Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi zárszámadásról

Hatályos: 2022. 05. 20
a 2021. évi zárszámadásról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
a 2021 évi zárszámadásról szóló
rendelethez
Tab Város Képviselő-testülete a 7/2021. (III.8.) sz. rendeletével jóváhagyta a 2021. évi költségvetést. A költségvetés az év folyamán többször módosításra került, az év közben hozott képviselő-testületi határozatok, pótlólag kapott állami támogatások, valamint különböző pályázatok pénzügyi kihatása következtében.
Az államháztartásról szóló többször módosított 2011. évi CXCV. törvény 91. §. alapján a zárszámadásról a képviselő-testületnek rendeletet kell alkotni. A pénzügyi teljesítést, a vagyon, a maradvány alakulását mutatják be a rendelet mellékletét képező 1-24. számú mellékletek.
BEVÉTELEK ALAKULÁSA:
A 2021. évi bevételi előirányzatunkat 2.140.825 eFt összegben hagyta jóvá a képviselő-testület, év közben ez 2.063.495 eFt-ra módosult, a teljesítés pedig 2.204.872 eFt, amely 107 %-os.
A működési bevételünk teljesítése önkormányzati szinten 132 %-os. Ezen belül az intézmények 100%-ra teljesítették az előirányzatot. Az eredeti előirányzatban szereplő 125.983 eFt bevételi előirányzat a veszélyhelyzet bevételekre való negatív hatása miatt 83.646 eFt-ra módosult, a teljesítés 83.499 eFt volt.
Az önkormányzat közhatalmi bevételeiből 354.803 eFt bevételünk keletkezett, ebből a helyi adó bevételünk 353.873 eFt-ra teljesült, eredetileg 377.000 eFt bevétellel számoltunk. Adónemenkénti bevételeket a 21.sz. melléklet tartalmazza.
Az állami támogatások teljesítése 101 %-os, ez a tervezett szinten van.
A felhalmozási célú bevételek alakulása: a bevétel gépjármű értékesítéséből keletkezett.
A működési célú pénzeszköz átvételek és a támogatásértékű bevételek közül az óvodai nevelésre veszünk át támogatást, valamint a közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatás került elszámolásra. A bevételen belül a felhalmozási célú támogatások bevételei között 5.000 eFt szerepel a Magyar Falu Programban Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése címen a MFP-ÖTI/2021 támogatói okirat alapján.
A támogatásértékű bevételeknél az eredeti előirányzathoz képest egyes uniós támogatások tervezett alatt maradtak, így a hozzákapcsolódó bevételek is elmaradtak, így az esélyegyenlőséget elősegítő program fejlesztési célú támogatását, 9.939 eFt-ot nem kaptuk meg, mivel a program nem valósult meg 2021-ben, hanem áthúzódott 2022-re.
2021. január hónap folyamán a hitel állományunk megnövekedett, a folyósítás két részletben történt. A -TOP-1.1.3-15-SO1-2016-00009 azonosító számú- „Vásárcsarnok és piac kialakítása Tabon” építési beruházás befejezésének finanszírozására 200 MFt összegű Kölcsönszerződést kötöttünk célhitel igénybevételére az OTP Bank Nyrt-vel 2020 december 30-án, melyhez a Kormány előzetes engedélye kellett. A kölcsön végső lejárata 2030. szeptember 30.
KIADÁSOK ALAKULÁSA:
A kiadások előirányzata a bevételekhez hasonlóan 2.140.825 eFt-ról 2.063.495 eFt-ra változott, ehhez viszonyítva a teljesítése 79 %-os, összességében 1.635.694 eFt összegre teljesült, ezen belül a működési kiadások teljesítése 75 %-os. (5. számú melléklet szerint), tartalékok nélkül a teljesítés 89 %-os.
A beruházások viszonylagos alul teljesítése - a beruházások után fizetett fordított ÁFA a dologi kiadások között szerepel 74.359 eFt összegben - mellett a kiadási megtakarítást eredményezett, hogy a tartalékokat nem kellett felhasználni.
Az intézményenkénti teljesítést a 3. számú melléklet tartalmazza.
Köznevelési intézmény
Az általános iskola működtetését 2017. január 1. napjától kezdődően a Klebelsberg Központ vette át, az iskolai étkeztetés és a konyha ellátását az előző évekhez hasonlóan a 2021. évben is a GAMESZ biztosította.
2021-ban is változatlanul két intézményegységgel működött a Tabi Takáts Gyula Óvoda és Bölcsőde többcélú Intézmény, a „Szivárvány” Óvoda és a Bölcsőde intézményegységgel. Az óvoda felvételi körzete változatlanul Tab Város, Lulla, Sérsekszőlős, Zala, Torvaj, Zics és Somogyegres Községek közigazgatási területe a településekkel kötött feladatellátási szerződések alapján. Az intézmény struktúrájában változás nem történt.
Zichy Mihály Művelődési Központ
A Zichy Mihály Művelődési Központ kulturális alapellátó intézményként kultúraközvetítő és szolgáltató tevékenységet végez. A város közösségi színtereként célja a település művészeti életének fellendítése. Az intézmény létszámában és struktúrájában változás nem történt. A feladatok ellátását a közfoglalkoztatottak mellett a szakmai gyakorlatot végző diákok és önkéntesek is segítették. Az intézmény pénzügyi-gazdálkodási feladatait – külön megállapodás alapján – a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. Az intézmény költségvetése a fenntartói finanszírozás mellett saját bevételekből (terembérletből, jegyeladásból, szponzori támogatásból) is biztosított.
Városi Könyvtár Tab
Az intézmény létszámában és struktúrájában változás nem történt. Közgyűjteményi intézményként gyermek könyvtárat, felnőtt olvasószolgálatot tart fenn, könyvtári szolgáltató rendszert működtet. Végzi a könyvtári állomány gyarapítását, nyilvántartását, feltárását, biztosítja azok megőrzését, védelmét. A megyei könyvtárral kötött szerződés alapján a térség településein ellátja a mozgókönyvtári feladatokat. Foglalkozik folyóirat, időszaki kiadvány kiadásával, a Nagy Ferenc Galéria és a Néprajzi Gyűjtemény bemutatásával és megóvásával. Pénzügyi-gazdálkodási feladatait – külön megállapodás alapján – a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el.
Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ
A Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ két külön szakmai egységben biztosítja a család- és gyermekjóléti szolgálat, valamint a család- és gyermekjóléti központ feladatait. A szolgálat illetékességi területe a Tabi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó településekre, a központ illetékességi területe a tabi járás 24 településére terjed ki.
A szolgálatban a közvetlen gyermek-és családsegítő munka folyik, a központban biztosítják a szolgálatok munkájának koordinálását, felügyeletét, készenléti ügyeletet és a gyermekek védelembe vételének előkészítésére vonatkozó hatósági feladatok elvégzését.
Pénzügyi-gazdálkodási feladatait a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el a munkamegosztás és a felelősségvállalás rendjét szabályozó külön megállapodás alapján.
GAMESZ
A Tabi Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet az önkormányzat költségvetési szerveként működik, pénzügyi-gazdálkodási feladatait – külön megállapodás alapján – a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. Az intézmény alaptevékenységében, struktúrájában a 2021. évben változás nem történt. Legfontosabb feladatai az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás, önkormányzati ingatlanok karbantartása, egyéb szárazföldi személyszállítás, közutak, hidak üzemeltetése, fenntartása, piac üzemeltetése, használt eszközök bontása, zöldterület kezelése, közétkeztetés biztosítása a konyha működtetésével, alapfokú oktatási-nevelési intézmények működtetése, üzemeltetése, városi rendezvények lebonyolításában részvétel. Az intézmény két telephellyel rendelkezik.
Tabi Közös Önkormányzati Hivatal
A hivatal létszámkeretét Tab Város Önkormányzata, valamint Bábonymegyer, Lulla, Sérsekszőlős, Torvaj, Zala és Zics települések önkormányzatai az általuk kötött megállapodás alapján 31 főben határozták meg. A hivatal struktúrájában 2021. évben változás nem történt. A hivatal feladatait továbbra is két, egymástól jól elhatárolható terület alkotta, egyrészt az önkormányzati feladatok ellátása, különösen a képviselő-testületek és szerveik működésével kapcsolatos feladatok ellátása, a másik az államigazgatási ügyek döntésre való előkészítése..
Városi rendezvények
Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2021-ben a Zichy Mihály Művelődési Központ által szervezett rendezvények lebonyolításában, megszervezésében működött közre.
Tab Város Önkormányzata két pályázatot hirdetett ebben az évben tavasszal a „Virágos Tabért” és egy téli pályázatot „Öltöztessük együtt fel a várost ünnepi díszbe” címmel.
Testvérvárosi kapcsolatok
A 2021-es évben a koronavírus okozta járványhelyzetre tekintettel két alkalommal utazott Tabról delegáció testvértelepülési programra. Ez év első félévében, 2021. június 25-én Dettenhausenbe került átadásra egy tűzoltóautó Tab városa számára, így a helyi Tűzoltóság tagjaival utaztak ki. Ezen út alkalmával vettek részt a dettenhauseni Football Club fennállásának 100. évfordulóját ünneplő programon is.
2021. augusztus 28-án került megrendezésre a X. Szimői Fröccsnapok valamint egy peredi rendezvény, ahol szívélyes fogadtatásban volt részünk, színvonalas programok szórakoztatták a látogatókat.
2021. szeptember 17-i Szimői Jedlik napra érkezett meghívást megköszönte Tab Város Önkormányzata, de mivel a Tabon szeptember 11-én megrendezésre került Szüreti Fesztiválon a szlovákiai testvértelepülésről is érkezett delegáció, így a két rendezvény közeli időpontja miatt nem vettek részt a peredi napon. A szüreti fesztiválon a szlovákiai testvértelepüléseinkről 20 fő érkezett, Tusnádfürdőről heten vettek részt, Dettenhausenből pedig a járványhelyzetre tekintettel nem érkezett küldöttség.
Sportegyesületek támogatása
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és kötelezettségeiről, valamint a sport helyi pénzügyi támogatási rendszeréről szóló 2/2002. (I.31.) rendelete 6. § (5) bekezdése szerint a felhasználható keretösszeg megállapításáról a képviselő-testület minden évben a költségvetési rendeletében dönt. A keretösszeg megállapítása a Képviselő-testület, míg felosztása a Humán, Jogi és Ügyrendi Bizottság hatásköre.
Tab Város Önkormányzatának Polgármestere - a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, valamint a 2021. február 8. napjával kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról szóló 80/2021. (II.22.) Korm. rendelet és a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - Tab Város Önkormányzata Képviselő-testülete Humán, Jogi és Ügyrendi Bizottság feladat- és hatáskörét gyakorolva hozta meg döntését.
Tab Város Önkormányzatának Polgármestere 3.200.000,- Ft keretösszegből 6 sportegyesületet részesített támogatásban. A Pénzügyi Irodával történő egyeztetés alapján két részletben kerül kifizetésre a megítélt összeg. Az első részlet 2021. június 30-ig, a második részlet 2021. október 30-ig került átutalásra. A legmagasabb összegű támogatást a Tabi Városi Sport Club kapta, összesen 2.200.000,- Ft-ot.
A szerződés értelmében a támogatások felhasználásáról 2021. december 31-ig kellett elszámolni az egyesületeknek, mely kötelezettségüknek a számlamásolatok beküldésével eleget tettek.
Civil szervezetek támogatása
A Képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetésében a civil szervezetek támogatására 1.000.000,- Ft támogatási összeget határozott meg. A pályázatot minden év április 15. napjáig kell a pályázóknak benyújtaniuk, a határidőig összesen 1 pályázat érkezett.
Tab Város Önkormányzatának Polgármestere - a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Tab Város Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság feladat- és hatáskörét gyakorolta.
Tab Város Önkormányzat Polgármestere a civil szervezetek támogatására az önkormányzat 2021. évi költségvetésről szóló 7/2021. (III.8.) rendeletben meghatározott 1.000.000,- Ft támogatási összegből a civil szervezet részére 100.000,- Ft támogatást biztosított Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az államháztartáson kívüli forrás átadás-átvételéről szóló 6/2014. (III. 28.) önkormányzati rendeletében foglalt rendelkezéseknek megfelelően a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezetének Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye részére.
A támogatási szerződés értelmében a támogatás felhasználásáról 2022. január 31-ig kellett elszámolnia az egyesületeknek. Az egyesület az elszámolását a szerződésben foglaltak szerint teljes körűen benyújtotta. Az elszámolásból megállapítható, hogy a támogatást a pályázatban megfogalmazott célokra használták fel.
Támogatások
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (III.8.) számú rendeletében foglaltak alapján a Tabi Szőlősgazdák Egyesületének támogatására meghatározott 150.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott az egyesületnek a város borának kezelési költségeinek biztosítására.
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (III.8.) számú rendeletében foglaltak alapján a Pro Maternitas Kft.-t 100.000,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette az Anyatejes Világnapi Ünnepség megrendezésének céljára.
Közfoglalkoztatás
Tab Város Önkormányzata és a Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatal Tabi Munkaerőpiaci Pont 2021. évben az alábbi közfoglalkoztatási programok támogatására kötött hatósági szerződést:

