Tab Város Önkormányzat Képviselő-testülete 12/2021. (V.31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2020. évi zárszámadásról

Hatályos: 2021. 05. 31
a 2020. évi zárszámadásról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
a 2020 évi zárszámadásról szóló
rendelethez
Tab Város Képviselő-testülete az 1//2020. (II.12.) sz. rendeletével jóváhagyta a 2020. évi költségvetést. A költségvetés az év folyamán többször módosításra került, az év közben hozott képviselő-testületi határozatok, pótlólag kapott állami támogatások, valamint különböző pályázatok pénzügyi kihatása következtében.
Az államháztartásról szóló többször módosított 2011. évi CXCV. törvény 91. §. alapján a zárszámadásról a képviselő-testületnek rendeletet kell alkotni. A pénzügyi teljesítést, a vagyon, a maradvány alakulását mutatják be a rendelet mellékletét képező 1-24. számú mellékletek.
BEVÉTELEK ALAKULÁSA:
A 2020. évi bevételi előirányzatunkat 3.118.183 eFt összegben hagyta jóvá a képviselő-testület, év közben ez 3.211.568 eFt-ra módosult, a teljesítés, pedig 2.894.661 eFt, amely 90%-os.
A működési bevételünk teljesítése önkormányzati szinten 93 %-os. Ezen belül az intézmények 82%-ra teljesítették az előirányzatot. Az előirányzott 155.076 eFt-tal szemben 143.826 eFt a teljesítés, a veszélyhelyzet bevételekre való negatív hatása miatt.
Az önkormányzat közhatalmi bevételeiből 434.506 eFt bevételünk keletkezett, ebből a helyi adó bevételünk 432.945 eFt-ra teljesült, eredetileg 491.000 eFt bevétellel számoltunk. Adónemenkénti bevételeket a 21.sz. melléklet tartalmazza.
Az állami támogatások teljesítése 100 %-os, ez a tervezett szinten van.
A felhalmozási és tőke jellegű bevételek alakulása: a bevétel ingatlan (beépítetlen terület) értékesítéséből keletkezett.
A működési célú pénzeszköz átvételek és a támogatásértékű bevételek köre az elmúlt évekhez képest jelentősen szűkült, mivel a közoktatási feladat egy része kikerült az önkormányzatoktól, így csak az óvodai nevelésre veszünk át támogatást, valamint a közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatás került elszámolásra. A bevételen belül meghatározó volt a Magyar Falu Program keretében meghirdetett Önkormányzati kerékpárút építésére kapott 22.000 eFt támogatási előleg, valamint a BFT támogatása 10.976 eFt összegben, melyet a Közösségi terek fejlesztésére kaptunk. A támogatásértékű bevételeknél az alul teljesítés oka, hogy az uniós támogatások is a tervezett alatt maradtak, így a hozzákapcsolódó bevételek is elmaradtak.
2020. évben hitel állománnyal még nem rendelkezünk, de a -TOP-1.1.3-15-SO1-2016-00009 azonosító számú- „Vásárcsarnok és piac kialakítása Tabon” építési beruházás befejezésének finanszírozására 200 MFt összegű Kölcsönszerződést kötöttünk célhitel igénybevételére az OTP Bank Nyrt-vel 2020 december 30-án, melyhez a Kormány előzetes engedélye kellett. A hitel folyósítása 2021 január hónap folyamán történt, két részletben.
KIADÁSOK ALAKULÁSA:
A kiadások előirányzata a bevételekhez hasonlóan 3.118.183 eFt-ról 3.211.568 eFt-ra változott, ehhez viszonyítva a teljesítése 65 %-os, összességében 2.073.962 eFt összegre teljesült, ezen belül a működési kiadások teljesítése 74 %-os. (5. számú melléklet szerint), tartalékok nélkül a teljesítés 88 %-os.
A beruházások viszonylagos alul teljesítése -a beruházások után fizetett fordított ÁFA a dologi kiadások között szerepel 169.571 eFt összegben- mellett a kiadási megtakarítást eredményezett, hogy a tartalékokat nem kellett felhasználni.
Az intézményenkénti teljesítést a 3. számú melléklet tartalmazza.
Köznevelési intézmény
Az általános iskola működtetését 2017. január 1. napjától kezdődően a Klebelsberg Központ vette át, az iskolai étkeztetés és a konyha ellátását az előző évekhez hasonlóan a 2020. évben is a GAMESZ biztosította.
2020-ban is változatlanul két intézményegységgel működött a Tabi Takáts Gyula Óvoda és Bölcsőde többcélú Intézmény, a „Szivárvány” Óvoda és a Bölcsőde intézményegységgel. Az óvoda felvételi körzete változatlanul Tab Város, Lulla, Sérsekszőlős, Zala, Torvaj, Zics és Somogyegres Községek közigazgatási területe a településekkel kötött feladatellátási szerződések alapján. Az intézmény struktúrájában változás nem történt.
Zichy Mihály Művelődési Központ
A Zichy Mihály Művelődési Központ kulturális alapellátó intézményként kultúraközvetítő és szolgáltató tevékenységet végez. A város közösségi színtereként célja a település művészeti életének fellendítése. Az intézmény létszámában és struktúrájában változás nem történt. A feladatok ellátását a közfoglalkoztatottak mellett a szakmai gyakorlatot végző diákok és önkéntesek is segítették. Az intézmény pénzügyi-gazdálkodási feladatait – külön megállapodás alapján – a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. Az intézmény költségvetése a fenntartói finanszírozás mellett saját bevételekből (terembérletből, jegyeladásból, szponzori támogatásból) is biztosított.
Városi Könyvtár Tab
Az intézmény létszámában és struktúrájában változás nem történt. Közgyűjteményi intézményként gyermek könyvtárat, felnőtt olvasószolgálatot tart fenn, könyvtári szolgáltató rendszert működtet. Végzi a könyvtári állomány gyarapítását, nyilvántartását, feltárását, biztosítja azok megőrzését, védelmét. A megyei könyvtárral kötött szerződés alapján a térség településein ellátja a mozgókönyvtári feladatokat. Foglalkozik folyóirat, időszaki kiadvány kiadásával, a Nagy Ferenc Galéria és a Néprajzi Gyűjtemény bemutatásával és megóvásával. Pénzügyi-gazdálkodási feladatait – külön megállapodás alapján – a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el.
Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ
A Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ két külön szakmai egységben biztosítja a család- és gyermekjóléti szolgálat, valamint a család- és gyermekjóléti központ feladatait. A szolgálat illetékességi területe a Tabi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó településekre, a központ illetékességi területe a tabi járás 24 településére terjed ki.
A szolgálatban a közvetlen gyermek-és családsegítő munka folyik, a központban biztosítják a szolgálatok munkájának koordinálását, felügyeletét, készenléti ügyeletet és a gyermekek védelembe vételének előkészítésére vonatkozó hatósági feladatok elvégzését.
Pénzügyi-gazdálkodási feladatait a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el a munkamegosztás és a felelősségvállalás rendjét szabályozó külön megállapodás alapján.
GAMESZ
A Tabi Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet az önkormányzat költségvetési szerveként működik, pénzügyi-gazdálkodási feladatait – külön megállapodás alapján – a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. Az intézmény alaptevékenységében, struktúrájában a 2020. évben változás nem történt. Legfontosabb feladatai az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás, önkormányzati ingatlanok karbantartása, egyéb szárazföldi személyszállítás, közutak, hidak üzemeltetése, fenntartása, piac üzemeltetése, használt eszközök bontása, zöldterület kezelése, közétkeztetés biztosítása a konyha működtetésével, alapfokú oktatási-nevelési intézmények működtetése, üzemeltetése, városi rendezvények lebonyolításában részvétel. Az intézmény két telephellyel rendelkezik.
Tabi Közös Önkormányzati Hivatal
A hivatal létszámkeretét Tab Város Önkormányzata, valamint Bábonymegyer, Lulla, Sérsekszőlős, Torvaj, Zala és Zics települések önkormányzatai az általuk kötött megállapodás alapján 31 főben határozták meg. A 31 fő létszámból mindegyik státusz betöltésre került. A hivatal struktúrájában 2020. február 1-től változás történt, két iroda összevonásával - Városüzemeltetési és Hatósági Iroda -, a szakmai feladatok ellátását 3 iroda végezte. A hivatal feladatait továbbra is két, egymástól jól elhatárolható terület alkotta, egyrészt az önkormányzati feladatok ellátása, különösen a képviselő-testületek és szerveik működésével kapcsolatos feladatok ellátása, a másik az államigazgatási ügyek döntésre való előkészítése. 2020. március 1-től az építésügyi igazgatási feladatok átkerültek a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz.
Városi rendezvények
Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2020-ban az alábbi jelentősebb rendezvények lebonyolításában, megszervezésében működött közre, melyek előkészítését és szervezését a Zichy Mihály Művelődési Központ végezte.
Magyar Kultúra Napja
Erényi Alajos festőművész 100. születésnapjára emlékezett a város
EFOP 1.5.3 pályázat keretében mentálhigiénés, önismeret, énkép képzések, team építés
Nádas József festőművész kiállítása
A Március 15-i ünnepség a kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel elmaradt, de a Forradalmi Kávéház várta kedves vendégeit, és a gyerekekkel különféle technikákkal kokárdákat készítettek a művelődési központ dolgozói
A tabi SK. Színkör előadásai
Gyermeknap kicsit másképp. A városban május 28- június 1-jéig családi játékokra hívtuk a helyi lakosságot!
Pirografikusok, fafaragók és kézműves kiállítások
Gyermektáborok
Nyár esti vigadalom amatőr fellépőkkel közös sütéssel
Az Augusztus 20-i városi ünnepség elmaradt, de a városban borkereső túrára hívtuk a település felnőtt lakosságát és a város először rendezte meg a Szent István-napi kenyérsütő versenyt.
Augusztus végén kirakodó vásárral, fellépő művészekkel, légvárakkal Családi Napot szerveztünk.
Virágos Tabért pályázat keretében a város elsőként díjazta a település legszebb balkonját és virágos kertjét.
Te rongyos élet címmel operett előadásra került sor.
Október 23-i ünnepség elmaradt, koszorúzásra került sor az 56-os emlékműnél.
Öltöztessük együtt fel a várost ünnepi díszbe című önkormányzati pályázat keretében díjakat osztott ki a képviselő-testület
Testvérvárosi kapcsolatok
2020. március 7-én tartották a XIX. Peredi Borkóstolót, melyen részt vett Tab Város Önkormányzatának delegációja.
Sportegyesületek támogatása
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és kötelezettségeiről, valamint a sport helyi pénzügyi támogatási rendszeréről szóló 2/2002. (I.31.) rendelete 6. § (5) bekezdése szerint a felhasználható keretösszeg megállapításáról a képviselő-testület minden évben a költségvetési rendeletében dönt. A keretösszeg megállapítása a Képviselő-testület, míg felosztása a Humán, Jogi és Ügyrendi Bizottság hatásköre.
A Humán, Jogi és Ügyrendi Bizottság átruházott hatáskörben a 32/2020. (II.25.) számú határozatával az Ifjúsági- verseny és szabadidősport célok támogatására pályázatot benyújtók részére megállapította a támogatások összegét. A veszélyhelyzetre való tekintettel pénzeszközök átcsoportosítása vált szükségessé, ezért a 32/2020. (II.25.) számú határozat módosításra került.
Tab Város Önkormányzatának Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Korm.rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Tab Város Önkormányzata Képviselő-testülete Humán, Jogi és Ügyrendi Bizottság feladat- és hatáskörét gyakorolva Tab Város Önkormányzata Képviselő-testülete Humán Jogi és Ügyrendi Bizottsága 32/2020. (II.25.) számú határozatát módosította.
Tab Város Önkormányzatának Polgármestere 3.300.000,- Ft keretösszegből 7 sportegyesületet részesített támogatásban. A Pénzügyi Irodával történő egyeztetés alapján két részletben kerül kifizetésre a megítélt összeg. Az első részlet 2020. június 30-ig, a második részlet 2020. október 30-ig került átutalásra. A legmagasabb összegű támogatást a Tabi Városi Sport Club kapta, összesen 2.200.000,- Ft-ot.
A szerződés értelmében a támogatások felhasználásáról 2020. december 31-ig kellett elszámolni az egyesületeknek, mely kötelezettségüknek a számlamásolatok beküldésével eleget tettek.
Civil szervezetek támogatása
A támogatási szerződések értelmében a támogatások felhasználásáról 2021. január 31-ig kellett elszámolni az egyesületeknek. Az egyesületek elszámolásukat a szerződésben foglaltak szerint teljes körűen benyújtották. Az elszámolásokból megállapítható, hogy a támogatásokat a pályázatban megfogalmazott célokra használták fel.
A Képviselő-testület az önkormányzat 2020. évi költségvetésében a civil szervezetek támogatására 1.000.000,- Ft támogatási összeget határozott meg. A pályázatot minden év április 15. napjáig kell a pályázóknak benyújtaniuk, a határidőig összesen 6 pályázat érkezett.
Tab Város Önkormányzatának Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Tab Város Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság feladat- és hatáskörét gyakorolta.
A veszélyhelyzetre való tekintettel pénzeszközök átcsoportosítása vált szükségessé, ezért a 2020. évi költségvetésről szóló 1/2020. (II.12.) rendeletben meghatározott támogatási összeg fele került a civil szervezetek között elosztásra.
Tab Város Önkormányzat Polgármestere a civil szervezetek támogatására az önkormányzat 2020. évi költségvetésről szóló 1/2020. (II.12.) rendeletben meghatározott 1.000.000,- Ft támogatási összegből a civil szervezetek részére 500.000,- Ft támogatást biztosított Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az államháztartáson kívüli forrás átadás-átvételéről szóló 6/2014. (III. 28.) önkormányzati rendeletében foglalt rendelkezéseknek megfelelően a civil szervezeteknek.
Támogatások
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020. (II.12.) számú rendeletében foglaltak alapján a Tabi Szőlősgazdák Egyesületének támogatására meghatározott 150.000,- Ft támogatási összegből 35.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott az egyesületnek a város borának kezelési költségeinek biztosítására.
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020. (II.12.) számú rendeletében foglaltak alapján a Pro Maternitas KFt.-t 100.000,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette az Anyatejes Világnapi Ünnepség megrendezésének céljára.
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 44/2020. (II.27.) számú határozata alapján 250.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Tabi Fitness Klub Sportegyesületnek a Csehországban megrendezésre kerülő világbajnokságra való felkészülésének céljára. A veszélyhelyzet miatt a támogatási cél nem valósult meg, ezért a támogatási összeget a sportegyesület az önkormányzat számlájára visszafizette.
Közfoglalkoztatás
Tab Város Önkormányzata és a Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatal Tabi Munkaerőpiaci Pont hatósági szerződést kötött a 2020. évi közfoglalkoztatás támogatására az alábbiak szerint (a táblázat tartalmazza az áthúzódó programot is):

