Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi zárszámadásról

Hatályos: 2023. 05. 17

Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.17.
a 2022. évi zárszámadásról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
a 2022 évi zárszámadásról szóló
rendelethez
Tab Város Képviselő-testülete a 1/2022. (II.04.) sz. rendeletével jóváhagyta a 2022. évi költségvetést. A költségvetés az év folyamán többször módosításra került, az év közben hozott képviselő-testületi határozatok, pótlólag kapott állami támogatások, valamint különböző pályázatok pénzügyi kihatása következtében.
Az államháztartásról szóló többször módosított 2011. évi CXCV. törvény 91. §. alapján a zárszámadásról a képviselő-testületnek rendeletet kell alkotni. A pénzügyi teljesítést, a vagyon, a maradvány alakulását mutatják be a rendelet mellékletét képező 1-24. számú mellékletek.
BEVÉTELEK ALAKULÁSA:
A 2022. évi bevételi előirányzatunkat 5.551.639 eFt összegben hagyta jóvá a képviselő-testület, év közben ez 2.408.170 eFt-ra módosult, a teljesítés pedig 2.481.385 eFt, amely 103 %-os.
A működési bevételünk teljesítése önkormányzati szinten 113 %-os. Ezen belül az intézmények 102%-ra teljesítették az előirányzatot. Az eredeti előirányzatban szereplő 210.653 eFt bevételi előirányzat 178.767 eFt-ra módosult, a teljesítés 190.659 eFt volt, melynek fő oka, hogy az eredeti előirányzatban betervezett étkezési térítési díjak bevétele nagymértékben elmaradt a tervezettől, a 2022.09.01-i térítési díj emelés hatása nem igazából érvényesül, mivel a kedvezményesen ill. ingyenesen étkező gyermekek száma évről-évre növekszik. Az iskolák étkeztetését továbbra is a helyi önkormányzatok biztosítják, a középiskola étkeztetésénél pedig mi vagyunk a szolgáltatók, így bevételként csak a gyermek által fizetett nyersanyag norma egy része jelentkezik, mivel egyre több az ingyenes, illetve kedvezményes étkező.
Az önkormányzat közhatalmi bevételeiből 457.734 eFt bevételünk keletkezett, ebből a helyi adó bevételünk 455.524 eFt-ra teljesült, eredetileg 368.600 eFt bevétellel számoltunk (az előző évi pandémiás helyzet bizonytalan bevételei miatt, mely a 2022. évi bevallásokban realizálódott). Adónemenkénti bevételeket a 21.sz. melléklet tartalmazza.
Az állami támogatások teljesítése 102 %-os, ez a tervezett szinten van.
A felhalmozási célú bevételek alakulása: a bevételek lakások és földterület értékesítéséből keletkezett.
A működési célú pénzeszköz átvételek és a támogatásértékű bevételek közül az óvodai nevelésre veszünk át támogatást, valamint a közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatás került elszámolásra. A bevételen belül a felhalmozási célú támogatások bevételei között 5.000 eFt szerepel a Magyar Falu Programban Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése , 15.000 eFt Út, híd, kerékpárforgalmi létesítmény, vízelvezető rendszer fejlesztése címen, melyet a Virág utca felújítására fordítottunk.
A támogatásértékű bevételeknél az eredeti előirányzathoz képest egyes uniós támogatások tervezett alatt maradtak, így a hozzákapcsolódó bevételek is elmaradtak (Élhető település I és II., valamint az Ipari park beruházásai), melyeket a módosított előirányzat már nem tartalmaz.
A -TOP-1.1.3-15-SO1-2016-00009 azonosító számú- „Vásárcsarnok és piac kialakítása Tabon” építési beruházás befejezésének finanszírozására 200 MFt összegű Kölcsönszerződést kötöttünk célhitel igénybevételére az OTP Bank Nyrt-vel, a törlesztés évente 20 MFt, melynek tőke része 2022. december 31-el 160 MFt, a kölcsön végső lejárata 2030. szeptember 30.
KIADÁSOK ALAKULÁSA:
A kiadások előirányzata a bevételekhez hasonlóan 5.551.639 eFt-ról 2.408.170 eFt-ra változott, ehhez viszonyítva a teljesítése 63 %-os, összességében 1.525.028 eFt összegre teljesült, ezen belül a működési kiadások teljesítése 59 %-os. (5. számú melléklet szerint), tartalékok nélkül a teljesítés 96 %-os.
A beruházások viszonylagos alul teljesítése - a beruházások után fizetett fordított ÁFA a dologi kiadások között szerepel 36.205 eFt összegben - mellett a kiadási megtakarítást eredményezett, hogy a tartalékokat nem kellett felhasználni.
Az intézményenkénti teljesítést a 3. számú melléklet tartalmazza.
Köznevelési intézmény
Az általános iskola működtetését 2017. január 1. napjától kezdődően a Klebelsberg Központ vette át, az iskolai étkeztetés és a konyha ellátását az előző évekhez hasonlóan a 2022. évben is a GAMESZ biztosította.
2022-ban is változatlanul két intézményegységgel működött a Tabi Takáts Gyula Óvoda és Bölcsőde többcélú Intézmény, a „Szivárvány” Óvoda és a Bölcsőde intézményegységgel. Az óvoda felvételi körzete változatlanul Tab Város, Lulla, Sérsekszőlős, Zala, Torvaj, Zics és Somogyegres Községek közigazgatási területe a településekkel kötött feladatellátási szerződések alapján. A megvalósult fejlesztés eredményeképpen 2022-ben még egy bölcsődei csoport létrehozására került sor, így a bölcsödébe a maximálisan felvehető gyermeklétszám 12 főről, 24 főre módosult. A bölcsődei ellátás biztosítására Tab Város Önkormányzata Feladatellátási Szerződést kötött Bábonymegyer, Lulla, Kapoly, Sérsekszőlős, Somogymeggyes, Torvaj, Zala és Zics községek önkormányzataival.
Zichy Mihály Művelődési Központ
A Zichy Mihály Művelődési Központ kulturális alapellátó intézményként kultúraközvetítő és szolgáltató tevékenységet végez. A város közösségi színtereként célja a település művészeti életének fellendítése. Az intézmény létszámában és struktúrájában változás nem történt. A feladatok ellátását a közfoglalkoztatottak mellett a szakmai gyakorlatot végző diákok és önkéntesek is segítették. Az intézmény pénzügyi-gazdálkodási feladatait – külön megállapodás alapján – a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. Az intézmény költségvetése a fenntartói finanszírozás mellett saját bevételekből (terembérletből, jegyeladásból, szponzori támogatásból) is biztosított.
Városi Könyvtár Tab
Az intézmény létszámában és struktúrájában változás nem történt. Közgyűjteményi intézményként gyermek könyvtárat, felnőtt olvasószolgálatot tart fenn, könyvtári szolgáltató rendszert működtet. Végzi a könyvtári állomány gyarapítását, nyilvántartását, feltárását, biztosítja azok megőrzését, védelmét. A megyei könyvtárral kötött szerződés alapján a térség településein ellátja a mozgókönyvtári feladatokat. Foglalkozik folyóirat, időszaki kiadvány kiadásával, a Nagy Ferenc Galéria és a Néprajzi Gyűjtemény bemutatásával és megóvásával. Pénzügyi-gazdálkodási feladatait – külön megállapodás alapján – a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el.
Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ
A Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ két külön szakmai egységben biztosítja a család- és gyermekjóléti szolgálat, valamint a család- és gyermekjóléti központ feladatait. A szolgálat illetékességi területe a Tabi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó településekre, a központ illetékességi területe a tabi járás 24 településére terjed ki.
A szolgálatban a közvetlen gyermek-és családsegítő munka folyik, a központban biztosítják a szolgálatok munkájának koordinálását, felügyeletét, készenléti ügyeletet és a gyermekek védelembe vételének előkészítésére vonatkozó hatósági feladatok elvégzését.
Pénzügyi-gazdálkodási feladatait a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el a munkamegosztás és a felelősségvállalás rendjét szabályozó külön megállapodás alapján.
GAMESZ
A Tabi Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet az önkormányzat költségvetési szerveként működik, pénzügyi-gazdálkodási feladatait – külön megállapodás alapján – a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. Az intézmény alaptevékenységében, struktúrájában a 2022. évben változás nem történt. Legfontosabb feladatai az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás, önkormányzati ingatlanok karbantartása, egyéb szárazföldi személyszállítás, közutak, hidak üzemeltetése, fenntartása, piac üzemeltetése, használt eszközök bontása, zöldterület kezelése, közétkeztetés biztosítása a konyha működtetésével, alapfokú oktatási-nevelési intézmények működtetése, üzemeltetése, városi rendezvények lebonyolításában részvétel. Az intézmény két telephellyel rendelkezik.
Tabi Közös Önkormányzati Hivatal
A hivatal létszámkeretét Tab Város Önkormányzata, valamint Bábonymegyer, Lulla, Sérsekszőlős, Torvaj, Zala és Zics települések önkormányzatai az általuk kötött megállapodás alapján 31 főben határozták meg. A hivatal struktúrájában 2022. évben változás nem történt. A hivatal feladatait továbbra is két, egymástól jól elhatárolható terület alkotta, egyrészt az önkormányzati feladatok ellátása, különösen a képviselő-testületek és szerveik működésével kapcsolatos feladatok ellátása, a másik az államigazgatási ügyek döntésre való előkészítése.
Városi rendezvények
Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2022-ben a Zichy Mihály Művelődési Központ által szervezett rendezvények lebonyolításában, megszervezésében működött közre.
Tab Város Önkormányzata két pályázatot hirdetett ebben az évben tavasszal a „Virágos Tabért” és egy téli pályázatot „Öltöztessük együtt fel a várost ünnepi díszbe” címmel.
Testvérvárosi kapcsolatok
A tavalyi évben két alkalommal utazott Tabról delegáció testvértelepülési programra. 2022. június 25-én XXIV. Peredi Falunapra, majd 2022. augusztus 27-én a képviselő-testület küldöttsége kiutazott a XI. Szimői Fröccsnapokra. Mindkét helyen szívélyes fogadtatásban volt részünk, színvonalas programok szórakoztatták a látogatókat.
Szeptember 10-én megrendezésre került tabi Szüreti Fesztiválra Szímőből és Dettenhausenből érkeztek vendégek. Tusnádfürdőről delegáció nem érkezett az eseményre. Pered testvértelepülésünket Borsányi Gyula egykori polgármester úr és felesége képviselte. A Dettenhausenből érkezett vendégek 4 éjszakát töltöttek Magyarországon, Siófokon, akiknek vendégül látását Tab Város Önkormányzata szervezte. Ebben a pár napban igyekeztünk ízelítőt adni a környékbeli, főleg Balaton-parti látnivalókból, így elkirándultunk Tapolcára, Sümegre, Tihanyba és az utolsó napon Budapest főbb nevezetességeit is megismerhették egy dunai hajókirándulás keretein belül.
Sportegyesületek támogatása
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és kötelezettségeiről, valamint a sport helyi pénzügyi támogatási rendszeréről szóló 2/2002. (I.31.) rendelete 6. § (5) bekezdése szerint a felhasználható keretösszeg megállapításáról a képviselő-testület minden évben a költségvetési rendeletében dönt. A keretösszeg megállapítása a Képviselő-testület, míg felosztása a Humán, Jogi és Ügyrendi Bizottság hatásköre.
Tab Város Képviselő-testületének Humán, Jogi és Ügyrendi Bizottsága (átruházott hatáskörben) a sportegyesületek támogatására beérkezett pályázatokat elbírálta, a képviselő-testület által biztosított 7 millió forint keretösszegből 6 sportegyesületet részesített támogatásban. A Pénzügyi Irodával történő egyeztetés alapján két részletben kerül kifizetésre a megítélt összeg. Az első részlet 2022. június 30-ig, a második részlet 2022. október 31-ig került átutalásra. A legmagasabb összegű támogatást a Tabi Városi Sport Club kapta, összesen 4.000.000,- Ft-ot.
A szerződés értelmében a támogatások felhasználásáról 2022. december 31-ig kellett elszámolni az egyesületeknek, mely kötelezettségüknek a számlamásolatok beküldésével eleget tettek.
Civil szervezetek támogatása
A Képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetésben a civil szervezetek támogatására 1.000.000,- Ft forrást biztosított. A pályázatot minden év április 15. napjáig kell a pályázóknak benyújtaniuk, a határidőig összesen 5 pályázat érkezett. A támogatásról a Képviselő-testület az áprilisi ülésén döntött és 5 civil szervezetet részesített támogatásban.
Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a civil szervezetek támogatására az önkormányzat 2022. évi költségvetésről szóló 1/2022. (II.4.) rendeletben meghatározott 1.000.000,- Ft támogatási összegből 5 civil szervezet támogatását biztosította Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az államháztartáson kívüli forrás átadás-átvételéről szóló 6/2014. (III. 28.) önkormányzati rendeletében foglalt rendelkezéseknek megfelelően.
A támogatási szerződések értelmében a támogatások felhasználásáról 2023. január 31-ig kellett elszámolni az egyesületeknek. Az egyesületek elszámolásukat a szerződésben foglaltak szerint teljes körűen benyújtották. Az elszámolásokból megállapítható, hogy a támogatásokat a pályázatban megfogalmazott célokra használták fel.
Támogatások
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 173/2022. (VIII.25.) számú határozatában foglaltak alapján az Önkormányzati Tűzoltóság Tab támogatására meghatározott 1.000.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott a tűzoltóság működési költségeihez.
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II.04.) számú rendeletében foglaltak alapján a Pro Maternitas Kft.-t 100.000,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette az Anyatejes táplálás Világnapi ünnepségének megrendezésének céljára.
Közfoglalkoztatás
Tab Város Önkormányzata és a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Tabi Járási Hivatal Tabi Járási Munkaügyi Kirendeltsége 2022. évben az alábbi közfoglalkoztatási programok támogatására kötött hatósági szerződést:

