Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 01. 26

Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.26.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Általános indoklás
Az Országgyűlés a 2023. évi LV. törvénnyel elfogadta a 2024. évi költségvetés alapját képező Magyarország 2024. évi központi költségvetését, majd 2023. évben többször módosította azt.
A 2024 évi költségvetés célja az előző évhez hasonlóan a rezsivédelem és a biztonság megerősítése; a kormány olyan törvénytervezetet készített, amely megvédi az eddigi eredményeket, gondoskodik a magyar családok biztonságáról és növekedési pályán tartja a gazdaságot.
A költségvetés meghatározó eleme 2024-ben is a kibővített Rezsivédelmi Alap, amely biztosítja a magyar családok és vállalkozások védelmét a háború és a szankciók miatt elszálló energiaáraktól. Az Alapból biztosított továbbá a központi költségvetési szervek és az önkormányzatok kompenzációja, az egyházi és civil intézményfenntartók, valamint az állami tulajdonú társaságok rezsitámogatása. Az Alap fedezetéhez döntően azoknak a szektoroknak, nagyvállalatoknak a befizetései járulnak hozzá, amelyeknél a piaci folyamatok hatására jelentős extraprofit keletkezett. Ezt egészíti ki a központi költségvetés támogatása.
Így a Rezsivédelmi Alap mintegy 1400 milliárd forinttal segíti a családok, az állami és önkormányzati szervek, a vállalatok számláinak kifizetését.
A szomszédban zajló háború, valamint az elhibázott brüsszeli szankciós politika messze ható következményei – az elszálló energiaárak és a magas infláció mellett – rendkívül komoly biztonságpolitikai kihívások elé állítják az országot. Ez az új helyzet erős honvédség fenntartását követeli meg, kiemelt cél tehát a haderő-fejlesztési program folytatása.
A honvédelem fejlesztésében az új finanszírozási modell szerint a haderő működési és fejlesztési kiadásai 2024-ben is külön fejezetben, a Honvédelmi Alapban jelennek meg. A fejlesztések lehetőséget adnak a haditechnikai eszközök modernizálására, valamint a személyi állomány felszerelésének, elhelyezési körülményeinek javítására, létszámának növelésére.
A Honvédelmi Alap megteremti a további honvédelmi fejlesztések forrásait, valamint megerősíti hazánk fizikai biztonságát. Az Alap kerete 2024-ben 1309,6 milliárd forintot tesz ki, míg az összes honvédelmi kiadás meghaladja a GDP 2%-át.
A tömeges bevándorlással és a terrorellenes intézkedések kezelésével összefüggő előirányzatok a Kormány jóváhagyásával továbbra is túlléphetők, így biztosítva a szükséges források rendelkezésre állását, ezáltal az ország védelmét.
A költségvetés a kor kihívásaihoz igazodó kiber biztonsági, informatikai fejlesztéseket is kiemelten kezeli.
A béke megőrzése, Magyarország függetlenségének, területi integritásának, lakosságának és anyagi javainak védelme, valamint a szövetségi és nemzetközi szerződésekből eredő katonai kötelezettségek teljesítése indokolja a honvédelemre fordítható kiadások növelését.
Magyarország békéjének megóvása, a magyar nemzeti értékek, érdekek és a szuverenitásunk megőrzése kiemelt fontosságú ahhoz, hogy hazánk minden tekintetben erős és biztonságos ország maradjon, így – a honvédelem meghatározó szerepe mellett – a közbiztonság területei továbbra is kiemelt hangsúlyt kapnak.

Továbbra is prioritás a család, és a nyugdíjasok támogatása
A magyar családok támogatását szolgálja továbbra is a munka és a gyermeknevelés megbecsülésére épülő családi adórendszer, mely Európa egyik legalacsonyabb személyijövedelemadó-kulcsára és a családi adókedvezményre épül.
A fiatalok önálló életkezdését ösztönzi a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége az átlagbér szintjéig. A fiatalok mellett mentességet élveznek a nagycsaládos, négy vagy több gyermeket nevelő nők is. A célok elérése érdekében kialakításra kerülő, a családi értékeket előtérbe helyező adórendszer egyik legfontosabb alappillére a gyermekek számával összefüggő családi adó- és járulékkedvezmény.

A már meglévő támogatások 2024-ben új, célzott kedvezményekkel egészültek ki, még inkább támogatva, még jobb feltételeket biztosítva a kedvezőtlen gazdasági hatások által leginkább veszélyeztetettek számára. A személyi jövedelemadó-mentességet élvezők köre januártól a 30 éves koruk előtt gyermeket vállaló anyákkal bővült, mely egyaránt hozzájárul a gyermekes háztartások éves nettó jövedelmének emelkedéséhez, valamint az első gyermek minél korábbi megszületéséhez.
Továbbá a gyermeknevelés megbecsülésére épülő kedvezményrendszer részeként a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekek után emelt összegű családi kedvezmény vehető igénybe, ezzel növelve az érintett szülők anyagi mozgásterét.
A családok támogatásának fontos részét képezi az otthonteremtési program, melynek keretében jelentős állami támogatás segíti a gyermekes, illetve gyermeket vállaló családokat saját otthonuk megteremtésében, valamint annak felújításában.
A Kormány célja a családok – és a nyugdíjasok támogatása. Az idős, nyugdíjas honfitársak kiemelt támogatást érdemelnek, hiszen évtizedeken át dolgoztak az ország építésén, miközben a jövő generációját nevelték fel. A Kormány nyugdíjpolitikai célja a nyugdíjak értékállóságának, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása, a nők kiemelten megbecsültszerepének elismerése a nyugdíjrendszerben.


- A Kormány a 2024. évben 4,0%-os GDP-növekedéssel számolva 20,5 milliárd forintot
helyezett céltartalékba a nyugdíjprémium kifizetésére.
- A Kormány a nők családban betöltött szerepének elismerésére 2024-ben is biztosítja a 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők számára a korhatár előtti öregségi nyugdíj igénybevételének lehetőségét. A központi költségvetés erre 2024-ben közel 467,4 milliárd forintot biztosít.

A Kormány tettei bizonyítják, hogy gondoskodik a nyugdíjasokról, hiszen visszaépítette a 13. havi nyugdíjat, és 2022-ben már ötödször fizetett nyugdíjprémiumot, a nyugdíjak inflációkövető emelése garantált a mostani háborús időkben is, a nyugdíjak összege 2023 januárjától 15%-kal nőtt.
Azokat az idős embereket is támogatja a Kormány, akik elérték a nyugdíjjogosultságukat, de továbbra is aktív szereplői kívánnak maradni a munkaerőpiacnak. Részükre 2024-ben is fenntartja a Kormány a nyugdíjas munkavállalók jövedelmének szociális hozzájárulási adó- és járulékmentességét.
Adó- és járulékpolitikai intézkedések
A családok és a vállalkozások védelme érdekében a szomszédban zajló háború és a szankciós válság ellenére, a Kormány a munkát- és a jövedelmet terhelő adók csökkentését és az adózással kapcsolatos adminisztrációs terhek mérséklését támogatja.
A koronavírus-válság, az elhúzódó háború, valamint a szankciós válság gazdasági következményei az elmúlt évek sikereinek védelme és a rezsitámogatás fenntartása érdekében szükségessé tették a költségvetési egyensúly javítását célzó adóintézkedések bevezetését. Ilyenek az átmeneti jellegű különadók, melyek azokra az ágazatokra fókuszálnak, amelyek a piaci folyamatok hatására jelentős terven felüli profitot értek el.
Fejlesztések az egészségügyben

Az egészségügy költségvetési forrásainak célja egy modern, a XXI. század kihívásaira megfelelően reagálni képes ellátórendszer. A magyar emberek magas
színvonalú egészségügyi ellátása érdekében az ország területét érintő fejlesztések folytatására, valamint az egészségügyi ellátórendszer eredményesebb működésének részeként az állami fenntartású, aktív fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi intézmények üzemeltetésének hatékonyabbá tételét javító, rendszerszintű beavatkozások megvalósítására kerül sor.