Projekt neve

időtartam

létszám

támogatás

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

2019.03.01.
2020.02.29.

17 fő

80 %

áthúzódó program

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

2020.03.23.
2021.01.31.
meghosszabbítva 2021.02.28-ig

18

70 %

A hagyományos, hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében:
a Városi Könyvtár által működtetett Néprajzi Gyűjteményben 1 fő egyéb takarító, kisegítő;
a GAMESZ-nál 11 fő közterület takarító, 1 fő munkairányító
az óvodában 2 fő egyéb takarító, kisegítő;
a Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központban 1 fő adminisztrátor,
a Zichy Mihály Művelődési Központban 1 fő adminisztrátor, 1 fő egyéb takarító és kisegítő munkavállaló ált közfoglalkoztatási jogviszonyban, és látta el a kérelemben tervezett feladatokat.
Beruházási felújítási feladatok
A felhalmozási és tőke jellegű kiadások teljesítése 57-%-os, ennek tételes teljesítését mutatja a 4. számú melléklet.
Beruházási, felújítási feladatok 2020.
Kisebb beruházások, felújítások
2020. áprilisban Tab, Gárdonyi Géza u. 1. fsz. 2. számú önkormányzati tulajdonban lévő lakás gázkazánjának cseréje bruttó 775.665,-Ft értékben.
2020. májusban a Tab, Gárdonyi Géza u. 3. fsz. 1. számú önkormányzati tulajdonban lévő lakás gázkazánjának cseréje bruttó 775.665,-Ft értékben.
A Virág lakótelepen az ivóvíz bekötések és cseréinek kivitelezési munkálataira vállalkozási szerződés került megkötésre bruttó 4.358.627,- Ft összegben a SZABADICS Közmű és Mélyépítő Zrt-vel. A munka elkészült.
A Virág lakótelepen a felújítással érintett szakaszon a távközlési vezeték védelembe helyezésének kivitelezési munkálataira vállalkozási szerződés került megkötésre
bruttó 4.530.344,- Ft összegben a SZABADICS Közmű és Mélyépítő Zrt-vel. A munka elkészült.
A Virág lakótelepen az útpálya szerkezetének javítására közbeszerzési eljár lefolytatására közbeszerzési szakértő volt szükséges. A közbeszerzés lefolytatására Dr. Gelencsér-Gönczöl Adrienn közbeszerzési szaktanácsadóval megbízási szerződés került aláírásra
bruttó 300.000,- Ft összegben. A közbeszerzési eljárás lefolytatásra került és a szakértő kiállította a számlát.
A Virág lakótelepen az útpálya szerkezetének javítására közbeszerzési eljár lefolytatásaként a nyertes SZABADICS Építőipari Zrt-vel 12.065.965,- Ft összegben vállalkozási szerződés került megkötésre. A munka elkészült.
A piac területén lévő CBA üzlethelyiség felújítási munkálataira közbeszerzési eljár lefolytatására közbeszerzési szakértő volt szükséges. A közbeszerzés lefolytatására Majer István közbeszerzési szaktanácsadóval megbízási szerződés került aláírásra
bruttó 300.000,- Ft összegben. A közbeszerzési eljárás lefolytatásra került és a szakértő kiállította a számlát.
A CBA üzlethelyiség felújítási munkálataira közbeszerzési eljár lefolytatásaként a nyertes Pillér Invest Építőipari Kft-vel 59.841.336,- Ft összegben vállalkozási szerződés került megkötésre. A műszaki ellenőrzési feladatokra a Kapos Hidro Kft-vel kötöttünk szerződést 472.440,- Ft összegben. A kivitelezés elkészült.
Ivóvíz és csatorna hálózaton végzett felújítások, beszerzések
Tab ivóvíz hálózathoz:
A Tab 9-es ivóvíz kút felújítása melléfúrásos technológiával. Kivitelező:
Modivi Aqua Kft. Vállalkozási díj: nettó
28.386.000,-Ft. Az üzemeltetőnél a kút ivóvíz hálózatra történő rákötését megrendelte az önkormányzat. A kút üzemel.
5 db házi szennyvíz átemelő szivattyút vásárolt az önkormányzat, melyeket a DRV részére átadtunk.
Útépítések
Vállalkozási szerződés keretében a Kossuth Lajos utca páros oldalán a gyalogosjárda burkolatának felújítása a tűzoltó szertártól az uszodáig, Rákóczi Ferenc utca végén lévő útszakasz aszfaltfelújítása, Arany János utca végén, Gárdonyi Géza utca teljes hosszában, valamint a Hunyadi János utca teljes hosszában kettőrétegű alászórásos bitumenemulziós felületi bevonat készítése, Május 1. utcában az útcsatlakozás felújítása. Kivitelező a Kővágó-Ép Kft. beruházás értéke nettó 49.970.170,-Ft +ÁFA.
Egyéb beruházások, felújítások:
Koppány-völgye Tanuszoda tetején keletkezett viharkár javítási munkálataira kivitelezési szerződés kötése az eR-eSZ-B Bt-vel 1.498.890,-Ft + ÁFA értékben.
Tab, Kossuth L. u. 17. szám alatti önkormányzati társasház tetőablakcsere munkálatai Bruttó 5.977.890.-Ft értékben. Kivitelező a Lenhoffer Kft.
TAO Pályázat keretében bruttó 10.811.584,- Ft támogatást biztosítása a Tabi Városi Sport Club részére
Uniós Pályázatok:
A TOP-2.1.3-15 kódszámú „Csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Tabon és Zalán” című pályázat kivitelezési munkálatait a Kaposvölgyi Vizitársulat 2019.10.02-én elvégezte. A vízjogi üzemeltetési engedélyezési eljárást 2020. februárjában indítottuk meg, melynek költsége 288.000,- Ft és 25.000,- Ft volt. Az engedélyt 2020. április 30-án megkaptuk. A pályázat teljes elszámolása és a záró beszámoló benyújtása megtörtént. A konzorciumi partner a teljes támogatási összeget nem tudta felhasználni, így 2020. március 12-én átcsoportosítással 199.002,- Ft további támogatást kaptunk. A projekt lezárásra került. A fenntartási időszak 2021.03.03-2026.03.02-ig tart.
A TOP-1.1.3-15 kódszánú „Vásárcsarnok és piac kialakítása Tabon” című pályázat kivitelezési munkálatait a Pillér Invest Építőipari Kft. 2020.11.30-án elvégezte. A Pillér Invest Építőipari Kft. az 3. részszámlát (75%) 2020.09.29-én állította ki bruttó 129.019.028,- Ft összegben. A végszámlát (100%) 2020.11.30-án állította ki bruttó 77.411.416,- Ft összegben. A műszaki ellenőri tevékenységet a Kapos Hidro Kft. látta el. Az 3. részszámla 2020.09.29-én került kiállításra bruttó 1.079.500,- Ft összegben. A végszámla 2020.11.30-án került kiállításra bruttó 1.079.500,- Ft összegben. A használatba vételi eljárást 2020. december végén indítottuk meg, amelyhez energetikai tanúsítvány volt szükséges. A tanúsítványt Francz Ottó egyéni vállalkozó készítette el 100.000,- Ft összegért. Az áram szolgáltatónak 196.596,- Ft összeg került kifizetésre, míg a gázszolgáltatónak 203.200,- Ft. A záró elszámolás és a záró beszámoló benyújtása 2021 első felében várható.
A TOP-2.1.2-15 kódszámú „Zöld város kialakítása Tabon” A Szabadics Közmű és Mélyépítő Kft-vel a 2., 3., és 4. rész tekintetében a kivitelezési szerződések aláírásra kerültek 2019.08.26-án. A kivitelező 2019.09.03-án vette át a munkaterületeket, az építkezési munkálatok elkezdődtek. A 2. rész (Szent István tér) kivitelezési munkálatai befejeződtek, a 3. részszámla 2020.07.15-én a végszámla 2020.10.30-án benyújtásra került. A 3. rész (Virág utcai lakótelep) kivitelezési munkálatai befejeződtek, a 3. részszámla 2020.06.02-én, a végszámla 2020.10.30-án benyújtásra került. A 2. és a 3. rész esetében a műszaki átadás-átvétel 2020. október 30-án megtörtént. A 4. rész (Kossuth Lajos utcai üzletek) kivitelezési munkálatai elkészültek, a műszaki átadás-átvétel megtörtént 2020. június 26-án.
A „Koppány-tó kialakítására és környezetrendezésére a Globe Aqua Szolgáltató Kft-vel a kivitelezési szerződés aláírásra került 2019.12.05-én. A kivitelező 2019.12.13-án vette át a munkaterületet. Az építkezési munkálatok elérték a 100%-os készültségi fokot, a 2. részszámla 2020.06.17-én, a 3. részszámla 2020.09.16-án, a végszámla 2020.11.25-én benyújtásra került. A műszaki átadás-átvétel 2020. november 25-én megtörtént.
Az ÉSZ-KER Zrt. 2019.09.26-án megindította a kivitelező kiválasztására a közbeszerzési eljárást „Szent István utcai parkoló kialakítása” címen. A Képviselő-testület 2020.02.07-én döntött a nyertes ajánlattevőről, amely az Ökobau Kft. bruttó 39.110.780,- Ft-os ajánlata. A Képviselő-testület a 29/2020.(II.7.) határozatában döntött a parkoló kivitelezési munkálatainak biztosításához bruttó 13.583.780,- Ft önerőről. A „Szent István utcai parkoló kialakítására az Ökobau Kft-vel a kivitelezési szerződés 2020.03.20-án került aláírásra. Az elektronikus napló nyitásának költsége 2.620,- Ft volt. A kivitelező 2020.04.17-én vette át a munkaterületet. A Szent István utcai parkoló kivitelezési munkálatai befejeződtek, a műszaki átadás 2020. november 25-én megtörtént. A kivitelező a 2 db részszámlát és az 1 db végszámlát benyújtotta a kivitelezés során a készültségi szintnek megfelelően.
A műszaki ellenőrzést végző Kapos Hidro Kft. 2020.03.09-én benyújtotta 1. részszámláját bruttó 1.395.000,- Ft összegben. A 2. részszámla 2020.07.17-én került benyújtásra bruttó 1.395.000,- Ft összegben. A 3. részszámla 2020.09.29-én került benyújtásra bruttó 1.395.000,- Ft összegben. A végszámla 2020.12.07-én került benyújtásra bruttó 1.395.000,- Ft összegben.
Az ÉSZ-KER Zrt. a 2. részszámlát bruttó 3.556.000,- Ft összegben benyújtotta, az önkormányzat 2020 júniusában átutalta. A kivitelezések befejezését követően a WIT Zrt. (korábbi nevén ÉSZ-KER Zrt.) 2020.12.10-én benyújtotta végszámláját 508.000,- Ft összegben. A soft tevékenységek biztosítására az önkormányzat 2020. szeptember 10-én szerződést kötött a Responsum Kft-vel 6.350.000,- Ft összegben. Az 1. részszámla 2020.10.30-án került kiállításra 2.540.000,- Ft összegben.
A Szent István utcai parkoló közvilágítás kiviteli tervét a NORVILL Tervező, Kivitelező, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. készítette el 317.500,- Ft összegben.
A TOP-3.2.1-15 kódszámú „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Tabon”. A beruházás határidőre elkészült, a műszaki átadás-átvétel megtörtént 2018. július 31-én. A pályázathoz kapcsolódó képzési tevékenység megvalósult. A képzést a TROMPUS Mérnöki Kft. bonyolította le 127.000,- Ft összegért. A pályázat ráemelési kérelmét a támogató jóváhagyta, így további 2.857.423,- Ft összegű támogatást utaltak át. A záró kifizetés és záró beszámoló benyújtása 2020. decemberében megtörtént. A projekt lezárásra került. A fenntartási időszak 2021.03.03-2026.03.02-ig tart.
A TOP-3.2.1-15 kódszámú „Rudnay Gyula Középiskola energetikai korszerűsítése” című pályázat kivitelezési munkálatai elkészültek és a műszaki átadás-átvétel 2019.05.30-án megtörtént. A ráemelési kérelmet 2020 júniusában jóváhagyták, a megítélt támogatási összeg 10.938.091,- Ft. A pályázathoz kapcsolódó képzési tevékenység megvalósult. A képzést a TROMPUS Mérnöki Kft. bonyolította le 127.000,- Ft összegért. A záró kifizetés és záró beszámoló benyújtása 2020. novemberében megtörtént. A projekt lezárásra került. A fenntartási időszak 2021.03.13-2026.03.12-ig tart.
2016 őszén beadott KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16 kódszámú „Tab Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása” pályázat záró elszámolása 2018 augusztus 29-én benyújtásra került egy változás bejelentéssel együtt. A változás bejelentést 2019.01.30-án jóváhagyták. A záró elszámolásról még nincs döntés.
Tab Város Önkormányzata az EFOP-1.5.3-16-2017-00006 kódszámú „Humán szolgáltatások fejlesztése Tabon és térségében” című pályázatára a támogatási szerződés 2018.03.28-án lépett hatályba. A pályázat keretében 5 fő mentor került alkalmazásra 2018.05.01-től munkaszerződéssel. A mentorok bére bruttó 200.000,- Ft/ fő/hó.
A szakmai megvalósítók:
1 fő pénzügyi vezető megbízási szerződéssel bruttó 50.000,- Ft/hó
1 fő szakmai vezető megbízási szerződéssel bruttó 250.000,- Ft/hó és
1 fő projektmenedzser megbízási szerződéssel bruttó 90.000,- Ft/hó lettek alkalmazva 2018.05.01-től.
A rendezvények megtartását a veszélyhelyzet miatt későbbre halasztottuk.