Projekt neve

időtartam

létszám

támogatás

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

2020.03.23.
2021.02.28.

18 fő

70 %

áthúzódó program

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

2021.03.10.
2022.02.28.

13 fő

80 %

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

2021.02.01.
2021.03.12.

1 fő

100 %

”Gyártósori munkavállalást elősegítő alapkompetenciák fejlesztése” képzés

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

2021.10.04
2021.11.10

3 fő

100 %

élelmiszer eladó képzés

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

2021.12.02
2022.02.28

3 fő

100 %

vagyonőr képzés

A hagyományos, hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében:
a Városi Könyvtár által működtetett Néprajzi Gyűjteményben 1 fő egyéb takarító, kisegítő;
a GAMESZ-nál 8 fő közterület takarító, 1 fő munkairányító
az óvodában 2 fő egyéb takarító és kisegítő;
a Zichy Mihály Művelődési Központban 1 fő egyéb takarító és kisegítő munkavállaló ált közfoglalkoztatási jogviszonyban, és látta el a kérelemben tervezett feladatokat.
Három alkalommal került sor képzésre, ahol 1 fő „Gyártósori munkavállalást elősegítő alapkompetenciák fejlesztése” képzettséget, 3 fő élelmiszer eladó képzettséget, és 3 fő vagyonőr képzettséget szerzett.
Beruházási felújítási feladatok
A felhalmozási célú kiadások teljesítése összességében 87-%-os, ennek tételes teljesítését mutatja a 4. számú melléklet.
Útépítések:
Vállalkozási szerződés keretében a Kossuth Lajos utca páros oldalán a gyalogosjárda burkolatának felújítása a körforgalomtól a buszpályaudvarig, Óvoda utca elején az Általános iskolával szemközti járdaszakasz felújítása, Valamint a Széchenyi és Dobó Katica utcák közti makadámút felújítása. Kivitelező a Kővágó-Ép Kft. beruházás értéke nettó 19.685.285,-Ft +ÁFA.
Egyéb beruházások, felújítások:
Koppány-tó területén új villamos mérőhely kiépítése bruttó 2.600.000 Ft értékben. Kivitelező B-ELEKTRO 2006 Bt. A kivitelezés elkészült.
Koppány-tó, a Szent István park és a piac területén kamerarendszer kiépítése történt bruttó 20.670.758,-Ft értékben. Kivitelező: VARITAB Bt. A kivitelezés elkészült.
Koppány-tó területén erősáramú villamos rendszer kiépítése és vízforgató berendezés telepítése a tóba bruttó 3.412.014 Ft értékben. Kivitelező B-ELEKTRO 2006 Bt. A kivitelezés elkészült.
Tervezési szerződés a B-Line Építésziroda Kft-vel. Tab, Munkás utca végén lévő területen (HRSZ: 1146/3 út, 1146/4 és 1146/5 területekből kialakuló ipari telephelyek, valamint a 1143/2 autóbuszmegálló) létesítendő ipari park kialakítására vonatkozó tanulmányterv elkészítése. Bruttó 698.500 Ft. A terv elkészült.
Vállalkozási szerződés kötése a B-ELEKTRO 2006 Bt-vel, a Sportpálya területén új villamos mérőhely kiépítésé. bruttó 8.003.222 Ft értékben. A kivitelezés felfüggesztésre került, az áramszolgáltatónál a teljesítménybővítés megrendelésre került, a kivitelezés az E-ON csatlakozás kiépítését követően kerül folytatásra..
Tab, Vásárcsarnok Piac területén olajleválasztó műtárgy beépítése vállalkozási szerződés keretében. Kivitelező: Pillér Invest Kft. Vállalkozási díj: bruttó 2.439.546 Ft. A kivitelezési munkálatok befejeződtek.
A Vásárcsarnok- Piac kivitelezési munkálatai folyamán a Kossuth Lajos utcában elhelyezésre került egy 2,5*12 m-es fém tábla megvilágítással. A táblára Civertan Grafikai Stúdió (1064. Budapest VI. ker. Izabella út 69 F/2) nettó 1.075.000-Ft megbízási díj ellenében vállalta (légifelvételek felhasználásával) a plakát készítést. A plakát elkészült.
Ugyanitt kialított pihenő parkban Baranyai Péter ev. (8658 Bábonymegyer, Szent István u. 83.)
kivitelezésében nettó 565.000.- Ft költséggel felállításra került egy márványasztal, melyre a Civertan Grafikai Stúdió nettó 850.000 Ft-ért készített látványtérképet. A plakát, a márványasztal és a látványtérkép számlái 2021. évében kiegyenlítésre kerültek.
TAO Pályázat keretében elnyert támogatás önerejének biztosítására bruttó 10.782.482,- Ft támogatást nyújtott az Önkormányzat a Tabi Városi Sport Club részére.
Uniós Pályázatok:
A TOP-1.1.3-15 kódszánú „Vásárcsarnok és piac kialakítása Tabon” című pályázat kivitelezési munkálatok elkészültek. A közbeszerzési szaktanácsadói tevékenységet ellátó Majer Projekt Kft. kiállította végszámláját 2021.03.03-án bruttó 889.000,- Ft összegben. A használatba vételi eljárást 2020. december végén indítottuk meg, amelynek eljárási díja 8.500,- Ft volt. A kivitelezés elkészültét követően a parkolók és járdák forgalomba helyezésének eljárást is megindítottuk melynek költsége összesen 138.000,- Ft volt. Az olajfogó hiányában az eljárást elutasították, és újra kellett indítanunk a 138.000,- Ft-os hatósági díj újbóli megfizetésével. A használatbavételi eljáráshoz energetikai tanúsítvány volt szükséges. A tanúsítványt Francz Ottó egyéni vállalkozó készítette el 100.000,- Ft összegért, a számlát 2021.02.24-én állította ki. Az áram szolgáltatónak 196.596,- Ft összeg került kifizetésre, míg a gázszolgáltatónak 203.200,- Ft. A projekthez kapcsolódóan eszközbeszerzési eljárást folytattunk le. A Vera Bútorboltja Kft-vel bruttó 920.300,- Ft összegben szerződés került megkötésre 2021.06.04-én. Az eszközök leszállításra kerültek a számla kifizetésre került. Az út és parkoló forgalomba helyezési, valamint az épület használatba vételi engedélykiadása megtörtént.
A záró elszámolás és a záró beszámoló benyújtásra került.
A TOP-2.1.2-15 kódszámú „Zöld város kialakítása Tabon” című pályázat kivitelezési munkálatai 2020 novemberében befejeződtek. A soft tevékenységek biztosítására a Responsum Kft. 2021. január 22-én teljesítette a szerződésében foglaltakat és a végszámlát kiállította 3.810.000,- Ft összegben.
A Szent István utcai parkoló és a Virág úti lakótelep járda és parkoló forgalomba helyezési eljárása 2021. február 01-én megindításra került. A közmű egyeztetés díja 16.000,- Ft volt. A Szent István utca parkoló esetében az eljárási díj 77.500,- Ft volt, a Virág úti lakótelep járda és parkoló forgalomba helyezési eljárásának 94.000,- Ft volt. A Koppány-tó vízjogi üzemeltetési engedélyezése 2021. március 8-án megindításra került, az eljárás díja 227.600,- Ft. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által kiadott Koppány-tó vízjogi üzemeltetési engedély 2021. október 12-én véglegessé vált. A projekt zárás megtörtént.
A „Bölcsőde bővítés Tabon” című pályázat pozitív elbírálásban részesült, a megítélt támogatási összeg 195.000.000,- Ft. A telekalakítási eljárás lezárult. A bölcsőde 1 csoportszobával történő bővítésének engedélyes és kiviteli terveit Ripszám és Társa Építész Iroda Bt. elkészítette. A kivitelezés műszaki ellenőrzésére a TROMPUS Mérnöki Kft-vel 1.950.000,- Ft összegben került aláírásra a szerződés. A beruházás kivitelezőjének kiválasztásához Dr. Gelencsér-Gönczöl Adrienn közbeszerzési szakértő a közbeszerzési eljárást 2020. novemberében megindította. A polgármester 2020.12.10-én döntött a nyertes ajánlattevőről, amely az RFID Magyarország Kft. bruttó 147.547.279,- Ft-os ajánlata. A kivitelezési szerződés 2021.02.08 -án került aláírásra. A közbeszerzési szakértő, Dr. Gelencsér-Gönczöl Adrienn egyéni vállalkozó az 1. részszámlát 768.000,- Ft összegben kiállította 2021.02.15-én. Az elektronikus napló nyitásának költsége 7.860,- Ft volt. A kivitelező átvette a munkaterületet.
Az épület bővítés műszaki átadása 2021. év december hó 14. napján megtörtént, az átadás során feltárt hibák javítása folyamatban van. Az RFID Magyarország Kft. 2021.12.16.-án kiállította a végszámlát 29.044.740 Ft összegről.
A pályázat keretében az eszközbeszerzésekre 2022. évben kerül sor.
Az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Tabon II című pályázat pozitív elbírálásban részesült, a megítélt támogatási összeg 95.700.000,- Ft. A Támogatási Szerződés megkötésre került 2021 áprilisában. A kiviteli tervek elkészítésére Kelemen Zsolt egyéni vállalkozóval kötött az önkormányzat szerződést 2020. szeptember 11-én bruttó 3.050.000 Ft összegben. A kiviteli tervek 2020 decemberében elkészültek. A kivitelezés műszaki ellenőrzésére Csabai László egyéni vállalkozóval 860.000,- Ft összegben került aláírásra a szerződés. A kivitelező kiválasztására Majer István egyéni vállalkozóval 950.000,- Ft összegben került aláírásra a szerződés. A beruházás kivitelezőjének kiválasztásához Majer István közbeszerzési szakértő a közbeszerzési eljárást 2021 februárjában megindította. A polgármester 2021.03.04-én döntött a nyertes ajánlattevőről, amely a SKORPIÓ Ipari és Kereskedelmi Szolgáltató Kft. bruttó 86.325.473,- Ft-os ajánlata. A kivitelezési szerződés 2021.05.10 -én került aláírásra, a munkaterület átadása 2021. május 26-án megtörtént. A közbeszerzési szakértő, Majer István egyéni vállalkozó az 1. részszámlát 760.000,- Ft összegben kiállította 2021.06.15-én. Az elektronikus napló nyitásának költsége 3.930,- Ft volt. A kivitelező az előleget megkapta mind a 3 rész tekintetében összesen bruttó 4.316.273,- Ft összegben.
A kivitelezés befejeződött, a műszaki átadás 2021. december 09 -én megtörtént. A kivitelezések végszámláit a vállalkozó 2021. decemberében benyújtotta, melyek kiegyenlítése megtörtént.
Az áramszolgáltató részéről a napelemek átvétele, azaz a villanyórák „óda-vissza” mérőre történő cseréje 2022. évben várható.
A TOP-3.2.1-15 kódszámú „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Tabon” című pályázat lezárásra került. A fenntartási időszak 2021.03.03-2026.03.02-ig tart.
