Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (V. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi zárszámadásról

Hatályos: 2024. 05. 22

Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (V. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.22.
a 2023. évi zárszámadásról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
a 2023. évi zárszámadásról szóló
rendelethez
Tab Város Képviselő-testülete a 1/2023. (I.30.) sz. rendeletével jóváhagyta a 2023. évi költségvetést. A költségvetés az év folyamán többször módosításra került, az év közben hozott képviselő-testületi határozatok, pótlólag kapott állami támogatások, valamint különböző pályázatok pénzügyi kihatása következtében.
Az államháztartásról szóló többször módosított 2011. évi CXCV. törvény 91. §. alapján a zárszámadásról a képviselő-testületnek rendeletet kell alkotni. A pénzügyi teljesítést, a vagyon, a maradvány alakulását mutatják be a rendelet mellékletét képező 1-24. számú mellékletek.
BEVÉTELEK ALAKULÁSA:
A 2023. évi bevételi előirányzatunkat 4.548.159 eFt összegben hagyta jóvá a képviselő-testület, év közben ez 4.059.582 eFt-ra módosult, a teljesítés pedig 4.614.880 eFt -melyből a lekötött betét megszűntetése 570.000 eFt volt-, a teljesítés 114 %-os.
A működési bevételünk teljesítése önkormányzati szinten 102 %-os. Ezen belül az intézmények 101%-ra teljesítették az előirányzatot. Önkormányzati szinten az eredeti előirányzatot 690.872 eFt-tal csökkentettük, mivel az az Iparterület kialakítására nem hívtunk le támogatási összeget, valamint a kiegészítő támogatások összege növekedett.
Az intézményeknél a működési bevételek növekedése egyrészt a továbbszámlázott közüzemi szolgáltatások bevételéből adódott, valamint a GAMESZ-nál a nem tervezett ÁFA visszatérítésből, a betervezett étkezési térítési díjak bevétele kismértékben elmaradt a tervezettől, mivel a kedvezményesen ill. ingyenesen étkező gyermekek száma évről-évre növekszik. Az iskolák étkeztetését továbbra is a helyi önkormányzatok biztosítják, a középiskola étkeztetésénél pedig mi vagyunk a szolgáltatók, így bevételként csak a gyermek által fizetett nyersanyag norma egy része jelentkezik, mivel egyre több az ingyenes, illetve kedvezményes étkező.
Az önkormányzat közhatalmi bevételeiből 525.177 eFt bevételünk keletkezett, ebből a helyi adó bevételünk 522851 eFt-ra teljesült, eredetileg 430.200 eFt bevétellel számoltunk az óvatosság elvét követve. A teljesítés növekedésének oka, hogy a nagyadózónk, a FLEXTRONICS Kft. tényleges bevallása a vártnál kedvezőbben alakult. Adónemenkénti bevételeket a 27.sz. melléklet tartalmazza.
Az állami támogatások teljesítése 100 %-os, ez a tervezett szinten van.
A felhalmozási célú bevételek lakások értékesítéséből származnak.
A működési célú pénzeszköz átvételek és a támogatásértékű bevételek közül az óvodai nevelésre veszünk át támogatást, valamint a közcélú foglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatás került elszámolásra. A bevételen belül a felhalmozási célú támogatások bevételei az egyes uniós támogatások miatt az eredeti előirányzat alatt maradtak, az Iparterület kialakítására lehívott támogatás időbeni eltolódása miatt.
A -TOP-1.1.3-15-SO1-2016-00009 azonosító számú- „Vásárcsarnok és piac kialakítása Tabon” építési beruházás befejezésének finanszírozására 200 MFt összegű Kölcsönszerződést kötöttünk célhitel igénybevételére az OTP Bank Nyrt-vel, a törlesztés évente 20 MFt, melynek tőke része 2023. december 31-el 140 MFt, a kölcsön végső lejárata 2030. szeptember 30.
KIADÁSOK ALAKULÁSA:
A kiadások előirányzata a bevételekhez hasonlóan 4.548.159 eFt-ról 4.059.582 eFt-ra változott, ehhez viszonyítva a teljesítése 59 %-os, összességében 2.389.427 eFt összegre teljesült, ezen belül a működési kiadások teljesítése 58 %-os. (11. számú melléklet szerint), tartalékok nélkül a teljesítés 94 %-os.
A beruházások teljesítése 77 %-os, az áthúzódó beruházások miatt. Az EU-s pályázatból megvalósuló beruházások tényleges kivitelezése 2024-2025-re tolódik, a hosszadalmas előkészítési folyamatok miatt.
Az intézményenkénti teljesítést a 3. számú melléklet tartalmazza.
Köznevelési intézmény
2023-ban is változatlanul két intézményegységgel működött a Tabi Takáts Gyula Óvoda és Bölcsőde többcélú Intézmény, a „Szivárvány” Óvoda és a Bölcsőde intézményegységgel. Az óvoda felvételi körzete változatlanul Tab Város, Lulla, Sérsekszőlős, Zala, Torvaj, Zics és Somogyegres Községek közigazgatási területe a településekkel kötött feladatellátási szerződések alapján. A bölcsődei csoportok száma 2, így a bölcsödébe a maximálisan felvehető gyermeklétszám 24 fő. A bölcsődei ellátás biztosítására Tab Város Önkormányzata Feladat-ellátási Szerződést kötött Bábonymegyer, Lulla, Kapoly, Sérsekszőlős, Somogymeggyes, Torvaj, Zala és Zics községek önkormányzataival.
Az iskolai étkeztetést és a konyha ellátását az előző évekhez hasonlóan a 2023. évben is a GAMESZ biztosította.
Zichy Mihály Művelődési Központ
A Zichy Mihály Művelődési Központ kulturális alapellátó intézményként kultúraközvetítő és szolgáltató tevékenységet végez. A város közösségi színtereként célja a település művészeti életének fellendítése. Az intézmény létszámában és struktúrájában változás nem történt. A feladatok ellátását a közfoglalkoztatottak mellett a szakmai gyakorlatot végző diákok és önkéntesek is segítették. Az intézmény pénzügyi-gazdálkodási feladatait – külön megállapodás alapján – a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. Az intézmény költségvetése a fenntartói finanszírozás mellett saját bevételekből (terembérletből, jegyeladásból, szponzori támogatásból) is biztosított.
Városi Könyvtár Tab
Az intézmény létszámában és struktúrájában változás nem történt. Közgyűjteményi intézményként gyermek könyvtárat, felnőtt olvasószolgálatot tart fenn, könyvtári szolgáltató rendszert működtet. Végzi a könyvtári állomány gyarapítását, nyilvántartását, feltárását, biztosítja azok megőrzését, védelmét. Foglalkozik folyóirat, időszaki kiadvány kiadásával, a Nagy Ferenc Galéria és a Néprajzi Gyűjtemény bemutatásával és megóvásával. Pénzügyi-gazdálkodási feladatait – külön megállapodás alapján – a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el.
Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ
A Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ két külön szakmai egységben biztosítja a család- és gyermekjóléti szolgálat, valamint a család- és gyermekjóléti központ feladatait. A szolgálat illetékességi területe a Tabi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó településekre, a központ illetékességi területe a tabi járás 24 településére terjed ki.
A szolgálatban a közvetlen gyermek-és családsegítő munka folyik, a központban biztosítják a szolgálatok munkájának koordinálását, felügyeletét, készenléti ügyeletet és a gyermekek védelembe vételének előkészítésére vonatkozó hatósági feladatok elvégzését.
Pénzügyi-gazdálkodási feladatait a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el a munkamegosztás és a felelősségvállalás rendjét szabályozó külön megállapodás alapján.
GAMESZ
A Tabi Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet az önkormányzat költségvetési szerveként működik, pénzügyi-gazdálkodási feladatait – külön megállapodás alapján – a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. Az intézmény alaptevékenységében, struktúrájában változás nem történt. Legfontosabb feladatai az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás, önkormányzati ingatlanok karbantartása, egyéb szárazföldi személyszállítás, közutak, hidak üzemeltetése, fenntartása, piac üzemeltetése, használt eszközök bontása, zöldterület kezelése, közétkeztetés biztosítása a konyha működtetésével, alapfokú oktatási-nevelési intézmények működtetése, üzemeltetése, városi rendezvények lebonyolításában részvétel. Az intézmény két telephellyel rendelkezik.
Tabi Közös Önkormányzati Hivatal
A hivatal létszámkeretét Tab Város Önkormányzata, valamint Bábonymegyer, Lulla, Sérsekszőlős, Torvaj, Zala és Zics települések önkormányzatai az általuk kötött megállapodás alapján 31 főben határozták meg. A hivatal struktúrájában változás nem történt. A hivatal feladatait továbbra is két, egymástól jól elhatárolható terület alkotta, egyrészt az önkormányzati feladatok ellátása, különösen a képviselő-testületek és szerveik működésével kapcsolatos feladatok ellátása, a másik az államigazgatási ügyek döntésre való előkészítése.
Városi rendezvények
Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2023-ban többnyire a Zichy Mihály Művelődési Központ által szervezett rendezvények lebonyolításában, megszervezésében működött közre. A tabi Szüreti Fesztivál szervezését, lebonyolítását a művelődési központ és a könyvtár munkatársaival ebben az évben az önkormányzat rendezte.
Testvérvárosi kapcsolatok
Ez évben három alkalommal utazott Tabról delegáció testvértelepülési programra. 2023. február 25-én került sor a XX. Peredi Borkostólóra, ahol a települést a helyi szőlősgazdák képviseleték. Június 17-én XXV. Peredi Falunapon vettünk részt , majd 2023. augusztus 26-án a képviselő-testület küldöttsége kiutazott a XII. Szimői Fröccsnapokra. Mindkét helyen szívélyes fogadtatásban volt részünk, színvonalas programok szórakoztatták a látogatókat.
A szeptember 9-én megrendezésre került tabi Szüreti Fesztiválra Peredről, Szímőből és Tusnádfürdőről érkeztek vendégek. Dettenhauseni delegáció nem érkezett az eseményre, őket a 2024-es évben látjuk vendégül.
Sportegyesületek támogatása
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és kötelezettségeiről, valamint a sport helyi pénzügyi támogatási rendszeréről szóló 2/2002. (I.31.) rendelete 6. § (5) bekezdése szerint a felhasználható keretösszeg megállapításáról a képviselő-testület minden évben a költségvetési rendeletében dönt. A keretösszeg megállapítása a Képviselő-testület, míg felosztása a Humán, Jogi és Ügyrendi Bizottság hatásköre.
Tab Város Képviselő-testületének Humán, Jogi és Ügyrendi Bizottsága (átruházott hatáskörben) a sportegyesületek támogatására beérkezett pályázatokat elbírálta, a képviselő-testület által biztosított 7 millió forint keretösszegből 7 sportegyesületet részesített támogatásban. A Pénzügyi Irodával történő egyeztetés alapján két részletben kerül kifizetésre a megítélt összeg. Az első részlet 2023. június 30-ig, a második részlet 2023. október 31-ig került átutalásra. A legmagasabb összegű támogatást a Tabi Városi Sport Club kapta, összesen 4.200.000,- Ft-ot.
A szerződés értelmében a támogatások felhasználásáról 2023. december 31-ig kellett elszámolni az egyesületeknek, mely kötelezettségüknek a számlamásolatok beküldésével eleget tettek.
Civil szervezetek támogatása
A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetésben a civil szervezetek támogatására 1.000.000,- Ft forrást biztosított. A pályázatot minden év április 15. napjáig kell a pályázóknak benyújtaniuk, a határidőig összesen 6 pályázat érkezett. A támogatásról a Képviselő-testület a májusi ülésén döntött és 6 civil szervezetet részesített támogatásban.
Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a civil szervezetek támogatására az önkormányzat 2023. évi költségvetésről szóló 1/2023. (I.30.) rendeletben meghatározott 1.000.000,- Ft támogatási összegből 6 civil szervezet támogatását biztosította Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének az államháztartáson kívüli forrás átadás-átvételéről szóló 6/2014. (III. 28.) önkormányzati rendeletében foglalt rendelkezéseknek megfelelően.
A támogatási szerződések értelmében a támogatások felhasználásáról 2024. január 31-ig kellett elszámolni az egyesületeknek. Az egyesületek elszámolásukat a szerződésben foglaltak szerint teljes körűen benyújtották. Az elszámolásokból megállapítható, hogy a támogatásokat a pályázatban megfogalmazott célokra használták fel.
Támogatások
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 122/2023. (VI.15.) számú határozatában foglaltak alapján Izsák Béláné egyedi sporttámogatására 50.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott.
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 171/2023. (X.12.) számú határozatában foglaltak alapján a Kaposvári SZC Rudnay Gyula Szakképző Iskola és Kollégiumot 500.000,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette az iskola megalakulásának 70. évfordulója alkalmából emlékkönyv kiadatásának céljára.
Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I.30.) számú rendeletében foglaltak alapján a Tabi Fitness Klub Sportegyesület támogatására 100.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott a „Fut a Tab” sportrendezvény megszervezéséhez.
Közfoglalkoztatás
Tab Város Önkormányzata és a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Tabi Járási Hivatal Tabi Járási Munkaügyi Kirendeltsége 2023. évben az alábbi közfoglalkoztatási programok támogatására kötött hatósági szerződést:

Projekt neve

időtartam

létszám

támogatás

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

2022.09.01-
2023.02.28-ig

11

70 %

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

2023. 03.01.
2023.11. 30

12

80 %

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

2023.05.01.
2023.11.30.

1

100 %

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

2023.12.01.
2024.02.29

13

100 %

A hagyományos, hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében:
a GAMESZnál 10 fő közterület takarító
az óvodában 1 fő egyéb takarító és kisegítő,
a Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központban 1 fő egyéb takarító és kisegítő,
és a Zichy Mihály Művelődési Központban 1 fő egyéb takarító és kisegítő munkakörben foglalkoztatott áll közfoglalkoztatási jogviszonyban, és látja el a kérelemben tervezett feladatokat.
Beruházási felújítási feladatok
A felhalmozási célú kiadások teljesítése összességében 81-%-os, ennek tételes teljesítését mutatja a 10. számú melléklet.
Európai Uniós támogatással megvalósuló beruházások-felújítások:
2022 évben indult pályázatok
TOP-PLUSZ pályázati felhívásokra a Somogy Megyei Önkormányzattal kötött konzorciumi megállapodással az alábbi pályázatokat nyújtotta be - mint konzorcium vezető - az Önkormányzat.
TOP-PLUSZ 1.2.1.-21 kódszámú felhívás
Élhető település I. Pályázat keretében a Zichy M. utca, a Rózsadomb utca, a Rudnay Gy. utca, a Mártírok útja, a József A. utca és a Goldmark K. utca csapadékvíz elvezetése, A Virág úti lakótelep „D” és „F” épületek keleti oldalán, a Kossuth Lajos utca 130-134. házszámú társasházak melletti, a Kossuth Lajos utca 46-52. házszámú társasházak melletti zöldterület rendezése, a Járóbeteg Szakrendelő „alatt” lévő garázssor helyén Sport park kialakítása, a körfogalom és az autóbusz állomás közötti területen parkoló létesítése, a Művelődési ház korszerűsítése, körülötte lévő zöldterület rendezése, valamint 2 db gyalogátkelőhely kialakítása történik.
A tervezett költség 997 millió forint, melyből 844 millió forint a beruházás 153 millió a szolgáltatás és tartalékkeret.
A pályázat kedvező elbírálását követően a TOP-PLUSZ-1.2.1.-21 –SO1-2022-00012 azonosító számú támogatási szerződés aláírásra került, 2023. első félévben a konzorciumi szerződés szerint Tab Város Önkormányzatát illető 950.390 e forint támogatás összegét a Magyar Államkincstár az elkülönített számlára átutalta.
A projekt fizikai befejezésének határideje 2025. december 31.
2023. év első félévében a tervezési szerződések kerültek megkötésre, a tervek részben elkészültek, engedélyezésre benyújtásra kerültek. A kiviteli tervek a nem engedélyköteles részekre elkészültek, az engedély köteles részek esetében az engedélyek kiadását követően lehet a kiviteli terveket véglegesíteni. Az első félévben kifizetés nem történt.
Élhető település II. Pályázat keretében a Gárdonyi Géza utca, a Táncsis Mihály utca és a Dózsa György utca csapadékvíz elvezetése. Koppányvölgye Tanuszoda gépészeti felújítása, a Kossuth Lajos utca és a Petőfi utca elágazónál buszöböl átépítése, volt mentőállomás telkén park kialakítása a József A. ltp parkoló és játszótér, a Szabadság téren parkoló kialakítás és a szinpad körül zöldterület rendezés készül.
A tervezett költség 692 millió forint, melyből 600 millió forint a beruházás 92 millió a szolgáltatás és tartalékkeret.
A pályázat kedvező elbírálását követően a TOP-PLUSZ-1.2.1.-21–SO1-2022-00076 azonosító számú támogatási szerződés aláírásra került, az 2023. első félévben a konzorciumi szerződés szerint Tab Város Önkormányzatát illető 659.650 e forint támogatás összegét a Magyar Államkincstár az elkülönített számlára átutalta.
A projekt fizikai befejezésének határideje 2024. december 31.
2023. év első félévében a tervezési szerződések kerültek megkötésre, a tervek részben elkészültek, engedélyezésre benyújtásra kerültek. A kiviteli tervek a nem engedélyköteles részekre elkészültek, az engedély köteles részek esetében az engedélyek kiadását követően lehet a kiviteli terveket véglegesíteni.
Ezen pályázatokon belül kifizetésre került az MS Energy Solutions Kft. részére 12.999.999 Ft a műszaki tervdokumentáció összeállítására az uszoda kút fejlesztése kapcsán, illetve 2.442.070 Ft az uszoda kút tervdokumentáció elkészítésére.
Az MS Energy Solutions Kft.-t bízta meg az Önkormányzat, hogy az uszoda kút engedélyezési eljárást folytassák le. Ezt 3.783.342 Ft összegért vállalták el, ami kifizetésre került.
Tab, Gárdonyi, Táncsics és Dózsa György utcák csapadékvíz elvezetésének kiviteli terveit a Sió-Hidro Bt. készítette el. A tervezési költség bruttó 3.600.000 Ft volt, ami kifizetésre került.
Hajdu Miklós egyéni vállalkozó benyújtotta bruttó 5.800.000 Ft összegű számláját TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00076 azonosítószámú „Településfejlesztés Tabon II.” című „buszmegálló áttervezése és parkoló építése” tervezési munkálatairól.
TOP-PLUSZ-2.1.1-21 kódszámú felhívásra benyújtott pályázat
Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése I.
A pályázat keretében a Zeneiskola épülete, valamint a Kossuth L. utca 21. és 23. szám alatti társasházak energetikai felújítását tervezi az önkormányzat.
A korszerűsítés keretében sor kerül a külső nyílászárók cserélésére, a külső határoló szerkezetek hőszigetelésére, fűtéskorszerűsítésre, napelemek telepítésére.
A tervezett költség 286 millió forint.
A pályázat kedvező elbírálásban részesült. A TOP-PLUSZ-2.1.1-21-SO1-2022-00027 sorszámú támogatói okirat 2022. március hónapban aláírásra került.
A Magyar Államkincstár a támogatás összegét 272.700 ezer forintot - az Önkormányzat által nyitott elkülönített számlára – 2022 évben átutalta.
A tervezési feladatokra a szerződések aláírásra kerültek. A felmérési dokumentációk és a kiviteli tervek elkészültek.
A közbeszerzési szakértő feladatokra, valamint a műszaki ellenőrzésre a szerződések aláírásra kerültek.
A kiviteli tervek elkészültét követően az energetikai szabályozásban történt változásokra reagálva Képviselő-testület 2023. áprilisi ülésén a gépészeti tervek átdolgozásáról döntött.
Az új gépészeti terveket a „Hőáram”2010. Kft elkészítette. A számlák kiállítása (kifizetése) a második félévben történt.
A Zeneiskola épület energetikai felújítására a kiírandó közbeszerzési eljárás dokumentuma előzetes normakontrolra a közreműködő szervezet részére megküldésre került.
A kivitelezés – közbeszerzési eljárás lefolytatását követően – 2023. második félévben kezdődhet.
Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése II.
A pályázat keretében a Kossuth Lajos. utca 80.szám, valamint a Virág ltp. „A” épület alatti társasházak energetikai felújítását tervezi az önkormányzat.
A korszerűsítés keretében sor kerül a külső nyílászárók cserélésére, a külső határoló szerkezetek hőszigetelésére, fűtéskorszerűsítésre, napelemek telepítésére.
A tervezett költség 229 millió forint, melyből 19 millió forint saját forrás.
A pályázat kedvező elbírálásban részesült. A TOP-PLUSZ-2.1.1-21-SO1-2022-00028 sorszámú támogatói okirat 2022. március hónapban aláírásra került.
A Magyar Államkincstár a támogatás összegét 200.903,5 ezer forintot - az Önkormányzat által nyitott elkülönített számlára – 2022 évben átutalta.
A tervezési feladatokra a szerződések aláírásra kerültek. A felmérési dokumentációk és a kiviteli tervek elkészültek.
A közbeszerzési szakértő feladatokra, valamint a műszaki ellenőrzésre a szerződések aláírásra kerültek.
A kiviteli tervek elkészültét követően az energetikai szabályozásban történt változásokra reagálva Képviselő-testület 2023. áprilisi ülésén a gépészeti tervek átdolgozásáról döntött.
Az új gépészeti terveket a „Hőáram”2010. Kft elkészítette. Az első félévben egy részszámla került kiegyenlítésre 1.524 e forint értékben. A végszámla második félévben kerül rendezésre.
A Tab Kossuth 80. szám alatti albérlők háza épület energetikai felújítására a kiírandó közbeszerzési eljárás dokumentuma előzetes normakontrolra a közreműködő szervezet részére megküldésre került.
A kivitelezés – közbeszerzési eljárás lefolytatását követően – megkezdése 2024 évre tolódott.
TOP_Plusz-1.1.1-21 kódszámú felhívásra tervezett pályázat
Ipari park kialakítása
A térségi gazdasági környezet, valamint a foglalkoztatást növelő önkormányzati gazdaságfejlesztési projektek megvalósítására a megyékben Helyi gazdaságfejlesztés Ipari park kialakítása felhívásra „Ipari Park, kialakítása Tabon” című pályázat 2022. június 6-án benyújtásra került.
A pályázat keretében a város keleti részén kerül kialakításra az ipari park.
A Flextronix Kft telephelyétől keleti irányba lévő területek megközelítését biztosító út, csapadékvíz elvezetés, a víz és csatorna-hálózat kiépítése bekötésekkel, közvilágítás, továbbá a földgáz és az elektromos áram bekötések kerülnek kiépítésre.
A 2022. december 1-én kelt értesítés szerint pályázat kedvező elbírálásban részesült. A TOP_Plusz-1.1.1-21-SO1-2022-00005 azonosító számú 699.994.000 Ft összegű támogatási szerződés aláírására 2023. február hónapban aláírásra került.
Az ipari park által érintett területekre a telekalakítási vázrajzok elkészítését megrendelte az Önkormányzat.
A már belterületi földrészletek telekalakítása megtörtént, az érintett külterületi földek belterületbe vonását kezdeményezte az Önkormányzat.
Az út és közmű tervezésekre a tervezők kiválasztásra kerültek. A szerződések aláírása a második félévre húzódott.
Egyéb kiadások:
A Zeneiskola épületének energetikai felújítása során a tetőre napelemek kerülnek telepítésre. Az épület tetőszerkezete, cserepezése elöregedett, felújítása időszerű.
A TOP-PLUSZ pályázat a tető felújítást nem támogatja, azonban a tetőcsere a napelemek telepítése előtt szükséges.
A tetőcsere költsége a legkedvezőbb árajánlat szerint bruttó 12.337 millió forint. A kivitelezői szerződés aláírásra került a kivitelezés 2023. márciusban elkészült. A számla kifizetésre került.
Az energetikai felújítás során napelem telepítés is történik az épületen ezért szükséges volt az elektromos csatlakozás teljesítmény bővítésére, mérőhely szabványosítására. (A teljesítménybővítés díját az E-ON felé a KLIK fizette.) A mérőhely szabványosítás bruttó 564 e forint összegben az első félévben elkészült.
A Tab, Kossuth L. u. 65. szám alatti áruház homlokzat és tetőbádogozás részleges felújítása.
Az áruház Kossuth és Ady utcai sarkán lévő homlokzati díszítő elem és a közterületi homlokzat lábazat feletti 1 m sávban a vakolat és színezés felújítása, a díszítő elem újra bádogozása készült bruttó 1.463 e forint értékben.
Ravatalozó felújítása: Bruttó 4.132 ezer forint összegben vállalkozási szerződés került aláírásra a Tab, Mártírok utca 1452 hrsz-ú köztemetőben lévő ravatalozó épületek részleges felújítási munkálatainak elvégzésére. A kivitelezés során elkészült a ravatalozó északi oldalán lévő 2 db tele fa ajtó és homlok deszkázat cseréje, valamint a tetőhéjazat bitu zsindely fedés javítása, továbbá a régi ravatalozó tetőhéjazat cseréje Tondach íves vágású cseréppel, lécezés, fóliázás, és szükség szerinti szarufa cserével. A kivitelezés 2023. szeptemberében elkészült, a számla kiegyenlítésre került.
Autóbusz állomáson peron felújítás: Bruttó 7.054 ezer forint összegben vállalkozási szerződés került aláírásra, majd 2023 novemberében számla alapján kifizetésre a Tab, Autóbusz pályaudvar peronfedés faszerkezetének festési munkálatainak elvégzését. A kivitelezés során elkészül a meglévő fafelületek csiszolása, portalanítása lazúrozása. A kivitelezés a második félévben megtörtént.
A Művelődési Házhoz telepített összes napelem elektromos főmérőre történő csatlakozását az E-ON nem engedélyezte, ezért a napelemek egy részét a kazánházi villanyórára kellett csatlakoztatni. Az elektromos kábel kiépítés 2023. első félévében bruttó 1.111.ezer forint értékben elkészült.
Bérlakás felújítás
Tab, József A. ltp. „C” épület 1/4, és Tab, Gárdonyi Géza u. 3/4 számú önkormányzati tulajdonban lévő lakások meghibásodott gázkazánjainak cseréje összesen bruttó 2.160 ezer forint értékben megtörtént.
Köztemetőben az év elején kidőlt fa által megrongált 7 db síremlék helyreállítása bruttó 2.970 forint összegben megtörtént. A helyreállítási költség 90 %-át az önkormányzat részére a biztosító megtérítette.
A Tab, Virág lakótelepen telepített „C” típusú fitnesz eszközök időszaki műszaki vizsgálata, tanúsítása 2023. április hónapban bruttó 114 ezer forintba került.
Indokolás Tab Város
2023. évi szociális kiadásainak alakulásáról
A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására szociális ellátás nyújtható.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) értelmében, a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatnak a feladata.
Az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti feladatait a központi költségvetésből biztosított állami normatív támogatásból, valamint az önkormányzat saját bevételeiből látja el.
2013. január hó 1. napjától - több lépcsőben - számos addig jegyzői hatáskörben lévő szociális ellátás való jogosultság elbírálása a járási hivatal hatáskörébe került.
A 2015. március hó 1. napjától megszűnő ellátások helyébe az önkormányzatok döntésére bízta a jogalkotó, hogy mely élethelyzetekre állapítanak meg települési támogatást, illetve más pénzbeli ellátást. Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni ellátások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: szociális rendelet) szabályozza az önkormányzat által nyújtandó és nyújtható ellátási formákat és a jogosultsági feltételeket.
2021. márciusában a Somogy Megyei Kormányhivatal megkereste valamennyi települési önkormányzat jegyzőjét és kérte, azon önkormányzatokat, amelyek eddig jövedelemre való tekintet nélkül nyújtottak szociális rendeletük alapján támogatásokat, hogy 2021. április 30. napjáig módosítsák a helyi szociális rendeletüket, és csak a szociálisan rászorult személyek részére, meghatározott jövedelemhatár alatt folyósítsák a támogatásokat. A fenti kérésnek eleget téve, a létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatásra való jogosultság jövedelemhez lett kötve 2021. április hó 15 napjától. Az e rendeletben megtalálható üdülési támogatást hatályon kívül helyezte a 22/2023.(XII.22.) önkormányzati rendelet, mivel évek óta nem igényelték ezt a támogatást.
A jogalkotó lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok saját költségvetésük terhére szociális rászorultságtól függetlenül is nyújthatnak támogatásokat, ezért Tab Város Önkormányzat Képviselő-testülete megalkotta a helyi támogatások rendszeréről szóló 13/2021. (V. 31.) számú rendeletét, így három eddig a helyi szociális rendelet hatálya alá tartozó ellátás, mint az újszülöttek támogatása, a helyi lakáscélú támogatás, a kamatmentes kölcsön és a temetési támogatás jövedelemre való tekintet nélkül is igénybe vehetővé vált 2021. május 31. napjától.
Települési támogatások:
Rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtott települési támogatás:
Rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni kérelemre azt a személyt, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem a 10.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások – elemi kár elhárítása, hosszabb kórházi kezeléssel járó betegség – miatt anyagi segítségre szorul. A támogatás összege a 20.000,- forintot nem haladhatja meg.
Rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtandó települési támogatás iránti igény nem érkezett 2023. évben.
Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:
Települési támogatásban lehet részesíteni azt a személyt, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem a 45.000,- Ft-ot nem haladja meg. Az így megállapított támogatás összege maximum 20.000,- forint lehet.
A településen 2023. év során 22 fő részesült létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatásban, a támogatási alkalmak száma 40 volt. Ebből pénzbeli ellátásként 37 alkalommal biztosítottuk a támogatást, míg 3 alkalommal a támogatást természetbeni ellátásként nyújtottuk. Az ellátás iránti kérelem elutasítására 1 esetben került sor.
2023. év során összességében a segélyezési esetek száma (37+3=40) az egész évre tervezettnek (45) a 82 %-a.
Előző év azonos időszakában a segélyezési alkalmak száma 27 volt, így egy év alatt a segélyezési alkalmak számának 48,1 %-os növekedését figyelhetjük meg.
Gyógyszerkiadások viselése céljából nyújtott települési támogatás:
A gyógyszerkiadások viseléséhez egy éven keresztül havi 5.000,- forint települési támogatásra jogosult az a rászorult személy, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem az 50.000,- Ft-ot, egyedül élő esetén a 65.000,- Ft-ot nem haladja meg, és a havi rendszeres gyógyszerköltségének és gyógyászati segédeszközének a költsége meghaladja a 15.000,- Ft-ot.
2023. december hó 31. napján 1 fő részesült gyógyszerkiadások viselése céljából nyújtott települési támogatásban. Ezen ellátás iránti kérelem elutasítására nem került sor a vizsgált időszakban.
Ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás:
Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Tab Város közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú személynek, amennyiben az igénylő 18. életévét betöltött tartós beteg, közeli hozzátartozója gondozását, ápolását végzi; munkanélküliek ellátására, társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 28.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 45.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra, és keresőtevékenységet nem folytat.
Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 20.000,- Ft/hó.
2022. december hó 31. napján senki nem részesült ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatásban. A vizsgált időszakban e támogatás iránti kérelem elutasítására nem került sor.
Temetési támogatás:
A temetési támogatásra való jogosultság nem jövedelemhatárhoz, hanem a temetési költség mértékéhez van kötve, mely összeg nem haladhatja meg a 250.000 forintot. Jogosultság esetén a támogatás mértéke 25.000,- Ft. A kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.
2023. évben 6 hozzátartozó részére, került megállapításra temetési támogatás. A fenti támogatás iránti kérelem elutasítására nem került sor a vizsgált időszakban.
2023. évre 16 hozzátartozó segélyezésével számoltunk, 400 e Ft tervezett összeggel. Előző év azonos időszakában 13 elhunytat érintően 12 hozzátartozó részére, került megállapításra temetési támogatás.
Kamatmentes kölcsön:
Az elmúlt évben Tab Város Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig – pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsönben részesíthette évente egy alkalommal legfeljebb 85.000,- forint erejéig azt a rászoruló személyt, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem a 22.800,- forintot elérte és a 150.000 forintot nem haladta meg.