2019 őszén egészségmegőrző programok (gyógytorna, zumba, jóga, mentálhigiéné, szexuális felvilágosítás) tartására kötött szerződést az önkormányzat. A programok heti rendszerességgel kerülnek megtartásra azóta is.
3 db tematika elkészítésére a SMART Projektfejlesztő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-vel kötöttünk szerződést bruttó 1.905.000,- Ft összegben. A tematikák elkészültek a vállalkozó kiállított a számláját. A képzések első része megvalósult
2020 május 6-án jóváhagyták a 4. számú kifizetési kérelmet, elszámolásra került bruttó 30.169.587,- Ft. A 5. számú kifizetési kérelem is jóváhagyásra került 2020. május 19-én, az elszámolt támogatási összeg bruttó 5.413.330,- Ft. A 6. számú kifizetési kérelem jóváhagyásra került 2020. december 22-én, az elszámolt támogatási összeg bruttó 17.144.735,- Ft. A 7. számú kifizetési kérelem jóváhagyásra került 2020. december 22-én, az elszámolt támogatási összeg bruttó 16.109.710,- Ft.
A pályázat megvalósítása folyamatosan zajlik.
2018. június 11-én beadott KEHOP-1.2.1-18-2018-00169 azonosító számú „Klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Tabon” című pályázat 2019.07.16-án pozitív elbírálásban részesült. A megítélt támogatási összeg 6.055.000,- Ft, amelyből 2.965.224,- Ft támogatási előleg átutalásra került. A támogatói okirat 2019.10.01–én került aláírásra. A pályázat szakértői szolgáltatásainak biztosítására 2019.12.11-én a Responsum Kft-vel kötött megbízási szerződést az önkormányzat bruttó 5.713.915,- Ft összegben. A Responsum Kft. az 1. részszámlát 2020.11.30-án benyújtotta 2.273.924,- Ft összegben. A nyilvánosság és tájékoztatás biztosítására 2020.04.03-án a Satellit Bt-vel kötött megbízási szerződést az önkormányzat bruttó 120.000,- Ft összegben. A Satellit Bt. az 1. részszámlát bruttó 100.300,- Ft összegben kiállította, amely átutalásra került. A projekthez kapcsolódó aloldal feltöltésére az önkormányzat szerződést kötött Bakonyi László egyéni vállalkozóval bruttó 65.000,- Ft összegben, és ez 1. részszámlát 35.000,- Ft összegben 2020.11.27-én benyújtotta.
2019. december 31-én Tab Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a VP6-19.2.1-53-10-17 kódszámú felhívásra „REAL iskolai műhelyek fejlesztése Tabon” címmel. A pályázott pozitív elbírálásban részesült, a megítélt támogatási összeg 14.999.221,- Ft.
A pályázat benyújtásához rehabilitációs szakmérnök nyilatkozata is szükséges volt az akadálymentesítés tekintetében, amelyet Németh Ágota rehabilitációs környezettervező szakmérnöktől rendelt meg az önkormányzat 220.000,- Ft összegben (költsége elszámolható). Németh Ágota az 1. részszámlát benyújtotta 80.000,- Ft összegben, amely 2020. januárjában átutalásra került. A kivitelező kiválasztásáról 2020. november 23-án döntött a polgármester, és a LENHOFFER Építőipari Kft. bruttó 15.136.291,- Ft összegű árajánlatát fogadta el, amelyhez Tab Város Polgármestere a 28/2020 (XI.23.) számú határozata alapján bruttó 1.969.523,- Ft önerőt biztosít. A kivitelezői szerződés megkötésére 2020.12.08-án került sor. A kivitelezés műszaki ellenőrzéséhez 2020. december 08-án szerződést kötött Tab Város Önkormányzata a Filotás Antal egyéni vállalkozóval bruttó 90.000 Ft összegben.
A „Bölcsőde bővítés Tabon” című pályázat pozitív elbírálásban részesült, a megítélt támogatási összeg 195.000.000,- Ft. A pályázat benyújtásához tartozó részletes műszaki tartalmat a Magyar Bölcsődék Egyesületével volt szükséges egyeztetni, amelyre együttműködési megállapodás került aláírásra bruttó 750.000,- Ft összegben. Az 1. részszámlát 2020.08.03-án állították ki 450.000,- Ft összegben. A telekalakítási eljárás költsége 37.200,- Ft volt, amely 2020. februárjában került átutalásra. A bölcsőde 1 csoportszobával történő bővítésének engedélyes és kiviteli terveit Ripszám és Társa Építész Iroda Bt. elkészítette, a tervezési költség bruttó 5.588.000,- Ft összeg (3. részszámla) átutalásra került. A kivitelezés műszaki ellenőrzésére a TROMPUS Mérnöki Kft-vel 1.950.000,- Ft összegben került aláírásra a szerződés. A beruházás kivitelezőjének kiválasztásához a közbeszerzési eljárás lefolytatására 2020. június 08-án szerződést kötött Tab Város Önkormányzata Dr. Gelencsér-Gönczöl Adrienn egyéni vállalkozóval bruttó 1.280.000 Ft összegben. A közbeszerzési eljárás 2020. novemberében megindításra került. A polgármester 2020.12.10-én döntött a nyertes ajánlattevőről, amely az RFID Magyarország Kft. bruttó 147.547.279,- Ft-os ajánlata. A kivitelezési szerződés 2021.02.08 -án került aláírásra. A közbeszerzési szakértő, Dr. Gelencsér-Gönczöl Adrienn egyéni vállalkozó az 1. részszámlát 768.000,- Ft összegben kiállította 2021.02.15-én. Az elektronikus napló nyitásának költsége 7.860,- Ft volt. A kivitelező vette át a munkaterületet.
2019. október 01-én Tab Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-3.2.1-15 kódszámú felhívásra „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Tabon II.” címmel. A pályázott pozitív elbírálásban részesült, az erről szóló értesítést 2020. május 08-án kapta meg az önkormányzat. A megítélt támogatási összeg bruttó 95.700.000,- Ft. A Támogatási Szerződés megkötése folyamatban van.
2020-ban benyújtott Pályázatok:
A Magyar Falu Program keretében az MFP-OKE/2020 kódszámú „Önkormányzati kerékpárút építése” alprogramra Tab Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be 3113169163 projektazonosító számon „Tab, Kossuth utca északi oldalán lévő kerékpárút (Hrsz:525/5.) burkolat felújítási munkái” címen. A pályázat 2020.11.16-án pozitív elbírálásban részesült. A megítélt támogatási összeg 22.000.000,- Ft, amely átutalásra is került. A pályázat megírására a B-Számadó Kft-vel 127.000,- Ft összegben szerződés került aláírásra.
Egyéb Pályázat:
2016. július 13-án Tab Város Önkormányzata a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Programban egy „B” és egy „C” típusú sportpark kialakítására adta be pályázatát. 2019.04.04-én a „C” típusú sportparkot BMSK Zrt. jóváhagyta. A terület felmérése megtörtént az eszközök telepítéséhez. A BMSK Zrt-vel az együttműködési megállapodás aláírásra került 2019.06.24-én. A vállalkozási szerződés az önkormányzat részéről 2020.01.16-án került aláírásra. A munkaterület 2020 január 16-án került átadásra és elkezdődtek a kivitelezési munkálatok a BMSK Zrt. részéről, amelyhez az önkormányzat biztosította a terület vízszintes kialakítását. A műszaki-átadás átvétel időpontja 2020.03.23-án volt. A beruházás nettó értéke 11.755.941,- Ft volt, amelyet az önkormányzat támogatásként elnyert.
Tab Város Önkormányzata a horvátországi Ludberg Város Önkormányzatával együttműködve pályázatot nyújtott be „Eco smart cities2” címen. A pályázat elbírálás alatt van.
A Magyar Falu Program keretében az MFP-AEE/2019 kódszámú „Orvosi eszköz” alprogramra Tab Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be 3007220932 iratazonosító számon „Orvosi eszközök beszerzése Tabon” címen. A pályázat 2019.07.24-én pozitív elbírálásban részesült. A megítélt támogatási összeg 3.138.590,- Ft, amely átutalásra is került. A pályázathoz projektmenedzser került kiválasztásra, Boros Istvánné egyéni vállalkozó bruttó 210.000,- Ft összegben. A nyilvánosság és tájékoztatás biztosítására Hatos Roland egyéni vállalkozóval került aláírásra a szerződés 2020. április 1-én bruttó 32.700,- Ft összegben. A számla 2020.04.15-én kiállításra került. Az eszközök beszerzésére eljárás került lefolytatásra, amelynek eredményeként a Vatner Kft-vel 2.918.891,- Ft összegű szerződést került aláírásra 2020.10.15-én. Az eszközök 2020.12.03-án leszállításra kerültek. Boros Istvánné projektmenedzser az eszközök leszállítását követően kiállította számláját. A pályázathoz bruttó 23.001,- Ft önerő biztosítása vált szükségessé. A pályázat elszámolása 2021. január 28-án benyújtásra került.
Balaton Fejlesztési Tanács által kiírt „Településfejlesztési beruházások támogatása” című felhívásra „Közösségi terek fejlesztése Tabon” címmel benyújtott pályázat pozitív elbírálásban részesült, az erről szóló tájékoztatót 2019.10.09-én kapta meg önkormányzat. A megítélt támogatás összege bruttó 10.975.735,- Ft, és az önerő nagysága bruttó
10.975.736,- Ft. A Támogatási Szerződés 2019.11.11-én került aláírásra.
Az 1848-as Szabadságharc emlékére készülő szobor Leyer Kornél szobrászművésztől megrendelésre került bruttó 5.865.000,- Ft összegben. A szobor 2020.07.17-én elkészült és végleges helyén felállításra került. Leyer Kornél szobrászművész kiállította végszámláját A kivitelezés műszaki ellenőrzéséhez 2020. február 13-án szerződést kötött az önkormányzat Varjas András egyéni vállalkozóval bruttó 450.000,- Ft összegben. A kivitelezési munkálatok elvégzésére 2020. március 20-án szerződést kötött az önkormányzat a Heisz Kertészeti Kft-vel bruttó 19.176.835,- Ft összegben. A kivitelezési munkálatokra a pályázatból rendelkezésre álló összegen túl további bruttó 5.094.364,- Ft önerő biztosítása volt szükséges, így az összes önerő bruttó 16.070.100,- Ft. A beruházáshoz építési napló nyitás költsége 2.620,- Ft volt. A kivitelező 2020.04.09-én vette át a munkaterületet. A Heisz Kertészeti Kft-vel megkötött kivitelezési szerződésben foglalt munkálatok elkészültek, a kivitelező a műszaki átadás-átvételt követően (2020.07.31.) kiállította a végszámlát. A kivitelezéssel összhangban a műszaki ellenőrzéssel megbízott Varjas András egyéni vállalkozó is benyújtotta végszámláját összesen bruttó 450.000,- Ft összegben. A záró kifizetés és záró beszámoló benyújtása 2020. szeptemberében megtörtént. A projekt lezárásra került. A fenntartási időszak 2020.08.01-2025.08.01-ig tart.
Egyéb:
A Környezetközpontú irányítási rendszer felülvizsgálatát a MIKROPLAN Mérnöki Iroda 2020. április 22-én elvégezte. A MIKROPLAN Mérnöki Iroda részére bruttó 355.600 Ft átutalásra került. A tanúsítást a TÜV Hessen végezte. A számlát a hazai képviselője a Tequa-Zert Kft. állította ki, amelynek összege bruttó 279.400 Ft volt.
A Központi Állami Beruházás Ellenőrzési Rendszerben teljesítendő adatszolgáltatáshoz a regisztráció megtörtént.
Az NTG hálózathoz való csatlakozás miatt új szervergépre és szoftverekre volt szükség a megfelelő adatvédelem teljesítéséhez. A szervergépet a PC Pavilon Számítástechnikai Szaküzlettől rendeltük meg bruttó 279.600,- Ft összegben. A szoftvereket a Bázis Informatika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. biztosította bruttó 698.881,- Ft összegben.
Szociális kiadások alakulása:
A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására szociális ellátás nyújtható.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) értelmében, a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatnak a feladata.
Az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti feladatait a központi költségvetésből biztosított állami normatív támogatásból, valamint az önkormányzat saját bevételeiből látja el.
Az elmúlt években bekövetkezett hatásköri változások miatt mára már csak két ellátás, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és a szünidei gyermekétkeztetés, amelynek a költségét az állam normatív alapon finanszírozza.
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az Szt.-ben és az önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján települési támogatást, valamint más pénzbeli támogatásokat nyújt.