A TOP-3.2.1-15 kódszámú „Rudnay Gyula Középiskola energetikai korszerűsítése” című pályázat lezárásra került. A fenntartási időszak 2021.03.13-2026.03.12-ig tart.
A TOP-2.1.3-15 kódszámú „Csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Tabon és Zalán” című pályázat lezárásra került. A fenntartási időszak 2021.03.03-2026.03.02-ig tart.
Tab Város Önkormányzata az EFOP-1.5.3-16-2017-00006 kódszámú „Humán szolgáltatások fejlesztése Tabon és térségében” című pályázatára a támogatási szerződés 2018.03.28-án lépett hatályba. A pályázat keretében 5 fő mentor került alkalmazásra 2018.05.01-től munkaszerződéssel. A mentorok bére bruttó 200.000,- Ft/ fő/hó.
A szakmai megvalósítók:
1 fő pénzügyi vezető megbízási szerződéssel bruttó 50.000,- Ft/hó
1 fő szakmai vezető megbízási szerződéssel bruttó 250.000,- Ft/hó és
1 fő projektmenedzser megbízási szerződéssel bruttó 90.000,- Ft/hó lettek alkalmazva 2018.05.01-től.
2021. július 3-án megrendezésre került a 2020-ban a veszélyhelyzet miatt elmaradt Tabi napok.
2019 őszén egészségmegőrző programok (gyógytorna, zumba, jóga, mentálhigiéné,) tartására kötött szerződést az önkormányzat. A programok heti rendszerességgel kerülnek megtartásra azóta is.
A képzések 2-3 része megvalósult, melyet a SMART Projektfejlesztő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. számlázott ki.
2021-ben is a Covid járvány helyzet mellett kellett a programokat megvalósítani. A szabályok betartása mellett sikerült az összes tervezett alkalmat megszervezni, amit lehetett azok szabadtéri rendezvényen valósultak meg, kis létszámmal. Októberben projektmenedzser váltás történt, mely nem befolyásolta a programok szervezését.
A pályázat megvalósítása folyamatosan zajlik, a zárás 2022. évben lesz.
A KEHOP-1.2.1-18-2018-00169 azonosító számú „Klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Tabon” című pályázat pozitív elbírálásban részesült, a megítélt támogatási összeg 6.055.000,- Ft, amelyből 2.965.224,- Ft támogatási előleg átutalásra került. A támogatói okirat 2019.10.01-én került aláírásra. A pályázat megvalósítása folyamatosan halad. Az 1. számú kifizetési kérelmet 2021. július 6-án fogadták el, és 2.474.324,- Ft átutalásáról intézkedett a támogató.
A „REAL iskolai műhelyek fejlesztése Tabon” című pályázat pozitív elbírálásban részesült, a megítélt támogatási összeg 14.999.221,- Ft. Előlegkérelmünket elfogadták, és 7.499.610,- Ft-ot utaltak át az önkormányzatnak.
A kivitelezési munkálatokat a LENHOFFER Építőipari Kft. elvégezte, a bruttó 15.136.291,- Ft kettő részletben kifizetésre került a részükre. A műszaki ellenőri feladatokat Filotás Antal egyéni vállalkozóval bruttó 90.000 Ft összegben ellátta, az erről szóló számlát 2021. június 2-án állította ki. A kivitelezés befejezését követően Kadlicskó Krisztián egyéni vállalkozó, tervező is kiállította a 300.000,- Ft értékű számláját 2021. május 17-én. A pályázathoz kapcsolódó eszközökről és leszállításukról a B-Számadó Kft.-vel kötött az Önkormányzat szerződést összesen bruttó 1.700.403 Ft értékben. Az eszközök leszállítása megtörtént, a számlát kiállította a vállalkozó cég. A pályázat elszámolása 2022. évben történik meg.
2021-ben benyújtott Pályázatok:
A Magyar Falu Program keretében az MFP-ÖTIF/2021 kódszámú „Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése” alprogramra Tab Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be 3283064837 projektazonosító számon „Tabi temető infrastrukturális fejlesztése” címen. A pályázat tartaléklistára került, az erről szóló döntést 2021.07.09-én kapta meg az önkormányzat. A pályázat megírására a Boros Istvánné egyéni vállalkozóval 80.000,- Ft összegben szerződés került aláírásra. A kivitelezés 2022. évben történik.
A VP6-7.2.1.1-21 kódszámú, „Külterületi helyi közutak fejlesztése” című pályázati felhívásra Tab Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be 3295420351 projektazonosító számon „Külterületi utak felújítása Tabon” címen, 297.486.606,- Ft összegben. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére Boros Istvánné egyéni vállalkozóval 400.000,- Ft + a pályázati összeg 0,75 %-a összegben szerződés került aláírásra. A pályázathoz szükséges önerő összege a pályázati összeg 5 %-a, azaz 14.874.330,- Ft. A pályázathoz tervdokumentáció elkészítése volt szükséges, amelyet Právics József egyéni vállalkozó 2.760.000,- Ft összegért és Kőszeghy Györgyné egyéni vállalkozó 2.800.000,- Ft összegért vállalt el. Az elkészült tervek engedélyezésre kerültek benyújtásra, melynek az eljárási díja összesen 349.400,- Ft volt. A Közlekedési Hatóság az építési engedélyt kiadta, amely 2021. szeptember 14-én véglegessé (jogerőssé) vált.
A pályázat kedvező elbírálásban részesült, 2021. december 17-i dátummal kiállításra került a támogatói okirat.
A kivitelezés 2022 évben várható.
A Magyar Falu Program keretében az MFP-AEE/2019 kódszámú „Orvosi eszköz” alprogramra Tab Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be 3007220932 iratazonosító számon „Orvosi eszközök beszerzése Tabon” címen. A pályázat 2019.07.24-én pozitív elbírálásban részesült. A megítélt támogatási összeg 3.138.590,- Ft, amely átutalásra is került. A pályázathoz projektmenedzser került kiválasztásra, Boros Istvánné egyéni vállalkozó bruttó 210.000,- Ft összegben. A nyilvánosság és tájékoztatás biztosítására Hatos Roland egyéni vállalkozóval került aláírásra a szerződés 2020. április 1-én bruttó 32.700,- Ft összegben. A számla 2020.04.15-én kiállításra került. Az eszközök beszerzésére eljárás került lefolytatásra, amelynek eredményeként a Vatner Kft-vel 2.918.891,- Ft összegű szerződést került aláírásra 2020.10.15-én. Az eszközök 2020.12.03-án leszállításra kerültek. Boros Istvánné projektmenedzser az eszközök leszállítását követően kiállította számláját. A pályázathoz bruttó 23.001,- Ft önerő biztosítása vált szükségessé. A pályázat elszámolása 2021. január 28-án benyújtásra került, és 2021.07.02-án hagyták jóvá
Balaton Fejlesztési Tanács által kiírt „Településfejlesztési beruházások támogatása” című felhívásra „Közösségi terek fejlesztése Tabon” című pályázat lezárásra került. A fenntartási időszak 2020.08.01-2025.08.01-ig tart.
A Magyar Falu Program keretében az MFP-OKE/2020 kódszámú „Önkormányzati kerékpárút építése” alprogramra Tab Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be 3113169163 projektazonosító számon „Tab, Kossuth utca északi oldalán lévő kerékpárút (Hrsz:525/5.) burkolat felújítási munkái” címen. A pályázat 2020.11.16-án pozitív elbírálásban részesült. A megítélt támogatási összeg 22.000.000,- Ft, amely átutalásra is került. A pályázat megírására a B-Számadó Kft-vel 127.000,- Ft összegben szerződés került aláírásra.
A kivitelezési munkálatok elvégzésére az Ökobau Kft-vel került aláírásra a szerződés bruttó 26.909.779,- Ft összegben (22.000.000,- Ft támogatás és 4.919.779,- Ft önerő). A műszaki ellenőrzési feladatokat Incze Domokos egyéni vállalkozó látja el bruttó 450.000,- Ft összegben, melynek költsége önerő. A beruházáshoz építési napló nyitás költsége 2.620,- Ft volt. A munkaterület 2021.02.23-án került átadásra, a kivitelezési munkálatok 2021. július 22-én elkészültek. A tájékoztató tábla elkészítésének költsége bruttó 12.900,- Ft (10.000,- Ft támogatás, 2.900,- Ft önerő).
Szociális kiadások alakulása:
A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására szociális ellátás nyújtható.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) értelmében, a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatnak a feladata.
Az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti feladatait a központi költségvetésből biztosított állami normatív támogatásból, valamint az önkormányzat saját bevételeiből látja el.
2013. január hó 1. napjától - több lépcsőben - számos addig jegyzői hatáskörben lévő szociális ellátás való jogosultság elbírálása a járási hivatal hatáskörébe került.
A 2015. március hó 1. napjától megszűnő ellátások helyébe az önkormányzatok döntésére bízta a jogalkotó, hogy mely élethelyzetekre állapítanak meg települési támogatást, illetve más pénzbeli ellátást. Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni ellátások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: szociális rendelet) szabályozza az önkormányzat által nyújtandó és nyújtható ellátási formákat és a jogosultsági feltételeket.
2021. márciusában a Somogy Megyei Kormányhivatal megkereste valamennyi települési önkormányzat jegyzőjét és kérte, azon önkormányzatokat, amelyek eddig jövedelemre való tekintet nélkül nyújtottak szociális rendeletük alapján támogatásokat, hogy 2021. április 30. napjáig módosítsák a helyi szociális rendeletüket, és csak a szociálisan rászorult személyek részére, meghatározott jövedelemhatár alatt folyósítsák a támogatásokat. A fenti kérésnek eleget téve, a létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás és az üdülési támogatásra való jogosultság jövedelemhez lett kötve 2021. április hó 15 napjától.
A jogalkotó lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok saját költségvetésük terhére szociális rászorultságtól függetlenül is nyújthatnak támogatásokat, ezért Tab Város Önkormányzat Képviselő-testülete megalkotta a helyi támogatások rendszeréről szóló 13/2021. (V. 31.) számú rendeletét, így három eddig a helyi szociális rendelet hatálya alá tartozó ellátás, mint az újszülöttek támogatása, a kamatmentes kölcsön és a temetési támogatás jövedelemre való tekintet nélkül is igénybe vehetővé vált 2021. május 31. napjától.