Projekt neve

időtartam

létszám

támogatás

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

2021.03.10.
2022.02.28.

13

80 %

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás Képzés

2021.12.02
2022.02.25

3

100 %

Személy és vagyonőr képzés

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

2022.03.01-
2022 08.31-ig

11

75 %

A program július 31-ig tartott, mely meghosszabbításra került 2022.08.31-ig

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

2022.09.01-
2023. 02.28-ig

11

70 %

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás
Képzés

2022.10.18
2022.11.23

3

100 %

Munkavállalói készség és kompetencia fejlesztés képzés

A hagyományos, hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében:
a GAMESZnál 9 fő közterület takarító
az óvodában 1 fő egyéb takarító, kisegítő;
a Zichy Mihály Művelődési Központban 1 fő egyéb takarító és kisegítő munkavállaló áll közfoglalkoztatási jogviszonyban, és látja el a kérelemben tervezett feladatokat.
Közfoglalkoztatás keretében kétszer került sor képzésre, ahol 3 fő személy és vagyonőr szakképzettséget szerzett, 3 fő pedig a munkavállalói készség és kompetencia fejlesztés képzést sajátította el.
Beruházási felújítási feladatok
A felhalmozási célú kiadások teljesítése összességében 81-%-os, ennek tételes teljesítését mutatja a 10. számú melléklet.
Európai Uniós támogatással megvalósuló beruházások-felújítások:
Tab Város Önkormányzata az EFOP-1.5.3-16-2017-00006 kódszámú „Humán szolgáltatások fejlesztése Tabon és térségében” : a projektben résztvevő személyek munkaviszonya 2022.04.30-al megszűnt. A projekt keretében még 2022 július 29-ig állítottak ki számlákat a Humán szolgáltatás keretében közreműködő, szolgáltatást nyújtó cégek és vállalkozók. Így megvalósult a Művelődési Ház zenekari-terem felújítása, 10.021.848 Ft értékben a Lenhoffer Kft. kivitelezésében. Idősek klubja, gasztronómiai programok, Post Covid általános állapotfelmérés, valamint egyéb, életvitellel kapcsolatos programok összességében 17.540.478 Ft összegben. Az EFOP projekt könyvvizsgálata 1.016.000 Ft volt. A projekt végső elszámolásának dátuma 2022. október vége. Tab Város Önkormányzatának megközelítőleg 31 MFt kifizetési igénye van még a projektből.
Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Tabon II. (Könyvtár, Művelődési ház, Galéria)
A Könyvtár, és a Galéria épületén homlokzati hőszigetelés, nyílászáró csere és napelemek telepítése történt. A Művelődési Ház épületére napelemeket telepítettünk. A pályázati keretében 95,7 millió forint fordítható a beruházásra, melyből 2022 évben 198.000 Ft került kifizetésre.
A kivitelezés befejeződött, 2022 évre a záráshoz szükséges dokumentumok (pl.: rehabilitációs szakmérnöki nyilatkozat) beszerzésével kapcsolatos költségek kerültek tervezésre.
Bölcsőde bővítése Tabon című pályázat a TOP Európai Regionális Fejlesztési Alap felhívására 2019-ben pályázatot nyújtott be az önkormányzat. A pályázat kedvező elbírálásban részesült.
A meglévő bölcsőde épületének bővítése, új eszközök, játékok beszerzése.
A tervezett beruházás összes költsége várhatóan 195 millió forint, az EU támogatás összesen 195 millió forint, ebből Tab részesedése 184,5 millió forint. A kivitelezés befejeződött az épület használatbavételi eljárása folyamatban van. 2022. évi áthúzódó beruházási értéke 80,4 millió forint, a melyből a dologi kiadás 22,8 millió forint lesz.
2022-ben elő félévében a bölcsődei eszközbeszerzésre lefolytatott pályáztatás során összesen 904 db eszköz nettó 11.820 ezer forint értékben kerül beszerzésre. Az eszközök leszállítása megtörtént. A pályázatból rendelkezésre álló forrás felhasználásával a só szóba berendezése 2022. második félévében történt. A használatba vételi engedélyhez a hatóságok előírásai szerint bővítésre került a meglévő tűzjelző rendszer.
A bővített épületrészre a használatbavételi engedélyt az építési hatóság 2022. november hónapban megadta.
A pályázat zárása 2023. évre húzódik.
2022 évben indult pályázatok
TOP-PLUSZ pályázati felhívásokra a Somogy Megyei Önkormányzattal kötött konzorciumi megállapodással az alábbi pályázatok kerültek benyújtásra, mint konzorcium vezető az Önkormányzat.
TOP-PLUSZ 1.2.1.-21 kódszámú felhívás
Élhető település I. Pályázat keretében a Zichy M. utca, a Rózsadomb utca, a Rudnay Gy. utca, a Mártírok útja, a József A. utca és a Goldmark K. utca csapadékvíz elvezetése, A Virág úti lakótelep „D” és „F” épületek keleti oldalán, a Kossuth Lajos utca 130-134. házszámú társasházak melletti, a Kossuth Lajos utca 46-52. házszámú társasházak melletti zöldterület rendezése, a Járóbeteg Szakrendelő „alatt” lévő garázssor helyén Sport park kialakítása, a körfogalom és az autóbusz állomás közötti területen parkoló létesítése, a Művelődési ház korszerűsítése, körülötte lévő zöldterület rendezése, valamint 2 db gyalogátkelőhely kialakítása történik.
A tervezett költség 997 millió forint, melyből 844 millió forint a beruházás 153 millió a szolgáltatás és tartalékkeret.
A pályázat kedvező elbírálását követően a támogatási szerződés aláírásra került, a projekt fizikai befejezésének határideje 2024. december 31.
Élhető település II. Pályázat keretében a Gárdonyi Géza utca, a Táncsis Mihály utca és a Dózsa György utca csapadékvíz elvezetése. Koppányvölgye Tanuszoda gépészeti felújítása, a Kossuth Lajos utca és a Petőfi utca elágazónál buszöböl átépítése, volt mentőállomás telkén park kialakítása a József A. ltp parkoló és játszótér, a Szabadság téren parkoló kialakítás és a szinpad körül zöldterület rendezés készül.
A tervezett költség 692 millió forint, melyből 600 millió forint a beruházás 92 millió a szolgáltatás és tartalékkeret.
A pályázat kedvező elbírálását követően a támogatási szerződés aláírásra került, a projekt fizikai befejezésének határideje 2024. december 31.
TOP-PLUSZ2.1.1-21 kódszámú felhívásra benyújtott pályázat
Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése I.
A pályázat keretében a Zeneiskola épülete, valamint a Kossuth L. utca 21. és 23. szám alatti társasházak energetikai felújítását tervezi az önkormányzat.
A korszerűsítés keretében sor kerül a külső nyílászárók cserélésére, a külső határoló szerkezetek hőszigetelésére, fűtéskorszerűsítésre, napelemek telepítésére.
A tervezett költség 286 millió forint.
A pályázat kedvező elbírálásban részesült. A támogatói okirat 2022. március hónapban aláírásra került.
A Magyar Államkincstár a támogatás összegét - az Önkormányzat által nyitott elkülönített számlára - átutalta.
A tervezési feladatokra a szerződések aláírásra kerültek. A felmérési dokumentációk és a kiviteli tervek elkészültek.
A közbeszerzési szakértő feladatokra, valamint a műszaki ellenőrzésre a szerződések aláírásra kerültek.
A kivitelezés – közbeszerzési eljárás lefolytatását követően – 2023. évben kezdődhet.
Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése II.
A pályázat keretében a Kossuth Lajos. utca 80.szám, valamint a Virág ltp. „A” épület alatti társasházak energetikai felújítását tervezi az önkormányzat.
A korszerűsítés keretében sor kerül a külső nyílászárók cserélésére, a külső határoló szerkezetek hőszigetelésére, fűtéskorszerűsítésre, napelemek telepítésére.
A tervezett költség 229 millió forint, melyből 19 millió forint saját forrás.
A pályázat kedvező elbírálásban részesült. A támogatói okirat 2022. március hónapban aláírásra került.
A Magyar Államkincstár a támogatás összegét - az Önkormányzat által nyitott elkülönített számlára - átutalta.
A tervezési feladatokra a szerződések aláírásra kerültek. A felmérési dokumentációk és a kiviteli tervek elkészültek.
A közbeszerzési szakértő feladatokra, valamint a műszaki ellenőrzésre a szerződések aláírásra kerültek.
A kivitelezés – közbeszerzési eljárás lefolytatását követően – 2023. évben kezdődhet.
TOP_Plusz-1.1.1-21 kódszámú felhívásra tervezett pályázat
Ipari park kialakítása
A térségi gazdasági környezet, valamint a foglalkoztatást növelő önkormányzati gazdaságfejlesztési projektek megvalósítására a megyékben Helyi gazdaságfejlesztés Ipari park kialakítása felhívásra „Ipari Park, kialakítása Tabon” című pályázat 2022. június 6-án benyújtásra került.
A pályázat keretében a város keleti részén kerül kialakításra az ipari park.
A Flextronix Kft telephelyétől keleti irányba lévő területek megközelítését biztosító út, csapadékvíz elvezetés, a víz és csatorna-hálózat kiépítése bekötésekkel, közvilágítás, továbbá a földgáz és az elektromos áram bekötések kerülnek kiépítésre.
A 2022. december 1-én kelt értesítés szerint pályázat kedvező elbírálásban részesült. A 699.994.000 Ft összegű támogatási szerződés aláírására 2023. év elején várható.
Az ipari park által érintett területekre a telekalakítási vázrajzok elkészítését megrendelte az az Önkormányzat.
Hazai támogatással megvalósuló beruházások-felújítások:
A VP6-7.2.1.1-21 kódszámú, „Külterületi helyi közutak fejlesztése” című pályázati felhívásra Tab Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be 3295420351 projektazonosító számon „Külterületi utak felújítása Tabon” címen.
A benyújtott pályázat kedvező elbírálásban részesült. Támogató okirat 2021. december 17-én lépett hatályba.
A Projekt teljes költsége összesen: 297,5 millió forint, melyből a támogatás összege: 280,25 millió, önerő: 17, 24 millió forint.
A támogatási összeg 50 %-át az elkülönített számlára átutalta a Magyar Államkincstár.
A kivitelezés során aszfalt burkolatot kap a szennyvíztelepre vezető út, valamint a Tűzoltó és Dobó K. utcákat összekötő út, továbbá felújításra kerül összesen 3,3 km hosszúságú földút a Szőlőhegyen. Külterületi földút stabilizálása 3-4 méter szélességben, kb. 30 cm vastagságú murva terítéssel és bedolgozással készül.