Tab Város Önkormányzata - 2015. március hó 1. napjától - a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni ellátások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletében szabályozza az önkormányzat által nyújtandó és nyújtható ellátási formákat és a jogosultsági feltételeket. Ezek a következők:
Települési támogatások:
Rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtott települési támogatás:
Rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni kérelemre azt a személyt, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem a 10.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások – elemi kár elhárítása, hosszabb kórházi kezeléssel járó betegség – miatt anyagi segítségre szorul. A támogatás összege a 20.000,- forintot nem haladhatja meg.
Rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtandó települési támogatás iránti igény nem érkezett 2020. évben.
Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:
Települési támogatásban lehet részesíteni azt a személyt, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem a 45.000,- Ft-ot nem haladja meg. Évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható települési támogatás, különösen betegséghez, elemi kár elhárításához, iskoláztatáshoz, hosszabb kórházi kezeléssel járó betegséghez. Az így megállapított támogatás összege maximum 20.000,- forint lehet.
A településen 2020. év során 49 fő részesült létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatásban, a támogatási alkalmak száma 56 volt. Ebből pénzbeli ellátásként 41 alkalommal biztosítottuk a támogatást, míg 15 alkalommal a támogatást természetbeni ellátásként nyújtottuk. Az ellátás iránti kérelem elutasítására 3 esetben került sor.
2020. év során összességében a segélyezési esetek száma (41 + 15 = 56) az egész évre tervezettnek (110) az 50,9 %-a.
Előző év azonos időszakában a segélyezési alkalmak száma 71 volt, így egy év alatt a segélyezési alkalmak számának 21,1 %-os csökkenését figyelhetjük meg.
Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás:
Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege 25.000,- Ft, ha az eltemettető családjában az egy főre jutó jövedelem a 45.000,- Ft-ot nem haladja meg. A támogatás iránti kérelemhez a jövedelemigazolásokon kívül csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.
2020. évben 4 hozzátartozó részére került megállapításra a települési támogatás ezen formája, a fenti támogatás iránti kérelem elutasítására 1 esetben került sor a vizsgált időszakban. Ugyanakkor megállapítható, hogy több érdeklődő a jövedelemhatár ismeretében inkább létfenntartási gondok enyhítésére nyújtandó települési támogatást igényel.
2020. évre 6 hozzátartozó segélyezésével számoltunk. Előző év azonos időszakában 3 hozzátartozó részére került megállapításra a fenti támogatás.
Gyógyszerkiadások viselése céljából nyújtott települési támogatás:
A gyógyszerkiadások viseléséhez egy éven keresztül havi 5.000,- forint települési támogatásra jogosult az a rászorult személy, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem az 50.000,- Ft-ot, egyedül élő esetén a 65.000,- Ft-ot nem haladja meg, és a havi rendszeres gyógyszerköltségének és gyógyászati segédeszközének a költsége meghaladja a 15.000,- Ft-ot.
2020. december hó 31. napján 2 fő részesült gyógyszerkiadások viselése céljából nyújtott települési támogatásban, ezen ellátás iránti kérelem elutasítására nem került sor a vizsgált időszakban.
Ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás:
Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Tab Város közigazgatásai területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú személynek, amennyiben az igénylő 18. életévét betöltött tartós beteg, közeli hozzátartozója gondozását, ápolását végzi; munkanélküliek ellátására, társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 28.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 45.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra, és keresőtevékenységet nem folytat.
Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 20.000,- Ft/hó.
2020. december hó 31. napján senki nem részesült ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatásban. A vizsgált időszakban e támogatás iránti kérelem elutasítására nem került sor.
Kamatmentes kölcsön:
Az elmúlt évben Tab Város Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig – pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsönben részesíthette évente egy alkalommal legfeljebb 85.000,- forint erejéig azt a rászoruló személyt, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem a 22.800,- forintot elérte.
A vizsgált időszakban 9 fő részére került megállapításra a kamatmentes kölcsön, ezen ellátás iránti kérelem elutasítására nem került sor. 2020. évre 16 fő támogatásával számoltunk, 800 e Ft összegben. Az év során a megállapított kamatmentes kölcsönök száma a tervezettnek az 56,3 %-a volt. Előző év azonos időszakában 11 fő részesült ezen ellátásban.
Köztemetés:
A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.
2020. évre 8 köztemetéssel számoltunk, a tervezett összeg 1.300 e Ft volt. 2020. évben köztemetés elrendelésére a településen nem került sor, de 3 alkalommal más településen elhunyt tabi lakos köztemetésének költségét kellett megtérítenünk a haláleset helye szerint illetékes önkormányzatnak. A vizsgált időszakban jelentősen a tervezett alatt alakult a köztemetésben részesítettek száma. Előző év azonos időszakában 8 tabi lakos eltemettetésére került sor köztemetés formájában.
Bursa Hungarica Ösztöndíj :
A képviselő-testület a 228/2019. (XI. 28.) számú határozatával döntött 12 fő felsőoktatási intézményben tanuló hallgató támogatásban részesítéséről. A támogatás mértéke havonta, személyenként 3.000,- és 4.500,- forint között változott.
A költségvetés tervezése során az ösztöndíjra 400.000,- forint támogatást ítélt meg a képviselő-testület.
Üdülési támogatás:
Tab Város Képviselő-testülete évente egy alkalommal 5.000,- Ft üdülési támogatásban részesítheti az oktatási intézmény által belföldön szervezett, legalább 5 napos üdülésen, illetve táborozáson részt vevő, tabi bejelentett lakóhellyel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, tabi alapfokú oktatási intézményben tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekeket.
A képviselő-testület a Tabi Takáts Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola alsó, illetve felső tagozatos tanulói üdülésének táborozásának támogatására egyaránt 150.000,- forintot, míg a Szent Gellért Római Katolikus Iskola és Óvoda diákjai üdülésének, táborozásának támogatására 50.000,- forintot biztosít.
2020. évben a fenti ellátás iránti kérelem nem érkezett az önkormányzathoz.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:
Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal, augusztusban és novemberben kapnak jelenleg gyermekenként 6000,- forint, illetve 6.500,- forint összegű támogatást készpénz formájában. A jogosultak részére fizetendő esetenkénti támogatás összege a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekek esetén 6.500,- forint, míg a többi gyermek esetében 6.000,- forint.
2020. december hó 31. napján 23 gyermek részesült ebben az ellátásban, közülük 1 fő volt halmozottan hátrányos helyzetű, további 3 fő hátrányos helyzetű, részükre alkalmanként 6.500.- forint/fő összegű támogatás került kifizetésre. 2020. évre 35 gyermek támogatásával számoltunk, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre rendelkezésre álló előirányzat 455 e forint volt. Ezen ellátás iránti kérelem elutasítására nem került sor.
Előző év azonos időpontjában 27 fő részesült rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben.
A támogatásban részesítettek számának folyamatos csökkenését figyelhetjük meg a gyermekek után járó adókedvezmény bevezetése óta.
Szünidei gyermekétkeztetés:
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 21/C. § (1) bekezdés a) pontja szerint, a települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja.
2020. évben a településről ezen ellátást igénybe vevők száma az alábbiak szerint alakult: a tavaszi és a nyári szünetben 2 - 2 fő, az őszi és a téli szünetben 1-1 fő vette igénybe a fenti támogatást.
Szociális étkezésben és nappali ellátásban részesülők támogatása:
2020. évben a nappali ellátást átlagosan 17,4 fő vette igénybe, továbbá a szociális étkezés igénybe vevők közül átlagosan 15,3 fő részesült jövedelmi helyzetére tekintettel kedvezményben.
Újszülött támogatás
2019. május hó 1. napjával bevezetésre került az újszülöttek támogatása. A képviselő-testület a Tab város közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és a lakóhelyén életvitelszerűen élő, újszülött gyermeket nevelő, a gyermekkel egy lakcímen élő szülőt egyszeri, 30.000,- Ft értékű babacsomag formájában nyújtott támogatásban részesítheti.
2020. évben újszülöttek támogatása iránt 18 személy nyújtott be igényt, ezen ellátás iránti kérelem elutasítására nem került sor a vizsgált időszakban.
Maradvány alakulása:
A maradványok megállapítását és intézményenkénti összegeit a 9. számú melléklet tartalmazza.
Önkormányzati szinten 820.699 eFt a 2020. évi maradvány összege, melyet csökkent a kötelezettséggel terhelt maradvány 510.853 eFt összegben, így a szabad maradvány 309.845 eFt.
Intézmények részére nem került visszaadásra a maradvány összege, kivéve a Könyvtár és Gamesz ahol volt a kötelezettséggel terhelt maradvány, itt annak különbözetével került az elvonás megállapításra.
Az önkormányzatnak a helyi önkormányzatok 2020. évi általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatások teljes körű elszámolása után 3.828.198 Ft visszafizetési kötelezettégünk áll fenn, melyből 534.550 Ft köznevelés feladatok támogatása, 1.976.712 Ft szociális és gyermekjóléti feladatok támogatásából, 968.000 forint az intézményi gyermekétkeztetés elszámolásából ered és 348.936 forint a többcélú kistérségi társulás elszámolása.
Közvetett támogatások indokolása:
A közvetett támogatások kimutatását a 17. számú melléklet tartalmazza.
A magánszemélyek kommunális adójánál 1 fő, a talajterhelési díjnál 2 fő, pótléknál 1 fő esetében, iparűzési adónál 1 cég esetében (veszélyhelyzet miatt) alkalmaztuk az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. 134. §-ban meghatározott adómérséklést, adóelengedést összesen 231 eFt összegben.
Többéves kihatással járó döntések indokolása:
A többéves kihatással járó kiadásokról készült kimutatást a 18. számú melléklet tartalmazza, önkormányzatunknak ilyen jellegű kötelezettsége nincs.
A beruházásokhoz kapcsolódó kötelezettségek a 2021. évi költségvetésbe tervezésre kerültek.
A gazdálkodás elemzése néhány mutatószám alapján:
A mérleg elemzése az eszközök és források év végi állományának alakulásáról nyújt információt.
Vagyoni helyzet vizsgálata:
a befektetett eszközök aránya az összes eszközön belül 75%-os. Az oktatási intézmények és a mentőállomás vagyonértéke a kezelésbeadott eszközök értékében szerepel ezért a befektetett eszközök közül átkerült a követelés jellegű sajátos elszámolások közé. Ezért nálunk ez a 838 milliós érték a követelések között szerepel, mint vagyonkezelésbe adott eszközökkel kapcsolatos visszapótlási követelés elszámolása.
Ezen belül meghatározó az ingatlanok aránya, amely 96 %-ot tesz ki.
Az előző évhez képest 4.858.995 eFt-ról 5.874.766 eFt-ra nőtt a nettó befektetett eszközök értéke.