A költségvetésben tervezett összeg felhasználásától való eltérés oka lehet, hogy év közben módosultak a fentiekben felsorolt ellátások jogosultsági feltételei.
Települési támogatások:
Rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtott települési támogatás:
Rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni kérelemre azt a személyt, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem a 10.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások – elemi kár elhárítása, hosszabb kórházi kezeléssel járó betegség – miatt anyagi segítségre szorul. A támogatás összege a 20.000,- forintot nem haladhatja meg.
Rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtandó települési támogatás iránti igény nem érkezett 2021. évben.
Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:
Települési támogatásban lehet részesíteni azt a személyt, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem a 45.000,- Ft-ot nem haladja meg. Az így megállapított támogatás összege maximum 20.000,- forint lehet. 2021. április hó 15. napjától hatályon kívül helyezésre került a rendelet azon rendelkezése, amely értelmében évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható volt települési támogatás.
A településen 2021. év során 24 fő részesült létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatásban, a támogatási alkalmak száma 38 volt. Ebből pénzbeli ellátásként 29 alkalommal biztosítottuk a támogatást, míg 9 alkalommal a támogatást természetbeni ellátásként nyújtottuk. Az ellátás iránti kérelem elutasítására 1 esetben került sor.
2021. év során összességében a segélyezési esetek száma (29+9=38) az egész évre tervezettnek (85) az 44,7 %-a.
Előző év azonos időszakában a segélyezési alkalmak száma 56 volt, így egy év alatt a segélyezési alkalmak számának 32,1 %-os csökkenését figyelhetjük meg.
Gyógyszerkiadások viselése céljából nyújtott települési támogatás:
A gyógyszerkiadások viseléséhez egy éven keresztül havi 5.000,- forint települési támogatásra jogosult az a rászorult személy, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem az 50.000,- Ft-ot, egyedül élő esetén a 65.000,- Ft-ot nem haladja meg, és a havi rendszeres gyógyszerköltségének és gyógyászati segédeszközének a költsége meghaladja a 15.000,- Ft-ot.
2021. december hó 31. napján 2 fő részesült gyógyszerkiadások viselése céljából nyújtott települési támogatásban, ezen ellátás iránti kérelem elutasítására nem került sor a vizsgált időszakban.
Ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás:
Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Tab Város közigazgatásai területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú személynek, amennyiben az igénylő 18. életévét betöltött tartós beteg, közeli hozzátartozója gondozását, ápolását végzi; munkanélküliek ellátására, társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 28.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 45.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra, és keresőtevékenységet nem folytat.
Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 20.000,- Ft/hó.
2021. december hó 31. napján senki nem részesült ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatásban. A vizsgált időszakban e támogatás iránti kérelem elutasítására nem került sor.
Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás, 2021. május 31-től temetési támogatás:
2021. május hó 30. napjáig az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege 25.000,- Ft volt, ha az eltemettető családjában az egy főre jutó jövedelem a 45.000,- Ft-ot nem haladta meg. A támogatás iránti kérelemhez a jövedelemigazolásokon kívül csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.
2021. május hó 31. napjától a temetési támogatásra való jogosultság nem jövedelemhatárhoz, hanem a temetési költség mértékéhez van kötve, mely összeg nem haladhatja meg a 250.000 forintot. A támogatás mértéke és a kérelemhez csatolandó mellékletek nem változtak.
2021. évben 2 hozzátartozó részére került megállapításra a települési támogatás ezen formája, további 8 fő temetési támogatásban részesült. A fenti támogatás iránti kérelem elutasítására 1 esetben került sor a vizsgált időszakban.
2021. évre 6 hozzátartozó segélyezésével számoltunk. Előző év azonos időszakában 4 hozzátartozó részére került megállapításra a fenti támogatás.
Kamatmentes kölcsön:
Az elmúlt évben Tab Város Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig – pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsönben részesíthette évente egy alkalommal legfeljebb 85.000,- forint erejéig azt a rászoruló személyt, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem a 22.800,- forintot elérte és a 150.000 forintot nem haladta meg.
A vizsgált időszakban 3 fő részére került megállapításra a kamatmentes kölcsön, ezen ellátás iránti kérelem elutasítására nem került sor. 2021. évre 14 fő támogatásával számoltunk, 700 e Ft összegben. Az év során a megállapított kamatmentes kölcsönök száma a tervezettnek az 21,4 %-a volt. Előző év azonos időszakában 9 fő részesült ezen ellátásban.
Köztemetés:
A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.
2021. évre 6 köztemetéssel számoltunk, a tervezett összeg 1.000 e Ft volt. 2021. évben köztemetés elrendelésére a településen 3 alkalommal került sor, további 4 alkalommal más településen elhunyt tabi lakos köztemetésének költségét kellett megtérítenünk a haláleset helye szerint illetékes önkormányzatnak. A vizsgált időszakban 1 fővel meghaladta tervezett a tabi lakóhellyel rendelkező köztemetésben részesített személyek száma. Előző év azonos időszakában 3 tabi lakos eltemettetésére került sor köztemetés formájában.
Bursa Hungarica Ösztöndíj :
A képviselő-testület a 31/2020. (XI. 24.) számú határozatával döntött 11 fő felsőoktatási intézményben tanuló hallgató támogatásban részesítéséről. A támogatás mértéke havonta, személyenként 2.000,- és 6.000,- forint között változott.
A költségvetés tervezése során az ösztöndíjra 400.000,- forint támogatást ítélt meg a képviselő-testület.
Üdülési támogatás:
Tab Város Képviselő-testülete évente egy alkalommal 5.000,- Ft üdülési támogatásban részesítheti az oktatási intézmény által belföldön szervezett, legalább 5 napos üdülésen, illetve táborozáson részt vevő, tabi bejelentett lakóhellyel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező gyermekeket. 2021. április hó 15 napjától ezen ellátásra való jogosultság is jövedelemhatárhoz lett kötve. A jövedelemhatár egyedülálló szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250 %-ában, családos szülő esetén a 200 %-ában került meghatározásra.
A képviselő-testület a gyermekek üdülésének, táborozásának támogatására 2021. évben 350.000,- forintot biztosított.
2021. évben a fenti ellátás iránti kérelem nem érkezett az önkormányzathoz.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:
Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal, augusztusban és novemberben kapnak jelenleg gyermekenként 6000,- forint, illetve 6.500,- forint összegű támogatást készpénz formájában. A jogosultak részére fizetendő esetenkénti támogatás összege a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekek esetén 6.500,- forint, míg a többi gyermek esetében 6.000,- forint.
2021. december hó 31. napján 25 gyermek részesült ebben az ellátásban, közülük 1 fő volt halmozottan hátrányos helyzetű, további 3 fő hátrányos helyzetű, részükre alkalmanként 6.500.- forint/fő összegű támogatás került kifizetésre. 2021. évre 30 gyermek támogatásával számoltunk, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre rendelkezésre álló előirányzat 370 e forint volt. Ezen ellátás iránti kérelem elutasítására nem került sor.
Előző év azonos időpontjában 23 fő részesült rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben.
Kiegészítő gyermekvédelmi kedvezmény:
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek után a gyermek családba fogadó gyámjául kirendelt hozzátartozója havonta az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 22 százalékával (6270.- forint) megegyező összegű kiegészítő pénzbeli ellátásra jogosult, ha a gyermek tartására köteles, és nyugdíjszerű rendszeres szociálisban részesül. A családba fogadó gyámként kirendelt hozzátartozónak a gyámhatóság pénzbeli ellátás összege mellett gyermekenként egy évben két alakalommal 8.400 forint pótlékot folyósít.
Kiegészítő gyermekvédelmi kedvezményben 1 gyermek részesült 2021. évben.
Szünidei gyermekétkeztetés:
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 21/C. § (1) bekezdés a) pontja szerint, a települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja.
2021. évben a településről ezen ellátást igénybe vevők száma az alábbiak szerint alakult: a tavaszi szünetben 1 fő, a nyári, az őszi és a téli szünetben senki nem vette igénybe a fenti támogatást.
Újszülött támogatás
2019. május hó 1. napjával bevezetésre került az újszülöttek támogatása. A képviselő-testület az újszülött gyermeket nevelő, a gyermekkel egy lakcímen élő szülőt egyszeri, 30.000,- Ft értékű babacsomag formájában nyújtott támogatásban részesítheti.
2021. évben újszülöttek támogatása iránt 30 személy nyújtott be igényt, ezen ellátás iránti kérelem elutasítására nem került sor a vizsgált időszakban. Az előző évben 18 fő részesült újszülöttek támogatásában.
Szociális étkezésben és nappali ellátásban részesülők támogatása:
A járvány miatt 2021. évben csak július hó 1. napjától lehetett igénybe venni a nappali ellátást, melyet 2021. év második felében átlagosan 29,3 fő igényelt.