Az ingatlan-üzemeltetési feladatot a Kormány rendeletében kijelölt központi logisztikai szerv, azaz a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság fogja ellátni, ennek megfelelően a Kormány gondoskodott az üzemeltetést szolgáló forrás Egészségbiztosítási Alapból való átcsoportosításáról a Pénzügyminisztérium fejezetbe.
A Kormány 2010-től kiemelten kezeli az egészségügyi dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését, mindezt jól tükrözi, hogy ezen időszak alatt az egészségügyi ágazat részesült az egyik legnagyobb arányú béremelésben. Így az orvosi fizetések – a 2021-től elindult több évig tartó átfogó bérfejlesztésnek köszönhetően – minden korábbinál nagyobb mértékben emelkedtek.
A 2024. évi költségvetés tartalmazza az egészségügyi szakdolgozókat és egészségügyben
dolgozókat megillető 2023-ban elkezdett bérfejlesztési program két ütemének fedezetét is.
A közegészségügyi és járványügyi feladatokat ellátó orvosok 2022-ben elindított béremelésénekfedezetére is tartalmaz forrásokat a 2024. évi költségvetés.
A Kormány továbbra is prioritásként kezeli az ügyeleti ellátáshoz való egységes, mindenki számára elérhető hozzáférést, ennek 2024. évi fedezete az Egészségbiztosítási Alapban és az Országos Mentőszolgálat költségvetésében lesz biztosított.
A közszolgálatban dolgozók anyagi megbecsülése

A közszolgálatban dolgozók erkölcsi megbecsülésén túl a Kormány anyagi megbecsülésüket is kiemelten kezeli, ennek érdekében – a költségvetés lehetőségei által biztosított kereteken belül – évről évre újabb bérnövelő intézkedéseket tesz.
A 2024. évi költségvetésben minden már elindult életpályaprogram, meghozott bérintézkedés végrehajtásának fedezete rendelkezésre áll. Azon életpályák és bérintézkedések fedezete, amelyeknél egyértelműen meghatározott mind az érintett intézményi kör, mind a szükséges többlet összege, a fejezetek költségvetésébe beépítésre került. Ennek megfelelően az illetményemelés
„bázisba építése” megtörtént a pedagógusok, a szakképzésben dolgozók, valamint a rendvédelemi és a honvédelemi hivatásos foglalkoztatottak végrehajtott illetményemelése esetében.
A Céltartalékban áll rendelkezésre azonban azon döntések fedezete, amelyek forrásigénye nagyságrendileg ismert ugyan, de az érintett intézmények közötti felosztását csak 2024-ben lehet elvégezni, tételes felmérés alapján. Ilyen tételeket jelentenek a pedagógus és a szakképzési dolgozók esetleges további illetményemelése, a kormányhivatalok bérfejlesztése, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésének és a nemzetgazdasági átlagkeresethez kötött juttatásoknak becsült többlete.
III. Magyarország és az Európai Unió költségvetési kapcsolatai
2024-ben Magyarország és az Európai Unió költségvetési kapcsolatait alapvetően már a 2021-2027-es programok határozzák meg.
A 2021-2027. közötti programozási időszakban rendelkezésre álló kohéziós politikai uniós források nagyságrendileg 8100 milliárd forintot jelentenek. Az új elszámolási szabályok alapján az uniós társfinanszírozás aránya a korábbi programozási időszakhoz képest a fejlett régiók esetében csökkent (50% helyett 40%).
További forrásként jelenik meg a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF), melynek kerete meghaladja a 2100 milliárd forintot.
A 2023-2027-es éveket lefedő közös agrárpolitika támogatásainak keretet adó KAP Stratégiai Terv megvalósítása, amely magában foglalja a költségvetésen kívüli közvetlen terület alapú támogatásokat is, 2025-ig még párhuzamosan fut a 2014-2020-as időszak Vidékfejlesztési Programjával. A nemzeti társfinanszírozás összege, az Unióban egyedülálló módon, a maximálisan adható 80%.
Ennek eredményeképpen az új programozási időszakban közel háromszor annyi
támogatást lehet majd szétosztani, mint korábban. A teljes KAP Stratégiai Terv 5 éves uniós kerete 3255,6 milliárd forint, amelyből a vidékfejlesztésre fordítható összeg 630 milliárd forint.
A Kormány döntésével túlléphető (ún. felülről nyitott) uniós előirányzatok továbbra is garantálják, hogy ne legyen se pénzügyi, se szabályozási akadálya az uniós források felhasználásának
Az államháztartás központi alrendszere hiányának finanszírozása, az adósság kezelése, azadósság alakulása
A hiány finanszírozása és a központi költségvetés adósságának kezelése
A nemzetközi tőkepiaci, állampapír-piaci helyzetet 2020-tól a koronavírus-járvány következtében kialakult romló gazdasági környezet határozta meg. Erre reagálva világszerte emelkedtek a fiskális deficitek.
Mindez Magyarországon is átmenetileg az államadósság-ráta emelkedéséhez vezetett. A
koronavírus-járványra reagálva a jegybankok lazításba és likviditás-bővítésbe kezdtek. 2021-től a korábban rendkívül alacsony infláció gyorsan emelkedni kezdett, amely folyamat 2022-ben felgyorsult. Erre reagálva az amerikai jegybank (FED) kamatemelési ciklusba kezdett és csökkentette az állampapír-állományát. A Magyar Nemzeti Bank is jelentősen emelte a jegybanki kamatokat. 2022-től új kihívást jelentett az orosz-ukrán háború, ami egyes termékek esetén szállítási problémákhoz és magasabb árszinthez vezetett. Az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók következtében elszállt energiaárak, a megugró kamatkörnyezet és a szankciós infláció kedvezőtlenül hatottak az államadósság-kezelés tervezhetőségére. A globális energia- és nyersanyagárak korrekciója következtében több országban, köztük hazánkban is az infláció fordulata figyelhető meg. A csökkenő hiány miatt csökkenő nettó állampapír kibocsátást, értékesítést nagyrészben a jelentős hazai (lakossági) megtakarítás biztosítja, valamint szerepet kap a külföldi finanszírozás is, azonban a devizaadósság aránya továbbra is alacsony marad az összes adósságon belül. A növekvő piaci bizonytalanságra reagálva az államadósság-kezelés magasabb likvid tartalékokat tart, amivel előre nem látott külső sokkok esetén is töretlenül biztosítható a költségvetés és az adósság finanszírozása.
Az államadósság-kezelési stratégia célkitűzése, hogy 2024-ben is megőrizze az elmúlt években elért stabil finanszírozási helyzetet, amelynek keretében változatlanul négy fő cél érvényesül: egyrészről az államadósság GDP-hez viszonyított arányának fokozatos csökkentése, másodsorban a devizaadósság részarányának 30% alatt tartása a teljes adósságon belül, harmadsorban a lakosság részvétele az államadósság finanszírozásában és végül az államadósság futam idejének növelése. Az elmúlt években a pandémia ellenére is gyorsan nőtt a lakosság állampapír befektetése. 2023-tól a lakossági állampapírprogram a felülvizsgálat alatt lévő új lakossági állampapír stratégia alapján történik, amiben fontos cél a befektetők számának növelése, új fiatalabb korosztályok bevonása a programba. Emellett az államadósság-kezelés tovább kívánja fejleszteni az elmúlt években bevezetett ESG finanszírozást, ami támogatja a befektetői bázis stabil kiszélesítését. A 2024. évi
finanszírozási terv kidolgozása, valamint a kamatkiadási és -bevételi előirányzatok tervezése ezen elvek figyelembevételével történt.