A nettó vagyon nagymértékben növekedett az előző évhez képest, melynek fő oka, hogy 2020-ban befejeződött két nagy beruházás, a Zöldváros és a Vásárcsarnok és Piac kialakítása Tabon, melyek üzembe helyezése megtörtént, valamint a kisebb értékű beruházások nagy része is üzembe lett helyezve, így a kút, közösségi terek fejlesztése, útfelújítások.
A követelések összege 10.233 e Ft-tal csökkent az előző évhez képest, jelenleg 1.140.761 ezer forint, ez tartalmazza a 837.667 eFt -os vagyonkezelésbe adást és a 2020.évben esedékes előírt helyi adó követeléseket 13.592 eFt összegben, valamint a következő évi követeléseket: 212.894 Ft és a szokásos működéshez kapcsolódó vevői követeléseket és adott előlegeket.
A pénzeszközök aránya a forgóeszközökön belül 42 % , abszolút összegben 841.509 ezer Ft, ez az előző évhez képest 755.547 ezer forinttal csökkent.
A saját forrás aránya a mérleg főösszegéhez:
2019 évben 72% volt és jelenleg 71%.
A kötelezettségeink aránya a forrásokon belül:
2019.évben 1,2% és jelenleg 4,4 %.
A hosszúlejáratú kötelezettség alakulása:
Hosszú lejáratú kötelezettségünk nincs.
Vagyon fedezeti mutató:
Az önkormányzat a vagyonát 71%-os értékben saját tőkéből tudja fedezni.
A befektetett eszközök 95%-a a saját tőkéből van fedezve, idegen forrás nincs igénybe véve.
Az eladósodási mutató /hosszúlejáratú/ nagysága 0 %, jelenleg nem rendelkezünk hosszú lejáratú hitellel.
A likviditási I. mutató (f.eszk/röv.lej.köt.) 5,7
A likviditási gyors ráta értéke 2,422. Az év végén meglévő összes kötelezettség (a szállítókkal szembeni tartozásnak és az egyéb rövidlejáratú kötelezettségek) fedezete 2,422-szerese áll pénzeszközben rendelkezésre.
T a b, 2021. május 27.
Schmidt Jenő
polgármester
Ügyiratszám: 58-8/2021.
Beszámoló
Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ
2020. évről
A gyermekjóléti szolgáltatás olyan, a gyermek érdekeit védő speciális személyes szociális szolgáltatás, amely a szociális munka módszereinek és eszközeinek felhasználásával szolgálja a gyermek testi és lelki egészségének, családban történő nevelkedésének elősegítését, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzését, a kialakult veszélyeztetettség megszüntetését, illetve a családjából kiemelt gyermek visszahelyezését.
A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás.
Munkánkat elsősorban az alábbi jogszabályok szerint végezzük:
1. 1997. évi XXXI. törvény, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról
2. 15/1998. (IV. 30) NM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek feladatairól és működésük feltételeiről
3. 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
4. 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről
5. Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott módszertani útmutatók „Protokollok”
6. Eljárásrend, a koronavírus terjedésének megelőzésére és kockázatok csökkentésére a szociális alapszolgáltatásokban, valamint a család- és gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó intézményekben
A Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ személyi feltételeiben 2020. évben, több változás is történt. 2020. február 2. napjától az óvodai, iskolai szociális segítő (4órás) munkakör betöltésre került. 1 fő esetmenedzser GYED-en van.
2020. március 1. napjától az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenységet a járás valamennyi óvodájában, iskolájában biztosítani tudjuk.
Család és Gyermekjóléti Szolgálat (szakmai egység)
Tab nyugati része, Bábonymegyer, Lulla, Torvaj, Zala, Zics 1 fő családsegítő
Tab keleti része, Sérsekszőlős, Bábonymegyer 1 fő családsegítő
Család és Gyermekjóléti Központ (szakmai egység)
A járás 24 településén esetmenedzser/intézményvezető
A járás 24 településén tanácsadó / esetmenedzser
A járás 24 településén esetmenedzser
A járás 24 településén óvodai és iskolai szociális segítő (8órás)
A járás 24 településén óvodai és iskolai szociális segítő (4órás)
A járás 24 településén szociális diagnózist végző esetmenedzser (8órás) nincs betöltve
Az alkalmazásban lévő munkatársak szakmai képzetsége a jogszabályi előírásoknak megfelelő.
Tárgyi feltételek:
A Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ címe: 8660 Tab, Petőfi S. u. 4.
Az intézmény, kedvező elhelyezkedésű, könnyen, akadálymentesen megközelíthető, az általános iskolák közvetlen környezetében van.
A tárgyi feltételeket szerződés szerint a Koppány-völgyi Alapszolgáltatási Központ biztosítja (munkaszobák, irodák, szociális helységek, bútorzat). Az új munkatársak alkalmazásával a munkaszobák szűkössé váltak, a személyes segítő munkát több esetben nehézkes megvalósítani. A gépkocsi használatot 2018. február 15 napjától a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal biztosítja heti 2 napon.
A munkavégzéshez szükséges eszközök a munkatársak rendelkezésére állnak (Telefon, internet, laptop, nyomtató, szkenner stb.). Az eszközök többségének beszerzése 2016-ban történt, fokozatos cseréjük szükségszerűvé válik.
2020. november hónaptól központi szervezésben, havi rendszerességgel kapunk fertőtlenítő szereket, gumikesztyűt és maszkokat, melyet a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Kaposvári telephelyéről kell elhoznunk.
Kulturált, színvonalas körülmények között tudjuk fogadni a klienseket.
2020. évben folyamatos volt a munka valamennyi munkaterületen. 2020. március 16. napjától az EMMI vészhelyzetre kiadott útmutatója szerint történik a munkavégzés. A központ és a szolgálat valamennyi munkatársa részt vett az idősgondozás területén végzett szükséglet felmérésben, 1060 ember ellátottságát mértük fel, illetve közvetítettünk számukra szolgáltatást.
Folyamatosan segítettük az iskolán kívüli oktatást, ahol szükséges volt a digitális oktatást. Figyelemmel kísértük a gyermeket, hogy tanítási időben ne tartózkodjanak közterületen, figyelmeztettük őket, az otthon maradás szabályaira. A nyári szünetben 5 településen szerveztünk a gyermekeknek programokat, szabadidő hasznos eltöltésére.
A krízishelyzetbe került családokat heti négy alkalommal, élelmiszer adományokkal támogattuk. Az ellátásban lévő családokkal elektronikusan, telefonon és amennyiben szükséges volt személyesen is (védő felszerelésben), tartottuk a kapcsolatot, segítettük őket problémáik megoldásában.
A központ munkatársai kapcsolatban állnak a járás területén működő szolgálatokkal, minden szolgálat működött, így elmondható, hogy a járás valamennyi településén biztosított volt a családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás.
Tab, 2021. május 3.
Tisztelettel
Sternóczkyné Proksa Éva
intézményvezető
Beszámoló
a Zichy Mihály Művelődési Központ
2020. évi tevékenységéről
A Zichy Mihály Művelődési Központ a város kulturális életének központi szervezője, összekapcsolja a település gazdag hagyománykincsét a jelenkor értékeivel, elsődleges színtere a helyi lakosság mindennapi kulturálódási, szabadidő-eltöltési tevékenységének, állomás, találkozási pont és kapcsolatteremtési színtér az egyének, illetve a helyi társadalom különböző szereplői számára. Technikai-szakmai-szervezési hátteret biztosít a szervezetek, intézmények közösségi aktivitásainak megvalósulásához. Működésének alapja az értékőrzés, az értékközvetítés és az értékteremtés, amely által hozzájárul Tab népességmegtartó képességének erősödéséhez
Tab város közművelődési életének jelentős intézményi bázisa a Zichy Mihály Művelődési Központ.
Mint kulturális alapellátó intézmény kultúraközvetítő és szolgáltató tevékenységet végez. Pénzügyi-gazdálkodási feladatait a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. Feladatait a képviselő-testület által elfogadott éves munkatervben rögzíti.
Az intézmény kulturális munkáját és működését alapvetően az 1997. évi CXL. kulturális törvény és az ehhez kapcsolódó rendeletek, az Alapító Okiratban, az Önkormányzat 15/1999.(XI.01.) számú közművelődésről szóló módosított rendeletében és az Önkormányzat Középtávú Szakmai Közművelődési Koncepciójában meghatározott feladatok szabályozzák.
Mindezek értelmében az intézményben folyó tevékenység fő célja volt a kultúraközvetítés, a közösségi színtér biztosítása; városunk és megyénk szellemi és művészeti értékeinek, hagyományainak megismertetése, az amatőr alkotó közösségek munkájának segítése, ösztönzése; az ismeretszerzés, az iskolai rendszeren kívüli oktatás segítése; színtér és kötetlen közművelődési formák biztosítása a fiatalok szabadidejének kulturált eltöltéséhez, az időskorúak közművelődési igényeinek kielégítéséhez.
Továbbra is feladatunk a zenei, irodalmi, színházi előadások valamint képző- és fotóművészeti kiállítások szervezése, ezzel is hozzájárulva a város művészeti életének fellendítéséhez.
Mindezek megvalósítására együttműködünk más kulturális intézményekkel, oktatási intézményekkel, amatőr művészeti csoportokkal, kultúraközvetítő egyesületekkel, hagyományőrző civil szervezetekkel.
Továbbra is nagy figyelmet fordítunk a gyermek és ifjúsági korosztály szabadidejének hasznos eltöltésére. Ennek teljesüléséhez elengedhetetlen az oktatási intézményekkel való jó kapcsolat fenntartása. Mára elmondható, hogy az együttműködés, az egymás rendezvényeinek támogatása és segítése mellett jó néhány közös rendezvényt is sikerült lebonyolítanunk, amelyekben a két általános iskola mellett a helyi középiskola is aktív szerepet vállalt.
Sok időt töltünk azzal, hogy megfigyeljük a helyi társadalmi szokásokat, és felmérjük azokat az igényeket, amelyeket a település lakosai egy kulturális intézménnyel szemben állítanak.
A fenti célok megvalósulását segítették a következő programok, tevékenységek
Művelődési alkalmak
Január hónaptól ingyenes jóga, gyógytorna és zumba órák látogatására van lehetőség intézményünkben. Mindhárom órára szinte túljelentkezés van a mai napig. Továbbra is csütörtök esténként a többnyire senior korosztály számára ingyenes tánc, mozgásos órákat tartunk, itt is egyre bővülő létszámmal büszkélkedhetünk. A gyerekek számára tovább folytatódott a hip-hop, néptánc tanulás valamint a faschion dance is. E hónap elejétől már megkezdődtek a szalagavató valamint a helyi amatőr színtársulat próbái is.
Január 23-án a TÖOSZ aktuális rendezvényének adtunk helyet. Méhésztaggyűlésre került sor. Intézményünk termet biztosított a megyei ROMA NAP megszervezéséhez. E hónap végén Véradásra került sor.
Február 3-ától Erényi Alajos születésének 100. évfordulójának megemlékezésére a művész alkotásaiból szerveztünk kiállítást. E hónap közepén a minden évben megrendezésre kerülő alsós farsangnak valamint egy belépődíjas kisállat kiállításnak adott intézményünk helyet. Ebben a hónapban tovább folytatódtak a EFOP 1.5.3 pályázatban vállalt előadások. A hónap végén a Szent Gellért Római Katolikus Iskola is nálunk szervezte meg farsangi mulatságát. A helyi középiskola Szalagavató ünnepségének február 28-án intézményünk adott helyet és biztosította a technikai hátteret.
Március 1-jén a helyi Fúvószenekar minősítő hangversenyére került sor, melynek előzetes próbáihoz mi biztosítottunk helyet. E hónap elején intézményünk adott otthont településünk legnagyobb munkaadó cégének, a Flextronics International Kft. egyik jelentős eseményének, a jubileumi ünnepségnek. Az RTL Klub X Factor meghallgatása zajlott a művelődési központ színháztermében. E hónapban először került sor az év elején meghirdetett szemétszedési akcióra, amelyen főként családok vettek részt.