A szociális étkezés igénybe vevők közül átlagosan 15,9 fő részesült jövedelmi helyzetére tekintettel kedvezményben az elmúlt évben.
Maradvány alakulása:
A maradványok megállapítását és intézményenkénti összegeit a 9. számú melléklet tartalmazza.
Önkormányzati szinten 569.178 eFt a 2021. évi maradvány összege, melyet csökkent a kötelezettséggel terhelt maradvány 466.396 eFt összegben, így a szabad maradvány 102.782 eFt.
Intézmények részéről nem került visszaadásra a maradvány összege.
Az önkormányzatnak a helyi önkormányzatok 2021. évi általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatások teljes körű elszámolása után összességében 1.944.579 Ft visszafizetési kötelezettégünk áll fenn, melynek összetevői: 237.670 Ft köznevelés feladatokra igényelt többlet támogatás, 5.441.097 Ft szociális és gyermekjóléti feladatokra kért támogatás (Alapszolgáltató által végzett szociális feladatok), 826.200 Ft az intézményi gyermekétkeztetés elszámolásából visszafizetendő összeg, valamint 4.600.146 Ft óvodai és iskolai szociális tevékenység támogatására kapott fel nem használt összeg, a lakossági víz-és csatornaszolgáltatási támogatás fel nem használt összege mely 2.197.000 Ft volt
Közvetett támogatások indokolása:
A közvetett támogatások kimutatását a 17. számú melléklet tartalmazza.
A magánszemélyek kommunális adójánál 1 fő, a talajterhelési díjnál 0 fő, pótléknál 1 fő esetében alkalmaztuk az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. 134. §-ban meghatározott adómérséklést, adóelengedést összesen 26 eFt összegben.
Többéves kihatással járó döntések indokolása:
A többéves kihatással járó - a hosszú lejáratú hitelen kívül - kiadásokról készült kimutatást a 18. számú melléklet tartalmazza, önkormányzatunknak ilyen jellegű kötelezettsége nincs.
A beruházásokhoz kapcsolódó kötelezettségek a 2022. évi költségvetésbe tervezésre kerültek.
A gazdálkodás elemzése néhány mutatószám alapján:
A mérleg elemzése az eszközök és források év végi állományának alakulásáról nyújt információt.
Vagyoni helyzet vizsgálata:
a befektetett eszközök aránya az összes eszközön belül 78%-os. Az oktatási intézmények és a mentőállomás vagyonértéke a kezelésbeadott eszközök értékében szerepel ezért a befektetett eszközök közül átkerültek a követelés jellegű sajátos elszámolások közé. Ezért nálunk ez a 839 milliós érték a követelések között szerepel, mint vagyonkezelésbe adott eszközökkel kapcsolatos visszapótlási követelés elszámolása.
Ezen belül meghatározó az ingatlanok aránya, amely 96 %-ot tesz ki.
Az előző évhez képest 5.874.766 eFt-ról 5.962.222 eFt-ra nőtt a nettó befektetett eszközök értéke, ami 15 %-os növekedés.
A követelések összege 89.663 e Ft-tal csökkent az előző évhez képest, jelenleg 1.051.099 ezer forint, ez tartalmazza a 839.438 eFt -os vagyonkezelésbe adást és a 2021.évben esedékes előírt helyi adó követeléseket 34.958 eFt összegben, valamint a következő évi követeléseket: 188.350 eFt és a szokásos működéshez kapcsolódó vevői követeléseket és adott előlegeket.
A pénzeszközök aránya a forgóeszközökön belül 36 % , abszolút összegben 585.688 ezer Ft, ez az előző évhez képest 255.820 ezer forinttal csökkent.
A saját forrás aránya a mérleg főösszegéhez:
2020 évben 70,7% volt és jelenleg 71,4%.
A kötelezettségeink aránya a forrásokon belül:
2020.évben 4,4% és jelenleg 2,8 %.
A hosszúlejáratú kötelezettség alakulása:
Hosszú lejáratú kötelezettségünk nincs.
Vagyon fedezeti mutató:
Az önkormányzat a vagyonát 71,4%-os értékben saját tőkéből tudja fedezni.
Az eladósodottsági mutató: hosszúlejáratú hitelállomány / saját tőke 3,3 % ( 2 % fölött jó)
A likviditási I. mutató (f.eszk/röv.lej.köt.) 7,6
A likviditási gyors ráta értéke 2,71. Az év végén meglévő összes kötelezettség (a szállítókkal szembeni tartozásnak és az egyéb rövidlejáratú kötelezettségek) fedezete 2,71-szerese áll pénzeszközben rendelkezésre.
T a b, 2022. május 26.
Schmidt Jenő
polgármester
Ügyiratszám: 56-7/2022.
Beszámoló
Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ
2021.évről
A gyermekjóléti szolgáltatás olyan, a gyermek érdekeit védő speciális személyes szociális szolgáltatás, amely a szociális munka módszereinek és eszközeinek felhasználásával szolgálja a gyermek testi és lelki egészségének, családban történő nevelkedésének elősegítését, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzését, a kialakult veszélyeztetettség megszüntetését, illetve a családjából kiemelt gyermek visszahelyezését.
A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás.
Munkánkat elsősorban az alábbi jogszabályok szerint végezzük:
1. 1997. évi XXXI. törvény, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról
2. 15/1998. (IV. 30) NM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek feladatairól és működésük feltételeiről
3. 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
4. 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről
5. Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott módszertani útmutatók „Protokollok”
6. Eljárásrend, a koronavírus terjedésének megelőzésére és kockázatok csökkentésére a szociális alapszolgáltatásokban, valamint a család- és gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó intézményekben
A Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ személyi feltételeiben 2021. évben több változás is történt. 2021. januárjától 1 fő esetmenedzser munkaviszonya megszűnt (költözés miatt), 2021. júniusától 1 fő családsegítő kérte munkaviszonya megszűntetését.
Család és Gyermekjóléti Szolgálat (szakmai egység)
Tab nyugati része, Bábonymegyer, Lulla, Torvaj, Zala, Zics 1 fő családsegítő
Tab keleti része, Sérsekszőlős, Bábonymegyer 1 fő családsegítő
Család és Gyermekjóléti Központ (szakmai egység)
A járás 24 településén esetmenedzser/intézményvezető
A járás 24 településén tanácsadó / esetmenedzser
A járás 24 településén esetmenedzser
A járás 24 településén óvodai és iskolai szociális segítő (8órás)
A járás 24 településén óvodai és iskolai szociális segítő (4órás)
A járás 24 településén szociális diagnózist végző esetmenedzser (8órás) nincs betöltve (az álláshelyet a fenntartó nem biztosítja)
2020. március 1. napjától az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenységet a járás valamennyi óvodájában, iskolájában biztosítani tudjuk.
Az alkalmazásban lévő munkatársak szakmai képzetsége a jogszabályi előírásoknak megfelelő.
2021. évben pályázatot nyújtottunk be EFOP-3.8.2-16-2016-00001 és VEKOP-7.5.1-16-2016-00001 azonosító számú „Szociális humán erőforrás fejlesztése” című kiemelt projekt keretében a munkatársak továbbképzésének biztosítására, melyet sikerült elnyerni. A képzés 2021-ben Tabon valósult meg július és október között 8 alkalommal.
Tárgyi feltételek:
A Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ címe: 8660 Tab, Petőfi S. u. 4.
Az intézmény, kedvező elhelyezkedésű, könnyen, akadálymentesen megközelíthető, az általános iskolák közvetlen környezetében van.
A tárgyi feltételeket szerződés szerint a Koppány-völgyi Alapszolgáltatási Központ biztosítja (munkaszobák, irodák, szociális helységek, bútorzat). Az új munkatársak alkalmazásával a munkaszobák szűkössé váltak, a személyes segítő munkát több esetben nehézkes megvalósítani. A bútorzat egyes elemei elhasználódtak, pótlásukról gondoskodni kell. 3 szék cseréje megtörtént.
A gépkocsi használatot 2018. február 15 napjától a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal biztosítja heti 2 napon.
A munkavégzéshez szükséges eszközök a munkatársak rendelkezésére állnak (Telefon, internet, laptop, nyomtató, szkenner stb.). Az eszközök cseréjét, megújítását szükséges betervezni. A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által a A gyermekeink védelmében informatikai rendszerhez kapcsolódó eszközbeszerzés támogatása 2021 meghirdetett pályázat keretében 2021. évben 2 db laptop vásárlására pályáztunk.
Kulturált, színvonalas körülmények között tudjuk fogadni a klienseket.
2021. első félévében folyamatos volt a munka valamennyi munkaterületen. Az EMMI vészhelyzetre kiadott útmutatója szerint történik jelenleg is a munkavégzés. A központ és a szolgálat valamennyi munkatársa részt vett a Covid-19 elleni oltásra való regisztráció elősegítésében, szervezésében. Folyamatosan segítettük az iskolán kívüli oktatást, ahol szükséges volt a digitális oktatást. Figyelemmel kísértük a gyermeket, hogy tanítási időben ne tartózkodjanak közterületen, figyelmeztettük őket, az otthon maradás szabályaira. A jelzőrendszer tagjaival rendszeres volt a kapcsolattartás és az információáramlás. A pszichológiai tanácsadás szolgáltatásra megnövekedtek az igények, a jelenlegi óraszám mellett, nem tudjuk valamennyi igénylőt időben ellátni. A nyári szünetben 5 településen szerveztünk a gyermekeknek programokat, szabadidő hasznos eltöltésére.
A krízishelyzetbe került családokat heti négy alkalommal, élelmiszer adományokkal támogattuk. December hónapban tartós élelmiszer csomagot kaptak a legjobban rászorulók. Az ellátásban lévé családokkal elektronikusan, telefonon és személyesen is (védő felszerelésben), tartottuk a kapcsolatot, segítettük őket problémáik megoldásában.
A központ munkatársai kapcsolatban állnak a járás területén működő szolgálatokkal, minden szolgálat működött, így elmondható, hogy a járás valamennyi településén biztosított volt a családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás.
2021. év feladatai a munkatársaktól rendkívüli erőfeszítéseket igényeltek, a megváltozott munkakörülmények (járványhelyzet), munkatársak fluktuációja, valamint rendkívül magas volt a táppénzes napok száma.