A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2023.10.31.
Az első félév során kiválasztásra került és szerződés kötés történt a műszaki ellenőrzésre, a projektmenedzseri feladatok végzésére, valamint a közbeszerzési szakértői feladatokra.
A kivitelező kiválasztásra a közbeszerzési eljárás lefolytatása megtörtént, szerződéskötések és a kivitelezés a második félévben lesz.
Magyar Falu Program Pályázat
A Magyar Falu Program keretében az MFP-ÖTIF/2021 kódszámú „Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése” alprogramra Tab Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be 3283064837 projektazonosító számon „Tabi temető infrastrukturális fejlesztése” címen.
Pályázatunk kedvező elbírálásban részesült. A Támogatói Okirat 2021.10.21-én lépett hatályba.
A pályázat keretében a Tab-i köztemetőben lévő aszfaltos útburkolat felújítási munkái készültek el 5 millió forint értékben. A kivitelezés 2022. év első félévében megtörtént. A pályázat elszámolásának benyújtása megtörtént.
A Magyar Falu program 2022 évi pályázati felhívására
1./ A temetőben további 5 millió forint összegű útépítésre nyújtotta be pályázatát az Önkormányzat.
A pályázat kedvező elbírálásban részesült, a Támogatói Okirat 2022. április hónapban lépett hatályba.
A kivitelezés 2022. év első félévében elkészült. A pályázat elszámolásának benyújtása megtörtént.
2./ A Tab Virág utca aszfaltburkolatának felújításra 15 millió forint összegű útépítésre nyújtotta be pályázatát az Önkormányzat.
A pályázat kedvező elbírálásban részesült, a Támogatói Okirat 2022. április hónapban lépett hatályba.
A kivitelezés pályáztatása során beérkezett árajánlatok közül a legkedvezőbb árajánlat szerint a Virág utca aszfalt burkolatának felújítása, a burkolatban lévő aknák szintbe emelésének kivitelezési költsége bruttó 23.717 ezer forint. Az elnyert támogatást az Önkormányzat a fenti saját forrásból összegre kiegészítette.
A kivitelezés 2022. év első félévében elkészült. A pályázat elszámolásának benyújtása megtörtént.
Egyéb kiadások:
A temetői utak felújítása során a pályázati támogatással megvalósuló útfelújítás további bruttó 7.385.446 Ft-al kiegészítette az Önkormányzat. Az útfelújítás 2022. év nyarán elkészült.
A Zeneiskola épületének energetikai felújítása során a tetőre napelemek kerülnek telepítésre. Az épület tetőszerkezete, cserepezése elöregedett, felújítása időszerű.
A TOP-PLUSZ pályázat a tető felújítást nem támogatja, azonban a tetőcsere a napelemek telepítése előtt szükséges.
A tetőcsere költsége a legkedvezőbb árajánlat szerint bruttó 12.337 millió forint. A kivitelezői szerződés aláírásra került a kivitelezés 2023. év elején történik.
A Tab, Kossuth L. u. 17. szám alatti társasház 2003 évben kerül kialakításra. A lakások kialakításakor kerültek beépítésre a jelenleg is üzemelő fűtést és használati meleg víz ellátást is biztosító központi kazánok. A 19 éve beépített kazánok, kazánházi szerelvények mára elavultak, korszerűtlenek, továbbá a lakások egyedi fogyasztását mérő órák cserélése indokolt.
Az épület részleges gépészeti felújítására kiírt pályázat során a legkedvezőbb árajánlatot adó vállalkozóval a 13.524 ezer forint összegű szerződés aláírásra került. Kivitelezés a 2022. szeptemberében elkészült.
2022. január hónapban bruttó 1.265 ezer forint összegért elkészült a Kossuth L. utcai gyalogátkelők kiemelt megvilágítása.
Tab, Kossuth L. u. 21. számú társasház belső esővíz lefolyócső bélelése 2022. január hónapban bruttó 2.489 ezer forint vállalási díjért elkészült.
Tab, Kossuth L. u. 63. szám alatti áruház Ady utcai oldalán 2022. március cserélésre került 3 db rendkívül rossz állapotban lévő ablak bruttó 1.430 ezer forint.
Sportpálya megvilágításához szükséges új mérőszekrény telepítése és földkábel fektetése a mérő és az öltöző épület között 2022. október hónapban bruttó 8.653.080.- Ft értékben elkészült. Az áramszolgáltató megrendelt, a új nagyobb teljesítményű csatlakozás kiépítése 2023 évben várható.
A különböző rendezvények tartásához a piactéren új elektromos csatlakozások kiépítése történt 2022. október hónapban 2.494.989.-Ft értékben.
Szociális kiadások alakulása:
A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására szociális ellátás nyújtható.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) értelmében, a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatnak a feladata.
Az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti feladatait a központi költségvetésből biztosított állami normatív támogatásból, valamint az önkormányzat saját bevételeiből látja el.
2013. január hó 1. napjától - több lépcsőben - számos addig jegyzői hatáskörben lévő szociális ellátás való jogosultság elbírálása a járási hivatal hatáskörébe került.
A 2015. március hó 1. napjától megszűnő ellátások helyébe az önkormányzatok döntésére bízta a jogalkotó, hogy mely élethelyzetekre állapítanak meg települési támogatást, illetve más pénzbeli ellátást. Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni ellátások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: szociális rendelet) szabályozza az önkormányzat által nyújtandó és nyújtható ellátási formákat és a jogosultsági feltételeket.
2021. márciusában a Somogy Megyei Kormányhivatal megkereste valamennyi települési önkormányzat jegyzőjét és kérte, azon önkormányzatokat, amelyek eddig jövedelemre való tekintet nélkül nyújtottak szociális rendeletük alapján támogatásokat, hogy 2021. április 30. napjáig módosítsák a helyi szociális rendeletüket, és csak a szociálisan rászorult személyek részére, meghatározott jövedelemhatár alatt folyósítsák a támogatásokat. A fenti kérésnek eleget téve, a létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás és az üdülési támogatásra való jogosultság jövedelemhez lett kötve 2021. április hó 15 napjától.
A jogalkotó lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok saját költségvetésük terhére szociális rászorultságtól függetlenül is nyújthatnak támogatásokat, ezért Tab Város Önkormányzat Képviselő-testülete megalkotta a helyi támogatások rendszeréről szóló 13/2021. (V. 31.) számú rendeletét, így három eddig a helyi szociális rendelet hatálya alá tartozó ellátás, mint az újszülöttek támogatása, a kamatmentes kölcsön és a temetési támogatás jövedelemre való tekintet nélkül is igénybe vehetővé vált 2021. május 31. napjától.
Települési támogatások:
Rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtott települési támogatás:
Rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni kérelemre azt a személyt, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem a 10.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások – elemi kár elhárítása, hosszabb kórházi kezeléssel járó betegség – miatt anyagi segítségre szorul. A támogatás összege a 20.000,- forintot nem haladhatja meg.
Rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtandó települési támogatás iránti igény nem érkezett 2022. évben.
Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:
Települési támogatásban lehet részesíteni azt a személyt, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem a 45.000,- Ft-ot nem haladja meg. Az így megállapított támogatás összege maximum 20.000,- forint lehet.
A településen 2022. év során 18 fő részesült létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatásban, a támogatási alkalmak száma 27 volt. Ebből pénzbeli ellátásként 21 alkalommal biztosítottuk a támogatást, míg 6 alkalommal a támogatást természetbeni ellátásként nyújtottuk. Az ellátás iránti kérelem elutasítására 1 esetben került sor.
2022. év során összességében a segélyezési esetek száma (21+6=27) az egész évre tervezettnek (70) az 38,6 %-a.
Előző év azonos időszakában a segélyezési alkalmak száma 38 volt, így egy év alatt a segélyezési alkalmak számának 28,9 %-os csökkenését figyelhetjük meg.
Gyógyszerkiadások viselése céljából nyújtott települési támogatás:
A gyógyszerkiadások viseléséhez egy éven keresztül havi 5.000,- forint települési támogatásra jogosult az a rászorult személy, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem az 50.000,- Ft-ot, egyedül élő esetén a 65.000,- Ft-ot nem haladja meg, és a havi rendszeres gyógyszerköltségének és gyógyászati segédeszközének a költsége meghaladja a 15.000,- Ft-ot.
2022. december hó 31. napján senki nem részesült gyógyszerkiadások viselése céljából nyújtott települési támogatásban, két támogatott ellátása 2022. november hó 30-án szűnt meg, és új kérelmet nem adtak be 2022. évben. Ezen ellátás iránti kérelem elutasítására nem került sor a vizsgált időszakban.
Ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás:
Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Tab Város közigazgatásai területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú személynek, amennyiben az igénylő 18. életévét betöltött tartós beteg, közeli hozzátartozója gondozását, ápolását végzi; munkanélküliek ellátására, társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 28.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 45.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra, és keresőtevékenységet nem folytat.
Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 20.000,- Ft/hó.
2022. december hó 31. napján senki nem részesült ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatásban. A vizsgált időszakban e támogatás iránti kérelem elutasítására nem került sor.
Temetési támogatás:
A temetési támogatásra való jogosultság nem jövedelemhatárhoz, hanem a temetési költség mértékéhez van kötve, mely összeg nem haladhatja meg a 250.000 forintot. Jogosultság esetén a támogatás mértéke 25.000,- Ft. A kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.
2022. évben 13 elhunytat érintően 12 hozzátartozó részére, került megállapításra temetési támogatás. A fenti támogatás iránti kérelem elutasítására nem került sor a vizsgált időszakban.
2022. évre 16 hozzátartozó segélyezésével számoltunk. Előző év azonos időszakában 8 hozzátartozó részére került megállapításra a fenti támogatás, és további 2 hozzátartozó részére a 2021. május 30. napjával megszűnő „elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás”.
Kamatmentes kölcsön:
Az elmúlt évben Tab Város Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig – pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsönben részesíthette évente egy alkalommal legfeljebb 85.000,- forint erejéig azt a rászoruló személyt, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem a 22.800,- forintot elérte és a 150.000 forintot nem haladta meg.
A vizsgált időszakban 4 fő részére került megállapításra a kamatmentes kölcsön, ezen ellátás iránti kérelem elutasítására 1 esetben került sor. 2022. évre 10 fő támogatásával számoltunk, 500 e Ft összegben. Az év során a megállapított kamatmentes kölcsönök száma a tervezettnek az 40 %-a volt. Előző év azonos időszakában 3 fő részesült ezen ellátásban.
Köztemetés:
A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.
2022. évre 7 köztemetéssel számoltunk, a tervezett összeg 1.200 e Ft volt. 2022. évben köztemetés elrendelésére a településen 1 alkalommal került sor, további 1 alkalommal más településen elhunyt tabi lakos köztemetésének költségét kellett megtérítenünk a haláleset helye szerint illetékes önkormányzatnak. Előző év azonos időszakában 7 tabi lakos eltemettetésére került sor köztemetés formájában.
Bursa Hungarica Ösztöndíj :
A képviselő-testület a 86/2021. (XI. 29.) számú határozatával döntött 8 fő felsőoktatási intézményben tanuló hallgató támogatásban részesítéséről. A támogatás mértéke havonta, személyenként 5.000,- és 7.000,- forint között változott.
A költségvetés tervezése során az ösztöndíjra 400.000,- forint támogatást ítélt meg a képviselő-testület.
Üdülési támogatás:
Tab Város Képviselő-testülete évente egy alkalommal 5.000,- Ft üdülési támogatásban részesítheti az oktatási intézmény által belföldön szervezett, legalább 5 napos üdülésen, illetve táborozáson részt vevő, tabi bejelentett lakóhellyel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező gyermekeket. 2021. április hó 15 napjától ezen ellátásra való jogosultság is jövedelemhatárhoz lett kötve. A jövedelemhatár egyedülálló szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250 %-ában, családos szülő esetén a 200 %-ában került meghatározásra.
A képviselő-testület a gyermekek üdülésének, táborozásának támogatására 2022. évben 350.000,- forintot különített el.
2022. évben a fenti ellátás iránti kérelem nem érkezett az önkormányzathoz.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:
Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal, augusztusban és novemberben kapnak jelenleg gyermekenként 6000,- forint, illetve 6.500,- forint összegű támogatást készpénz formájában. A jogosultak részére fizetendő esetenkénti támogatás összege a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekek esetén 6.500,- forint, míg a többi gyermek esetében 6.000,- forint.
2022. december hó 31. napján 15 gyermek részesült ebben az ellátásban, közülük 1 fő volt halmozottan hátrányos helyzetű, további 3 fő hátrányos helyzetű, részükre alkalmanként 6.500.- forint/fő összegű támogatás került kifizetésre. 2022. évre 26 gyermek támogatásával számoltunk, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre rendelkezésre álló előirányzat 320 e forint volt. Ezen ellátás iránti kérelem elutasítására nem került sor.
Előző év azonos időpontjában 25 fő részesült rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben.
Kiegészítő gyermekvédelmi kedvezmény:
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek után a gyermek családbafogadó gyámjául kirendelt hozzátartozója havonta az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 22 százalékával (6270.- forint) megegyező összegű kiegészítő pénzbeli ellátásra jogosult, ha a gyermek tartására köteles, és nyugdíjszerű rendszeres szociálisban részesül. A családbafogadó gyámként kirendelt hozzátartozónak a gyámhatóság pénzbeli ellátás összege mellett gyermekenként egy évben két alakalommal 8.400 forint pótlékot folyósít.
Kiegészítő gyermekvédelmi kedvezményben 1 gyermek részesült 2022. évben.
Szünidei gyermekétkeztetés:
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 21/C. § (1) bekezdés a) pontja szerint, a települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja. 2022. évben a településről ezen ellátást senki nem vette igénybe.
Újszülött támogatás
2019. május hó 1. napjával bevezetésre került az újszülöttek támogatása. A képviselő-testület az újszülött gyermeket nevelő, a gyermekkel egy lakcímen élő szülőt egyszeri, 30.000,- Ft értékű babacsomag formájában nyújtott támogatásban részesítheti. (A csomag ára évközben 35.000.- forintra emelkedett.)
2022. évben újszülöttek támogatása iránt 19 személy nyújtott be igényt, ezen ellátás iránti kérelem elutasítására nem került sor a vizsgált időszakban. Az előző évben 30 fő részesült újszülöttek támogatásában.
Szociális étkezésben és nappali ellátásban részesülők támogatása:
A nappali ellátást 2022. évben 32 fő igényelte. A szociális étkezés igénybe vevők közül 15 fő részesült jövedelmi helyzetére tekintettel kedvezményben az elmúlt évben.
Maradvány alakulása:
A maradványok megállapítását és intézményenkénti összegeit a 15. számú melléklet tartalmazza.
Önkormányzati szinten 956.357 eFt a 2022. évi maradvány összege, melyet csökkent a kötelezettséggel terhelt maradvány 464.187 eFt összegben, így a szabad maradvány 492.170 eFt.
Intézmények részéről nem került visszaadásra a maradvány összege.
Az önkormányzatnak a helyi önkormányzatok 2022. évi általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatások teljes körű elszámolása után összességében 4.197.292 Ft többlet támogatásunk áll fenn, melynek összetevői: 110.000 Ft köznevelés feladatokra igényelt többlet támogatás, 8.325.560 Ft szociális és gyermekjóléti feladatokra kért támogatás (Alapszolgáltató által végzett szociális feladatok), 561.660 Ft az intézményi gyermekétkeztetésre igényelt összeg, 3.420 Ft a szünidei gyermekétkeztetés valamint 4.799.928 Ft óvodai és iskolai szociális tevékenység támogatására kapott fel nem használt összeg, a lakossági víz-és csatornaszolgáltatási támogatás fel nem használt összege 2.225.794 Ft volt.
Közvetett támogatások indokolása:
A közvetett támogatások kimutatását a 17. számú melléklet tartalmazza.
A magánszemélyek kommunális adójánál 1 fő, a talajterhelési díjnál 1 fő, pótléknál 1 fő esetében alkalmaztuk az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. 134. §-ban meghatározott adómérséklést, adóelengedést összesen 9 eFt összegben.
Többéves kihatással járó döntések indokolása:
A többéves kihatással járó - a hosszú lejáratú hitelen kívül - kiadásokról készült kimutatást a 18. számú melléklet tartalmazza, önkormányzatunknak ilyen jellegű kötelezettsége nincs.
A beruházásokhoz kapcsolódó kötelezettségek a 2023. évi költségvetésbe tervezésre kerültek.
A gazdálkodás elemzése néhány mutatószám alapján:
A mérleg elemzése az eszközök és források év végi állományának alakulásáról nyújt információt.
Vagyoni helyzet vizsgálata:
a befektetett eszközök aránya az összes eszközön belül 75 %-os. Az oktatási intézmények és a mentőállomás vagyonértéke a kezelésbeadott eszközök értékében szerepel a követelés jellegű sajátos elszámolások közé. Ezért nálunk ez a 837 milliós érték a követelések között szerepel, mint vagyonkezelésbe adott eszközökkel kapcsolatos visszapótlási követelés elszámolása.
Ezen belül meghatározó az ingatlanok aránya, amely 98 %-ot tesz ki.
Az előző évhez képest 5.962.222 eFt-ról 6.046.426 eFt-ra nőtt a nettó befektetett eszközök értéke, ami 1,4 %-os növekedés.
A követelések összege 19.472 e Ft-tal nőtt az előző évhez képest, jelenleg 1.070.571 eFt , ez tartalmazza a 837.666 eFt -os vagyonkezelésbe adást és a 2022. évben esedékes követeléseket 21.985 eFt összegben, valamint a következő évi követeléseket: 210.630 eFt összegben és a szokásos működéshez kapcsolódó vevői követeléseket és adott előlegeket.
A pénzeszközök aránya a forgóeszközökön belül 47 % , abszolút összegben 973.435 ezer Ft, ez az előző évhez képest 384.747 ezer forinttal növekedett.
A saját forrás aránya a mérleg főösszegéhez:
2021. évben 71,4% volt és jelenleg 66,9%.
A kötelezettségeink aránya a forrásokon belül:
2021. évben 2,8% és jelenleg 2,5 %.
A hosszúlejáratú kötelezettség alakulása:
Hosszú lejáratú kötelezettségünk nincs.
Vagyon fedezeti mutató:
Az önkormányzat a vagyonát 66,9%-os értékben saját tőkéből tudja fedezni.
Az eladósodottsági mutató: hosszúlejáratú hitelállomány / saját tőke 2,95 % ( 2 % fölött jó)
A likviditási I. mutató (f.eszk/röv.lej.köt.) 0,1
A likviditási gyors ráta értéke 20,4. Az év végén meglévő összes kötelezettség (a szállítókkal szembeni tartozásnak és az egyéb rövidlejáratú kötelezettségek) fedezete 20,4 szerese áll pénzeszközben rendelkezésre.
T a b, 2023. május 11.
Schmidt Jenő
polgármester
Beszámoló
Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ
A gyermekjóléti szolgáltatás olyan, a gyermek érdekeit védő speciális személyes szociális szolgáltatás, amely a szociális munka módszereinek és eszközeinek felhasználásával szolgálja a gyermek testi és lelki egészségének, családban történő nevelkedésének elősegítését, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzését, a kialakult veszélyeztetettség megszüntetését, illetve a családjából kiemelt gyermek visszahelyezését.
A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás.
Munkánkat elsősorban az alábbi jogszabályok szerint végezzük:
1. 1997. évi XXXI. törvény, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról
2. 15/1998. (IV. 30) NM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek feladatairól és működésük feltételeiről
3. 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
4. 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről
5. Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott módszertani útmutatók „Protokollok”
6. Eljárásrend, a koronavírus terjedésének megelőzésére és kockázatok csökkentésére a szociális alapszolgáltatásokban, valamint a család- és gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó intézményekben
A Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ személyi feltételeiben változás történt, 2022. évben egy munkatárs szüntette meg munkaviszonyát.
Család és Gyermekjóléti Szolgálat (szakmai egység)
Tab nyugati része,
Bábonymegyer, Lulla, Torvaj, Zala, Zics, Sérsekszőlős, 1 fő családsegítő
Tab keleti része, Bábonymegyer 1 fő családsegítő
Család és Gyermekjóléti Központ (szakmai egység)
A járás 24 településén 1 fő esetmenedzser/intézményvezető
A járás 24 településén 1 fő tanácsadó / esetmenedzser
A járás 24 településén 1 fő esetmenedzser
A járás 24 településén 1 fő óvodai és iskolai szociális segítő (8órás)
A járás 24 településén 1 fő óvodai és iskolai szociális segítő (4órás) 2022. augusztusától nem volt betöltve
A járás 24 településén szociális diagnózist végző esetmenedzser (8órás) nincs betöltve
2022. év első félévében az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenységet a járás valamennyi óvodájában, iskolájában biztosítani tudtuk. 2022. augusztusától csak a nagyobb gyermeklétszámú intézményekben volt biztosított, mivel 1 fő óvodai, iskolai szociális segítő megszüntette munkaviszonyát.
Az alkalmazásban lévő munkatársak szakmai képzetsége a jogszabályi előírásoknak megfelelő.
Tárgyi feltételek:
A Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ címe: 8660 Tab, Petőfi S. u. 4.
Az intézmény, kedvező elhelyezkedésű, könnyen, akadálymentesen megközelíthető, az általános iskolák közvetlen környezetében van.
A tárgyi feltételeket szerződés szerint a Koppány-völgyi Alapszolgáltatási Központ biztosítja (munkaszobák, irodák, szociális helységek, bútorzat). A munkaszobák szűkössé váltak, a személyes segítő munkát több esetben nehézkes megvalósítani. 1 munkaszobában 4-en is dolgoznak, ami nem felel meg a személyes segítő munka feltételeinek.
A gépkocsi használatot 2018. február 15 napjától a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal biztosítja heti 2 napon.
A munkavégzéshez szükséges eszközök a munkatársak rendelkezésére állnak (Telefon, internet, laptop, nyomtató, szkenner stb.). Az eszközök cseréje, megújítása szükséges. A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által a gyermekeink védelmében informatikai rendszerhez kapcsolódó eszközbeszerzés támogatása 2021 meghirdetett pályázat keretében 2021. évben 2 db laptop vásárlására sikeresen pályáztunk. 2022. évben a gépek beszerzése és az elszámolás megtörtént.
2022. első félévében folyamatos volt a munka valamennyi munkaterületen. Az EMMI vészhelyzetre kiadott útmutatója szerint történt a munkavégzés. A központ és a szolgálat valamennyi munkatársa részt vett a Covid-19 elleni oltásra való regisztráció elősegítésében, szervezésében. Folyamatosan segítettük az iskolán kívüli oktatást, ahol szükséges volt a digitális oktatást.
2022. második félévében visszatért a normál munkarend. A jelzőrendszer tagjaival rendszeres volt a kapcsolattartás és az információáramlás. A pszichológiai tanácsadás szolgáltatásra megnövekedtek az igények, a jelenlegi óraszám mellett, nem tudjuk valamennyi igénylőt időben ellátni.
A krízishelyzetbe került családokat heti négy alkalommal, élelmiszer adományokkal támogattuk. Az ellátásban lévő családokkal elektronikusan, telefonon és személyesen is, tartottuk a kapcsolatot, segítettük őket problémáik megoldásában.
A központ munkatársai kapcsolatban állnak a járás területén működő szolgálatokkal, minden szolgálat működött, így elmondható, hogy a járás valamennyi településén biztosított volt a családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás.
2022. év feladatai a munkatársaktól rendkívüli erőfeszítéseket igényeltek, a megváltozott munkakörülmények (járványhelyzet), valamint rendkívül magas volt a dolgozóknál a táppénzes napok száma.
Tab, 2023. április 20.
Tisztelettel
Sternóczkyné Proksa Éva
intézményvezető
Beszámoló
a Zichy Mihály Művelődési Központ
2022. évi tevékenységéről
A Zichy Mihály Művelődési Központ 2022-ben, a képviselőtestület által megállapított 13.000.000 Ft összegű költségvetéssel gazdálkodott szakmai programjainak lebonyolítására. A fenntartói keretet, direkt és indirekt kormányzati forrásokból bővítette ki.
Indirekt forrás:
Petőfi Klub irodalmi és zenei előadásai, KMI12 irodalmi előadások, Petőfi busz kiállítás. Ezeket az előadásokat ingyenesen biztosították a számunkra, az intézmény Petőfi 200 országos programsorozatban történő részvétele miatt.
Direkt pályázatok:
NKA Halmos Béla program 450.000 Ft.
NKA Tabi Tavi Terasz könnyűzenei koncertek 600.000 Ft
NKA Hangfoglaló Pályázat klubkoncertek 2.000.000 Ft.
Mindhárom pályázat vissza nem térítendő támogatást jelentett és hatékonyan növelte az intézményi költségvetés fenntartó által meghatározott szintjét.
A 13.000.000 Ft intézményi költségvetés a közművelődési alapfeladatok 5 kategóriájához tartozó kiállításokra, szakkörökre, foglalkozásokra, koncertekre, emléknapokra, kamaraelőadásokra, nyári foglalkozásokra, ünnepekre és a Tavaszi Fesztivál előadásaira fordított kiadásokat foglalta magába.
Az év során 3 nagyrendezvény került lebonyolításra:
Városi Gyereknap: Megítélt támogatása 1.500.000 Ft. Kereskedői bevétel: 29.000 Ft.
Városi Majális: Megítélt támogatása 1.500.000 Ft. Kereskedői bevétel: 24.000 Ft
Szüreti Fesztivál: A rendezvényre megítélt költségvetési összeg bruttó 5 millió forint volt, mely az augusztusi kata-változások és gazdasági válság útiköltségre gyakorolt hatása miatt túlköltekezett. A rendezvénynek bevétele a kereskedői helypénzek befizetéséből 77.000 Ft összeg volt.
Három, nagyobb volumenű sorozatunk:
Nyáresti Koncertek a csónakázótónál: Színes nyáresti koncertek, melyek sorozatban kerültek lebonyolításra. Június végétől augusztus végéig hetente egyszer. Költségvetése: 1.000.000 Ft.
Adventi Kalendárium: A 4 adventi hétvégén koncertek kerültek lebonyolításra a közösségi gyertyagyújtás után. Költségvetése: 800.000 Ft.
Zenei Estek a Kúriában: A Szépművészeti Múzeummal kötött együttműködési megállapodásunknak köszönhetően június-augusztusig hetente egy alkalommal Zenei Esteket tartottunk a Zichy Mihály Emlékházban Zalán, melynek kiadásait a Szépművészeti Múzeum fedezte, a számlázás és a szerződéskötés az intézményünk feladata volt. Teljes összeg 800.000 Ft.
Családi nap:
Kenyér ünnepe augusztus 20-án: a Nemzeti ünnepünk alkalmából családi napot tartottunk mézeskalácsdíszítéssel, Lóca együttes koncertjével. Kiadásunk a gyerekek részére vásárolt pereccel együtt 300.000 Ft volt.
Kiállítások: Kiállításaink helyi művészek alkotásaiból tevődtek össze, kiadást egyik sem jelentett.
Foglalkozások:
Az aSzakkör nemez-, a kosárfonó szakkör vezetői díja mellett a népzenei foglakozás tánctanári megbízása került kiadásra. A foglalkozásokra elkülönített összeget meg kellett növelni a plusz kiadások miatt.
Bevételek:
Intézményünk bevételei a terembérletekből és külső forrásokból érkező támogatásból állt össze. Terembérlet: EON iroda, Jehova Tanúi, oktatás, munkaközvetítés, egészségügyi szűrések, közel 1.100.000 Ft összegben.
Mecenatúra:
A Flex International Kft. évek óta támogatja intézményünket. 2022-ben ismételten 250.000 Ft támogatásban részesítette házunkat.
Összegzés:
A Zichy Mihály Művelődési Központ 2022-ben a számára megítélt fenntartói költségvetéssel gazdaságosan tervezett és pontosan számolt el, melyet pályázati forrásokból és mecenatúrából 3.300.000 Ft összeggel egészített ki.
Tab, 2023. április 28.
Isó Edina
igazgató
A Tabi Takáts Gyula Óvoda és Bölcsőde Többcélú Intézmény
beszámolója a 2022-es év zárszámadásához
Oktatási azonosító: 202241
Készítette:
Kissné Bíró Veronika
2023. 04.25
1. BEVEZETÉS
Fenntartó és működtető: Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete.
Illetékessége és működési köre: Tab város, valamint Lulla, Sérsekszőlős, Torvaj, Zala és Zics községek közigazgatási területe.
A bölcsőde illetékessége, működési területe: Tab város, valamint 2022. december 21-től Bábonymegyer, Lulla, Sérsekszőlős, Torvaj, Zala, Zics
Az intézmény önálló jogi személyiségű helyi önkormányzati szerv. Gazdálkodási feladatait a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el a munkamegosztás és felelősségvállalás rendjét szabályozó megállapodás alapján.
Intézményünk működéséhez a 2022-es évben is a szükséges pénzügyi fedezetet Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által előirányzott intézményi költségvetési keretből biztosítottuk, mely fedezte kiadásainkat.
Ebben az évben a munkatervi feladatrendszerünk alapján tervezett események megvalósultak.
A Köznevelési Törvénynek és az Oktatási Hivatal ajánlásának megfelelően dolgoztunk.
1. MŰKÖDÉSI KÖRÜLMÉNYEK, FELTÉTELEK
A működés feltételeit a fenntartó biztosítja.