A vizsgált időszakban 2 fő részére került megállapításra a kamatmentes kölcsön, ezen ellátás iránti kérelem elutasítására 1 esetben került sor. 2023. évre 2 fő támogatásával számoltunk, 400 e Ft összegben. Az év során a megállapított kamatmentes kölcsönök száma a tervezettnek megfelelt. Előző év azonos időszakában 4 fő részére került megállapításra a kamatmentes kölcsön, ezen ellátás iránti kérelem elutasítására 1 esetben került sor.
Köztemetés:
A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.
2023. évben köztemetés elrendelésére a településen 3 alkalommal került sor, további 5 alkalommal más településen elhunyt tabi lakos köztemetésének költségét kellett megtérítenünk a haláleset helye szerint illetékes önkormányzatnak.
2023. évre 5 köztemetéssel számoltunk, a tervezett összeg 1.100 e Ft volt. Ehhez képest a köztemetéses esetek száma összesen 8, a köztemetések megtérítése pedig 1811e Ft volt. A tervezett összeghez képest 65%-kal magasabb. Mivel az élet minden területére kihatnak a növekvő költségek, így a temetésekhez kapcsolódó költségek is jelentősen emelkedtek az elmúlt évben.
Előző év azonos időszakában 2 tabi lakos eltemettetésére került sor köztemetés formájában.
Bursa Hungarica Ösztöndíj :
A képviselő-testület a 236/2022. (XI. 23.) számú határozatával döntött 5 fő felsőoktatási intézményben tanuló hallgató támogatásban részesítéséről. A támogatás mértéke havonta, személyenként 8.000,- forint, 1 főnek 6.000,- forint.
A költségvetés tervezése során az ösztöndíjra 400.000,- forint támogatást ítélt meg a képviselő-testület.
Üdülési támogatás:
Tab Város Képviselő-testülete évente egy alkalommal 5.000,- Ft üdülési támogatásban részesítheti az oktatási intézmény által belföldön szervezett, legalább 5 napos üdülésen, illetve táborozáson részt vevő, tabi bejelentett lakóhellyel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező gyermekeket. 2021. április hó 15 napjától ezen ellátásra való jogosultság is jövedelemhatárhoz lett kötve. A jövedelemhatár egyedülálló szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250 %-ában, családos szülő esetén a 200 %-ában került meghatározásra.
A képviselő-testület a gyermekek üdülésének, táborozásának támogatására 2023. évben 350.000,- forintot különített el. 2023. évben a fenti ellátás iránti kérelem nem érkezett az önkormányzathoz, ahogy 2022-ben sem. Mivel üdülési támogatást évek óta nem igényeltek, ezért hatályon kívül helyezte Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023.(XII.22.) önkormányzati rendelet.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:
Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal, augusztusban és novemberben kapnak jelenleg gyermekenként 6000,- forint, illetve 6.500,- forint összegű támogatást készpénz formájában. A jogosultak részére fizetendő esetenkénti támogatás összege a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekek esetén 6.500,- forint, míg a többi gyermek esetében 6.000,- forint.
2023. december hó 31. napján 11 gyermek részesült ebben az ellátásban, köztük nem volt hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek. 2023. évre 16 gyermek támogatásával számoltunk, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre rendelkezésre álló előirányzat 200 e forint volt. Ezen ellátás iránti kérelem elutasítására 1 esetben került sor.
A létszámadatok alapján megállapítható, hogy csökkent a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek száma, ami annak köszönhető, hogy az évről évre növekvő minimálbér és garantált bérminimum miatt a családok kedvezőbb anyagi körülmények közé kerültek és az egy főre jutó havi jövedelem összege meghaladja a szociális vetítési alap összegének 165%-át, ami alapján megállapítható lenne a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény.
Előző év azonos időpontjában 15 fő részesült rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben.
Kiegészítő gyermekvédelmi kedvezmény:
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek után a gyermek családbafogadó gyámjául kirendelt hozzátartozója havonta az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 22 százalékával (6270.- forint) megegyező összegű kiegészítő pénzbeli ellátásra jogosult, ha a gyermek tartására köteles, és nyugdíjszerű rendszeres szociálisban részesül. A családbafogadó gyámként kirendelt hozzátartozónak a gyámhatóság pénzbeli ellátás összege mellett gyermekenként egy évben két alakalommal 8.400 forint pótlékot folyósít.
Kiegészítő gyermekvédelmi kedvezményben 1 gyermek részesült 2023. évben.
Szünidei gyermekétkeztetés:
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 21/C. § (1) bekezdés a) pontja szerint, a települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja.
2023. évben a településről ezen ellátást 2 gyermek vette igénybe a tavaszi szünetben. Az ő ellátásuk 2023. július 31. napjával megszűnt, új kérelmet a szülő nem nyújtott be.
Újszülött támogatás
2019. május hó 1. napjával bevezetésre került az újszülöttek támogatása. A képviselő-testület az újszülött gyermeket nevelő, a gyermekkel egy lakcímen élő szülőt egyszeri, 30.000,- Ft értékű babacsomag formájában nyújtott támogatásban részesítheti. (A csomag ára évközben 35.000.- forintra emelkedett.)
2023. évben újszülöttek támogatása iránt 22 személy nyújtott be igényt, ezen ellátás iránti kérelem elutasítására nem került sor a vizsgált időszakban. Az előző évben 19 fő részesült újszülöttek támogatásában.
Szociális étkezésben és nappali ellátásban részesülők támogatása:
A nappali ellátást 2023. évben 30 fő igényelte. A szociális étkezés igénybe vevők közül 5 fő részesült jövedelmi helyzetére tekintettel kedvezményben az elmúlt évben.
Maradvány alakulása:
A maradványok megállapítását és intézményenkénti összegeit a 15. számú melléklet tartalmazza.
Önkormányzati szinten 2.225.452 eFt a 2023. évi maradvány összege, melyet csökkent a kötelezettséggel terhelt maradvány 2.066.765 eFt összegben, így a szabad maradvány 158.687 eFt.
Intézmények részéről nem került visszaadásra a maradvány összege.
Az önkormányzatnak a helyi önkormányzatok 2023. évi általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatások teljes körű elszámolása után összességében 5.163.496 Ft többlet támogatásunk áll fenn, melynek összetevői: 617.290 Ft köznevelés feladatokra igényelt többlet támogatás, 4.492.200 Ft szociális és gyermekjóléti feladatokra kért támogatás (Alapszolgáltató által végzett szociális feladatok), 54.006 Ft az intézményi gyermekétkeztetésre igényelt összeg. A lakossági víz-és csatornaszolgáltatási támogatás fel nem használt összege 6.014.200 Ft volt.
Közvetett támogatások indokolása:
A közvetett támogatások kimutatását a 23. számú melléklet tartalmazza, mely szerint 2023 évben nem történt adó és díj tartozás elengedés.
Többéves kihatással járó döntések indokolása:
A többéves kihatással járó - a hosszú lejáratú hitelen kívül - kiadásokról készült kimutatást a 26. számú melléklet tartalmazza, önkormányzatunknak ilyen jellegű kötelezettsége nincs.
A beruházásokhoz kapcsolódó kötelezettségek a 2024. évi költségvetésbe tervezésre kerültek.
A gazdálkodás elemzése néhány mutatószám alapján:
A mérleg elemzése az eszközök és források év végi állományának alakulásáról nyújt információt.
Vagyoni helyzet vizsgálata:
a befektetett eszközök aránya az összes eszközön belül 60 %-os. Az oktatási intézmények és a mentőállomás vagyonértéke a kezelésbeadott eszközök értékében szerepel a követelés jellegű sajátos elszámolások közé. Ezért nálunk ez a 847 milliós érték a követelések között szerepel, mint vagyonkezelésbe adott eszközökkel kapcsolatos visszapótlási követelés elszámolása.
Az előző évhez képest 6.046.426 eFt-ról 5.849.301 eFt-ra csökkent a nettó befektetett eszközök értéke, ami 3 %-os csökkenés, melynek fő oka a 75 MFt-os befektetett pénzügyi eszköz 2023-as évben történő megszüntetése.
A követelések összege 71.906 e Ft-tal nőtt az előző évhez képest, jelenleg 1.142.477 eFt , ez tartalmazza a 847.380 eFt -os vagyonkezelésbe adást és a 2023. évben esedékes követeléseket 22.188 eFt összegben, valamint a következő évi követeléseket: 232.421 eFt összegben és a szokásos működéshez kapcsolódó vevői követeléseket és adott előlegeket.
A pénzeszközök aránya a forgóeszközökön belül 70 % , abszolút összegben 2.696.211 ezer Ft, ez az előző évhez képest 1.722.776 ezer forinttal növekedett.
A saját forrás aránya a mérleg főösszegéhez:
2022. évben 66,9% volt és jelenleg 58,1%.
A kötelezettségeink aránya a forrásokon belül:
2022. évben 2,5% és jelenleg 2,0 %.
A hosszúlejáratú kötelezettség alakulása:
Fejlesztési célú hosszú lejáratú hitel miatti kötelezettség összege 2023.12.31-én: 140.000 eFt (hitel lejárata 2030.09.30.).
Vagyon fedezeti mutató:
Az önkormányzat a vagyonát 56%-os értékben saját tőkéből tudja fedezni.
Az eladósodottsági mutató: hosszúlejáratú hitelállomány / saját tőke 2,57 % ( 2 % fölött jó)
A likviditási I. mutató (f.eszk/röv.lej.köt.) 0,14
A likviditási gyors ráta értéke 19,8. Az év végén meglévő összes kötelezettség (a szállítókkal szembeni tartozásnak és az egyéb rövidlejáratú kötelezettségek) fedezete 19,8 szerese áll pénzeszközben rendelkezésre.
T a b, 2024. május 10.
Schmidt Jenő
polgármester
Ügyiratszám: 119-7/2024.
Beszámoló
Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ
2023.évről
A gyermekjóléti szolgáltatás olyan, a gyermek érdekeit védő speciális személyes szociális szolgáltatás, amely a szociális munka módszereinek és eszközeinek felhasználásával szolgálja a gyermek testi és lelki egészségének, családban történő nevelkedésének elősegítését, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzését, a kialakult veszélyeztetettség megszüntetését, illetve a családjából kiemelt gyermek visszahelyezését.