Tab, 2022. április 29.
Tisztelettel
Sternóczkyné Proksa Éva
intézményvezető
Üsz.: 23/2022
Beszámoló
a Zichy Mihály Művelődési Központ
2021. évi tevékenységéről
Intézményünk életében a 2021-es év meghatározó változásokat hozott. A járványügyi intézkedések az év első felében teljes mértékben, júniustól pedig részben korlátozták a ház működését. Mindezen körülmények ellenére sikerült színes programokkal, érdekes újításokkal szolgálni közösségünket és tartani a költségvetési keretet.
A Zichy Mihály Művelődési Központ 2021 évben, a képviselőtestület által megállapított 15.000.000 Ft összegű költségvetéssel gazdálkodott szakmai programjainak lebonyolítására. A fenntartói keretet kormányzati forrásokból, valamint direkt és indirekt pályázatokból bővítette ki.
Indirekt pályázatok: Köszönjük Magyarország! program.
A Köszönjük Magyarország! programból biztosítottuk a Zenélő Templomok-, a Nyáresti Koncertek a Csónakázótónál sorozat fellépőit, a Zongoramuzsika komolyzenei koncert művészeit, valamint számos jazz (klasszikus, smooth, cross stílusú) zenekar előadásait.
Direkt pályázatok: NKA Halmos Béla program.
Az NKA Halmos Béla programban a Somogyország népzenei hagyományit bemutató néptánc és népzenei koncertsorozat valósult meg, 450.000 Ft vissza nem térítendő forrásként.
Művelődési központunk 2021. júniusában nyitott újra, a járványügyi lezárások feloldását követően. Szakmai munkánkat a nyári szünetben indított foglalkozásokkal és a Nyáresti Koncertek sorozatával indítottuk el.
Nyári Vándortábor: július 19-23. és július 26-30. között Nyári Vándortábort szerveztünk. Mindkettő héten 10-10 gyermeknek biztosítottunk különböző programokat (utazás, foglalkozások, egészségügyi bemutatók, intézménylátogatások -tűzoltóság, filmvetítés). A táborból csak bevételünk származott, mert a kiadásokat (belépőjegyek ára, utazás, étkezés) az EFOP 238.000 Ft összegben finanszírozta.
Nyáresti Koncertsorozatok: július 26-án 19.00 órai kezdettel új helyszínként és programként bemutatásra került a Nyáresti Koncertsorozatok első előadása a csónakázótónál. Fellépett a Four Bones Harsona Quartet. A koncert ingyenes volt, a Köszönjük Magyarország! programnak köszönhetően az intézménynek sem kellett tiszteletdíjat fizetnie. Augusztus 6-án és 26-án 19.00 órai kezdettel a sorozat második és harmadik előadására került sor a Balance Wheel Group közreműködésével, akik smooth jazzt játszottak. A koncertek szintén ingyenesek voltak, a Köszönjük Magyarország! programnak köszönhetően.
Nyáresti Filmvetítés: augusztus 4-én, 5-én, 11-én és 12-én az intézmény zöld területén ingyenes Nyáresti Filmvetítéseket kínáltunk „Romantikus Szerda” és „Akciófilm Csütörtök” elnevezéssel. A filmvetítés semmilyen kiadással nem járt, mert az intézmény csatlakozott az Ernyő Engedély programhoz.
Augusztus 20-án a Nemzeti ünnepünk alkalmából városi megemlékezést tartottunk. A hagyományoknak megfelelően a katolikus templomban kényérszentelésre került sor, ünnepi műsorral és egy online meghirdetett játékkal kiegészítve, ahol Tab város kenyerét kerestük. Az események lebonyolítására az 50.000 Ft intézményi költségsorról kiadás nem történt.
A fotográfia napja: augusztus 29-i határidővel hirdettük meg a Tarka Tab elnevezésű fotópályázatot a Fotográfia Napja alkalmából. A beérkezett alkotásokat szerkesztés után nyomtattuk, majd videófilmet készítettünk róluk, melyet a Szüreti Fesztiválon vetítettünk le. A rendezvény lebonyolításának kiadása nem volt, a szerkesztéseket a canva grafikai program segítségével oldottuk meg.
Néptáncfoglalkozás: szeptember 7-től heti egy alkalommal néptánc foglalkozást indítottunk Gutman Levente táncos közreműködésében. Tiszteletdíja havi bruttó 45.000 Ft, melyre az NKA Halmos Béla programban hirdetett nyertes pályázatunk biztosította a pénzügyi forrást 450.000 Ft erejéig.
Szüreti fesztivál. A rendezvényre megítélt költségvetési összeg bruttó 5 millió forint volt. Ehhez az EFOP projekt 506.000 Ft bruttó összeget finanszírozott, a Nemzeti Művelődési Intézet pedig az 5.000 fő alatti települések részére meghirdetett rendezvények szakmai és technikai pályázatán 1.000.0000 forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyújtott. A rendezvény összköltsége a támogatások nélkül (fellépők, technikai kiadások, kiegészítő programok/szolgáltatások, jogdíjak) bruttó 5.099.330 Ft kiadást jelentett. Sikerült gazdaságosabb megoldások átgondolásával a megítélt költségvetésen belül maradni. Bevételünk a rendezvényből idén nem származott.
JUDO oktatás: szeptember 14-én elindult az SNI-s és az egészséges gyermekek számára szervezett szakember vezette JUDO szakkör, mely a terembérleti díj megfizetése mellett működött.
Kiállítások: szeptember 14-én nyílt meg az év első kiállítása Kelemen Ivett akvarell Szabó Károly festőművészek pasztell képeivel. A kiállítás szintén költség nélkül bonyolódott le. Plakátot a canva szerkesztővel házilag készítettük, a kiállítás fogadás részét a művészek biztosították. A nyár folyamán az Alkotni Jó! fotópályázat, majd az év vége felé a Mocsolád-Tab-Siófok vasútvonal 115 évfordulója alkalmából szervezett tárlatok kerültek szintén költségmentesen bemutatásra.
Szeptember 24-én pénteken csatlakoztunk az országos Kultúrházak éjjel-nappal sorozathoz egy családok számára meghirdetett programmal a Zseblámpás Bátorságpróba a Művelődési Központban címmel. A rendezvényt ingyenesen látogathatták az érdeklődők. Az előkészületek és a lebonyolítás fázisai sem jelentettek kiadást.
Október 1-jén az Idősek és a Zene Világnapja, október 31-én a Reformáció Napja alkalmából új sorozatot indítottunk a város templomainak közreműködésével, Templomi Dallamok címen. A koncertek a Köszönjük Magyarország! program hozzájárulásával ingyenesen kerültek bemutatásra, valamint a művészek tiszteletdíját is a program finanszírozta.
Október 13-14-15 az SK Színkör Pasirám Nőmérő című előadását láthatta a közönség intézményünk kamaratermében. Az ingyenes előadásokra a termet szintén ingyenesen bocsátottuk az egyesület részére.
Október 14-16. között immáron második alkalommal került sor Kodák Csaba szervezésében a Japán Kulturális Napokra. A Katsujinken harcművészeti bemutatók és előadások a művelődési központ színháztermében, kiállítótermében, kamaratermében és az előcsarnokban zajlottak. A rendezvény 50.000 Ft összegű támogatásban részesült.
Október 23-i nemzeti ünnepünk alkalmával a Hart Protect Kft-vel kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően ingyenes színházi előadást biztosíthattunk a lakosságnak a Pesti Broadway Musical Stúdió növendékeinek vendégszereplése által.
Az őszi szünetre hirdetett kézműves foglalkozás az Őszi Szöszmötölő az alapanyag beszerzésén túl más költséggel nem járt. Az alacsony kiadású foglalkozásra intézményi költségvetésből bruttó 15.000 Ft összeget költöttünk. A novemberre halasztott a Szabad Ötletek Háza közreműködésében hirdetett Vízipók, Csodapók című zenés mesejáték a Köszönjük Magyarország! program támogatásával ingyenesen valósulhatott meg.
November 25-én a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján a Terror Háza Múzeum Rabszolgasorsra ítélve című kiállítása került megnyitásra, mely társadalmi szerepvállalása miatt költségtérítés nélkül érhető el a közintézmények számára.
Adventi Kalendárium koncertsorozat minden vasárnap koncerttel, gyertyagyújtással, meleg teával, forralt borral és zsíros kenyérrel várta a lakosokat. A 4 vasárnap fellépőinek tiszteletdíja bruttó 320.000 Ft összeg kiadást jelentett költségvetési sorunkból.
December 21-én a Bogár Muzsika Zenekar karácsonyi gyermekkoncertjével búcsúztattuk az évet. A fellépő zenekar költsége bruttó 160.000 Ft volt.
Intézményünk bevételei a terembérletekből és külső forrásokból érkező támogatásból állt össze. 2021-ben állandó terembérleti bevételünk az EON iroda kiadásából, valamint a Judo foglalkozás bérleti díjából származott. A Flex International Kft. 250.000 Ft támogatásban részesítette házunkat. A Kávézó bérleti szerződése közös megegyezéssel megszűnt. Az év folyamán munkaerőközvetítések, egészségügyi szűrések megvalósulására történt további terem- és eszközbérlés.
A Zichy Mihály Művelődési Központ a 2021-es évben megítélt fenntartói költségvetést tervezetten vezette, melyet pályázatok forrásából egészített ki.
Tab, 2022. május 3.
Isó Edina
igazgató
A Tabi Takáts Gyula Óvoda és Bölcsőde Többcélú Intézmény
beszámolója a 2021-es év zárszámadásához
Oktatási azonosító: 202241
Készítette:
Kissné Bíró Veronika
2022. 05.06
1. BEVEZETÉS
Fenntartó és működtető: Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete.
Illetékessége és működési köre: Tab város, valamint Lulla, Sérsekszőlős, Zala, Torvaj, Zics és Somogyegres községek közigazgatási területe.
A bölcsőde illetékessége, működési területe: Tab város közigazgatási területe.
Az intézmény önálló jogi személyiségű helyi önkormányzati szerv. Gazdálkodási feladatait a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el a munkamegosztás és felelősségvállalás rendjét szabályozó megállapodás alapján.
Intézményünk működéséhez a 2021-es évben is a szükséges pénzügyi fedezetet Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által előirányzott intézményi költségvetési keretből biztosítottuk, mely fedezte kiadásainkat.
Ebben az évben a munkatervi feladatrendszerünk alapján tervezett események nagy részben megvalósultak.
A Köznevelési Törvénynek, az Operatív Törzs és az Oktatási Hivatal ajánlásának megfelelően dolgoztunk.
1. MŰKÖDÉSI KÖRÜLMÉNYEK, FELTÉTELEK
A működés feltételeit a fenntartó biztosítja.