Férőhelyek száma

125

Óvodába beíratottak száma: 2022.máj. 31.
Óvodába beíratottak száma: 2022.dec. 31.

110
108

SNI

3

Tanköteles korú gyermekek

36

iskolába ment

27

Csoportok száma

5

Hátrányos helyzetű gyermekek száma

1

3 vagy több gyerekes családok száma

39

Tartósan beteg gyerekek száma

2

Halmozottan hátrányos gyermekek száma

1

Alapellátásban lévők

6

Veszélyeztetett-védelembe vett

4

Tanulási, beilleszkedési zavarral küzdők

10

Logopédiai ellátásban részesülők

21

A bölcsődében 2022. január 31.-én 12 fő kisgyermek volt beiratkozva, majd 2022 decemberében 14 fő.
2.1. Környezeti tényezők, tárgyi és eszközellátottság
Az első folyosón lévő linóleum állapota tovább romlott, a felpúposodás egyre nagyobb.
Tisztasági festés 2022 augusztusában megtörtént a leendő kiscsoportosok termében.
A tornaterem falára kollégáim segítségével vidám, gyermekrajzokat festettünk.
A kinti játszó elemeket, minden évben felújítani, javítani szükséges. A nyáron a padok , két játszótorony és egy homokozó lett felújítva, majd az összes játék lefestve. 1 homokozónak lett kicserélve a ponyvája, így már csak 2 maradt vissza.
A bölcsőde 2022 szeptemberében egy csoporttal visszaköltözhetett az ő szárnyukra. 2022. december 21.-én megkaptuk a második csoportra is a működési engedélyt.
Intézményünkben jelenleg 5 óvodai és 2022.december 21.-től 2 bölcsődei csoportot működtetünk. 1 óvodai csoportunk vegyes életkorú gyermekekből áll, a másik 4 csoport részben osztott.
A csoportszobák jól felszereltek, berendezésük (székek, asztalok) állandó javításra szorulnak. Megbízott udvarosunkkal javíttatjuk, ha komolyabb javításra szorul. akkor asztalos segítségét kérjük.
A folyosók díszítését a felelős óvónők irányításával évszakonként, vagy ünnepek alkalmával végzik a kolléganők.
A csoportok mindig esztétikusan, gyerek központúan vannak feldíszítve.
Működésünk során továbbra is fontos szempont meglévő eszközeink értékmegóvása.
Étkeztetés
Óvodás és bölcsődés gyermekeink háromszori étkeztetését továbbra is a GAMESZ által üzemeltetett konyha segítségével oldjuk meg. Az étel minősége jó, ízletes. Egymással való kommunikációnk jó, így ha bármiféle probléma adódik, megbeszéljük. A bölcsődésekre külön főznek.
2.2. Személyi feltételek
2022-ben az óvodapedagógusok létszáma teljes volt.
A nevelői munkát technikai munkatársaink segítik, 5 fő óvodai dajka, 1 fő pedagógiai asszisztens (többségében konyhai feladatokat lát el, hiányzás alkalmával helyettesíti a dajkákat), 1 fő óvodatitkár.
A bölcsődében 2 fő, 2022. augusztustól 4 fő kisgyermeknevelő munkáját segíti 1 fő bölcsődei dajka.
Az épület közös, mindenki által használt területek takarítását, 1 fő közmunkaprogramos takarítónő látja el. Az udvaros feladatokat megbízással látja el 1 fő.
A fűtéssel kapcsolatos feladatokat megbízási szerződéssel alkalmazott szakember látta el.
Az úszás oktatásra a 2022-es évben rendszeresen jártak nagycsoportosaink. A kimaradt alkalmak a betegségek, hiányzások végett voltak.
Óvodánk nyitva tartása: 630-1700 óráig
Bölcsődénk nyitva tartása: 630-1730óráig
A teljes nyitva tartás ideje alatt természetesen óvodapedagógus, illetve a bölcsődében kisgyermeknevelő foglalkozik a gyermekekkel.
Gyermekbaleset
A gyermekbalesetek megelőzése a programunkban előírtak szerint történik. Csoportonként tervezetten, az óvónők a gyerekek egészsége és testi épségének megőrzéséhez szükséges ismereteket átadják, veszélyforrásokra felhívják a figyelmüket. Fokozott figyelmet fordítanak az udvari játék során. A tornatermi foglalkozást pedig csak a megbeszélt szabályokkal kezdik el az óvónők.
Munkavédelem
A munka és tűzvédelmi oktatást Szekeres Vivien munka-és tűzvédelmi előadó tartotta meg.
2020. január 1.-től hatályos a munkavédelmi törvény 75. § (1) bekezdés c) pontja, miszerint munkavédelmi felelőst kellett választanunk, és őt képzésre vagyunk kötelesek küldeni minden évben.
Pedagógiai munka
2022-ben 5 fő óvodapedagógusnak van meg a Pedagógus II. fokozata.
A többiek vagy nyugdíjba mennek, vagy 2023-ban jelentkezhetnek.
Intézményünk dolgozói szakértelmükkel, mindennapi munkájukkal arra törekedtek, hogy mind a gyermekek, mind a szülők örömmel, megelégedetten vegyenek részt intézményünk mindennapjaiban.
1. ÓVODAI ÜNNEPEK

Ünnepek, rendezvények

Időpont

Farsang

2022.02.21-25

Nőnap

2022.03.08.

Nemzeti ünnep Március 15.

2022.03.11.

Víz világnapja

2022.03.22.

Oviváró délutánok

2022.02.23.,03. 16.,04. 12.

Anyák napja

2022.05.06.

Sport-nap

2022.05.26

Gyermeknap

2022. 05. 27.

Évzáró-ballagás

2022.06.03.

Nyári zárás

2022.08.15.-26.

Szülői új szülőknek

2022. 08.29.