E stratégia keretében a hiány és a lejáró adósság finanszírozása döntően forintkibocsátásokkal történik, kisebb részben szerepet kap a devizafinanszírozás is. A központi kormányzat hiányának és a lejáró forintadósságnak a finanszírozását nagymértékben piaci és lakossági állampapírkibocsátások biztosítják a tervek szerint. Az elmúlt években végrehajtott sikeres futamidő hosszabbítási műveletek (intenzív államkötvény csereaukciós program) révén 2024-ben is alacsony
a lejáró forintkötvény mennyiség, azaz ebből a szempontból csökkentek az adósság
újrafinanszírozásával kapcsolatos kockázatok. A lakossági állampapír-állomány jelentős hányadát a Prémium Magyar Állampapír képezi, továbbá növekvő arányt képvisel a szintén változó kamatozású Bónusz Magyar Állampapír is. A megnövekedett lakossági állomány mellett a korábbi évekhez képest egyre kisebb a rövid lejáratú lakossági állampapírok aránya. A közvetlenül a lakosságnak értékesített állampapírok növelik a belföldi befektetői bázist, és megbízható finanszírozást jelentenek az állam számára.
A 2024-ben tervezett deviza forrásbevonás egyik eszköze a hazai kisbefektetők részére a
2023 márciusában bevezetett, az EURIBOR-hoz kötött kamatozású, Euró Magyar Állampapír, amely a Prémium Euró Magyar Állampapír kibocsátásának megszüntetését követően került bevezetésre. A deviza forrásbevonás ugyanakkor döntően nemzetközi kötvénykibocsátásokkal, és a fejlesztési célú, kedvező kamatozású Nemzetközi Fejlesztési Intézményektől történő hitelfelvétellel történik 2024-ben, amely külföldi, hosszú futamidejű források bevonását jelenti majd a hazai fejlesztési, beruházási programok megvalósításához.
A központi költségvetés adósságának alakulása
A központi költségvetés Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (Stabilitási törvény, illetve Gst.) szerint számított nominális adóssága 2024-ben 51 007,2 milliárd forintot érhet el a tervek szerint, így a GDP arányában várhatóan 59,9%-ra csökken, a 2023. év végére tervezett 62,6%-ról.
V. A strukturális egyenleg alakulása
A strukturális egyenleg a kormányzati szektornak a gazdaság ciklikus hatásaitól és az egyszeri tételektől megtisztított egyenlege. Az egyenleg ciklikus komponensének számítása 0,45 nagyságú együtthatóval történik. Az együttható azt jelenti, hogy az államháztartás egyenlege 0,45 százalékponttal változik, amennyiben a GDP (változatlan szerkezetben) 1%-kal eltér a potenciális kibocsátástól. A kibocsátási rés a koronavírus-járványt megelőzően az erőteljes belföldi kereslet eredményeként pozitív tartományba került. Ugyanakkor 2020-ban a koronavírus-válság nyomán a kibocsátási rés negatívba fordult, ahonnan a kilábalás eredményeként 2022-re ismét a potenciális szintre zárt vissza. Az orosz-ukrán háború és a kivetett szankciók következtében a kibocsátási rés ismét negatívvá vált, ugyanakkor előretekintve a kibocsátási rés fokozatos záródása várható.
A középtávú költségvetési cél (MTO) a strukturális egyenlegre meghatározott célérték, mely 2023-tól 2025-ig a GDP 1,0%-ának megfelelő strukturális hiány. A jelenlegi számítások alapján a költségvetés strukturális egyenlege 2024-ben az előző évhez képest jelentősen javulva, a GDP 2,6%-ának megfelelő mértékű hiányt mutathat.
Az elmúlt évekhez hasonlóan Magyarország 2024. évi költségvetése biztosítja hazánk gazdaság-és társadalompolitikai eredményeinek megőrzését és a további célok elérését, mellyel párhuzamosan – a Konvergencia Programban foglalt irányelvekkel összhangban – kiemelten kezeli a pénzügyi stabilitás és a felelős költségvetési gazdálkodás megerősítését. Középpontjában továbbra is – a gazdasági növekedés ösztönzése mellett – a költségvetési hiány és az államadósság további csökkentése áll.
Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételi és kiadási előirányzatokat az érvényes államháztartási és ágazati jogszabályok rendelkezéseire figyelemmel, a takarékosság és a célszerűség követelményeit biztosítva kell megtervezni.
A bevételek tervezése során az elérhető összegek reális felmérésére kell törekedni.
A kiadások tervezése tekintetében a tartalmi feladatok finanszírozására kell hangsúlyt helyezni, járulékos kiadások csak a feltétlenül indokolt mértékben terhelhetik a költségvetést.
A helyi önkormányzatok 2024. évi és finanszírozási rendszere
Az önkormányzati finanszírozás továbbra is feladat finanszírozás, a 2024. évi alapelveiben kisebb változások történtek az előző évhez képest, az állam csak kismértékben finanszírozza a költségek emelkedésének különbözetét:
a gépjárműadó bevétellel már 2022-ben sem számoltunk, mivel ez az adónem 2020 áprilisától a Járvány Elleni Védekezési Alap fejezet bevételét képezi, ügyintézése: 2021 január 01-től átkerült a NAV-hoz, a kincstárnak folyamatosan adatot kell szolgáltatni a befolyt bevételekről, amit utalásra kerül feléjük.
a költségvetési törvény szerinti egyes támogatások összege a törvényben rögzített jogcímek szerint alakul,
a támogatások zöme feladatalapú, és kötött felhasználású,
az energia-áremelkedés miatti többletkiadások támogatása beépült a költségvetési törvénybe
A tanárbéremeléshez szükséges központi költségvetési támogatás veszélyhelyzeti szabályairól a 662/2023. (XII.29.) Korm. rendelet rendelkezik, pontos adat még nem áll rendelkezésre, ez a tétel később kerül tervezésre.
szolidaritási hozzájárulás összege az iparűzési adóerő-képességtől függ, növekvő tendenciát mutat.
A 2024. évi központi költségvetésről szóló törvény a helyi önkormányzatok támogatására 1.049,7 Mrd Ft kiadási előirányzatot tervez, amely a 2023. évi 975,7 Mrd Ft előirányzathoz képest 7,6 %-os növekedést mutat.
Ezen belül 3,2 %-kal emelkedik a helyi önkormányzatok működésének általános támogatása, valamint 16,6 %-kal az egyes szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása, a gyermekétkeztetés 4,2 %-kal növekedett, a kulturális feladatok támogatása 0,0 %-os változatlan mértékű, a köznevelési feladatok 12,1 %-kal növekedtek.
Az alábbi támogatási címek esetében növekszik az előirányzat a 2024. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat szerint:
az önkormányzati hivatal működésének támogatásának fajlagos összege (+19,8%),
az óvodában foglalkoztatott pedagógusok és a nevelőmunkát közvetlenül segítők átlagbéralapú támogatása (+23,1 %),
bölcsődei dajkák, középfokú végzettségű kisgyermeknevelők, szaktanácsadók bértámogatása 25,4 %-kal növekedett az előző évhez képest.
a települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatásán belül az egyes szociális és gyermekjóléti feladatok fajlagos támogatása (+31,9 %).
Intézményi gyermekétkeztetés fajlagos bértámogatása (+22,3 %),
Többcélú kistérségi társulás által ellátott feladatok támogatása- szoc.étk., házi segítség nyújtás, idősek nappali ellátása-fajlagos összege az előző évhez képest növekedett (+10,9 %),
Kulturális feladatok fajlagos támogatása (+0,0 %)
Általános működési feladatok támogatása:
A kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 508/2023. (XI.20.) Korm. rendelet alapján, a közszolgáltatási feladatokhoz kapcsolódó támogatások fajlagos összegeinek emeléséről szóló pénzügyminiszteri döntés szerinti összegeket tartalmazza a rendelettervezet.
Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása.
Önkormányzati hivatal működésének támogatása: közös önkormányzati hivatal esetében a támogatás a székhely önkormányzatot illeti meg az Mötv. szellemének megfelelően. A támogatás összege 2024.évben 6.633,5 eFt/fő összegre emelkedett.
Jelenleg a 2024. évre vonatkozó felmérésből a Kvtv. 2. melléklet szerinti megemelkedett fajlagos összegekkel finanszírozzák az önkormányzatokat.
Településüzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatása:
zöldterület gazdálkodás
közvilágítás
közutak fenntartása
köztemetők fenntartása
A támogatások alapja a 2022. december 31. statisztikai adatok, illetve adatszolgáltatások szerint lett megállapítva.
Egyéb önkormányzati feladatok támogatása:
A helyi önkormányzatokat további, a költségvetési törvényben nem nevesített Mötv. szerinti feladataik ellátása érdekében lakos alapú működési támogatás illeti meg az alábbiak szerint:
Támogatási összeg: 2800 Ft/fő (2023. január 1-jei KSH lakosságszám) differenciáltan a település nagyságához, és az adóerő-képesség szerint.
Köznevelés:
A helyi önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatásában szerkezeti változás nem következett be.
Óvodapedagógusok és segítőik bértámogatása
Elve: Jogszabály szerinti oktatásszervezési paraméterek alapján a havi átlagkeresetek finanszírozása
Lépései:
gyerekszámból, csoportátlagból – elismert csoportszám
pedagógus kötelező óraszámból, elismert csoportszámból – elismert pedagógus létszám
átlagkeresetből, elismert pedagógus létszám - bértámogatás
A bértámogatás tartalmazza a pedagógus életpálya modell miatti bérnövekedés fedezetét is.
Óvodapedagógusok bértámogatása: 5.980.790 forint/számított létszám/év
Pedagógusok munkáját segítők bértámogatása: 5.268.000 forint/létszám/év
Óvodaműködtetés
a statisztikai gyermeklétszám és 172.374 forint/fő/év szorzataként kapott összeg.
Szociális feladatok támogatása
A települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása:
Erre a normatívára Tab nem jogosult, mivel csak a 35.000 forint egy lakosra jutó adóerő-képesség alatti települések kapják a támogatást.
Egyes szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása:
Család- és gyermekjóléti szolgálat és központ működtetése:
A szociális törvényben, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben és külön jogszabályban megfogalmazottak szerint a közös önkormányzati hivatal a szolgálat után, illetve a járás székhely önkormányzat a központ működtetése után a járáshoz tartozó települések alapján jogosult a támogatásra, melynek összege 2024-ban 43.180.460 Ft.
2018 szeptembertől került bevezetésre az Óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység támogatása jogcím finanszírozása, melyre az a járásszékhely települési önkormányzat jogosult, amely az általa fenntartott család- és gyermekjóléti központ útján ellátja a Gyvt. 40/A. § (2) bekezdés ag) pontja szerinti óvodai és iskolai szociális segítő tevékenységet. A támogatás 2024 évi összege 6.430.208 Ft.
Gyermekétkeztetés
A gyermekétkeztetés támogatása jogcím a 2024. évi költségvetési törvényben is a szociális ágazat támogatásai között szerepel
A támogatási rendszer az előző évhez hasonlóan van kialakítva, nem gyermekenkénti fajlagos összeg jár, hanem
Elismert dolgozók bértámogatása
Gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatása alapján.
Elismert dolgozók bértámogatása:
kapacitástól függő számított dolgozói létszám (ellátotti létszám alapján elismert dolgozói létszám)
bértámogatás fajlagos összege: 3.620.000 forint/számított létszám/év (vásárolt szolgáltatás esetén is jár, ilyen esetben a szolgáltatási díjra használható)
Gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatása:
béren kívüli egyéb kiadások (dologi és kiadások) támogatására szolgál, 43.199.086 Ft támogatásra leszünk jogosultak.
A rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének támogatása továbbra is marad. A támogatás a rászoruló gyermekek Gyvt. 21/C. § (1) bekezdés a) pontjában szereplő gyermekek szünidei étkeztetését biztosító települési önkormányzatokat illeti meg, az étkezési adagok száma alapján. A támogatás összege az egy lakosra jutó adóerő-képességtől függő fajlagos összegek figyelembevételével került meghatározásra. 2024 évre ezt a támogatást előre nem tudjuk prognosztizálni, így nem szerepel a költségvetésben.
Bölcsőde, mini bölcsőde támogatása:
2018 évben változott a bölcsődék támogatásának rendszere, mely egyrészt béralapú támogatás, más részben üzemeltetési támogatás. A központi költségvetés a Kjt., valamint a kereseteket meghatározó más jogszabályok alapján elismert átlagbéralapú támogatást biztosít a bölcsődét, mini bölcsődét fenntartó települési önkormányzatok részére, az általuk foglalkoztatott kisgyermeknevelők és dajkák (a továbbiakban együtt: szakmai dolgozók) béréhez, valamint az ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó kifizetéséhez. A bértámogatás szolgál a bölcsődei pótlék és az arra tekintettel fizetendő szociális hozzájárulási adó kifizetésére is.
A béralapú támogatás összege bölcsődei dajkák, középfokú végzettségű kisgyermeknevelők, szaktanácsadók esetén 6.838.000-Ft/létszám/év. A bölcsőde bővítési projekt keretében megvalósuló beruházás miatt még egy csoport indult, így a gyermeklétszám alapján 4,7 fő elismert létszámmal számoltunk 2024. évre vonatkozólag.
Bölcsődei üzemeltetési támogatásra a központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzatok számára, az általuk biztosított bölcsődei, mini bölcsődei feladattal összefüggésben felmerülő kiadásokhoz, így várhatóan -a tényleges létszámtól függően- összesen 4.312.000 Ft támogatásra leszünk jogosultak 2024. évben, amely tartalmazza az energia-áremelkedése miatti többletkiadásához kapott támogatást.
A személyes gondozást, és a házi segítség nyújtást valamint az időskorúak nappali intézményi ellátását a többcélú kistérségi társulás látja el, de a normatívákat csak a települési önkormányzat igényelheti le, ezért ezekre a feladatokra kapott 68.860.535 Ft összeg támogatási célú pénzeszközként átkerül a társuláshoz.
Kulturális feladatok támogatása
Kulturális feladatok támogatására 2.213 Ft/fő összeget tartalmaz a költségvetési törvény, amely lakosságszám alapján illeti meg az önkormányzatot, ennek fajlagos összege nem változott az előző évekhez képest, a támogatás összege 9.307.878 Ft.
Önkormányzati szolidaritási hozzájárulás
A 22 000 forint feletti egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességgel rendelkező önkormányzat az egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességétől függő mértékű szolidaritási hozzájárulást teljesít a központi költségvetésnek. A szolidaritási hozzájárulás alapja az önkormányzat költségvetési tv.1.3. pont szerinti iparűzési adóerő-képességet meghatározó adóalapja (a továbbiakban: a szolidaritási hozzájárulás alapja, ami Tabnál:22.514.256.040 Ft). A szolidaritási hozzájárulás teljesítése a nettó finanszírozás keretében történik.
Tab egy lakosra jutó adóerő képessége 74.940,46 Ft.
Tab Város Önkormányzatának 2024. évre számolt szolidaritási hozzájárulása 120.383.555 Ft.
A helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai:
A támogatás három részből tevődik össze:
Helyi önkormányzatok működési célú költségvetési támogatása (pl: itt van többek között a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatása, a könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatás, rendkívüli önkormányzati költségvetési támogatás)
Helyi önkormányzatok felhalmozási célú költségvetési támogatása: pl. önkormányzati feladat ellátást szolgáló fejlesztések támogatása
Vis maior támogatás
Ezen támogatások egy részét Kormányrendeletek határozzák meg, a támogatások másik részére pedig év közben külön lehet pályázni.