Férőhelyek száma

125 ( óvoda ) + 12 ( bölcsőde )

Óvodába beíratottak száma: 2021.máj. 31.
Óvodába beíratottak száma: 2021.dec. 31.

127
107

SNI

5

Tanköteles korú gyermekek

36

iskolába ment

27

Csoportok száma

5

Hátrányos helyzetű gyermekek száma

1

3 vagy több gyerekes családok száma

32

Tartósan beteg gyerekek száma

3

Halmozottan hátrányos gyermekek száma

0

Alapellátásban lévők

1

Veszélyeztetett-védelembe vett

2

Tanulási, beilleszkedési zavarral küzdők

26

Logopédiai ellátásban részesülők

21

A bölcsődében 12 fő kisgyermek volt beiratkozva 2021 decemberében.
2.1. Környezeti tényezők, tárgyi és eszközellátottság
Az első folyosón lévő linóleumot tavaly márciusi leállásban a kivitelező kicserélte. Sajnos 1 hónap után ismételten felpúposodott.
A tornatermi szertár fala vizesedik a parkoló felöli oldalon.
A kinti játszó elemeket, minden évben felújítani, javítani szükséges.
Az óvodai udvarból a bölcsőde bővítése végett el lett véve egy rész. Lebontásra került a felső udvaron lévő két csoport kinti játéktárolója, ezt a későbbiekben pótolni kell. Kaptunk egy új területet az elvett helyett, melyre játékokat kell telepíteni, a felső udvarról. Ezt elvileg 2022 nyarán a GAMESZ segítségével megvalósul.
A bölcsődés gyerekek tavasszal átköltöztek az óvoda üresen álló csoportszobájába a bővítés idejéig. A reggeli és a délutáni gyülekezést az óvodásoknak így, a csoportokban oldjuk meg. A fejlesztőpedagógusokat az étkezőbe tudjuk elhelyezni ezen idő alatt.
Intézményünkben jelenleg 5 óvodai és 1 bölcsődei csoportot működtetünk. 1 csoportunk vegyes életkorú gyermekekből áll, a másik 4 csoport részben osztott.
A csoportszobák jól felszereltek, berendezésük (székek, asztalok) állandó javításra szorulnak. Amikor épp van ügyes kezű udvarosunk, akkor vele , ha nincs akkor asztalossal javíttatjuk.
A folyosók díszítését a felelős óvónők irányításával évszakonként, vagy ünnepek alkalmával végzik a kolléganők.
A csoportok mindig esztétikusan, gyerek központúan vannak feldíszítve.
Működésünk során továbbra is fontos szempont meglévő eszközeink értékmegóvása.
Étkeztetés
Óvodás és bölcsődés gyermekeink háromszori étkeztetését továbbra is a GAMESZ által üzemeltetett konyha segítségével oldjuk meg. Az étel minősége jó, ízletes. Egymással való kommunikációnk jó, így ha bármiféle probléma adódik, megbeszéljük. A bölcsődésekre külön főznek.
2.2. Személyi feltételek
2021-ben az óvodapedagógusok létszáma teljes volt.
A nevelői munkát technikai munkatársaink segítik, 5 fő óvodai dajka, 1 fő pedagógiai asszisztens (többségében konyhai feladatokat lát el, hiányzás alkalmával helyettesíti a dajkákat), 1 fő óvodatitkár.
A bölcsődében 2 fő kisgyermeknevelő munkáját segíti 1 fő bölcsődei dajka.
Az év nagy részében 2 fő közhasznú munkás látta el az épület takarítását, illetve az udvari teendőket. A takarítónőnkkel teljesen meg vagyunk elégedve. Az udvaros feladatokat ellátó férfiak sok gond van. Félni való, hogy a megnövekedett udvar területét közmunkaprogramos férfi nem fogja tudja ellátni.
A fűtéssel kapcsolatos feladatokat megbízási szerződéssel alkalmazott szakember látta el.
Óvodánkban évről évre több az, akinek valamilyen fejlesztésre kell járni. Jelenleg 1 logopédus, 4 gyógypedagógus fejleszti a gyerekeket, 2 helységet tudunk biztosítani erre a célra, mely pontos szervezést vesz igénybe.
Az úszás oktatásra a 2021-es évben rendszeresen jártak nagycsoportosaink. A kimaradt alkalmak a betegségek, hiányzások végett voltak.
Óvodánk nyitva tartása: 630-1700 óráig
Bölcsődénk nyitva tartása: 630-1730óráig
A teljes nyitva tartás ideje alatt természetesen óvodapedagógus, illetve a bölcsődében kisgyermeknevelő foglalkozik a gyermekekkel.
Gyermekbaleset
A gyermekbalesetek megelőzése a programunkban előírtak szerint történik. Csoportonként tervezetten, az óvónők a gyerekek egészsége és testi épségének megőrzéséhez szükséges ismereteket átadják, veszélyforrásokra felhívják a figyelmüket. Fokozott figyelmet fordítanak az udvari játék során. A tornatermi foglalkozást pedig csak a megbeszélt szabályokkal kezdik el az óvónők.
Munkavédelem
A munka és tűzvédelmi oktatást szokásosan Szekeres László munka-és tűzvédelmi előadó tartotta meg.
2020. január 1.-től hatályos a munkavédelmi törvény 75. § (1) bekezdés c) pontja, miszerint munkavédelmi felelőst kellett választanunk, és őt képzésre vagyunk kötelesek küldeni minden évben.
Pedagógiai munka
2021-ben 3 fő óvodapedagógusnak zajlott le a minősítési eljárása sikeresen, ezzel ők Pedagógus II. fokozatba kerültek 2022. januártól. Belső önértékelésünkkel is végeztünk 2021 októberéig.
Intézményünk dolgozói szakértelmükkel, mindennapi munkájukkal arra törekedtek, hogy mind a gyermekek, mind a szülők örömmel, megelégedetten vegyenek részt intézményünk mindennapjaiban.
1. ÓVODAI ÜNNEPEK

Ünnepek, rendezvények

Időpont

Farsang

2021.02.22-26

Nőnap

2010.03.08.

Nemzeti ünnep Március 15.

2021.03.12.

Víz világnapja

2021.03.22.

Oviváró délutánok

2021.02.10.,03. 10.04. 7.

Anyák napja

2021.05.03-07.

Gyermeknap

2021. 05. 28.

Évzáró-ballagás

2021.06.04.

Nyári zárás

2021.08.16.-27.

Szülői új szülőknek

2021. 08.25.

Őszi nap- új kiscsoportosok avatása

2021.09.17.

Egészséghét

2021.11. 22.-26.

Mikulás ünnepség

2021. 12. 06.

Karácsonyi ünnepség

2021.12.17.