Földvárverések megszervezéséhez adunk folyamatosan helyet. Valamint az iskolák, intézmények pályázati kötelezettségeinek elősegítése érdekében gyakran helyet ad intézményünk. A harmadik alkalommal megszervezett Asszonybált a Nőnaphoz kapcsoltuk az idei évben, melyet nagy érdeklődés kísért ismét. A március 15-i rendezvénysorozatunk Nádas József festőművész kiállításával megkezdődött, a Pilvax Kávéház is megkezdte működését, de sajnálatos módon március 12-én a járványügyi helyzetre tekintettel a további tervezett programokat meg kellett szakítanunk és az intézményt be kellett zárnunk. A belső munkálatok még három hetet tartottak majd az intézmény dolgozói szabadságra mentek. A szabadság alatt lakossági összefogással szervesen részt vettünk a szájmaszkok varrásában, szabásában azok szétosztásában, 1100 db készült összesen, melyeket elsősorban a helyi intézményekben, boltokban, kereskedelmi egységekben osztottunk szét. Otthoni munkavégzés keretében facebook oldalunkon különféle játékra hívtuk az embereket, meséket olvastunk fel, verseket tanítottunk anyák napjára a gyerekeknek. Mivel a május 30-i gyermeknapot sem tudtuk a városban megszervezni ezért online hirdettünk egy családi játékot, melyben Tab nevezetes helyszínein kellett feladatokat teljesíteni a részt vevőknek, a program tekintetében nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. A TRIANON 100 program keretében megemlékezésként egy videót készítettünk, melyet online csatornáinkon hirdettünk.
Június 4-én A Vöröskereszt szervezésében irányított véradásnak adtunk helyet. E hónap végétől már újra elkezdtek működni amatőr csoportjaink is, a ház ismét megnyitotta kapuit, megtelt élettel. Természetesen a mai napig csak szigorú egészségügyi előírások betartásával lehet látogatni a házat.
Június 24-ére tervezett Szent Iván Éji tűzugrás sajnálatos módon az időjárási viszonyokra tekintettel elmaradt.
Július 15-én Nyáresti Vigadalom címmel egy szalonna sütéssel záruló zenés estet szervezetünk a lakosságnak, ahol a városban működő amatőr előadó művészek léptek fel. E hónap elejétől augusztus 13-áig ingyenes SZABADTÉRI MOZI indult a művelődési központ zöldterületén.
Ebben az évben 3 hét nyári tábort nagy elővigyázatossággal szerveztünk a gyerekek számára. július 20-ától augusztus 7-ig heti 15 fő részvételével 6 -12 éves korú gyermekek számára. A Csemetekert Alkotótábor évek óta népszerű a szülők és gyermekek körében nagyon sok készséggel ismerkedtetjük meg a hozzánk érkező gyerekeket. A második hét végén vendégül láttunk a tengődi nyári táboros gyerekeket is, közös programot szerveztünk számukra.
Augusztus 10-14-e között helyet adtunk a Flextronics Kft által szervezett programozói tábornak.
Augusztus 15-én a helyi fiatalok RETRO DISCO-t szerveztek.
Az Augusztus 20-i nemzeti ünnepélyt idén nem szokásos módon tartottuk meg, a vírushelyzetre tekintettel .Szentmisével egybekötött kenyérszentelésre került sor, pályázatot írtunk ki kenyérsütési versenyre valamint Borkereső túrát szerveztünk a településen.
Ebben az évben is a Zichy Mihály Művelődési Központ adott helyet augusztus 28-án az Anyatejes Világnap megrendezéséhez, ahol a tabi védőnők, műsorral köszöntötték az édesanyákat és újszülötteiket.
Szeptember 1-jén, a Virágos Tabért, korábban Tab Város Önkormányzata által kiírt pályázat elbírálása valamint jutalmazása megtörtént.
Szeptember 3-án gyermekjóga szakkör indult intézményünkben.
Egész nyáron és ősszel kiállításokat szerveztünk különféle témákban, a látogató közönség szinte minden alkalommal találkozhatott mindennapi, különféle témájú remekművekkel.
Ez évben is intézményünk – a GAMESZ segítségével - gondoskodott a város évszakhoz igazodó és ünnepi díszbe öltöztetéséről.
Saját rendezvényeink mellett külső szervek programjainak is helyet adtunk.
A tanfolyamokra és egyéb előadásokra, foglalkozásokra bérleti díj fejében adtuk ki a szabad kapacitású helyiségeinket. A lakossági szolgáltatást nyújtó E-ON Ügyfélszolgálati Iroda a pandémia időszakában zárva tartott. A vendéglátást biztosító Kávézó is csak a nyári hónapokban tudta fogadni a vendégeket.
Az előző évekhez hasonlóan a szakmai feladatok ellátása mellett a rezsiköltségek kigazdálkodásán kívül a működéshez szükségesen javíttatási, karbantartási feladatokat is elvégeztük.
Művelődő közösségek:
Intézményünkben működő közművelődési csoportok voltak: nyugdíjas klub és énekkar, zenebölcsi, Hip-hop--Rock &Roll-, Jóga csoport, Zöld Klub, helyi színjátszó csoport, csütörtök esti táncesték Balázs Edittel, gerinctorna, gyermeknéptánc, aerobic foglalkozások.
Nem programszerűen szervezett tevékenységek
A fiatalok szabadidejének hasznos eltöltését segítő programok voltak intézményünkben elsősorban az iskolai szünetek idejére koncentráltan a kisebbek számára kézműves foglalkozások, filmvetítések, sportolási lehetőségek. A nagyobbak számára kötetlen programokat biztosítottunk: pingpong, asztali foci, zenehallgatás, internetezés WIFI hálózattal.
Együttműködés más intézményekkel:
A Városi Könyvtárral és más kulturális intézménnyel, önkormányzattal, civil szervezetekkel, művészeti csoportokkal, oktatási intézményekkel együttműködve az elmúlt évben is több kulturális program szervezését, lebonyolítását végeztük.
A gyermekeknek szóló műsorainkat az oktatási intézmények és a gyerekek igényeit figyelembe véve rendeztük meg. Az ünnepekhez kapcsolódóan kézműves programokat szerveztünk számukra.
A középiskola jelentősebb kulturális eseményeihez helyet adtunk (szalagavató, előadások), lebonyolításukban segítséget nyújtottunk.
Rendezvények propagandája:
Az intézményben folyó tevékenységről, a rendezvényekről rendszeresen tájékoztattuk a lakosságot a kábel tv-n, a facebook oldalunkon, a Tabi Újságban, a város honlapján, saját honlapunkon, a jelentősebb programjainkat a HÍR-MIX-ben valamint egy ingyenes online felületen, mely a balatonparti települések számára ad ingyenes programajánló lehetőséget. Plakátjainkat eljuttatjuk a koppány-völgye önkormányzataihoz, a környékbeli Balaton parti településekre, illetve Tolna megye egyes településeire. A propagandához felhasználtuk a bejáratánál elhelyezett hirdetőtábláinkat is, illetve alkalmanként hangosbemondó felhasználásával is hirdettük programjainkat. Az intézményben működő közösségeken, civil szervezeteken keresztül pedig a szóbeli tájékoztatás eszközével is éltünk. A művelődési központ aulájában elhelyezett tábláinkon a rendezvényekről készült fotókat tekinthetik meg az ide látogatók és a várható heti programjainkról adunk tájékoztatást. Az aulában elhelyezett televízión pedig a várható rendezvényeinkről szóló plakátokat hirdetjük
Az intézmény gazdálkodása, személyi feltételek:
A költségvetés biztosításához a fenntartói finanszírozás mellett saját bevételre is szükség volt, amit jegyeladásból, terembérletből, szponzori támogatásból biztosítottunk. A költségvetés helyzetéről és a szakmai feladatok teljesítéséről a féléves és a háromnegyed éves beszámolóban tájékoztattuk a képviselő-testületet.
Személyi feltételek alakulása: az intézményben folyó szakmai tevékenységet az intézményvezető mellett 1 főfoglalkozású karbantartó, technikus, 1 fő művelődésszervező és 1 fő közmunkában látta el. A közművelődési feladatok ellátását jelenleg 1 fő EFOP pályázati program keretében foglalkoztatott, a karbantartási feladat ellátását 1 fő EFOP pályázati program keretében foglalkoztatott segíti. A takarítási feladatokat továbbra is közmunkában látjuk el. Az intézményvezető 2020. november 1-jéig látta el feladatát, majd az ő távozása után a művelődésszervező kapott megbízást az intézmény vezetésére.
Munkánkat segítették az intézmény által fogadott közösségi szolgálatos gyermekek, önkéntesek.
Az előző évekhez hasonlóan a szakmai feladatok ellátása mellett a rezsiköltségek kigazdálkodásán kívül a működéshez szükséges felújításokat,javíttatási, karbantartási feladatokra is költöttünk:
termek kifestése,
vizesblokkok javítási munkálatait elkészítettük,
szerszámok beszerzésére került sor
Idén is elvégeztük a művelődési központ teljes lomtalanítását és nagytakarítását valamint a központ körül lévő zöldterület teljes rendben tartását.
Az idei év végén elkezdődött a „REAL iskolai műhelyek fejlesztése” című pályázatunk kivitelezési munkálatai.
ÖSSZEGZÉSKÉNT
Magyarország Kormánya az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-COV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. A tabi Zichy Mihály Művelődési Központ 2021. január 1-jétől zárva volt, ettől az időponttól a művelődési központ munkatársai segítik a helyi szociális intézmény munkáját, egy EFOP-os kolléga és a takarító hölgy az önkormányzat festési és tisztántartási feladatait látja el.
A koronavírus-járvány a kulturális élet minden területén jelentős változást hozott.
A pandémia a művelődési központnál is jelentős bevétel kiesést okozott. Nem tudtuk termeinket bérbeadni, a színházlátogatásinkból befolyó bevételt is elveszítettük. A művelődési központra kapott állami támogatás sajnos töredéke sem fedezi az alapműködéshez szükséges kiadásokat.
A kiadások enyhítése érdekében Tab Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult 4 millió forint állami támogatásért.
Továbbra is nagyon fontos feladat a pályázatok figyelése, a szponzorációs lehetőségek kihasználása és a jövőbeni legfőbb feladatunk a közönségszervezés.
A Zichy Mihály Művelődési Központ közösségépítő, kultúraszervező, koordináló szerepével segíti a lokálpatriotizmus erősödését a városban. Kiemelt figyelmet fordít a kisgyermekes családokra és a fiatalokra. Minőségi munkájával meghatározó eleme a kisváros arculatának. Közös érték, amelyet tudatosítani kell a használókban, a szolgáltatásokat igénybe vevőkben és az intézmény egyéb partnereiben.
Ezúton is köszönjük a képviselő-testület és a helyi önkormányzat támogatását és bizalmát.
Elért eredményeink megtartása a minőségbiztosítás hármas követelmény rendszerében: a partnerközpontúság, a tanulás és a folyamatos fejlesztés egységében valósítható meg melyben számítunk partnereink aktív közreműködésére. Az önkormányzat anyagi és erkölcsi támogatása nélkülözhetetlen intézményünk eredményes működéséhez.
Tab, 2021. május 3. Tisztelettel:
Sebestyén Árpádné
mb.intézményvezető
A Tabi Takáts Gyula Óvoda és Bölcsőde Többcélú Intézmény
beszámolója a 2020-as év zárszámadásához
Oktatási azonosító: 202241
Készítette:
Kissné Bíró Veronika
2021. 05.05.
1. BEVEZETÉS
Fenntartó és működtető: Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete.
Illetékessége és működési köre: Tab város, valamint Lulla, Sérsekszőlős, Zala, Torvaj, Zics és Somogyegres községek közigazgatási területe.
A bölcsőde illetékessége, működési területe: Tab város közigazgatási területe.
Az intézmény önálló jogi személyiségű helyi önkormányzati szerv. Gazdálkodási feladatait a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el a munkamegosztás és felelősségvállalás rendjét szabályozó megállapodás alapján.
Intézményünk működéséhez a 2020-as évben is a szükséges pénzügyi fedezetet Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által előirányzott intézményi költségvetési keretből biztosítottuk, mely fedezte kiadásainkat.
Ebben az évben a munkatervi feladatrendszerünk alapján tervezett események, rendezvények jelentős része elmaradt vagy zárt ajtók mögött valósult meg.
A Köznevelési Törvénynek, az Operatív Törzs és az Oktatási Hivatal ajánlásának megfelelően dolgoztunk.
1. MŰKÖDÉSI KÖRÜLMÉNYEK, FELTÉTELEK
A működés feltételeit a fenntartó biztosítja.