A 2024-es évben az energia-áremelkedés hatásainak enyhítése érdekében meghozott intézkedés keretében a közvilágítás magasabb összegű üzemeltetési támogatása beépült a költségvetésbe.
A pedagógusok új életpályájáról szóló 2023 évi LII. törvényben kimondott pedagógusbérek állami finanszírozását a 662/2023.(XII.29.) Korm. rendelet szabályozza.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
BEVÉTELEK ALAKULÁSA:
Az intézményeknél keletkezett működési bevételek nagyságrendje jelentősen nem változott az előző évhez képest, a GAMESZ működési bevétele kismértékű növekedést mutat, a 2024.01.01-i térítési díj emelés hatására, viszont a kedvezményesen ill. ingyenesen étkező gyermekek száma évről-évre növekszik. Az iskolák étkeztetését továbbra is a helyi önkormányzatok biztosítják, a középiskola étkeztetésénél pedig mi vagyunk a szolgáltatók, így bevételként csak a gyermek által fizetett nyersanyag norma egy része jelentkezik, mivel egyre több az ingyenes, illetve kedvezményes étkező.
A Városi Könyvtár bevétele csökkenést mutat a mozgókönyvtári szolgáltatás megszűnése miatt.
Intézményenkénti részletezését a 3 sz. melléklet és altáblái tartalmazzák.
Helyi adókból 504.000.000Ft bevétellel számolunk. Az iparűzési adóból várhatóan 480.000.000 Ft bevétel, a nagyadózónk 2023 évi kedvező bevallását figyelembe véve.
A 639/2020. (XII.22.) Korm.rendelet hatályon kívül lett helyezve, így a kis-és középvállalkozások 2021 és 2022 évben érvényesített 1%-os iparűzési adó könnyítése 2024-ra nem vonatkozik, 2023-ban a nettó finanszírozás keretében az adókülönbözetek rendezése megtörtént, tehát az önkormányzatnak kell fizetniük a 2 %-os iparűzési adót.
A magánszemélyek kommunális adójából 12.000 eFt és az építményadóból 12.000 eFt származik. Az egyéb díjak, bírságok, pótlékok összege 1.200 eFt.
Az önkormányzatnak költségvetési állami támogatásból 618.059.294 Ft bevétel várható. 2024.évben a többcélú kistérségi társulások által ellátott szociális feladatok finanszírozása az önkormányzatokon keresztül történik ezért 68.860.535 Ft támogatás a mi költségvetésünkben szerepel, és ugyanilyen összegű támogatásértékű kiadás is beépült a költségvetésbe. A támogatás jogcímeit és összegeit a 12.sz. melléklet tartalmazza.
Működési célú támogatásra államháztartáson belülről 58.015.261 Ft-tal számolunk. A közfoglalkoztatáshoz 19.733.661 eFt-ot veszünk át. Az esélyegyenlőség elősegítését célzó programra 25.000.000Ft bevétel szerepel a költségvetésbe, melynek záró elszámolása 2022 októberében volt, a hiánypótlások és azok teljesítése is átcsúszik 2024-re. A fennmaradó összeg a 2024-es önkormányzati választásra és európai parlamenti választás költségeinek fedezetére prognosztizáltuk.
Fejlesztési célú támogatásértékű bevételre 807.129.653 Ft-ot terveztünk, ezek a beruházások Eu-s forrásai és a hazai támogatások. A beruházások és pályázatok előrehaladásának függvényében az összeg évközben változhat.
A rendelet tervezet 2.209.472.409 Ft előző évi maradvány igénybevételét tartalmazza, amely a zárszámadás után még pontostásra kerül, valamint a lekötött betétek 2024 évi nyitó állományát, mely 480.000.000 Ft összegű 2024 évben lejáró bankbetét.
KIADÁSOK ALAKULÁSA:
A kiadások tervezésénél meghatározó volt, hogy csak a szükséges költségek kerültek a rendelet-tervezetbe, takarékos, visszafogott működést feltételezve, az energia-áremelkedést minden intézménynél, az élelmiszer árak nagymértékű emelkedését- GAMESZ konyhánál-figyelembe véve. A GAMESZ az az intézmény, amelyet legjobban érint az infláció növekedése: így a benzin, gázolaj, kenőanyagok, élelmiszer árak növekedésében realizálódik.
Az intézményeknél minden jogszabályban előírt bér tervezésre került, a különböző pótlékok is. A minimálbér és a garantált bérminimum 2024. évi összegét az 508/2023.(XI.20.) Korm.rendelet szabályozza, mely szerint 2023. december 1-től a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 266.800 Ft és a garantált bérminimum 326.000 Ft, ezen összegekkel számoltunk a költségvetésben. A 170/2011.(VIII.15.) Korm. rendelet értelmében a közfoglalkoztatási bér a minimálbér illetve a garantált bérminimum 50%-a, tehát a közfoglalkoztatási bér ennek megfelelően növekedett.
Intézményrendszer működtetése:
Köznevelési intézmény:
A 2024. évben változatlanul két intézményegységgel működik az Önkormányzat fenntartásában lévő Tabi Takáts Gyula Óvoda és Bölcsőde Többcélú Intézmény, melynek illetékessége a településekkel kötött feladat ellátási szerződések alapján Tab város, valamint Lulla, Sérsekszőlős, Zala, Torvaj, Zics és Községek közigazgatási területére terjed ki.
2022. decemberétől a bölcsőde két csoporttal működik. A bölcsődei ellátásra Tab Város Önkormányzata feladat ellátási szerződést kötött Bábonymegyer, Lulla, Sérsekszőlős, Zala, Torvaj, Zics és Kapoly és Somogymeggyes községek önkormányzataival.
Zichy Mihály Művelődési Központ:
Az intézmény feladatait a képviselő-testület által jóváhagyott éves munkaterv alapján végzi. Mint kulturális alapellátó intézmény kultúraközvetítő és szolgáltató tevékenységet végez. Tevékenységének fő célja a kultúraközvetítés, a közösségi színtér biztosítása, a megye és a város szellemi és művészeti értékeinek, hagyományainak megismertetése, az amatőr alkotó közösségek munkájának segítése, ösztönzése, az ismeretszerzés, az iskolai rendszeren kívüli oktatás segítése, színtér és kötetlen közművelődési formák biztosítása a fiatalok szabadidejének kulturált eltöltéséhez, az időskorúak közművelődési igényeinek kielégítéséhez. Részt vesz a városi ünnepségek, kiemelt helyi és regionális közművelődési események lebonyolításában, ezzel is hozzájárulva a város művészeti életének fellendítéséhez. Feladatainak megvalósítása érdekében együttműködik más kulturális intézménnyel, oktatási intézményekkel, amatőr művészeti csoportokkal, kultúraközvetítő egyesületekkel, hagyományőrző civil szervezetekkel. Saját rendezvényei mellett helyt ad külső szervek programjainak is. Tárgyi eszközök folyamos beszerzésével biztosítja a rendezvények megfelelő színvonalú megtartását.
Az intézmény költségvetését a fenntartói finanszírozás mellett saját bevételekből (terembérleti díjból, jegyeladásból, szponzori támogatásból) és pályázatokból kívánja biztosítani.
Városi Könyvtár Tab:
Az intézmény feladatait a képviselő-testület által jóváhagyott éves munkaterv alapján végzi. Működteti a felnőtt olvasószolgálatot és a gyermek könyvtárat, ellátja a könyvtári állomány gyarapítását, nyilvántartását, feltárását, a helytörténeti dokumentumok feldolgozását, valamint biztosítja azok megőrzését, védelmét. Az intézmény munkatársai számos rendezvényt, kiállítást, csoportos foglalkozásokat tartanak a Magyar Néprajzi Gyűjtemény és a Nagy Ferenc Galéria bevonásával.
