27/2003. (X. 30.) rendelettel hagyta jóvá Tab Város helyi építési szabályzatát.
A jóváhagyás óta eltelt időben mind a lakosság, mind az önkormányzat részéről érkeztek olyan javaslatok, amelyek igénylik a településrendezési terv néhány részletének módosítását.
A felmerült módosítási igényeket a Képviselő-testület 100/2005.(IV. 21.) számú határozatával (továbbiakban: Határozat) állapította meg. Jelen rendelet-tervezet ezen változások átvezetését tartalmazza, valamint egy, a helyi építészeti értékek védelméről szóló 21/2004. (VIII. 30.) rendelet időközbeni módosításából eredő változást.
Részletes indokolás
1. § (1) bekezdéséhez:
A képviselő-testület a Határozatban általános elvi igényként fogalmazta meg, hogy a rendezési terv módosítása tegye lehetővé – a József Attila telep többszintes épületeinek kivételével – a többszintes lapostetős épületeknél magastetők ráépítését, és a kialakuló tetőterekben új lakások létesítését.
1. § (2) bekezdéséhez:
A Határozatban úgy döntött a testület, hogy a Dózsa Gy. u. nyugati oldalán, az 1360/1 hrsz-ú út és a tőle délre tervezett Óvoda utcai átkötő út közötti területen – a hatályos terv szerinti turisztikai erdőterület helyett – központi vegyes területfelhasználás legyen kialakítható, ahol szabadonálló beépítéssel, max. 30 %-os beépítettséggel, max. 7,5 m építménymagassággal, min. 1500 m2 telekterületen helyezhetők el épületek úgy, hogy építés előtt a terület terep- és vízrendezését meg kell oldani ( 2. sz. mellékleten jelölt módosítás).
1. § (3) bekezdéséhez:
A módosítást a Határozatban megfogalmazott azon szándék indokolta, amely szerint a Szent István utcától nyugatra fekvő tömbben, a Kossuth L. u. és a 632/3 hrsz-ú út által határolt területen a jelenleg hatályos Vt5 övezeti előírás helyett zártsorú beépítéssel, max. 50 %-os beépítettséggel, max. 7,5 m építménymagassággal, min. 600 m2 telekterületen lehessen épületeket építeni (3. sz. mellékleten jelölt változtatási szándék). Emellett azt kívánta a képviselő-testület, hogy a piactér és környékére vonatkozó Vt2 övezeti előírás megtartása mellett az 599 hrsz-ú ingatlan keleti felén egy új telek úgy legyen kialakítható, hogy annak teleknagysága min. 1000 m2 legyen (4. sz. mellékleten a módosítási szándék).
1. § (4) bekezdéséhez:
A módosítás indoka a (2) bekezdéshez tartozó indokolásban ismertetett körülmény.
1. § (5) bekezdéséhez:
A Határozat szerint a képviselő-testület szándéka, hogy a Kossuth L. utcai sportterületen fedett tanuszoda is építhető legyen, ezért a maximális beépítettség 10 %-ról 30 %-ra változna (7. sz. melléklet).
1. § (6) bekezdéséhez:
A módosítás célja, hogy az 1385/10 hrsz-ú ingatlan északi és déli harmada – mely a hatályos szabályozás szerint a temető előtt tervezett zöldterület (a földhivatali nyilvántartás szerint közterület) – a temetői parkolók kialakítását lehetővé tevő közlekedési terület, fásított parkolóterület legyen. (5. sz. mellékleten jelölt változtatási szándék)
1. § (7) bekezdéséhez:
A 9. sz. mellékleten jelölt változtatási szándék szerint a Mártírok útján, az időközben már kivágott – 48-50. sorszámú egyedi természeti értékként helyi védelem alatt álló – fák kerüljenek ki a helyi védelem köréből.
1. § (8) bekezdéséhez:
A helyi építészeti értékek védelméről szóló 21/2004. (VIII. 30.) rendelet 2005. májusi módosítása nem tartalmazza a helyi védelem alatt álló művi értékek között a malom épületet. A módosítás a változás átvezetését tartalmazza.
2. §-hoz:
A módosítások szabályozási terven való átvezetését tartalmazza a rendelkezés.
Tab. 2005. november 24.
Dr. Mezőfi Ágnes
jegyző
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
a 12/2012. (IV. 27.) számú
Az egyes rendeletek módosításáról szóló
RENDELETÉHEZ
A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvényben foglalt rendelkezés tette szükségessé Tab Város Képviselő-testülete rendeleteinek felülvizsgálatát, és a szabálysértési rendelkezések hatályon kívül helyezését.
Tab, 2012. április 26.
Schmidt Jenő
1.
1.
1. N D O K O L Á S
1. Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2012. (XI.30.) rendeletéhez
Polgármesteri Hivatal és az Okmányiroda külső homlokzata és annak tartozékai nem teszik indokolttá a helyi védettség fenntartását. Ezzel szemben egy esetleges felújítás -homlokzatfestés, tetőhéjazat csere, illetve további fejlesztések- elvégzése előtt a hatósági engedélyeztetési eljárás aránytalanul több terhet ró a képviselő-testületre. A módosítás a változás átvezetését tartalmazza.
