Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2009.(XII.14.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat rendjéről és annak engedélyezésével kapcsolatos eljárásról

Hatályos: 2018. 02. 01- 2020. 07. 16

(Egységes szerkezetben a 2/2018.(I.30.), a 17/2015. (XII.01.), a 6/2015. (V.19.),

a 22/2014. (XII. 18.), a 11/2013.(IX.19.), a 14/2012.(V.31.) és a 11/2013.(IX.19.)

önkormányzati rendelettel)


Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§ (1) bekezdése alapján - a helyi körülményekből adódó sajátosságokra tekintettel - a közterületek használatára az alábbi rendeletet alkotja:


1.§


A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek községképi, községrendezési, környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági szempontok figyelembevételével határozzák meg a közterület használatot, ezen belül a közlekedési területek és zöldfelületek használatát.


1/A §[1]


E rendelet alkalmazásában:

  1. szezon: a május 15-től szeptember 15-ig terjedő időszak
  2. üzleti előkert: üzletekhez kapcsolt, árubemutatás vagy vendéglátás céljára közterületen kijelölt szabadtéri terület
  3. mozgóbolt: kiskereskedelmi tevékenység folytatására kialakított jármű, illetve járműre szerelt vagy általa vontatott eszköz;
  1. mozgóárusítás: a kereskedő vagy megbízottja olyan eszköz segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgóboltnak;
  2. alkalmi árusítás: nem rendszeresen folytatott kereskedelmi tevékenység;
  3. mutatványos berendezések: a mutatványos berendezések biztonságosságáról szóló 7/2007. (I. 22.) GKM rendelet 1. mellékletében meghatározott berendezések


2.§


(1) [2] E rendelet hatálya kiterjed:


a)[3] a közterület jelleggel funkcionáló vagy az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi  földrészletekre, továbbá


b) a közterület jelleggel funkcionáló, de nem önkormányzati tulajdonban lévő területre, illetőleg építményre, amelyekre az önkormányzat számára a tulajdonos használati jogot biztosított.


(2) E rendelet hatálya nem terjed ki a közút nem közlekedési célú igénybevételével kapcsolatos eljárásra (1988. évi I. tv. valamint a 19/1994.(V.31.) KHVM rend.).


(3)[4] A Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületeknek a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére e rendelet a közterület filmforgatási célú használatának szabályairól szóló rendeletben foglalt eltérésekkel alkalmazandó.


3.§


(1)[5] A közterületeket rendeltetésüktől eltérő célra csak közterület-használati engedély alapján lehet használni. A közterület-használati engedély legfeljebb 3 év határozott időtartamra adható.


(2)[6] A közterület-használathoz való engedély megadására irányuló jogkörét a képviselőtestület a polgármesterre ruházza át.


(3)[7] Közterület-használati engedély iránti kérelmet bármely magánszemély, jogi személy, vagy gazdálkodó szervezet előterjeszthet.


(4)[8]   Az engedély kiadására irányuló kérelem a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon vagy annak megfelelő tartalommal nyújtható be. A kérelmet használatba vétel előtt legalább 5 munkanappal be kell nyújtani. A közterületi használati jogviszony a polgármester által hozott engedélyező határozat által jön létre


(5)[9] A közterület használatáért fizetendő díjat az engedélyező határozat közlésétől számított 15 napon belül kell megfizetni.


4.§

(1) Közterületen kereskedelmi tevékenység folytatása a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet rendelkezéseinek figyelembe vételével lehetséges.

(2)[10] [11]Akkor lehet közterület használatra engedélyt adni, ha a kérelmező kérelméhez mellékelte a közterület tervezett használatát bemutató helyszínrajzot és - a tüzelőanyag- és építési anyag tárolás, a taxi állomáshely, utcazenélés céljából történő közterület-használat kivételével - a közterületen elhelyezni kívánt építményeket, tárgyakat valamint azok környezetét is ábrázoló nézetrajzokat vagy fényképeket.


(3) Közterületet – az egyéb feltételek megléte esetén is – csak úgy szabad használni, hogy a szükséges gyalogos sáv biztosítva legyen és a közúti közlekedést ne zavarja.


(4)[12] A polgármester határozatában kikötheti, hogy a közterületen milyen anyagú, színű, formájú és méretű tárgyakat helyezhet el a közterület használója.


 (5)[13] A közterületek használóinak a közterületet úgy kell használniuk, hogy az ne zavarja sem a közterület más részeinek, sem a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát és a közúti közlekedést sem.

A használó felel az általa használt közterület és az azon elhelyezett építmények, eszközök, tárgyak folyamatos karbantartásáért, azok mindenkori műszaki megfelelőségéért, különös tekintettel a baleseti források kiküszöbölésére.


(6) A közterületen elhelyezett építményt, eszközt, tárgyakat, valamint a használt közterületet és környékét a használó köteles rendben és tisztán tartani. A közterület-használati tevékenysége során keletkezett hulladék elszállítása a használó kötelessége.