GAMESZ
Az intézmény a helyi önkormányzat költségvetési szerveként működik, két telephelyen. A konyha- és üzemfenntartási feladatokat a Virág utca 12. szám alatt, a műszaki feladatokat pedig a Dózsa György utca 2. szám alatt látják el.
A műszaki szekció feladatai:
zöldterület-karbantartás: iskolák, óvoda, művelődési intézmények, közterek, közparkok, parkolók, piac- és vásártér, külterületi földutak, erdők, sportpályák, önkormányzati ingatlanok karbantartása (kis- és nagyjavítások), önkormányzati épületek bontása (bontás, szortírozás, értékesítés), gépi földmunkák (terep előkészítése, földutak javítása, árkok tisztítása);
köztisztasági tevékenység: kiskukázás, padkázások, zöldhulladék-szállítás, piac- és vásártéren keletkezett hulladék elszállítása, utak;
út és közterület karbantartás: hidak javítása, téli síkosság-mentesítés, hótolás, sózás, kátyúzások, hídfestések, forgalmi táblák kihelyezése, utcabútorok javítása;
piac és vásár üzemeltetése;
sportlétesítmények üzemeltetése;
közfoglalkoztatási projektek irányítása, lebonyolítása.
Feladatként jelentkezik a közétkeztetés megszervezése mellett a szabad kapacitás terhére rendezvények lebonyolítása is (középiskolai szalagavató, katolikus egyházközösségi bál és lakodalmi rendezvények). Az intézményben 26 fő közalkalmazott látja el a városüzemeltetés és az étkeztetés feladatait. A működés tárgyi feltételei biztosítottak.
Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ
A Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ 2024. évben változatlanul 2 szervezeti egységével látja el a családsegítéssel kapcsolatos és a gyermekjóléti feladatokat. A szolgálatban a közvetlen gyermek- és családsegítő munka folyik, a központban biztosítják a szolgálatok munkájának koordinálását, felügyeletét, készenléti ügyeletet és a gyermekek védelembe vételének előkészítésére vonatkozó hatósági feladatok elvégzését. Pénzügyi, gazdálkodási feladatait a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el a munkamegosztás és a felelősségvállalás rendjét szabályozó külön megállapodás alapján.
Tabi Közös Önkormányzati Hivatal
A Tabi Közös Önkormányzati Hivatal a 2024. évben is a Tab Város Önkormányzata, valamint Bábonymegyer, Lulla, Sérsekszőlős, Torvaj, Zala és Zics Községek Önkormányzatai által kötött megállapodás alapján működik. A hivatal létszámkerete 31 fő, ebből jelenleg 2 álláshely betöltetlen, valamint 3 fő GYES-en van.
A hivatal feladatait 2024. évben is két, egymástól jól elhatárolható terület alkotta, egyrészt az önkormányzati feladatok ellátása, különösen a képviselő-testületek és szerveik működésével kapcsolatos feladatok ellátása, a másik az államigazgatási ügyek döntésre való előkészítése.
Testvérvárosi kapcsolatok
Az előző évek gyakorlatának megfelelően 2024. évben is a Szervezési Iroda szervezi és egyezteti a hivatalos testvér-települési programokat. A Képviselő-testület a 2024. évi szüreti fesztiválra is meghívja Tab Város valamennyi testvértelepülésének küldöttségét, gondoskodik szállásukról és ellátásukról.
Civil szervezetek és sport szervezetek támogatása
A 2024. évben a Képviselő-testület várhatóan az eddigi gyakorlatának megfelelően 1 millió forint keretösszegben támogatja Tab Város civil szervezeteit és 8 millió forint keretösszegben a sport szervezeteket. A Hegyközség támogatására 150 e Ft, a Pro Maternitas Kft. részére Anyatejes nap támogatására 100 e Ft támogatást fordít.
Közfoglalkoztatás
A korábbi évekhez hasonlóan 2024. évben is tervezzük a településen a közfoglalkoztatást, az áthúzódó programokkal együtt éves szinten átlagosan 15 fő foglalkoztatásával. A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében a foglalkoztatottak a közterületek karbantartását, parkok gondozását, fűnyírást, parlagfű-mentesítést, hóeltakarítást, rendezvények előkészítésében és lebonyolításában történő közreműködést, intézményeknél a takarítási feladatokat.
A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programok indulása, és a támogatás mértéke még nem ismert, ezért a várható támogatást is a korábbi évekhez hasonlóan tervezzük, 2024. évben várhatóan 70 %-os intenzitású lesz.
A közfoglalkoztatásban résztvevő intézmények: GAMESZ, Zichy Mihály Művelődési Központ, a Tabi Takáts Gyula Óvoda és Bölcsőde Többcélú Intézmény és a Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ.
Szociális kiadások alakulása:
A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli szociális ellátás nyújtható.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: szociális törvény) értelmében a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatnak a feladata.
Az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti feladatait a központi költségvetésből biztosított állami normatív támogatásból, valamint az önkormányzat saját bevételeiből látja el.
Az elmúlt években bekövetkezett hatásköri változások miatt mára már csak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és az ehhez szorosan kapcsolódó kiegészítő pénzbeli ellátás és a szünidei gyermekétkeztetés maradt, amelynek a költségét az állam normatív alapon finanszírozza.
A képviselő-testület a szociális törvényben és az önkormányzati rendeletekben meghatározott feltételek alapján települési támogatást, valamint más pénzbeli támogatásokat állapíthat meg.
Tab Város Önkormányzata - 2015. március hó 1. napjától - a Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni ellátások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletében, valamint 2022. május hó 31. napjától – jövedelemre való tekintet nélkül nyújtható ellátások esetében - a Tab Város Önkormányzat Képviselő-testületének helyi támogatások rendszeréről szóló 13/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban együtt: helyi rendelet), szabályozza az önkormányzat által nyújtható ellátási formákat és a jogosultsági feltételeket. A helyi rendeletek által nyújtható ellátások a következők:
Települési támogatások:
Rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtott települési támogatás:
Rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni kérelemre azt a személyt, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem a 50.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások – elemi kár elhárítása, hosszabb kórházi kezeléssel járó betegség – miatt anyagi segítségre szorul. Az támogatás összege a 50.000,- forintot nem haladhatja meg.
2023. évben a beszámoló készítéséig nem került megállapításra ezen ellátási forma, ezért 2024. évre csak 2 fő támogatásával számoltunk.
Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:
Települési támogatásban lehet részesíteni negyedévente egy alkalommal kérelemre vagy hivatalból – különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére – azt a személyt, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem a 60.000,- Ft-ot nem haladja meg.
A 2023. évi időarányos tényadatok figyelembevételével az előző évi létszámmal számoltunk a létfenntartási gondok enyhítésére nyújtható települési támogatás tervezésénél.
Gyógyszerkiadások viselése céljából nyújtott települési támogatás:
A gyógyszerkiadások viseléséhez egy éven keresztül havi 8.000,- forint települési támogatásra jogosult az a rászorult személy, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem az 60.000,- Ft-ot, egyedül élő esetén a 80.000,- Ft-ot nem haladja meg, és a havi rendszeres gyógyszerköltségének és gyógyászati segédeszközének a költsége meghaladja a 15.000,- Ft-ot.
A 2023. évi tervezetet és megvalósulást figyelembe véve 2024. évre 2 fő támogatásával számoltunk.
Ápolási célú települési támogatás
Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Tab Város közigazgatásai területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú személy részére, amennyiben 18. életévét betöltött tartós beteg közeli hozzátartozója gondozását, ápolását végzi; munkanélküliek ellátására, társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 40.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 70.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra és keresőtevékenységet nem folytat;
Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 30.000,- Ft/hó.