A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás.
Munkánkat elsősorban az alábbi jogszabályok szerint végezzük:
1. 1997. évi XXXI. törvény, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról
2. 15/1998. (IV. 30) NM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek feladatairól és működésük feltételeiről
3. 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
4. 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről
5. Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott módszertani útmutatók „Protokollok”
A Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ személyi feltételeiben 2023. év első félévében egy változás történt, a megüresedett óvodai, iskolai szociális segítő munkakört be tudtuk tölteni. 2023. év második félévében ismét megüresedett az álláshely, így korlátozott mértékben tudtuk ellátni az óvodai, iskolai szociális segítés feladatot. 2023. második félévében az egyik családsegítő tartós betegsége miatt, folyamatos helyettesítésre volt szükség.
Család és Gyermekjóléti Szolgálat (szakmai egység)
Tab nyugati része,
Bábonymegyer, Lulla, Torvaj, Zala, Zics, Sérsekszőlős, 1 fő családsegítő
Tab keleti része, Bábonymegyer 1 fő családsegítő (tartós beteg)
Család és Gyermekjóléti Központ (szakmai egység)
A járás 24 településén 1 fő esetmenedzser/intézményvezető
A járás 24 településén 1 fő tanácsadó / esetmenedzser
A járás 24 településén 1 fő esetmenedzser
A járás 24 településén 1 fő óvodai és iskolai szociális segítő (8órás)
A járás 24 településén 1 fő óvodai és iskolai szociális segítő (4órás) csak az első félévben
A járás 24 településén szociális diagnózist végző esetmenedzser (8órás) nincs betöltve (az álláshelyet a fenntartó nem biztosítja)
2023. év első félévében az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenységet a járás valamennyi óvodájában, iskolájában biztosítani tudtuk, második félévben csak korlátozottan.
A jelzőrendszer tagjaival rendszeres volt a kapcsolattartás és az információáramlás. A pszichológiai tanácsadás szolgáltatásra megnövekedtek az igények. 2023. decemberétől nem tudjuk szakember hiányában biztosítani a szolgáltatást.
Az alkalmazásban lévő munkatársak szakmai képzetsége a jogszabályi előírásoknak megfelelő.
Tárgyi feltételek:
A Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ címe: 8660 Tab, Petőfi S. u. 4.
Az intézmény, kedvező elhelyezkedésű, könnyen, akadálymentesen megközelíthető, az általános iskolák közvetlen környezetében van.
A tárgyi feltételeket szerződés szerint a Koppány-völgyi Alapszolgáltatási Központ biztosítja (munkaszobák, irodák, szociális helységek, bútorzat). A munkaszobák szűkössé váltak, a személyes segítő munkát több esetben nehézkes megvalósítani. 1 munkaszobában 4-en is dolgoznak, ami nem felel meg a személyes segítő munka feltételeinek.
A gépkocsi használatot 2018. február 15 napjától a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal biztosítja heti változó módon.
A munkavégzéshez szükséges eszközök a munkatársak rendelkezésére állnak (Telefon, internet, laptop, nyomtató, szkenner stb.). Az eszközök cseréje 2023. decemberében megtörtént.
2023. első félévében folyamatos volt a munka valamennyi munkaterületen.
A krízishelyzetbe került családokat heti négy alkalommal, szükség szerint, élelmiszer adományokkal támogattuk.
A központ munkatársai kapcsolatban állnak a járás területén működő szolgálatokkal, minden szolgálat működött, így elmondható, hogy a járás valamennyi településén biztosított volt a családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás.
Tab, 2024. április 17.
Tisztelettel
Sternóczkyné Proksa Éva
intézményvezető
Üsz.: 23/2024 Tárgy: Beszámoló zárszámadásról 2023.évi
Tabi Közös Önkormányzati Hivatal
Varga Margit
gazdasági vezető
Tab
Kossuth Lajos utca 49.
8660
Tisztelt Vezető Asszony!
A Zichy Mihály Művelődési Központ, a 2023 év zárszámadásával kapcsolatosan a következő tájékoztatást nyújtja.
A képviselő-testület által elfogadott intézményi költségvetés az év során kormányzati programok segítségével (Déryné Program, Petőfi Klub program) indirekt forrásokból kiegészítésre került. Sajnos a direkt pályázati támogatások forráshiány miatt nem voltak elérhetőek.
A megítélt intézményi költségvetést a lebonyolított rendezvények során tartani tudtuk, átcsoportosításokkal a tervezett kereten belül zártuk az évet. A szeptemberi szüret költségei viszont túllépték a tervezett keretet, melyet azonban a plusz bevételek fedeztek.
Az év során öt nagyrendezvény került lebonyolításra:
Városi Majális: Megítélt támogatás: 1.500.000 Ft. Kereskedői bevétel: 37.300 Ft. A fenntartói költségvetést nem lépte túl az intézmény, 800.000 Ft bruttó összeg került felhasználásra. A költségek a helyi fellépők és helyi tánccsoportok közreműködésével, valamint a művelődési központ melletti zöld terület, mint rendezvényhelyszín igénybevételével csökkentésre kerültek.
Városi Gyereknap: Megítélt támogatás: 1.750.000 Ft. Kereskedői bevétel: 22.000 Ft. A költségvetés itt sem került módosításra, 1.600.000 Ft kiadással zártunk.
Szüreti Fesztivál: A tervezett 6.000.000 Ft helyett a rendezvény végleges költségvetése 10.836.347 Ft lett. Azonban a más tervezett programokból fennmaradt összeg és a plusz bevételek fedezték ezt a megemelkedett kiadást.
A Mikulás és Városi Karácsony: A tervezett 1.250.000 Ft azonban nem került felhasználásra az események lebonyolítására az OTP Bank 500.000 Ft szponzori támogatásának és az átgondolt programszervezés eredményeként. Összesen 370.000 Ft került kifizetésre a rendezvényekhez köthetően.
A kiállítások szervezése során kiadásunk nem volt, mert a kiállítók vállalták át a szállítással és a vendéglátással kapcsolatos kiadásokat.
Az ismeretterjesztő előadásokat a Felelős Szülők Iskolája közreműködésével oldottuk meg, az előadások költségei a megítélt költségvetési soron belül maradtak.
A nyári koncertek szerződései és költségei már februárban lezárásra kerültek, így a Nyáresti koncertek a csónakázótónál sorozat 5 alkalma a megítélt 2.000.000 Ft összeget nem érte el, 1.560.000 Ft költségben megállt.
Zenei Estek a Kúriában: A Szépművészeti Múzeummal kötött együttműködési megállapodásunknak köszönhetően idén 5 koncert kerül lebonyolításra a Zichy Mihály Emlékházban Zalán. Ebben az évben bruttó 800.000 Ft összeget biztosít részünkre a múzeum saját költségvetésükből, melyet tovább-számlázással az intézményünk rendez a fellépők felé.
Összességében a 2023. évi rendezvényekre tervezett 17.580.000 Ft helyett 19.483.000 Ft többlet kiadással zárta az intézmény az évet, amelyre a plusz bevételek adtak fedezetet.
Az aSzakkör nemez-, gyöngyfűző-, és papírfonó, valamint az ősz folyamán a natúrkozmetikumok szakköreinek alapanyaga a Nemzeti Művelődési Intézet jóvoltából biztosítva lett, a nemez szakkör vezetői díját kellett csak saját forrásból finanszíroznunk, mely összeg a költségvetésbe tervezésre is került.
A foglalkozások soron a néptáncoktatás található még, mely a tavalyi év tapasztalatai alapján, már az idei költségvetésben megnövelt összeggel került tervezésre. A népzenei foglalkozásokra csak az első félévben került sor.
A Leader pályázat keretében kialakított, és 2023-ban átadott konyhában a fenntartási idő alatt (5 év) évente 105 fő felsős tanuló részére kell foglalkozást tartani a pénzügyi tudatosságra való nevelést szem előtt tartva.
Nem tervezett kiadásként szerepelt a nyár végén elromlott kazán cseréje, mely a használatban lévő épületrész fűtését és melegvíz ellátását biztosította. A Művelődési Házban történő kazáncsere 2.369.000 Ft, mely összeggel a beruházások sora növekedett.
Bevételek:
Intézményünk bevételei a két állandó terembérletből, valamint az alkalmi terembérletekből és külső forrásokból érkező támogatásból (OTP Bank szponzorálása a Városi Karácsonyhoz) tevődtek össze. A terembérletek bevételei, a korrekt ár-érték arány miatt tudatosan tervezettek, ezért az intézmény honlapján külön menüpontban reklámozási céllal feltüntetésre kerülnek a termek díjai.
Tab, 2024. április 15.
Sebestyén Árpádné
mb. igazgató
A Tabi Takáts Gyula Óvoda és Bölcsőde Többcélú Intézmény
beszámolója a 2023-as év zárszámadásához
Oktatási azonosító: 202241
Készítette:
Kissné Bíró Veronika
2024. 04.19
1. BEVEZETÉS
Fenntartó és működtető: Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete.
Illetékessége és működési köre: Tab város, valamint Lulla, Sérsekszőlős, Torvaj, Zala és Zics községek közigazgatási területe.
A bölcsőde illetékessége, működési területe: Tab város, Bábonymegyer, Lulla, Sérsekszőlős, Torvaj, Zala, Zics
Az intézmény önálló jogi személyiségű helyi önkormányzati szerv. Gazdálkodási feladatait a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal látja el a munkamegosztás és felelősségvállalás rendjét szabályozó megállapodás alapján.
Intézményünk működéséhez a 2023-as évben is a szükséges pénzügyi fedezetet Tab Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által előirányzott intézményi költségvetési keretből biztosítottuk, mely fedezte kiadásainkat.
Ebben az évben a munkatervi feladatrendszerünk alapján tervezett események megvalósultak.
A Köznevelési Törvénynek és az Oktatási Hivatal ajánlásának megfelelően dolgoztunk.
1. MŰKÖDÉSI KÖRÜLMÉNYEK, FELTÉTELEK
A működés feltételeit a fenntartó biztosítja.