Férőhelyek száma

125 ( óvoda ) + 12 ( bölcsőde )

Óvodába beíratottak száma: 2020.máj. 31.
Óvodába beíratottak száma: 2020.dec. 31.

123
126

SNI

6

Tanköteles korú gyermekek

41

iskolába ment

26

Csoportok száma

5

Hátrányos helyzetű gyermekek száma

1

3 vagy több gyerekes családok száma

46

Tartósan beteg gyerekek száma

3

Halmozottan hátrányos gyermekek száma

2

Alapellátásban lévők

3

Veszélyeztetett-védelembe vett

1

Tanulási, beilleszkedési zavarral küzdők

26

Logopédiai ellátásban részesülők

25

A bölcsődében 11 fő kisgyermek volt beiratkozva 2020 decemberében.
2.1. Környezeti tényezők, tárgyi és eszközellátottság
Az első folyosón lévő linóleumot a márciusi leállásban a kivitelező kicserélte. Sajnos 1 hónap után ismételten felpúposodott.
Az új kiscsoport és a tornaterem festése a nyáron megtörtént.
A tornatermi szertár fala megint elkezdett vizesedni a parkoló felöli oldalon.
Intézményünkben 5 óvodai és 1 bölcsődei csoportot működtetünk. 1 csoportunk vegyes életkorú gyermekekből áll, a másik 4 csoport részben osztott. Van 1 üresen álló csoport, itt van a reggeli és a délutáni gyülekező, és itt tartjuk a kisebb óvodai rendezvényeket.
Bár a csoportszobák jól felszereltek, berendezésük (székek, asztalok) állandó javításra szorulnak. Amikor épp van ügyes kezű udvarosunk, akkor vele , ha nincs akkor asztalossal javíttatjuk.
A folyosók díszítését a felelős óvónők irányításával évszakonként, vagy ünnepek alkalmával végzik a kolléganők.
A csoportok mindig esztétikusan, gyerek központúan vannak feldíszítve.
Az óvoda udvarát eddig felosztva használta az 5 csoport. A tavaly kivágott fa és az elbontott játékok helyére még nem sikerült új eszközöket vásárolnunk, ezenkívül tavasztól nyár végéig nagyon melegen tűz a nap a felső udvarrészre. Így ezt a területet jelenleg nem használjuk, helyette kettő csoport össze van vonva egy udvarrészre. Mihamarabb szeretnénk újra használni. A GAMESZ segítségét kértük, hogy az általunk vett napvitorlákat segítsenek felszerelni.
Működésünk során továbbra is fontos szempont meglévő eszközeink értékmegóvása.
Étkeztetés
Óvodás és bölcsődés gyermekeink háromszori étkeztetését továbbra is a GAMESZ által üzemeltetett konyha segítségével oldjuk meg. Az étel minősége jó, ízletes. Egymással való kommunikációnk jó, így ha bármiféle probléma adódik, megbeszéljük. A bölcsődésekre külön főznek.
2.2. Személyi feltételek
2020-ban az óvodapedagógusok létszáma teljes lett a január 1.-vel felvett Tippel Lászlónéval.
A nevelői munkát technikai munkatársaink segítik, 5 fő óvodai dajka, 1 fő pedagógiai asszisztens (többségében konyhai feladatokat lát el, hiányzás alkalmával helyettesíti a dajkákat), 1 fő óvodatitkár.
A bölcsődében 2 fő kisgyermeknevelő munkáját segíti 1 fő bölcsődei dajka.
A munkatársi közösségünk összeszokott egységet alkot. Minden tagja elfogadja a közösen kialakított értékrendet, eredményesen végzi a munkáját, gyermekszerető, megbízható dolgozója a közösségnek.
Az év nagy részében 2 fő közhasznú munkás látta el az épület takarítását, illetve az udvari teendőket.
A fűtéssel kapcsolatos feladatokat megbízási szerződéssel alkalmazott szakember látta el.
Óvodánkban évről évre több az, akinek valamilyen fejlesztésre kell járni. Jelenleg 1 logopédus, 4 gyógypedagógus fejleszti a gyerekeket, 3 helységet tudunk biztosítani erre a célra, mely pontos szervezést vesz igénybe.
Az úszás oktatásra a 2020-as évben nem sok alkalmunk nyílt a szigorítások miatt.
Óvodánk nyitva tartása: 630-1700 óráig
Bölcsődénk nyitva tartása: 630-1730óráig
A teljes nyitva tartás ideje alatt természetesen óvodapedagógus, illetve a bölcsődében kisgyermeknevelő foglalkozik a gyermekekkel.
Gyermekbaleset
A gyermekbalesetek megelőzése a programunkban előírtak szerint történik. Csoportonként tervezetten, az óvónők a gyerekek egészsége és testi épségének megőrzéséhez szükséges ismereteket átadják, veszélyforrásokra felhívják a figyelmüket. Fokozott figyelmet fordítanak az udvari játék során. A tornatermi foglalkozást pedig csak a megbeszélt szabályokkal kezdik el az óvónők.
Munkavédelem
A munka és tűzvédelmi oktatást szokásosan Szekeres László munka-és tűzvédelmi előadó tartotta meg.
2020. január 1.-től hatályos a munkavédelmi törvény 75. § (1) bekezdés c) pontja, miszerint munkavédelmi felelőst kellett választanunk, és őt képzésre vagyunk kötelesek küldeni minden évben.
Pedagógiai munka
2020-ban 2 fő óvodapedagógusnak zajlott le a minősítési eljárása sikeresen (98%, 99%), ezzel ők Pedagógus II. fokozatba kerültek 2021. januártól.
2020 májusában 3 óvodapedagógus jelentkezett a 2021-es minősítési eljárásra. A portfóliójukat októberben sikeresen feltöltötték. A minősítésük időpontja 2021.03.05, 2021.10.07. és 2021.10.17.
Intézményünk dolgozói szakértelmükkel, mindennapi munkájukkal arra törekedtek, hogy mind a gyermekek, mind a szülők örömmel, megelégedetten vegyenek részt intézményünk mindennapjaiban.
1. ÓVODAI ÜNNEPEK

Ünnepek, rendezvények

Időpont

Farsang

2020.02.24-28

Nőnap

2020.03.08.

Nemzeti ünnep Március 15.

2020.03.13.

Víz világnapja

2020.03.22.

Óvodai beíratás

2020.04.23-2020.04.24

Húsvétváró sportnap

2020.04.08.

Anyák napja

2020.05.04-08.

Gyermeknap

2020.05.29.

Évzáró-ballagás

2020.06.05.

Nyári zárás

2020.08.17.-29.

Szülői új szülőknek

2020. 08.25.

Szivárvány őszi nap- új kiscsoportosok avatása

2020.09.25.

Egészséghét

2020.11. 23.-27.

Mikulás ünnepség

2020. 12. 07.

Karácsonyi ünnepség

2020.12.22.