2023. évben ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás iránti kérelem nem érkezett, ezért csak 1 fő támogatásával számoltunk 2024. évre.
Kamatmentes kölcsön:
Tab Város Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig – pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsönben részesítheti évente egy alkalommal legfeljebb 85.000,- forint erejéig azt a rászoruló személyt, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem a 22.800,- forintot eléri, és a 150.000 forintot nem haladja meg.
A 2023. évi időarányos tényadatok figyelembevételével 2024. évre az előző évinél alacsonyabb összegben került megtervezésre a fenti támogatásra fordítható előirányzat, 2 fő támogatásával számoltunk.
Temetési támogatás:
A temetési támogatás összege 25.000,- Ft, ha a temetési költségekről a támogatást kérő nevére kiállított számlák összege a 300.000,- forintot nem haladja meg.
A kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.
A 2023. évben jóval kevesebben igényeltek temetési támogatást, mint ahogy tervezve volt. Így a 2023. évi időarányos tényadatok figyelembevételével 2024. évre 37,5 %-kal alacsonyabb szám, csupán 10 fő támogatása került betervezésre.
Köztemetés:
A köztemetés megállapításának feltételeit a szociális törvény szabályozza. 2023. évben a tervezett felett alakult a köztemetések száma, melyben évről évre nagy ingadozás mutatkozik, ezért a 2024. évi tervnél - a 2023. évi tervnél 3 fővel többel - összesen 8 fővel számoltunk. Mivel a költségek az élet minden területére kihatnak, így a 2024. évi előirányzatot emeltük az előző évhez képest.
Bursa Hungarica Ösztöndíj:
A képviselő-testület e támogatásra 2023. évben felhasználható előirányzatot 400.000,- forintban határozta meg a 162/2023. (IX. 21.) számú képviselő-testületi határozatával. Az ösztöndíjak odaítélésére 2023. novemberében került sor. 1 „A” típusú pályázó részére került megállapításra, illetve 1 „B” típusú pályázó részére került tovább folyósításra a támogatás. Mindezekre tekintettel a 2024. évre 320.000,- forint előirányzattal tervezünk.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:
Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal, augusztusban és novemberben kapnak jelenleg gyermekenként 6000,- forint, illetve 6.500,- forint összegű támogatást.
A jogosultak részére fizetendő esetenkénti támogatás összege a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekek esetén 6.500,- forint, míg a többi gyermek esetében 6.000,- forint.
A település tekintetében 2024. évre a 2023. évinél alacsonyabb, csak 12 gyermek támogatásával számoltunk, mivel 2023. évben ezen ellátásban részesülők száma elmaradt a tervezettől. Az ellátásra jogosultak számának a folyamatos csökkenésének oka egyrészt a gyermekek után járó adókedvezmény bevezetése, valamint a minimálbér emelkedése, másrészt az ellátásra való jogosultság jövedelemhatárának az elmúlt 10 év átlagában az átlagjövedelem emelkedéstől messze elmaradó mértéke.
Kiegészítő pénzbeli ellátás
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek után a gyermek családba fogadó gyámjául kirendelt hozzátartozó kiegészítő pénzbeli ellátásra, valamint egy évben két alkalommal 8400 forint pótlékra jogosult, ha a gyermek tartására köteles, és nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül.
A kiegészítő pénzbeli ellátás havi összege – gyermekenként – az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 22 százaléka, azaz jelenleg 6.270 forint.
Jelenleg egy kiskorú gyámjául kirendelt személy részére fizetjük a fenti ellátást.
Szociális étkezésben és nappali ellátásban részesülők támogatása:
A 2023. évi időarányos tényadatok, valamint az étkezési térítési díjakban bekövetkezett és várható emelésének figyelembe vételével került megtervezésre a szociális étkezésben és a nappali ellátásban részesülők támogatására fordítandó előirányzat.
Szünidei gyermekétkeztetés:
A szünidei gyermekétkezés ellátásra jogosultak számának a tervezésénél a 2024. évi igényfelmérés eredményét és az étkezési térítési díj várható emelését vettük figyelembe.
Újszülöttek támogatása:
A képviselő-testület a Tab város közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és a lakóhelyén életvitelszerűen élő, újszülött gyermeket nevelő, a gyermekkel egy lakcímen élő szülőt egyszeri, 35.000,- Ft értékű babacsomag formájában nyújtott támogatásban részesítheti.
2023. évi időarányos tényadatok figyelembevételével, 2024. évre az előző évinél alacsonyabb számú, azaz 25 szülő támogatásával számoltunk.
A szociális ellátások megállapításához és nyilvántartásához használt WinSzoc program használatáért és jogszabálykövetéséért fizetendő összeg: 268.000,- Ft.
Beruházások-felújítások
Európai Uniós támogatással megvalósuló beruházások-felújítások:
TOP-PLUSZ pályázati felhívásokra a Somogy Megyei Önkormányzattal kötött konzorciumi megállapodással, mint konzorcium vezető az Önkormányzat, az alábbi benyújtott pályázatok kedvező elbírálásban részesültek, a támogatói okiratok (az Ipari park pályázat kivételével) aláírásra kerültek
TOP-PLUSZ 1.2.1.-21 kódszámú felhívás
TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00012 azonosító számú Településfejlesztés Tabon I. című pályázat keretében a Gárdonyi Géza utca, a Táncsics Mihály utca és a Dózsa György utca csapadékvíz elvezetése. A Virág úti lakótelep „D” és „F” épületek keleti oldalán lévő zöldterület, a Kossuth Lajos utca 130-134. házszámú társasházak melletti zöldterület, a Kossuth Lajos utca 46-52. házszámú társasházak melletti zöldterület rendezése, valamint a Járóbeteg Szakrendelő „alatt” lévő garázssor helyén Sport park kialakítása, a Művelődési ház korszerűsítése, és 2 db gyalogátkelőhely kialakítása történik.
A tervezett költség 1.046.977.636 Ft, melyből 996.977.636 Ft támogatás, 50.000.000 Ft saját forrás.
Tab Város Önkormányzatát illető 950.389.896 Ft támogatás összegét a Magyar Államkincstár az elkülönített számlára átutalta.
A projekt fizikai befejezésének határideje 2025.09.30.
TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00076 azonosító számú Településfejlesztés Tabon II. Pályázat keretében a Zichy M. utca, a Rózsadomb utca, a Rudnay Gy. utca, a Mártírok útja, a József A. utca és a Goldmark K. utca csapadékvíz elvezetése, Koppányvölgye Tanuszoda gépészeti felújítása, a Kossuth Lajos utca és a Petőfi utca elágazónál buszöböl átépítése készül.
A tervezett költség 741.915.500, melyből 691.915.500 Ft támogatás, 50.000.000 önerős beruházás.
Tab Város Önkormányzatát illető 659.650.000 Ft támogatás összegét a Magyar Államkincstár az elkülönített számlára átutalta.
A projekt fizikai befejezésének határideje 2025.09.30.
TOP-PLUSZ2.1.1-21 kódszámú felhívás
TOP_PLUSZ-2.1.1-21-SO1-2022-00027 azonosító számú Albérlők házai és zeneiskola
energetikai korszerűsítése Tabon című pályázat keretében a Zeneiskola épülete, valamint a Kossuth L. utca 21. és 23. szám alatti társasházak energetikai felújítását tervezi az önkormányzat.
A korszerűsítés keretében sor kerül a külső nyílászárók cserélésére, a külső határoló szerkezetek hőszigetelésére, fűtéskorszerűsítésre, napelemek telepítésére.
A pályázat keretében elszámolható költség 286.118.000 forint, önerős beruházás 30.000.000 Ft.
A Magyar Államkincstár a támogatás összegét 272.700.000 forintot - az Önkormányzat által nyitott elkülönített számlára – 2022 évben átutalta.