Férőhelyek száma

125

Óvodába beíratottak száma: 2023.máj. 31.
Óvodába beíratottak száma: 2023.dec. 31.

108
104

SNI

8

Tanköteles korú gyermekek

35

iskolába ment

22

Csoportok száma

5

Hátrányos helyzetű gyermekek száma

2

3 vagy több gyerekes családok száma

28

Tartósan beteg gyerekek száma

4

Halmozottan hátrányos gyermekek száma

1

Alapellátásban lévők

4

Veszélyeztetett-védelembe vett

4

Tanulási, beilleszkedési zavarral küzdők

10

Logopédiai ellátásban részesülők

18

A bölcsődében 2023. január 31.-én 22 fő kisgyermek volt beiratkozva, majd 2023 decemberében 16 fő.
2.1. Környezeti tényezők, tárgyi és eszközellátottság
Az első folyosón lévő linóleum állapota tovább romlott, a felpúposodás egyre nagyobb.
Tisztasági festés és a parketta csiszolása, lakkozása 2023 augusztusában megtörtént a leendő kiscsoportosok termében.
A kinti játszó elemeket, minden évben felújítani, javítani szükséges. Több játék elemeit kellett kicserélni. A Flex felajánlásával a bölcsőde udvaron füvesítés, virágosítás történt. Az óvoda kapott magas ágyást, egy-két játék alá gumi lapot az esés csillapítás érdekében.
Intézményünkben jelenleg 5 óvodai és 2 bölcsődei csoportot működtetünk. 1 óvodai csoportunk vegyes életkorú gyermekekből áll, a másik 4 csoport részben osztott.
A csoportszobák jól felszereltek, berendezésük (székek, asztalok) állandó javításra szorulnak. Megbízott udvarosunkkal javíttatjuk, ha komolyabb javításra szorul. akkor asztalos segítségét kérjük.
A folyosók díszítését a felelős óvónők irányításával évszakonként, vagy ünnepek alkalmával végzik a kolléganők.
A csoportok mindig esztétikusan, gyerek központúan vannak feldíszítve.
Működésünk során továbbra is fontos szempont meglévő eszközeink értékmegóvása.
Étkeztetés
Óvodás és bölcsődés gyermekeink háromszori étkeztetését továbbra is a GAMESZ által üzemeltetett konyha segítségével oldjuk meg. Az étel minősége jó, ízletes. Egymással való kommunikációnk jó, így ha bármiféle probléma adódik, megbeszéljük. A bölcsődésekre külön főznek.
2.2. Személyi feltételek
2023-ban az óvodapedagógusok létszáma teljes volt.
A nevelői munkát technikai munkatársaink segítik, 5 fő óvodai dajka, 1 fő pedagógiai asszisztens (többségében konyhai feladatokat lát el, hiányzás alkalmával helyettesíti a dajkákat), 1 fő óvodatitkár.
A bölcsődében 4 fő kisgyermeknevelő munkáját segíti 1 fő bölcsődei dajka.
Az épület közös, mindenki által használt területek takarítását, 1 fő közmunkaprogramos és 1 fő kisegítő takarítónő látja el. Az udvaros feladatokat megbízással látja el 1 fő.
A fűtéssel kapcsolatos feladatokat megbízási szerződéssel alkalmazott szakember látta el.
Az úszás oktatásra a 2023-as évben rendszeresen jártak nagycsoportosaink. A kimaradt alkalmak a betegségek, hiányzások végett voltak.
Óvodánk nyitva tartása: 630-1700 óráig
Bölcsődénk nyitva tartása: 630-1730óráig
A teljes nyitva tartás ideje alatt természetesen óvodapedagógus, illetve a bölcsődében kisgyermeknevelő foglalkozik a gyermekekkel.
Gyermekbaleset
A gyermekbalesetek megelőzése a programunkban előírtak szerint történik. Csoportonként tervezetten, az óvónők a gyerekek egészsége és testi épségének megőrzéséhez szükséges ismereteket átadják, veszélyforrásokra felhívják a figyelmüket. Fokozott figyelmet fordítanak az udvari játék során. A tornatermi foglalkozást pedig csak a megbeszélt szabályokkal kezdik el az óvónők.
Munkavédelem
A munka és tűzvédelmi oktatást Szekeres Vivien munka-és tűzvédelmi előadó tartotta meg.
2020. január 1.-től hatályos a munkavédelmi törvény 75. § (1) bekezdés c) pontja, miszerint munkavédelmi felelőst kellett választanunk, és őt képzésre vagyunk kötelesek küldeni minden évben.
Pedagógiai munka
2023-ban 5 fő óvodapedagógusnak van meg a Pedagógus II. fokozata.
Intézményünk dolgozói szakértelmükkel, mindennapi munkájukkal arra törekedtek, hogy mind a gyermekek, mind a szülők örömmel, megelégedetten vegyenek részt intézményünk mindennapjaiban.
1. ÓVODAI ÜNNEPEK

Ünnepek, rendezvények

Időpont

Farsang

2023.02.20-24

Nőnap

2023.03.08.