Ünnepeink, rendezvényeink többsége elmaradt vagy zárt ajtók mögött zajlott. A ballagást és az Őszi napot tudtuk közösen a szülőkkel együtt megvalósítani. Ezekhez biztosított volt a megfelelő eszköz készlet, szakmai anyagok, amit a költségvetés terhére vásároltunk meg. 150.000 Ft támogatást kaptunk a FLEXTRONICS KFT-től, amit a karácsonyi meglepetés ajándék vásárlására fordítottunk csoportonként.
Közös óvodai ünnepek szervezésében, lebonyolításában az intézmény minden dolgozója kivette a részét. A ballagási tarisznyákat a dolgozók varrták a lezárás alkalmával.
A hétfőnkénti értekezletek a gyülekezési tilalom és a sok megbetegedés, hiányzás miatt elmaradtak. Helyette online megbeszéléseket tartottunk, hol ismertettem a dolgozókkal az aktuális információkat, teendőket. az óvodapedagógusoknak értekezletet tartunk, hogy a szakmai munkánkat elősegítsük.
3.1. Napirendünk, heti rendünk
Napi, heti rendünket minden évben tartalmazza a házirend, a csoport naplók.
A legnagyobb szerepet a játék kapja a nap folyamán és amióta elkezdtük az életpálya modellt azóta külön figyelmet fordítunk arra, hogy a tevékenységeket is komplexen a játékba integráltan végezzük.
Az óvodás korú gyermekek életében is fontos a helyes életritmus, napirend. Ez ad számukra biztonságérzetet, tudják mi után mi történik. Az intézmény korlátozott nyitvatartása és a járványügyi intézkedések miatt a napi rendünket módosítani kellett, mely a gyerekeket eleinte megzavart, de a későbbiekben elfogadták.
1. VEZETŐI ELLENŐRZÉSEK
A szakmai, pedagógiai ellenőrzéseket fontosnak tartom.
A pedagógusok dokumentációját rendszeresen ellenőrizzük az intézmény törvényes működése és a tervezetek minősége végett, melyet a lezárt időszakban is meg tudtunk valósítani.
A belső ellenőrzések időpontjait az éves munkatervben rögzítettem, melyek a 2020-as évben elmaradtak a vírus helyzet miatt.
1. TOVÁBBKÉPZÉSEK
Intézményünk célja, hogy olyan képzési formákat válasszunk, amelyeket munkánkban hasznosítani tudunk, - ezáltal a gyermekeknek és szülőknek egyaránt többet tudunk nyújtani, -a pedagógiai programunkhoz igazodnak, és a lehető legkevesebb helyettesítéssel jár.
2020. - ban 8-szor vettünk részt továbbképzéseken, ebből 2 volt ingyenes.
Tab, 2021. május 5.
Kissné Bíró Veronika
intézményvezető
A Városi Könyvtár Tab
2020. évi rövid beszámolója
Tab nemcsak saját lakossága, de a járás valamennyi települése számára biztosítja a megfelelő ellátást. Az önkormányzat magas színvonalú oktatási-, művészeti iskolát, uszodát működtet, a kikapcsolódást a művelődési központban működő számos egyesület kínál.
A könyvtár 2020. évi szakmai munkáját a képviselő-testület által jóváhagyott munkaterve, és a könyvtári törvényben előírtak alapján végezte. Működteti a Nagy Ferenc Galériát és a Magyar Néprajzi Gyűjteményt, melyek külön telephellyel rendelkeznek. Az alapdokumentumokban és a személyi állományban is történt változás 2020-ban. A dolgozók foglalkoztatása megváltozott 2020. november 1-től, közalkalmazottból munkavállalók lettek, akikre a Munka törvénykönyve érvényes. Három helyen 5 fő állandó alkalmazott és 1 fő közfoglalkoztatott látta el a feladatokat az elmúlt évben.
KSZR szolgáltatást is végez a könyvtár 23 község számára. A település lakosságának 21%-a olvasója, használója. Megváltozott 2020-ban a nyitvatartási órák száma, heti három órával nőtt 37 órára. Szombatonként változatlanul várja az olvasói. A nyitvatartási napok száma azonban heti 6-ról 5-re csökkent, így a keddi nap szünnap lett. Az olvasók elégedettek a jelenlegi nyitva tartással, ami egységesebb, könnyebben megjegyezhető.
A tervezett nagyobb beruházás 2020-ban nem történt meg - a könyvtár elavult épületének felújításra, nyílászárócsere, szigetelés, napelemek, s részleges akadálymentesítése - pályázati pénzből.
A számítógépek (10 db) és reprográfiai eszközök (6 db) jó műszaki állapotban vannak. Hangtechnikai eszközök működőképesek, de elavultak. Érdekeltségnövelő támogatásból egy számítógép, három monitor és festékpatronok kerültek megvásárlásra, valamint három számítógép felújítása történt meg. A honlap elavult.
Gyűtemény elhelyezés és fejlesztés: Épületen belüli bővítéssel és átgondolt állományapasztással 2020-ban sikerült a raktározási gondokat megoldani. Így új polcok vásárlásával új helyre költözött a gyermekkönyvtár 56 méternyi raktári része. Hiányzik a közösségi tér. Az állomány értéke kisebb mértékben gyarapodott az előző évhez képest, 1045 dokumentummal 6.022.471,-Ft értékben, melyből 860 darab vásárolt. Ajándékozás révén 185 könyvvel gyarapodott 3.030.948,-Ft értékben. Pályázati támogatáshoz jutott az érdekeltségnövelő támogatással (EMMI) 1.277.000Ft értékben, melynek 70 %-át dokumentum gyarapításra, 30 %-át pedig informatikai fejlesztésre fordította. Könyvbeszerzését a Márai X. program 130.000Ft-tal támogatta. Az állomány felülvizsgálata során állományapasztást végzett, így 617 könyv került törlésre, és év végén a kötetek száma 33959 darab, melynek értéke több, mint 50 millió forint. KELLO-val kötött szerződés értéke 1.200.000,-Ft. Az állomány feltárása folyamatos, közben a könyvek felülvizsgálatát követően elektronikus feldolgozásuk illetve apasztásuk történik. A beszerzett könyvek és folyóiratok száma közel azonos az előző évihez. Jelenleg 115 folyóirat található a könyvtárban, melyből 58 ajándék NKA által előfizetett, 57 könyvtár által finanszírozott, ebből 12 féle gyermekfolyóirat, 2 napilap. A gyűjteményfeltárás folyamatos az újonnan beszerzett és kapott dokumentumoknál, valamint a helytörténeti és segédkönyvtári részek tekintetében. A többi állományrész teljes egészében feltárt. Az elektronikus katalógusban rögzített a CD/DVD állomány, a videokazetták és a folyóiratok. Az újonnan beszerzett dokumentumok rövid időn belül hozzáférhetővé válnak az olvasók számára. Természetesen az adatok minden esetben átnézésre, és kiegészítésre kerülnek, a precíz tájékoztatáshoz.
A koronavírus-járvány miatti vészhelyzetben a 46/2020. kormányrendelet alapján március 16-tól június 14-ig, valamint november 11-től az év végéig a könyvtár látogatása tilos volt. Ez idő alatt telefonon, messengeren és e-mailben érkeztek az olvasói kérések. Statisztika szerint 14 %-kal csökkent a beiratkozottak száma az előző évi adatokhoz viszonyítva. A kölcsönzések száma ennek ellenére 4 %-kal volt csak kevesebb, a felhasználók tudatosan érkeztek a könyvtárba.
A rendszeres programok folyamatosan megtartásra kerültek a nyitvatartás alatti időben.
Márciusban zárult a 2019/2020-as tanév LokálpatrióTab helytörténeti verseny, mely 5. éve kerül megrendezésre. Ebben az évben 13 csapat 63 versenyzője játszott 3 fordulón keresztül. Nyáron több alkalommal került sor kisiskolásoknak játékos délelőtti foglalkozások lebonyolítására Bagolytanoda címmel. A gyermekkönyvtárban 44 csoportos rendezvényen 3373 gyermek vett részt, illetve tekintette meg azt.
Távolról elérhető szolgáltatások száma, minősége nőtt, mely a könyvtári rendszer gyors reagálásának köszönhető. A tavaszi időszak új helyzet elé állította a könyvtárakat is, de az őszi bezárást követően már a mobilitás jellemezte, új formában igyekezett megszólítani a felhasználókat.
Hetente kerültek fel könyvújdonságokról ajánlók, a könyvtár facebook oldalán egy-egy információ „Tudta-e a tabi könyvtárról?” címmel. Online felületen osztotta meg tematikus kiállításait. Hagyományteremtő céllal a nyári szünetben a gyerekeknek 3 fordulós játék indult Könyvvadász címmel. A feladatokat online és a Tabi Újságban érhették el a gyerekek, mely szeptemberben a résztvevők jutalmazásával zárult. Év végi szórakozásként az ünnepekre pedig egy online filmes-könyves játékot állítottak össze, melyből válogatva a játékos kedvűek film- és olvasmányélményekhez juthattak a bezártság ideje alatt.
A Városi Könyvtár közreműködésével jelenik meg havonta a Tabi Újság, melyben rendszeresen tájékoztatást kap a lakosság az intézményben folyó munkáról, rendezvényekről.
A pandémiás időszakban 2020-ban a könyvtár az évi 254 munkanapból 94 napig nem tudta fogadni használóit. Ezen időszak alatt a helyben használat helyett csak a könyvcsomagok igény szerinti összeállításával tudtak könyvet kölcsönözni az olvasók, egyéb helybeni szolgáltatások szüneteltek. A kezdeti nehézségek után folyamatosan nőtt a használatok száma. Közel 16 %-kal csökkent a beiratkozottak száma, viszont az egy olvasóra jutó kölcsönzések száma alig 4%-kal volt csak kevesebb. A tanulóknak meghirdetett versenyek, játékok sok felhasználót vonzottak az online térbe, s ez a korosztály vette igénybe kevésbé egyénileg a kölcsönzést. Ezen a felületen a felnőtteknek kínált játékok, tanulást segítő, olvasást és új könyveket népszerűsítő bejegyzések, tájékoztatók, digitális tartalmak kerültek megosztásra. Az idősebb korosztály olvasási kedve megsokszorozódott, és idővel egyre többen követték a megosztott tartalmakat. A változásokhoz alkalmazkodás folyamatos megújulást kíván, ami feltétele az intézmény jelenlétének a közösség életében. A könyvtár gazdasági lehetőségeit alapvetően a 2020. évi költségvetés keretei szabták meg. Költségérzékeny- és hatékony gazdálkodást tervezett. A költségvetésből a felújításra és a karbantartási munkákra tervezett keret elvonásra került, így azok nem valósultak meg. Az intézményi bevételek a jelenlegi szolgáltatás (épület adottságai, szakmai szolgáltatások, technika) szintjén számottevően tovább nem növelhetők. A bérek a törvényben előírtak alapján kerültek kifizetésre. Erre az évre esett a könyvtárosok közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetése, átalakítása a Mt. szerinti munkavállalóira.
Tab, 2021. május 4.
Sebestyén Árpádné
igazgató
A Tabi Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet intézményvezetőjétől
Intézményi költségvetési beszámoló szöveges indoklása a 2020-as évre
GAMESZ a 2020. évi önkormányzati intézményi beszámoló szöveges indoklását az alábbiakban adja meg:
Intézményi bevételek összesen:
Éves előirányzat (eredeti): 256.104 e Ft
Módosított előirányzat: 226.104 e Ft
Tényleges teljesítés: 206.510 e Ft
Saját bevételek alakulását az 1. sz. melléklet tartalmazza. Az intézmény saját bevételei tevékenységek szerint megoszlanak, sok kisebb és néhány jelentősebb forrásra. Az év folyamán a konyha, a közép-és általános iskolásoknak, az óvodásoknak, valamint a bölcsődéseknek biztosított ellátást. Sajnos a tavalyi pandémiás helyzet miatt, az étkezők száma drasztikusan visszaesett, valamint az iskolák és az óvoda is szünetelni kényszerült. Így a bevételeink is drasztikusan csökkentek az előirányzathoz képest. Azonban a csökkent létszám csökkent kiadást is vont maga után, ezek a későbbiekben is látszani fognak. Külső bérmunkát gyakorlatilag nem végeztünk a 2020-as évben, erre nem áll rendelkezésre kapacitás. A piac és a vásár szintén a pandémia miatt nem került megrendezésre huzamosabb ideig, így ezzel kapcsolatban nem keletkezett jelentősebb kiadás. Mivel a piactér csak a 2021. évben kerül átadásra, így a piacot, amikor lehetett a sportpálya előtti területen tartottuk, ahol az infrastruktúra miatt nyomott bérletáron adtuk ki a területet, így a piac bevételei, az üzemeltetetést fedezték, lényegi haszon nélkül.
Önkormányzati finanszírozás:
Eredeti előirányzat: 138.337 e Ft
Módosított előirányzat: 146.104 e Ft
Teljesítés: 142.279 e Ft
Előző évi k.v. maradvány igénybevétele:
Módosított előirányzat: 231 e Ft
Teljesítés: -375 e Ft
Kiadások összesen:
Éves előirányzat (eredeti): 256.104 e Ft
Módosított előirányzat: 226.104 e Ft
Teljesítés: 206.510 e Ft
2020. évi kiadások részletezése főirányzatok szerint:
Módosított e.i. Teljesítés Teljesítés %
Működési kiadások össz.: 111.818 e Ft 105.274 e Ft 94 %
ebből:
személyi juttatások: 83.398 e Ft 75.335 e Ft 90.33 %
munkaadót terhelő járulék: 15.554 e Ft 12.532 e Ft 80.57 %
2020. évi beruházásaink:
Iveco Daily billenőplatós teherautó: 4.813 e Ft
Dacia Dokker Van zárt áruszállító: 4.126 e Ft
Az új járművek egyrészt szükségesek voltak a meglévő járműpark rossz állapota miatt, valamint a munkát megkönnyítendő szükség volt egy újabb billenőplatós járműre is. 2020-ban a költségvetésünket a takarékosság és a kiadások minimalizálása jellemezte, a visszaélések nullára redukálása mellett.
Foglalkoztatás:
2020-ban 26 fő közalkalmazott dolgozott az intézményben.
Komoly problémát jelent a megnövekedő területek nyári karbantartása, mivel a közmunka program a végóráit éli, így nem jutunk központilag finanszírozott munkaerőhöz. A jelenlegi létszám mellett, amennyiben minden munkafolyamatot maradéktalanul el szeretnénk végezni, nem leszünk képesek. A 2020-as év elég rendhagyó volt az intézmény életében, mert az évközi vezetőváltás, és a személyi változások is felkavarták az intézmény rendjét, ám mindent egybevéve hatékony évet zártunk. Minden igényelt munkát maradéktalanul és időben elvégeztünk, a várost tisztán és rendezetten tartottuk. A GAMESZ elkészítette az Egészségházat és a parkolót összekötő lépcsőt, és járdát, valamint elkészült a forgalomlassító a Galéria parkolóban.
A kiadások és bevételek megoszlását a 1. sz. melléklet tartalmazza.
Kérjük a 2020. évi szöveges beszámoló szíves elfogadását.
Tab, 2021. május 10.
Szabó Gábor
GAMESZ vezető
1.sz.melléklet