Ünnepeink, rendezvényeink többsége megrendezésre került. Biztosított volt a megfelelő eszköz készlet, szakmai anyagok, amit a költségvetés terhére vásároltunk meg. 150.000 Ft támogatást kaptunk a FLEXTRONICS KFT-től, amit a karácsonyi meglepetés ajándék vásárlására fordítottunk csoportonként.
Közös óvodai ünnepek szervezésében, lebonyolításában az intézmény minden dolgozója kivette a részét.
3.1. Napirendünk, heti rendünk
Napi, heti rendünket minden évben tartalmazza a házirend, a csoport naplók.
A legnagyobb szerepet a játék kapja a nap folyamán és amióta elkezdtük az életpálya modellt azóta külön figyelmet fordítunk arra, hogy a tevékenységeket is komplexen a játékba integráltan végezzük.
Az óvodás korú gyermekek életében is fontos a helyes életritmus, napirend. Ez ad számukra biztonság érzetet, tudják mi után mi történik.
1. VEZETŐI ELLENŐRZÉSEK
A szakmai, pedagógiai ellenőrzéseket fontosnak tartom.
A pedagógusok dokumentációját rendszeresen ellenőrizzük az intézmény törvényes működése és a tervezetek minősége végett.
A belső ellenőrzések időpontjait az éves munkatervben rögzítettem, melyek a 2021-es évben is megvalósultak.
1. TOVÁBBKÉPZÉSEK
Intézményünk célja, hogy olyan képzési formákat válasszunk, amelyeket munkánkban hasznosítani tudunk, - ezáltal a gyermekeknek és szülőknek egyaránt többet tudunk nyújtani, -a pedagógiai programunkhoz igazodnak, és a lehető legkevesebb helyettesítéssel jár.
Tab, 2022. május 6.
Kissné Bíró Veronika
intézményvezető
Városi Könyvtár Tab
2021. évi rövid beszámoló
A koronavírus-járvány és a felújítás miatt csak augusztustól volt a könyvtár látogatható. Ez idő alatt telefonon és online érkező kérések alapján könyvcsomagok kerültek összeállításra, belső munkák kerültek elvégzésre, valamint a rend helyreállítása történt meg. A pandémiás időszakban és a felújítási munkák miatt 2021-ben a könyvtár az évi 254 munkanapból csak 98 napig tudta fogadni használóit a belső terekben, ajtós kölcsönzéssel pedig 63 napig.
A koronavírus járvány miatt látogatókat nem fogadhattunk, de könyvcsomagokat állítottunk össze: 2021. január 4. – március 7. között.
A járvány miatt minden szolgáltatást szüneteltettünk, de házhoz szállítást kérhettek olvasóink: 2021.március 8. – április 6. között.
Ajtóban működő kölcsönzés volt: 2021. április 7 – április 30.
Felújítás miatt zárva tartottunk: 2021. május 3 – augusztus 8.
Hagyományos kölcsönzés működött: 2021. augusztus 9 – december 23.
Téli zárva tartás: 2021. december 24–31.
Az intézmény 2021. évi szakmai munkáját a képviselő-testület által jóváhagyott munkaterve, és a könyvtári törvényben előírtak alapján végezte. Működteti a Nagy Ferenc Galériát és a Magyar Néprajzi Gyűjteményt, melyek külön telephellyel rendelkeznek. A személyi állományban és az alapdokumentumokban 2021-ben nem történt változás. Felsőfokú könyvtáros végzettségű munkatársak látják el a feladatokat. KSZR szolgáltatást is végez a könyvtár 23 község számára. Három helyen 6 fő (4 nyolcórás, 2 négyórás) állandó alkalmazott és 1 fő közfoglalkoztatott látta el a feladatokat az elmúlt évben. Megváltozott a nyitvatartási órák száma, heti három órával nőtt 37 órára. Szombatonként változatlanul várja az olvasóit a könyvtár, a nyitvatartási napok száma heti 5, a kedd szünnap.
Megvalósultak az év folyamán a tervezett nagyobb beruházások. Fenntartói pénzből elkészült a Nagy Ferenc Galéria és a könyvtár a tetőcseréje. Mindkét épületben - pályázati pénzből -megtörtént a födém szigetelése, a nyílászárók cseréje, a napelemes rendszer kiépítése, s a könyvtár részleges akadálymentesítése. Sajnos ezzel az olvasói terek bővülése még nem oldódott meg. A felújítási munkák utolsó fázisaként itt néhány helyiség festése is megtörtént. Jelenleg így tíz évnél régebbi festés az épület 20%-ban található. Bútorzatfejlesztés az elmúlt években több szakaszban történt. A számítógépek (10) és reprográfiai eszközök (6) jó műszaki állapotban vannak, karbantartásuk rendszeres. A hangtechnikai eszközök működőképesek, elavultak.
A dolgozói számítógépekből kettő teljes konfigurációval együtt három évnél újabb, a felnőtt olvasói térben 4, a gyermekben 1 gép áll rendelkezésre. A régebbi gépek rendszeresen karbantartottak. Érdekeltségnövelő támogatásból egy számítógép, kettő monitor, kettő lézernyomtató és festékpatronok kerültek megvásárlásra, valamint számítógépek felújítása történt meg. Elkészült az új honlap, mely dinamikus és akadálymentes.
Befejeződött a raktári állományrész elektronikus feldolgozása, folytatódott a helytörténeti anyag feltárása. Aktívabbá vált a könyvtár az online felületeken, ami az új honlapnak is köszönhető. A könyvtárosok több online képzésen vettek részt, mellyel tudásukat bővíthették. A FSZEK által tartott, „Online kommunikáció”, valamint a DJP és a Könyvtári Intézet a „Digitális térségfejlesztési referens” képzésen, „Digitális kommunikáció a könyvtári partnerkapcsolatokban”, „Mesterséges intelligencia kihívás” és „Digitalizálási munkák a könyvtárban” című tanfolyamokon.
Az állomány értéke kisebb mértékben gyarapodott az előző évhez képest, 970 dokumentummal 3.262.600,-Ft értékben, melyből 790 darab vásárolt. Ajándékozás révén 180 könyvvel gyarapodott 275.270,-Ft értékben. Pályázati támogatáshoz jutott az érdekeltségnövelő támogatással (EMMI) 1.210.000,-Ft értékben, melynek 70 %-át dokumentumgyarapításra, 30 %-át pedig informatikai fejlesztésre fordította. Könyvbeszerzését a „Könyvet a könyvtáraknak” program 34 darab könyvvel, 109.840,-Ft-tal támogatta. KELLO-val kötött szerződés szerint 1.200.000,-Ft értékben vásárolt könyveket. Az állomány felülvizsgálata során állományapasztást végzett, így 411 könyv került törlésre, és év végén a kötetek száma 34518 darab. Az állomány értéke jelenleg közel 58 millió forint. Az állomány feltárása folyamatos, közben a könyvek felülvizsgálatát követően elektronikus feldolgozásuk illetve apasztásuk történik. A beszerzett könyvek és folyóiratok száma közel azonos az előző évihez. Jelenleg 117 folyóirat található a könyvtárban, melyből 55 ajándék NKA által előfizetett, 60 könyvtár által finanszírozott, ebből 10 féle gyermekfolyóirat, 1 napilap. Elavulás miatt a VHS kazetták jelentős része törlésre került, 413 darab. Részleges leltár készült a kézikönyvtári állományrészről. 576 beiratkozott olvasó 14327 darab könyvet és 962 időszaki kiadványt kölcsönzött. Könyvtárközi kérés 31 alkalommal került teljesítésre könyv és elektronikus formában. A tárgyévben 121 rendezvényen 4634 fő vett részt. Azonban a sok kényszerű szünet miatt jelentősen csökkent a beiratkozottak száma az előző évi adatokhoz viszonyítva. A kölcsönzések száma viszont arányaiban minimális csökkenést mutat. A régi olvasók mellett jelentősen nőtt az újonnan beiratkozottak száma, az előző évinél 1 %-al több volt. Az egy olvasóra jutó kölcsönzések száma folyamatosan magas, évi 25 darab könyv.
A már folyó és tervezett programok a bezárást követően online térbe történő áttételével folyamatossá váltak, de sajnos nem valósulhatott meg valamennyi. A tanulóknak meghirdetett versenyek, játékok sok felhasználót vonzottak az online térbe, s ez a korosztály vette igénybe kevésbé egyénileg a kölcsönzést. Ezen a felületen a felnőtteknek kínált játékok, tanulást segítő, olvasást és új könyveket népszerűsítő bejegyzések, tájékoztatók digitális tartalmak kerültek megosztásra. A felnőtt korosztály olvasási kedve megsokszorozódott, és idővel egyre többen követték a megosztott tartalmakat. A változásokhoz alkalmazkodás folyamatos megújulást kíván, ami feltétele az intézmény jelenlétének a közösség életében.
A Tabi Újság a könyvtár közreműködésével jelenik meg havonta.
Távolról elérhető szolgáltatások száma, minősége nőtt, mely a könyvtári rendszer gyors reagálásának köszönhető. Nagyobb mennyiségben váltak elérhetővé digitális tartalmak, melyek a kis könyvtárak tájékoztató munkáját segítik. Közösségi szolgáltatások a kapcsolatok fizikai megszűntével online térbe helyeződtek. Evvel a lehetőséggel a könyvtár nagyobb használói réteget ért el korlátok nélkül.
A gyűjtemények közül a galéria felújítási munkái miatt csak a néprajzi volt látogatható 2021-ben. A látogatások száma hasonlóan alakult az előző évihez; pár bejelentkezett csoport mellett inkább a néhány fős megtekintés volt a jellemző.
A könyvtár gazdasági lehetőségeit alapvetően a 2021. évi költségvetés keretei szabták meg. A költségvetésből a tervezett munkák megvalósultak. Az intézményi bevételek a jelenlegi szolgáltatás (épület adottságai, szakmai szolgáltatások, technika) szintjén számottevően tovább nem növelhetők. A bérek a törvényben előírtak alapján kerültek kifizetésre.
Tab, 2022. április 28.
Sebestyén Árpádné
intézményvezető
Éves beszámoló 2021
Tabi Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet
Készítette: Szabó Gábor intézményvezető
2022
Tisztelt Polgármester Úr, tisztelt Képviselő testület!
Alább olvashatják a 2021-es évi beszámolómat, melyben az elmúlt évről kaphatnak átfogó képet.
2021 elég viszontagságos év volt intézményünk számára. Sajnos a koronavírus járvány erőteljesen rányomta a bélyegét mindenre. Ám ez nem jelenti azt, hogy a GAMESZ ne fejlődött volna, köszönhetően a testület nagylelkű támogatásának. 2021-ben összesen 20 millió forintnyi beruházást hajtottunk végre, amivel a GAMESZ gépállományát tudtuk bővíteni.
Személyi állományunk a 2021-es évben nem változott. A GAMESZ dolgozói állománya stabil, jelenleg 14 fő dolgozik a konyhán, 7 fő a közterületeken, valamint 4 fő irodán. Valamint 2021-ben is dolgozik nálunk 7 fő közmunkaprogramban résztvevő dolgozó.
Jelenlegi gépparkunk összetétele:
1 db Zetor típusú traktor, melyet főként a téli időszakban használunk sózásra és hótolásra. Az év nagy részében a gépszín alatt tároljuk.
1 db Zetor típusú traktor. Télen sózásra és hótolásra, nyáron pótkocsizásra használjuk.
1 db Zetor Proxima típusú traktor, melyet egész évben használunk. Télen a sózásra, és hótolásra, nyáron pedig kaszálásra.
1 db IFA típusú teherautó. Éven át használjuk anyagmozgatásra, valamint télen az utak gyors sózására.
1 db GAZdy típusú konténerszállító és emelő tehergépjármű. Éven át használjuk konténeres feladatokra.
1 db Fermec típusú univerzális rakodó. Egész éven át használjuk építési bontási feladatokra, valamint anyagmozgatásra.
1 db Mercedes típusú hulladékgyűjtő teherautó. Éves szinten használjuk hulladékgyűjtésre.
1 db Carraro típusú traktor melyet szintén éven át használunk sózásra hótolásra és rézsűkaszálásra.
1 db Antonio Carraro TRX típusú traktor, melyet úgyszintén éven át használunk.
1 db Kubota kistraktor, alkalomszerűen használjuk, speciális feladatokra. Talajmarózás, szárzúzás.
1 db Goldoni típusú kistraktor, éven át használjuk zöldterület karbantartásra, valamit téli időszakban sózásra.
1 db Kubota típusú univerzális kistraktor, melyet 2021-ben szereztünk be. Egész éven át használjuk fűnyírásra és síkosságmentesítésre. Kis méretének köszönhetően a járdák sózására kifejezetten alkalmas gép.
Ezeken a gépeken felül rendelkezünk számos személygépjárművel, és platós tehergépjárművel, felsorolás szerűen ezek a következők:
Dacia Dokker dobozos kisteher (konyhai ételszállító), Ford Transit dobozos, valamint két személyszállító kivitel, Lada Niva terepjáró, Volkswagen Caddy dobozos személygépjármű, Volkswagen Transporter platós kisteher, Iveco Daily platós kisteher.
Gépparkunkhoz tartozik még több fűnyíró traktor, melyek különböző korú és állapotúak.
A 2021-ben beszerzett Kubota traktor, és Stihl fűnyíró traktor, megkönnyítette mind a téli, mind a nyári munkavégzésünket. Jelenleg több mint 200 üzemórát hajtottunk beléjük, ami, tekintve hogy nem teljes évet használtuk, elég impresszív adat.
2021-ben a koronavírus miatt számtalan helyen módosítanunk kellett az életünket, így a költségeink is átlagtól eltérőek voltak. Olyan beszerzéseket kellett finanszíroznunk, mint kézfertőtlenítők, maszkok, ételhordó dobozok, amik egy hagyományos évben nem voltak. Különösen az ételhordó dobozok és táskák ára volt az ami negatív irányba mozdította a mérlegünket. A vírus miatt a konyhánk amúgy is kis adagmennyiséget produkált 2021-ben, amit a magasabb fajlagos költségek tovább rontottak. Így a kapacitásunk kihasználatlan maradt, ami miatt jócskán alul maradtunk a tervezett bevételeinknél. A jövőben remélhetőleg nem lesz újra ilyen probléma, a prognózisok szerint az elkövetkező években nem várható komolyabb pandémiás szigorítás.
A pandémia az anyagköltségeinket is felhajtotta. Azon túl, hogy mindennek sokszorosára nőtt a beszerzési ára, voltak olyan termékek amik hiánycikknek számítottak. Több fejlesztést a GAMESZ telephelyen nem valósítottunk meg az építőanyagok drasztikus drágulása miatt.
Rendezvényeket 2021-ben már tartottunk, és a piac is teljes kapacitással üzemelt. A piacon a helykihasználás meglehetősen időérzékeny. Bizonyos időszakokban közel 100% a kihasználtság, míg vannak olyan hetek amikor 40-60%. A pandémiás szigorítások idején a külföldről érkező árusok nem mindig tudtak jönni, és emiatt elég szellős volt a piac néha. A piaci bevételeink heti szinten nagyságrendileg 150-250 eFt körül alakultak, a telítettség függvényében.
Szabó Gábor GAMESZ vezető