Nemzeti ünnep Március 15.

2023.03.14.

Víz világnapja

2023.03.22.

Oviváró délutánok

2023.02.07.,03.07.,04. 04.

Anyák napja

2023.05.05, 08.

Húsvét váró alkotónap

2023.04.05

Gyermeknap

2023. 05. 26.

Évzáró-ballagás

2023.06.09.

Nyári zárás

2023.08.07.-25.

Szülői új szülőknek

2023. 08.29.

Őszi nap- új kiscsoportosok avatása

2023.09.15.

Egészséghét

2023.11. 20.-24.

Mikulás ünnepség

2023. 12. 06.

Karácsonyi teadélután a nyugdíjasoknak

2023.12.12

Karácsonyi ünnepség/ Adventi vásár

2023.12.15.

Ünnepeink, rendezvényeink mindegyike megrendezésre került. Biztosított volt a megfelelő eszköz készlet, szakmai anyagok, amit a költségvetés terhére vásároltunk meg. 200.000 Ft támogatást kaptunk a FLEXTRONICS KFT-től, amit a karácsonyi meglepetés ajándék vásárlására fordítottunk csoportonként.
Közös óvodai ünnepek szervezésében, lebonyolításában az intézmény minden dolgozója kivette a részét. A 2023/2024-es nevelési év Szülői munkaközössége az eddigi évekhez képest sokkal aktívabb volt. Adventi vásárt szerveztek, melynek bevételét ők kezelik és ebből külön támogatják a csoportok programjait.
3.1. Napirendünk, heti rendünk
Napi, heti rendünket minden évben tartalmazza a házirend, a csoport naplók.
A legnagyobb szerepet a játék kapja a nap folyamán és amióta elkezdtük az életpálya modellt, bevezettük a projekt módszert, azóta még nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy a tevékenységeket komplexen a játékba integráltan végezzük.
Az óvodás korú gyermekek életében is fontos a helyes életritmus, napirend. Ez ad számukra biztonság érzetet, tudják mi után mi történik.
1. VEZETŐI ELLENŐRZÉSEK
A szakmai, pedagógiai ellenőrzéseket fontosnak tartom.
A pedagógusok dokumentációját rendszeresen ellenőrizzük az intézmény törvényes működése és a tervezetek minősége végett.
A belső ellenőrzések időpontjait az éves munkatervben rögzítettem, melyek a 2023-as évben is megvalósultak.
1. TOVÁBBKÉPZÉSEK
Intézményünk célja, hogy olyan képzési formákat válasszunk, amelyeket munkánkban hasznosítani tudunk, - ezáltal a gyermekeknek és szülőknek egyaránt többet tudunk nyújtani, -a pedagógiai programunkhoz igazodnak, és a lehető legkevesebb helyettesítéssel jár.
Tab, 2024. április 19.
Kissné Bíró Veronika
intézményvezető
Városi Könyvtár Tab
2023. évi rövid beszámoló
A Városi Könyvtár Tab 2023-ban megváltozott személyi állománnyal működött öt fővel.
Igazgató (1 fő)
Könyvtáros (2 fő)
Takarítónő (1 fő – 6 órás)
Gondnok (1 fő – Nagy Ferenc Galéria – 4 órás)
Az alapdokumentumokban és a személyi állományban változás történt 2023-ban. Megszűnt 2023. január 1-el a KSZR (Kistérségi Szolgáltató Rendszer) feladatellátásra kötött szerződés a Takáts Gyula Vármegyei Könyvtárral. Ezért alapító okirat módosítás történt, valamint egy fővel csökkent a dolgozói létszám. A rendszergazdai feladatokat külső személy végzi megbízási szerződéssel. A fűtési idényben fenntartói döntésre az intézményben szabályozott a fűtés, ami biztosíthatta a folyamatos nyitva tartást. A galéria és a néprajzi gyűjtemény épületében csak temperáló fűtés működött, így azok a fűtési időben zárva tartottak, illetve előzetes telefonos bejelentkezéssel voltak látogathatók.
A városi könyvtár 2023. évi elfogadott költségvetése a tervezetten felül az első félévben 260.000,-Ft-al növekedett, a nyári tábor bevételével. 2023-ban személyi juttatásokra 19.284.000, Ft került kifizetésre. A járulékokra 2.339.000,-Ft, a dologi kiadásokra pedig 3.915.000,-Ft került felhasználásra, a beruházásra tervezett előirányzat pedig 2.311.000,-Ft volt. Az intézmény költséghatékonyan gazdálkodott, és a felújítások után jól láthatóan a rezsiköltségek is csökkentek.
Az NKA folyóirat támogatásával 2023-ban is nőtt a dokumentumbeszerzés, 58 címmel bővült a folyóiratválaszték. Tavaly az érdekeltségnövelő támogatás 778.000 forint volt, az 1%-os felajánlásokból beérkezett pénz pedig 88.254,-Ft volt. Sajnos mindkettő kevesebb, mint az előző évi.
Az állomány 889 dokumentummal 3.546.291,-Ft értékben nőtt, melyből 717 darab vásárolt; ajándékozás révén 168 könyvvel 501.031,-Ft értékben gyarapodott. Ezek lakossági felajánlásokból kerültek az állományba. A könyvtár gazdálkodása
A könyvtár az érdekeltségnövelő támogatást (EMMI) 778.000,-Ft értékben kapott, melynek 70 %-át (544.600,-Ft) dokumentumgyarapításra, 30 %-át (233.000,-Ft) pedig informatikai fejlesztésre fordította. Az adózók 1 %-os támogatása 88.254,-Ft volt. Az állomány felülvizsgálata során állományapasztást végzett, így 326 könyv (211.293,-Ft) és 71 CD/DVD (399.865,-Ft) került törlésre. Sajnos az ezeken tárolt tartalmak már nem használhatóak (elérhetőek) az elavult programoknak köszönhetően. Jelenleg a kötetek száma 35.334 darab (a teljes állomány 39.608), melynek értéke 62.9 millió forint. KELLO-val kötött szerződés értéke 1.200.000,-Ft. Az állomány feltárása folyamatos, közben a könyvek felülvizsgálatát követően elektronikus feldolgozásuk illetve apasztásuk történik. A beszerzett könyvek és folyóiratok száma kevesebb az előző évinél. Jelenleg 61 nyomtatott, és 160 csak digitálisan (Laptapír előfizetésen keresztül) elérhető folyóirat található a könyvtárban, melyből 18 ajándék (NKA), 43 könyvtár által finanszírozott, és ebből 5 féle a gyermekfolyóirat.
A „befogadott” könyvek átválogatása több szempont szerint történik, és a nem állományba kerülők kihelyezésre kerülnek az ingyen elvihető könyvek közé a Könyvkocsira vagy a Könyvfülkébe. Örömmel tapasztalható, hogy a megnőtt az érdeklődés a szolgáltatás iránt, amit valószínűleg befolyásolnak a megnövekedett könyvárak is.
A személyes használat korlátlanságával nőttek a könyvtári mutatószámok, ezt mutatja a 38 újonnan regisztrált felnőtt használó is. A beiratkozottak száma 628 fő, melyből 14 év alatti gyermek 329 (ugyanennyi volt 2022-ben is), a könyvtárhasználatok száma nőtt, a kölcsönzések 0,2 %-kal csökkentek. Jelentősen megváltozott a felnőtt részben beiratkozottak kor szerinti megoszlása. A 30 év alatti használók száma változatlan, a középkorosztály száma csökkent (30-50), viszont az e feletti két bontásban jelentős a növekedés. Ez sajnos az olvasók elöregedését mutatja Változatlanul magas (188) a könyvtári programok, rendezvények száma, főként a személyes használat lehetőségével (4539 fő).
A Tabi Újság a városi könyvtár közreműködésével jelenik meg havonta.
Az országos könyvtárszakmai rendezvények állandó résztvevője a könyvtár. Tavasszal az Internet Fiesta, amely keretében zajlottak a Safer Internet Program előadásai gyerekeknek. Ehhez készült könyvválogatás, kvíz, illetve Online okos(k)odó plakát is. Felnőtteknek „Petőfi, a harcos-szerelmes költő” címmel öt fordulós online játék került meghirdetésre. Prezentáció készült az online felületre Irodalmi adaptációk a filmművészetben”, valamint két filmvetítés volt a könyvtári események alatt.
A könyvtár is csatlakozott az Országos Könyvtári Napokhoz. Ez alkalomból két ingyenes gyermekprogram valósult meg a gyermekrészlegen: Tücsök Szabi interaktív zenés előadása óvodásoknak és Bodó Iván halászati szakmérnök, költő interaktív beszélgetése iskolásokkal.
A felnőtteknek „Könyves-könyvtári bajnok” címmel 5 fordulós online játék, online tudásátadó tájékoztatók készültek a zene világnapja alkalmából, valamint könyvkiállítással hívta fel a figyelmet az állatok világnapjára. Meghívott vendégként Sohonyai Edit írónő tartott előadást a Rudnay középiskolásoknak az „Ismerkedés a másik nemmel és az igenekkel” címmel.
Országos kezdeményezésekhez is csatlakozhattak a könyvtárlátogató felnőttek. A Szabados Ágnes által 2017-ben indult NIOK – „Nincs időm olvasni”, 2021 augusztusától Tabon is minden hónapban más témával várja az olvasókat, amelyhez egyre többen csatlakoznak.
A könyvtár működésében, programjaiban és az állomány alakításában is fontos a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a „zöldítés”.
Gyermek részleg