Őszi nap- új kiscsoportosok avatása

2022.09.16.

Egészséghét

2022.11. 21.-25.

Mikulás ünnepség
Karácsonyi teadélután a nyugdíjasoknak

2022. 12. 06.
2022.12.14

Karácsonyi ünnepség

2022.12.16.

Ünnepeink, rendezvényeink mindegyike megrendezésre került. Biztosított volt a megfelelő eszköz készlet, szakmai anyagok, amit a költségvetés terhére vásároltunk meg. 200.000 Ft támogatást kaptunk a FLEXTRONICS KFT-től, amit a karácsonyi meglepetés ajándék vásárlására fordítottunk csoportonként.
Közös óvodai ünnepek szervezésében, lebonyolításában az intézmény minden dolgozója kivette a részét.
3.1. Napirendünk, heti rendünk
Napi, heti rendünket minden évben tartalmazza a házirend, a csoport naplók.
A legnagyobb szerepet a játék kapja a nap folyamán és amióta elkezdtük az életpálya modellt, bevezettük a projekt módszert, azóta még nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy a tevékenységeket komplexen a játékba integráltan végezzük.
Az óvodás korú gyermekek életében is fontos a helyes életritmus, napirend. Ez ad számukra biztonság érzetet, tudják mi után mi történik.
1. VEZETŐI ELLENŐRZÉSEK
A szakmai, pedagógiai ellenőrzéseket fontosnak tartom.
A pedagógusok dokumentációját rendszeresen ellenőrizzük az intézmény törvényes működése és a tervezetek minősége végett.
A belső ellenőrzések időpontjait az éves munkatervben rögzítettem, melyek a 2022-es évben is megvalósultak.
1. TOVÁBBKÉPZÉSEK
Intézményünk célja, hogy olyan képzési formákat válasszunk, amelyeket munkánkban hasznosítani tudunk, - ezáltal a gyermekeknek és szülőknek egyaránt többet tudunk nyújtani, -a pedagógiai programunkhoz igazodnak, és a lehető legkevesebb helyettesítéssel jár.
Tab, 2023. április 25.
Kissné Bíró Veronika
intézményvezető
Városi Könyvtár Tab
2022. évi rövid beszámoló
Az intézmény 2022. évi szakmai munkáját a képviselő-testület által jóváhagyott munkaterve, és a könyvtári törvényben előírtak alapján végezte. Működteti a Nagy Ferenc Galériát és a Magyar Néprajzi Gyűjteményt - melyek külön telephellyel rendelkeznek -, valamint részt vesz a havonta megjelenő Tabi Újság szerkesztési munkáiban és a városi értéktár készítésében. KSZR szolgáltatást is végzett a könyvtár 23 község számára. Az alapdokumentumokban és a személyi állományban nem történt változás 2022-ben. Három helyen 5 fő állandó alkalmazott látta el a feladatokat az elmúlt évben. Két négyórás munkakör (gondnoki és takarító) volt 2022. május 1-ig. Az év második felétől a takarító munkaköre bővülésével (Néprajzi Gyűjteményben gondnok) munkaideje 6 órásra emelkedett. A könyvtárosok felsőfokú szakirányú végzetséggel látják el feladataikat, és rendszeresen – online formában, térítésmentesen – képzéseken vesznek részt. A könyvtári szolgáltatásokat és az intézmény nyitva tartását az energiaárak megnövekedése a 2022-es évben szerencsére nem befolyásolta. A fenntartó határozati döntése: az intézményben a fűtés által elért léghőmérséklet 20°C lehet, ami megfelelő munkakörnyezet biztosít hosszabb ülőmunka végzése mellett is. A nyitva tartási napok száma az elmúlt évben 229 volt, heti öt napon 37 órában. A galéria és a néprajzi gyűjtemény épületében csak temperáló fűtést engedélyeztek, így azok a fűtési időben zárva tartottak, illetve előzetes telefonos bejelentkezéssel látogathatók.
Tervezett felújítások: a könyvtár lépcsőházának festése, az épületet körülölelő kert felújítása - szikkasztók vezetik el a csapadékvizet, füvesítés és szilárd járófelület - elkészültek. A Nagy Ferenc Galéria épületében mindkét szinten a vakolat javítása, az emeleten két helyiség mennyezetének gipszkartonozása és a teljes belső festés, a Néprajzi Múzeum padláslétrájának cseréje megtörtént. Megvalósult a „Könyvfülke” (telefonfülke) átalakítása, engedélyezte a Képviselő-testület felállítását a Koppány tónál. Itt kerülnek elhelyezésre a lakosság által felajánlott könyvek, folyóiratok. A könyvtár épületének felújítása már 2021-ben megtörtént (tető- és nyílászárócsere, szigetelés, napelemek, s részleges akadálymentesítés), így növelhető az épület energiahatékonysága. A terasz és a kerítés rendbetételével teljesen befejeződhetnek a felújítások. Sajnos a helyhiányt ezek a felújítások nem oldották meg, csak komfortosabb, esztétikusabb környezetben, gazdaságosabb működéssel szolgáltat az intézmény.
A városi könyvtár 2022. évi elfogadott költségvetése az első félévben két sikeres pályázat eredményeként növekedett. „Bagolytanoda” címmel olvasásnépszerűsítő tábor megvalósítására benyújtott pályázattal 350.000,-Ft vissza nem térítendő támogatás érkezett, amely 2022. júliusban valósult meg. A kulturális ágazatban közfeladatot ellátók 20 %-os béremelésére a KBFT-E-22-0033 azonosító számon benyújtott pályázaton pedig 3.430.062 forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert el a könyvtár.
Az új könyvek beszerzése folyamatos, és körültekintően történik. NKA könyv és folyóirat támogatással 2022-ben is nőtt a dokumentumbeszerzés. A „Petőfi 200” program keretében és a Magyarságkutató Intézet ajándékaként 32 darab könyv érkezett, valamint 58 címmel bővült a folyóiratválaszték az NKA-nak köszönhetően. Tavaly az érdekeltségnövelő támogatásból (EMMI) 1.048.000 forint, az 1%-os felajánlásokból beérkezett pénz pedig 176.000,- Ft volt. Érdekeltségnövelő támogatás 70 %-ából dokumentum, 30 %-ából monitorok, vetítővászon, olvasólámpák és festékpatronok kerültek megvásárlásra, valamint három számítógép felújítása történt meg. Az állomány 729 dokumentummal 2.853.411,-Ft értékben nőtt, melyből 699 darab vásárolt; ajándékozás révén 32 könyvvel 37.362,-Ft értékben gyarapodott. Az állomány felülvizsgálata során állományapasztást végzett, így 472 könyv került törlésre. Jelenleg a kötetek száma 34.775 darab (a teljes állomány 39.116 ), melynek értéke közel 60 millió forint. KELLO-val kötött szerződés értéke 1.200.000,-Ft. Az állomány feltárása folyamatos, közben a könyvek felülvizsgálatát követően elektronikus feldolgozásuk illetve apasztásuk történik. A beszerzett könyvek és folyóiratok száma kevesebb az előző évinél. Jelenleg 100 nyomtatott, és 140 csak digitálisan (Laptapír előfizetésen keresztül) elérhető folyóirat található a könyvtárban.
Az új dinamikus, akadálymentes honlap segítségével átláthatóbb a könyvtár tevékenysége. Használati mutatók alapján sikeresnek mondható az elmúlt év. A település lakosságának 20%-a olvasója, használója az intézménynek. A beiratkozottak száma 9,55 százalékkal, a könyvtárhasználatok 200 %-kal, a kölcsönzések 37 %-kal emelkedtek. Jelentősen emelkedett (90 %) a felnőtt részben újonnan beiratkozottak száma, valamint a 14 év alattiaké 4 %-kal, a 65 év felettieké pedig 39 %-kal lett több. A könyvtárközi kérések száma jelentősen csökkent, viszont a házhoz szállítások száma nagymértékben nőtt (270 %). Ez sajnos azt jelzi, egyre több az idős, mozgásában korlátozott olvasó. Jelentősen emelkedett (56 %) a könyvtári programok, rendezvények száma, főként a személyes használat lehetőségével.
Az országos könyvtárszakmai rendezvények állandó résztvevője a könyvtár. Az Internet Fiesta idején a digitális tartalmak és használatuk került előtérbe. Így az Utazó Digitális Élményközpontot helyszíneként a 3D nyomtatót működését, a VR szemüveget és a programozott Lego robotot 143 látogató tekinthette meg a könyvtárban. Az Országos Könyvtári Napokon októberben: Magyar Népmese Bajnoka online játék, Mechler Anna írónő interaktív előadása, és egy egész nap a biztonságos internetezésről szólt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat keretében működő Safer Internet Program munkatársával, Nagy Imrével, amelyen 94-en vettek részt. Felnőtteknek „Petőfi 200” 5 fordulós online játék, egy prezentáció az állatok világnapjára, és október 6-án a „Rózsaszín szalag” napján a Magyar Rákellenes Ligával közös szervezésben Sári Edina szerzőnő volt a meghívott vendég.
Országos kezdeményezésekhez is csatlakozhatnak a könyvtárlátogató gyerekek és felnőttek. Gyerekeknek a Legyél te is kölyökolvasó! című országos irodalmi játék, amelyen két fő a legjobbak között végzett, és meghívást kaptak Kecskemétre, ahol Mészöly Ágnes írónővel találkoztak és átvették a díjazottaknak járó könyvjutalmakat. A Szabados Ágnes által 2017-ben kezdeményezett NIOK – Nincs időm olvasni kihíváshoz 2021 augusztusában csatlakozott az intézmény.