A tervezési feladatokra a szerződések aláírásra kerültek. A felmérési dokumentációk és a kiviteli tervek elkészültek.
A közbeszerzési szakértő feladatokra, valamint a műszaki ellenőrzésre a szerződések aláírásra kerültek.
A kiviteli tervek elkészültét követően az energetikai szabályozásban történt változásokra reagálva Képviselő-testület 2023. áprilisi ülésén a gépészeti tervek átdolgozásáról döntött.
Az új gépészeti terveket a „Hőáram”2010. Kft elkészítette. A szálák kiállítása (kifizetése) a második félévben történt.
A Zeneiskola épület energetikai felújítására a kiírandó közbeszerzési eljárás dokumentuma előzetes normakontrolra a közreműködő szervezet részére megküldésre került.
A társasházak elektromos mérőhely szabványosítására 20.240.000 Ft a tervezett költség.
TOP_PLUSZ-2.1.1-21-SO1-2022-00028 azonosító számú Albérlők házának energetikai
korszerűsítése Tabon II. című pályázat keretében a Kossuth Lajos. utca 80. szám, valamint a Virág ltp. „A” épület alatti társasházak energetikai felújítása történik.
A korszerűsítés keretében sor kerül a külső nyílászárók cserélésére, a külső határoló szerkezetek hőszigetelésére, fűtéskorszerűsítésre, napelemek telepítésére.
A pályázat keretében kapott támogatás 209.767.894 Ft, önerő 59.051.606 Ft.
A Magyar Államkincstár a támogatás összegét 200.903.481 forintot - az Önkormányzat által nyitott elkülönített számlára – 2022 évben átutalta.
A tervezési feladatokra a szerződések aláírásra kerültek. A felmérési dokumentációk és a kiviteli tervek elkészültek.
A közbeszerzési szakértő feladatokra, valamint a műszaki ellenőrzésre a szerződések aláírásra kerültek.
A kiviteli tervek elkészültét követően az energetikai szabályozásban történt változásokra reagálva Képviselő-testület 2023. áprilisi ülésén a gépészeti tervek átdolgozásáról döntött.
Az új gépészeti terveket a „Hőáram”2010. Kft elkészítette.
A Tab Kossuth 80. szám alatti albérlők háza épület energetikai felújítására a kiírandó közbeszerzési eljárás dokumentuma előzetes normakontrolra a közreműködő szervezet részére megküldésre került.
A nyílt közbeszerzési eljárás eredményeképpen, az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” tárgyában a Topa és Társa Építési Kft. Tamási cég adta a legkedvezőbb ajánlatot, így a vállalkozási szerződés a Tab, Kossuth u. 80. teljesítési helyre 2023. november végén aláírásra került. A munkaterület átadása megtörtént.
TOP_Plusz-1.1.1-21 kódszámú felhívásra
TOP_PLUSZ-1.1.1-21-SO1-2022-00005 azonosító számú Iparterület kialakítása Tabon című pályázat.
A Magyar Államkincstár 2022. december 1-én kelt értesítése szerint a pályázat pozitív elbírálásban részesült. A 699.994.000 Ft összegű támogatásra a támogatási szerződés aláírásra került.
Az Önkormányzati rész 667 millió forint, a konzorciumi partner támogatása 33 millió forint.
A pályázat keretében a város keleti részén kerül kialakításra az ipari park.
A Flextronix Kft telephelyétől keleti irányba lévő területek megközelítését biztosító út, csapadékvíz elvezetés, a víz és csatorna-hálózat kiépítése bekötésekkel, közvilágítás, továbbá a földgáz és az elektromos áram bekötések kerülnek kiépítésre.
A tervezett kivitelezési költség 703.144.000 Ft, önerő 3.150.000 Ft, a támogatási összegből még nem érkezett az elkülönített számlára.
Az ipari park által érintett területekre a telekalakítási vázrajzok elkészítését megrendelte az Önkormányzat, folyamatban van a határozat kiadása.
A már belterületi földrészletek telekalakítása megtörtént, az érintett külterületi földek belterületbe vonását kezdeményezte az Önkormányzat.
Az út és közmű tervezésekre a tervezők kiválasztásra kerültek.
Hazai támogatással megvalósuló beruházások-felújítások:
Magyar Falu Program Pályázat
A Magyar Falu Program keretében történő felhívásra Tab Város Önkormányzata „Önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztése, önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó beszerzések" című alprogramhoz, pályázati kiírás kódszáma: MFP/ÖTIFB/2024, temetői út felújításhoz 6.000.000 Ft pályázati összeget nyert az Önkormányzat, melyhez 3.200.000 Ft önerő szükséges.
Egyéb beruházási kiadások:
A Kossuth L. utca 48-50. számú társasházak és a Koppány tó közötti játszótéren van jelenleg egy elektromos trafó. A trafó áthelyezése esztétikai és balesetvédelmi szempontból is indokolt.
A trafó áthelyezés tervezett költsége 10 MFt.
A Koppány tó és a Járóbeteg szakrendelő között található garázssor lebontása esztétikai szempontból szükséges. A TOP-PLUSZ pályázatban a meglévő garázssor helyére sport parkot tervezett az Önkormányzat. Az elbontásra kerülő garázsok helyett biztosítani kell az autó tulajdonosok részére új garázsokat, amit a kis távolságra lévő, jelenleg kihasználatlan, az autóbusz pályaudvar mellett lévő területre létesít az Önkormányzat.
A garázssor tervezett költsége 70 MFt. Az új garázsok értékesítéséből várhatóan 70 MFt bevétel keletkezik.
Az útépítések tervezett költsége 35 MFt, mely tartalmazza a bontandó üzletsor alatti terület, a tónál található játszótér melletti út zárását, valamint a Munkás utcai buszmegálló felújítását,.
A bérlakások energetikai felújítása TOP-PLUSZ pályázat keretében várhatóan 2024 évben elkészül, a lakások belső felújítására (vezetékek, burkolatok szaniterek cseréje) 89 MFt-ot tervez az Önkormányzat a pályázatok önerejeként, valamint ezen felül 32,825 MFt beruházási költséget
Tervezési feladatokra (rendezési tervmódosítás, elektromos bekötések tervezése, bérlakásépítés tervezés, idősek otthona uszoda mellet szabadtéri medence létesítés)
Kisebb javítások, felújítások (társasházaknál szennyvíz csatorna javítás, dugulás elhárítás, önkormányzati lakásokban kazáncserék).
Szivattyúk cseréje ivóvíz, szennyvíz hálózatban.
Urnafal építése a temetőben.
Koppány-tóhoz egy új levegőztető telepítése.
Szent István téren létesített gördeszka pálya átépítése (zajhatás csökkentése miatt).
Önkormányzati tulajdonú lakásokban kisebb felújítások.
A működési célra átadott pénzeszközök összegét tételesen a 18. sz. melléklet tartalmazza
A 2024. évi közvetett támogatások tervezett összegének indoklása:
Közvetett támogatások tervezésénél az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. 134. § alapján a méltányosság gyakorlásának lehetőségét vettük figyelembe (adó mérséklése, elengedése, törlése stb.).
Többéves kihatással járó kiadások:
A többéves kihatással járó kötelezettségeink 2030-as évig vannak, a 2021 évben folyósított 200 MFt beruházási hitel tőke (évente 20 MFt) és kamatvisszafizetési kötelezettsége, valamint a 2024 évre tervezett 40 MFt összegű, gotermikus kutatási engedély miatti 2 évre szóló bankgarancia és annak költségei.
Tartalékként szerepel a költségvetési rendelettervezetben 240.637.842 Ft, melyből 220.637.842 Ft általános tartalék, és 20.000.000 Ft a céltartalék.
Tab, 2024. január 25.
Schmidt Jenő
polgármester