A gyermekrészleg rendezvényeinek száma: 90, résztvevők száma 2248 fő volt. A helyi óvodákból és iskolákból a gyerekek rendszeresen látogatják a könyvtárat. Ez mellett nőtt az egyéni használatok száma is, sok iskolás kor alatti kisgyermeket ismertetnek meg a szüleik a könyvtárral.
Márciusban zárult a 2022/2023-es tanév LokálpatrióTab helytörténeti verseny, ahol 18 csapat 37 versenyzője játszott 3 fordulón keresztül. A verseny a 2023/2024-es tanévben is folytatódik, októberben 20 csapat nevezett be a megmérettetésre, az első forduló decemberben zárult. Az utóbbi években előtérbe kerültek az online játékok, amik a játékos formában tudásátadást, ismeretszerzést tesznek lehetővé. Az Online okos(k)odó, és a Tudásmorzsák ó címmel informatív plakátok, ismertetők készültek különféle témákban, a Molyoló könyvválogatásokban ajánlatok az olvasóknak. A gyermekrészleg 2023-ban egy új játékelemmel kötötte össze rendezvényeit, játékait: a JEROMOS gyűjtőkártyával. A Vadonleső kukucskáló természetismereti és környezetvédelmi játékokon 13 óvodai és iskolai csoport vett részt. A városi gyermeknapon, nyomkeresős játék várta az érdeklődő gyerekeket. Júniusban az intézmény csatlakozott a Magyar Természetvédők Szövetsége által létrehozott ÖKOHÁLÓ közösséghez.
Felnőtt részleg
A felnőttrészleg rendezvényeinek száma: 52, az ezeken résztvevők száma 1158 fő volt.
Papírfonó szakkör heti rendszerességgel továbbra is sikeresen működik állandó létszámmal. „A hét könyve” heti rovatok népszerűsége növekedett. Együttműködési megállapodás jött létre a könyvtár és a Madách Színház között az Írók-Sorsok-Szerelmek című filmszínház játék sorozat online közvetítéseire. Új olvasást népszerűsítő kezdeményezés az „Olvasói polc”. Jól működő kapcsolat jött létre helyi kollégium diákjai és a könyvtár között Idén is megrendezésre került a Mini Versmaraton. A könyvtárosok április 14-én a tartják világnapjukat, ami kis megemlékezéssel történt idén. Június 27-én Hamza Klaudia Szlovákiában élő írónő tartott könyvbemutatót. Decemberben Karácsony 3K-ban (könyv, könyvtár, könyvesbolt) címmel online elérhető kalendárium jelent meg.
A két kiállítóhely látogatottsága rendszeres. Az előre bejelentkezett csoportok, egyéni látogatók mellett fontos feladat megismertetni a kiállítások anyagát a helyi lakossággal is. Ez főként múzeumpedagógiai foglalkozások keretében történik iskolás csoportok részvételével.
Visszajelzések és a használók száma is jól mutatja, a lakosság ismeri és jónak értékeli az intézmény munkáját.
Tab, 2024. április 15.
Sebestyén Árpádné
intézményvezető
Rövid beszámoló a Tabi GAMESZ működéséről
A tavalyi évben a GAMESZ 307.353.217 Ft összegből gazdálkodott. Ebből beruházásra 3.851.341 Ft-ot költöttünk. Ebből vásároltunk egy oldalkidobós Stihl fűnyíró traktort, valamint 10 db saválló acél asztalt a konyhára.
A 2023-as évben a GAMESZ dolgozói 120.386.066 Ft személyi juttatást kaptak, ami a teljes költségünk 39%-a. Munkaadói járulékokra és szociális hozzájárulási adóra további 18.504.658 Ft-ot költöttünk. Kiadásaink tetemes része a dolgozók bére és járulékai, ez az előző évekhez képest tervezetten növekedett, a 2022-es évi tervhez képest 10%-kal. A továbbiakban szintén tervezetten, az infláció mértékéhez és a központi előirányzatokhoz alkalmazkodva emeljük a bérszínvonalat.
A munkáink számossága nem változott az évek során, továbbra is a fő tevékenységünk a közterületek karbantartása, és a közétkeztetés. Mint minden évben 2023-ban is 50 hektár területen vágjuk a füvet. Ezek a munkák tavasztól az első fagyokig tartanak. Utóbbi években egyre jobban kitolódik a fűnyírási szezon, mert az időjárás folyamatosan ellenünk dolgozik. 2023-ban összesen 25 facsemetét ültettünk és 14 fát vágtunk ki. A fák karbantartása is a mi feladatunk a köztereken. Erre a munkára többször igénybe veszünk alpinisták segítségét, mert Tabon elég sok a koros, nagyméretű, de sűrűn lakott területen levő fa. Ezeket a fákat magasemelésű kosárból lehet ápolni, amellyel házon belül nem rendelkezünk, de ha lenne is, képzett munkaerő hiányában nem tudnánk használni.
A téli időszakban az előző évek gyakorlata szerint végeztük a kiöregedett, vagy elkorhadt fák vágását, olyan helyeken, ahol a döntést nem akadályozta semmi. Ezek jellemzően külterületeken, és önkormányzati kaszálókon találhatóak, de a tó melletti akácost is a téli időszakban gyérítettük. Ebből a faanyagból fűtjük a téli időszakban a GAMESZ épületét. Szintén télen készültek az útjavítások is. Minden évben keletkeznek útjainkon újabb kátyúk, amiket hidegaszfaltos technológiával zárunk le. Ez a folyamat az aszfalt vágásából, emulziózásból, és a hideg zsákos aszfaltkeverék beöntéséből és betömörítéséből áll. 2023-ban összesen 5 tonna zsákos aszfaltot dolgoztunk be a város útjaiba. Ez a keverék a Bitunova Kft-től érkezik Székesfehérvárról. A szállítást a saját platós kisteherautónkkal oldjuk meg, így átlagosan 160.000 Ft/tonna áron jutunk az aszfalthoz.
Szintén a téli időszakban végezzük a település árkainak a kotrását is. Itt szeretném megjegyezni, hogy az ingatlanok előtti árkok tisztítása az az ingatlan tulajdonosok feladata. A GAMESZnek nincs kapacitása arra, hogy minden árkot minden évben tisztítsunk. Több olyan vízelvezető is van a városban amit mindenképp mi takarítunk, ilyenek a Piac környéke, a Mártírok utcai víznyelő, az Óvoda utcai összekötő, csak hogy a legnagyobbakat említsem.
A téli időszakban komoly feladatunk még az úthálózatunk síkosságmentesítése. Ezt a feladatot ügyeleti rendszerben végezzük, minden percben szolgálatba helyezzük magunkat amikor erre szükség van. Kollégáim a telet folyamatos készenlétben töltik, és a munkára hívó telefontól számított 20 percen belül a teljes állomány a telephelyen munkára alkalmas állapotban jelentkezik. Amennyiben fagy, vagy havazás történik első körben az utak sózásával reagálunk. Amennyiben éjjeli fagy várható, úgy a délutáni folyamán alásózást alkalmazunk, amellyel megelőzzük az út eljegesedését. 2023-ban összesen 24 tonna útszóró sót, és 20 tonna folyami homokot szórtunk szét a város útjaira.
A 2023-as évben a költségvetésünk legnagyobb kiadási része pedig a dologi kiadások volt, amelyekbe beleértendő az üzemanyag költség, a munkaruhák, az üzemeltetési anyagok, és minden olyan a munkavégzéssel kapcsolatos kiadás, amely nem a személyi juttatásokhoz tartozik. De ide értendő a konyha alapanyag beszerzése is, amely a teljes dologi kiadásaink tetemes része, valamint a közüzemi díjak is. Összesen 164.629.152 Ft-ot költöttünk dologi kiadásokra, amiből közüzemi díjakra 16.366.297 Ft-ot, ami a teljes kiadások 10%-a. ÁFA kiadásunk 27.550.273 Ft volt, ami 17%-a a dologi kiadásoknak. Készletbeszerzésre 89.167.593 Ft-ot fordítottunk, ebben benne van az üzemanyag és az élelmiszer beszerzés. 2023-ban összesen 7.588.714 Ft-ot költöttünk üzemanyagra, átlagosan 12500 litert. 2022-ben nagyságrendileg ugyan ennyit költöttünk, annyi különbséggel, hogy 22-ben olcsóbb volt átlagosan, így 500.000 Ft-tal költöttünk többet 22-höz képest. Tetemes összeget fordítunk a géppark üzemben tartására. Az IFA teherautónk folyamatos szervizelés mellett is sűrűn kényszerül állni. 2023-ban nagyságrendileg 1.500.000 Ft-ot költöttünk rá, de jelenleg is meghibásodással áll.
Összességében elmondható, hogy a 2022-es évhez viszonyítva a GAMESZ 11%-kal költött többet, ami a 17,6%-os inflációt (KSH szerinti adat) nem éri el. Tehát elmondható, hogy a tartósan takarékos gazdálkodás és a szorosan fogott költések miatt a gazdálkodásunk a 2023-as évben is visszafogott volt.
Bevételi oldalon a tervezetteknek megfelelőlen alakult az év. Az eredetileg tervezett 101.530.000 Ft-os tervet később 105.816.635 Ft-ra módosítottunk. A teljesítés 105.604.914 Ft volt.
Ez a bevétel gyakorlatilag az étkezési térítésekből adódik, minimális 10%-ot nem elérő mértékben adják a terem és piaci terület bérletek. A továbbiakban a bevételek növelésére a térítési díjak emelése és a bérleti díjak emelése adhat lehetőséget. De a piaci folyamatok miatt kevés eséllyel lehet, a versenyképességünk megtartása mellett, emelni az árszinteken.
Szabó Gábor
intézményvezető
Tab 2024. 04. 16.