T a b, 2012. november 29.
Schmidt Jenő
polgármester
I N D O K O L Á S
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015. (XII.2.) számú rendeletéhez
Általános indokolás
Tab Város Képviselő-testülete „Tab helyi építési szabályzatá”-ról szóló 27/2003. (X. 30.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R) 2003-ban került megalkotásra.
A megalkotása óta eltelt időben mind a lakosság, mind az önkormányzat részéről érkeztek olyan javaslatok, amelyek igénylik a településrendezési terv módosítását.
A felmerült módosítási igényeket a Képviselő-testület 217/2013.(IX. 26.) számú határozatával (a továbbiakban: 3. számú módosítás), valamint a 177/2015.(VI. 25.) és a 182/2015.(VII. 9.) számú határozataival (együtt: 3/A. számú módosítás) állapította meg. Jelen rendelet-tervezet ezen változások átvezetését, illetve az időközbeni magasabb rendű jogszabályi változásoknak való megfeleltetést tartalmazza.
Részletes indokolás
1. §-hoz: a jogszabályi megfeleltetéseken túl a 3. számú módosításban előírt földtani veszélyforrással érintett területek lehatárolása, valamint az azokra vonatkozó előírások meghatározása történik.
2. §-hoz: a szintterület-sűrűségi mutatók kerülnek ki a helyi építésügyi szabályozásból, mert azokat a településszerkezeti terv szintjén szükséges szabályozni.
3. §-hoz: a 3. számú módosításban előírtaknak megfelelően a helyi építési szabályzat a József Attila lakótelepen, valamint a Kossuth Lajos utca déli oldalán található garázsok számára jelöl ki övezetet, valamint bővítésre alkalmas fejlesztési területet. Ezen kívül a Képviselő-testület a 3. számú módosításban kérte a település tervezőt, hogy új, ipari területek kijelöléséről gondoskodjon. Ennek megfelelően, ebben a §-ban történik a gazdasági és ipari területek szabályozása is.
4. §-hoz: a beépítésre nem szánt területeken szükséges, a magasabb rendű jogszabályoknak való megfeleltetés.
5. §-hoz: a település közműellátására vonatkozó, a magasabb rendű jogszabályoknak való megfeleltetés.
6. §-hoz: a település környezetvédelmére vonatkozó, a magasabb rendű jogszabályoknak való megfeleltetés.
7. §-hoz: a természet- és tájvédelemre vonatkozó, a magasabb rendű jogszabályoknak való megfeleltetés.
8. §-hoz: a helyi építési szabályzat hatályon kívül helyezendő bekezdéseit sorolja fel.
9. §-hoz: a helyi építési szabályzat mellékleteiről való rendelkezés.
10. §-hoz: a helyi építési szabályrendelet hatályba léptetésének időpontjáról rendelkezik.
Tab, 2015. november 19.
Schmidt Jenő
polgármester
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testülete 181/2018.(X.25.) számú határozatával döntött arról, hogy a településkép védelméről szóló 13/2018. (X.30.) önkormányzati rendelete 4. függelékének b) pontja az alábbiak szerint kerüljön elfogadásra:
„b) Tab helyi védelem alatt álló természeti értékei:
-Kossuth u. 53. előtti juharfák 153/1 hrsz előtt
-Evangélikus templomkert fái 159/1 hrsz
-Róm. katolikus templomkert fái 208 hrsz
-volt Welsersheimb kastély kertje fái 422 hrsz
-Gyurgyalag (parti fecske) fészkelőhely (volt MHSZ lőtér) 455/1 hrsz
-volt kilátó melletti feketefenyők 927/14 hrsz
-Patakparti füzesek a Kis-Koppány patak völgyében”
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testülete „Tab helyi építési szabályzatá”-ról szóló 27/2003. (X.30.) önkormányzati rendelete módosítása a fentiek miatt vált szükségessé.
Tab, 2018. november 29.
Schmidt Jenő
polgármester
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
TAB VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
Tab helyi építési szabályzatá”-ról szóló 27/2003. (X.30.) önkormányzati rendelete módosítására
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 2019. júniusi ülésén 103/2019. (VI.25.) számú határozatával a Tabi Takács Gyula Óvoda és Bölcsőde Többcélú Intézmény Tab, Óvoda utca 4. alatti épületének bővítését határozta el.
A tervezés során felmerült, hogy az óvoda telkének beépíthető területe a tervezett bővítéshez nem elegendő. A szükséges területnagyság a szomszédos, 12/1 helyrajzi számú telek és az óvoda 10 helyrajzi számú telkének összevonásával biztosítható lenne. A két telek összevonhatóságának feltétele még, hogy a rendezési terven azonos övezetben szerepeljenek.
A településrendezési terv módosítás tervezési és egyeztetési folyamatának záró véleményezési szakasza lezárult.
A fentiek miatt szükségessé vált Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének „Tab helyi építési szabályzatá”-ról szóló 27/2003. (X.30.) önkormányzati rendelet módosítása.
Tab, 2019. november 28.
Schmidt Jenő
polgármester