Rendszeresen - havonta-kéthavonta - ellátogatnak a pedagógusok a gyerekekkel a könyvtárba, ahol kölcsönzés mellett, könyvtárhasználati órák, kézműveskedés, játékos foglalkozások várják őket. Márciusban zárult a 2021/2022-es tanév LokálpatrióTab helytörténeti verseny, ahol 9 csapat 18 versenyzője játszott 3 fordulón keresztül. A költészet és a föld napja alkalmából online játékok, ismertetők készültek. A gyermeknapon is részt vettek a könyvtárosok papírszínházi előadással. Online nyári játékok készültek óvódásoknak, iskolásoknak. Júliusban Telegdi Ágnes Mackókiállításának adott otthont a könyvtár. A „Bagolytanoda” táborban ingyenesen 10 kisgyermek vehetett részt, ahol sok játékkal, tanulással, meghívott vendéggel és kirándulással telt el az egy hét. A LokálpatrióTab versenyt a 2022/23-as tanévre is meghirdette a könyvtár, melyre rekordszámú, 20 két fős csapat nevezett be. Az Online Okos(k)odó keretében egész évben ajánlók kerültek fel az online felületekre. A Zichy Mihály Művelődési Központtal együttműködve kettő rendhagyó irodalomóra volt a könyvtárban, októberben Egressy Zoltán, novemberben Gáti István író beszélgetett a gyerekekkel. Újra heti rendszerességgel 5 -10 fővel működik a papírfonó szakkör, mely közel egy évtizede alakult. Különféle formákban folyamatosak a könyvismertetők és ajánlók (A hét könyve, Születésnaposok a felnőtt könyvtárban, Olvasói polc). A hiányzó korosztály, a középiskolások októbertől újra rendszeres használók. Könyvtári órák keretében, és a kollégiumi nevelőkkel együttműködve pedig tematikus foglalkozások résztvevői (filmes könyvek, holokauszt, karácsony).
A partnerségi együttműködések száma folyamatosan emelkedik azokkal az oktatási intézményekkel (14), melyek diákjai a könyvtárban szeretnék az iskolai közösségi szolgálatot teljesíteni. Számuk 2022-ben 32 fő volt. Segítettek a zökkenőmentes szolgáltatás végzésében, és az épület szebbé tételében főként nyáron és az őszi szünetben.
A könyvtár gazdasági lehetőségeit alapvetően a 2022. évi költségvetés keretei szabták meg. A költségvetésből a tervezett munkák megvalósultak. Az intézményi bevételek a jelenlegi szolgáltatás (épület adottságai, szakmai szolgáltatások, technika) szintjén számottevően tovább nem növelhetők. A bérek a törvényben előírtak alapján kerültek kifizetésre.
Visszajelzések és a használók száma is jól mutatja, a lakosság ismeri és jónak értékeli az intézmény munkáját.
Tab, 2023. április 20.
Sebestyén Árpádné
intézményvezető
Rövid beszámoló a Tabi GAMESZ 2022. évi tevékenységéről
A Tabi GAMESZ életében a 2022-es évben komolyabb változások nem történtek, a létszámunk állandó maradt, és eltekintve néhány hosszabb idejű betegszabadságtól, a személyi állomány is a 2021-es szinten maradt.
A GAMESZ technikai személyzete összesen 12 fő, ebből 8 közterületi szakdolgozó, és 4 irodai alkalmazott. A konyhán 8 fő konyhai alkalmazott, 3 fő szakács és 3 irodai alkalmazott dolgozik.
2022-ben terven felüli beruházásként építettünk egy zöldhulladék tárolót a köztemetőbe, ennek költségeit a meg nem valósult gépbeszerzésre fordítható összegből finanszíroztuk. Az elkészült tároló a meglévő rozsdás régi helyére került, viszont méretében növekedett. Vasalt beton alappal készült, aminek az oldalfalai zsalukőből állnak és vasalt betonnal kitöltöttek. Az oldalfalak festett áttört lemez panelek, amelyek nem engedi berohadni a belerakott hulladékot. Az épületet teljes egészében a GAMESZ dolgozói építették, külső szakemberre nem volt szükség.
A GAMESZ főbb gépparkja változatlan maradt a 2022-es évben, továbbra is a következő gépjárművekkel, és vontatókkal rendelkezünk:
Dacia Dokker dobozos kisáruszállító (konyhai ételkiszállítás feladatkörben)
Iveco Daily platós kisteherautó
Volkswagen Transporter T4 Doka platós kisteherautó
Volkswagen Caddy dobozos kisáruszállító
Opel Combo kisáruszállító (üzemképtelen, gazdaságosan nem javítható)
Ford Transit 9 személyes kisbusz
Ford Transit 6 személyes kisbusz
Ford Transit dobozos áruszállító
Zetor Proxima mezőgazdasági vontató
Zetor 6340 mezőgazdasági vontató
Zetor 6345 mezőgazdasági vontató
Carraro mezőgazdasági vontató
Gaz-Dy konténerszállító
Terex FERMEC multifunkcionális rakodó
Antonio Carraro Tigre kis méretű traktor
Kubota BX 121 fűnyírótraktor
Durso UFO kommunális jármű
Kubota B1500 kerti traktor
Lada Niva személygépjármű
IFA teherautó
Mercedes-Benz kommunális hulladékgyűjtő teherautó
Munkáink érdemben nem változtak a tavalyi évhez képest, röviden összefoglalnám, hogy milyen feladatokat végzett a GAMESZ 2022-es évben.
Időrendben az első a téli munkák sora. Síkosságmentesítést a hideg hónapokban ügyeleti rendszerben végzünk. Ebben a munkában részt vesz az összes technikai dolgozó, és a téliesített géppark. A Zetor traktorokon hótoló lappal, az IFA teherautón sószóróval, és a kisebb traktorokon sószóróval és tolólappal. Valamint az ügyeleti munkában részt vesz a Volkswagen platós kisteher autónk is. A téli síkosságmentesítésre összesen 18 tonna sót, és hozzávetőlegesen 12 tonna homokot használtunk fel. Télen készülnek a karbantartási munkák is, a műhelyben a város összes padja és kiülője megújult, friss festékkel és tisztítással. Lefestettük az Óvoda utca és a Kossuth utca sarkán levő fehér korlátot, és kihelyeztünk 20db közlekedési táblát, amelyek a régi kopott vagy sérült táblákat váltották. Ugyancsak télen kerül sor a kátyúk javítására, amely munkához összesen 3 raklap tehát, 150 zsák (25kg/zsák) hidegaszfaltot használtunk el. Téli időszakban végezzük a veszélyes és korhadt vagy száraz fák kivágását is. 2022 évben összesen 24 fát vágtunk ki közterületen, ezek helyett a tavaszi időszakban 19 csemetét ültettünk. Veszélyes fák kivágásához összesen 3 alkalommal kértük alpinista segítségét.
A tavasz beköszöntével nekiláttunk a parkgondozási munkáknak, amikben a legnagyobb tétel a fűnyírás. Ezt a fűnyíró traktorokkal, és a Zetor és Carraro traktorok rézsűkaszáival végezzük.2022-ben összesen 2200 liter benzint használtunk fel a kézi damilos fűkaszákba, és az egyéb benzinmotoros gépeinkbe. Tavasszal és a hideg hónapok beköszöntéig folyamatosan munkát adnak a város számtalan virágágyásai és sövényei. A virágágyásokat a közmunka programban részt vevő hölgyek tartják karban. A locsolást és a sövényvágást a GAMESZ munkatársai végzik. Tavasszal és a vegetációs időszakban vegyszeres és kézi gyomirtást is végzünk (Glialka 50WP szerrel), valamint a kártevők elleni vegyszeres védekezést is végezzük. Nyári nagy kánikulában a locsolást hétvégén is folytatjuk, valamint a locsolóvízben a növények a fejtrágyát is megkapják (Wuxal Super vegyszer formájában). Szintén nyáron a nagyobb hőségek idején a munkát eltoltan végezzük, hajnal 5 órakor kezdve.
A nyári és tavaszi időszakokban együttműködünk a Művelődési Házzal, és a város rendezvényeire a különleges kéréseket teljesítjük. Elsőként a Duathlon versenyre készítjük fel különös gonddal a várost, majd a majális, aztán a nyári koncertek alkalmával segédkezünk. Nyár végével a segítünk a szüreti fesztivál lebonyolításában.
A GAMESZ részét képző konyha egész éven át szolgáltat étkezést. A konyha is megszenvedte a 2022-es évet, mivel nagyon komoly inflációs nyomás alatt kellett a lehető legolcsóbban, de a minőséget tartva, kielégíteni az igényeket. Egy átlagos munkanapon iskolaévben 600 adag étel készül a konyhán. Mind az élelmiszer árak inflációja, valamint az elszálló közüzemi díjak meglátszanak az éves teljesítményünkön. Sajnos ezek a felettünk álló körülmények a konyha kiadásait durván 38%-al emelték a 2021-es évi adatokhoz képest.
Összességében elmondható, hogy a GAMESZ takarékos gazdálkodással és szoros keretekkel az infláció mértékét nem meghaladó, sőt jócskán az infláció alatt maradó kiadásokkal teljesítette a 2022-es évet.
2021 és 2022 között a hivatalos adatok szerint az infláció mértéke 22%, a GAMESZ költségei viszont összességében, 2021-hez képes csak 10.84%-kal nőttek. Ez még akkor is elég komoly vállalás, ha csak a hivatalos adatokat vesszük alapul, de sajnos a hivatalos átlag tükrözi hűen azokat a változásokat, amiket a való életben megéltünk. A legnagyobb költség emelkedést a konyhai alapanyagok árában realizáltuk, ez a 21-es adatokhoz képest némely termék esetében eléri, sőt meg is haladja a 60%-ot. Jelentősen drágult, a tejtermékek, és húskészítmények, és a tőkehús ára. Ennek hatására a GAMESZ teljes kiadásainak a készletbeszerzésre fordított hányada jelentősen, a 2021-es évhez képest 16.725.873 Ft-al nőtt. Ez 38%-os növekedést jelent.
Költségek tekintetében a GAMESZ 2022 évben a teljes kiadási oldalt tekintve 272.670.963 Ft költségből gazdálkodott. Ez a 2021-es 244.290.566 Ft-hoz képest 11.47%-os növekedés, ám az adatokat torzítja, hogy 2021-ben 20 millió forintnyi beruházással frissítettük a gépparkunkat.
Szabó Gábor GAMESZ vezető