(7) A használó vagy megbízottja a közterület használatát engedélyező határozat eredeti példányát köteles a tevékenység folytatásának helyén magánál tartani és azt az ellenőrzésre jogosult személynek bemutatni.


(8) A használónak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a használat megszűnésével a közterületet eredeti állapotába visszaállítja.


(9) Építési törmelék tárolására csak annak engedélyezhető a közterület használata, aki vállalja, hogy konténerbe helyezi el a törmeléket.

5.§

(1)[14] Nem adható 2 évig közterületi-használati engedély annak:


  1. akinek a közterület használatára adott engedélye visszavonásra került,


  1.  akit jogosulatlan közterületi kereskedés miatt szabálysértési bírsággal sújtottak,


  1. akinek az önkormányzattal szemben köztartozása vagy polgári jogi megállapodásból eredő egyéb tartozása van.


  1. aki a közterület-használati díjat nem fizette meg.


  1. akit Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 9/2013.(V.14.) önkormányzati rendeletének 10. § (1) bekezdése alapján figyelmeztetésben részesítettek vagy akivel szemben bírságot szabtak ki.


(2)[15] A közterület-használati engedély nem mentesíti a használót a közterület-használathoz kapcsolódó egyéb hatósági engedélyek és hozzájárulások beszerzése alól.


(3)[16] Az alkalmi rendezvények helyét és idejét a engedélyező esetenként állapítja meg.



6.§


(1)[17] Közterület-használati engedély nélkül használható közterület:


- az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések lehelyezése-

  kor,


- a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett távközlési kábelek hibaelhárításánál

  végzett munkáknál,


- a közterületbe a járdaszinttől mért 3,0 m magasságig legfeljebb 10 cm-re, 3,0 m magasság felett

  legfeljebb 150 cm-re benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető-berendezés (fényreklám),  

  cég- és címtábla elhelyezésénél.


  • 15 napot meg nem haladóan tüzelőanyag tárolása céljára


(2)[18] Nem adható közterület-használati engedély :


  1. [19]


  1. elárusítóhelyek és üzletek környékén áru és göngyöleg tárolására,


  1. a vízből kiemelt vízi-állások, vízi-járművek lehelyezésére,


  1. üzemképtelen jármű tárolására,


  1. autóbusz, tehergépkocsi, pótkocsi, utánfutó, lakókocsi tárolására,


  1. [20]


  1. [21] [22]
  2.  közigazgatási határon belül a közterületről vízbenyúló víziállás, stég nem helyezhető el a


ã Bendegúz téri strandon                                (851/2.Hrsz)

ã Móricz Zsigmond utcai strandon                (815/6. Hrsz)

ã Tóparti parkban                                          (711. Hrsz)

            ã Mikszáth K. utcai strandon                         (710. Hrsz)

            ã Vízpart utca  - feltöltött területén  -             (696/1; 696/4 Hrsz-k)

            ã Huba utcai strandon                                               ( 445/5; 445/6 Hrsz-k)

            ã Kaza utca vége  - feltöltött területén           ( 371/3; 371/1. Hrsz-k)


  i.[23]          a Tóparti park területén mutatványos tevékenységre, kivéve az Önkormányzat által szervezett fesztiválok idején.



(3)[24] A (2) bekezdés b) pontjában foglaltakat nem kell alkalmazni az engedélyezett alkalmi árusításokra.

                                                                                                         

7.§


(1)[25] [26]A közterület-használati engedély tárgyában hozott határozatnak az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényben foglaltakon felül tartalmaznia kell:


     a)[27]


     b) a használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az milyen feltétel bekövetkeztéig áll fenn,


     c) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

     d)  a befizetett területhasználati díj összegét,


     e) a közterület-használati jog megszűnése esetén az eredeti állapot visszaállítására vonatkozó kötelezettséget,


     f) a közterület-használati hozzájárulásban foglaltak be nem tartása esetén alkalmazandó jogkövetkezményeket.


(2) A közterület-használati hozzájárulás másra nem ruházható át.


(3)[28] [29]A közterület-használatot engedélyező tartalmazó határozatot az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényben foglaltakon túl közölni kell:


 a) a díj beszedésével megbízott pénzügyi irodával,

 b) a Közterület-felügyelővel,

 c) a helyi adóhatósággal és a 

 d)[30].

8. §


  1. A polgármester annak biztosít közterület-használatot, aki ezen rendelet 1.sz-ú mellékletében foglalt területhasználati díj megfizetését vállalja.


(2)[31] Egyedi kérelemre 100 000 Ft közterület használati díj felett a polgármester a közterületi használati díj vonatkozásában részletfizetést engedélyez. Egyetlen részlet meg nem fizetése esetén a megállapított használati díjat egy összegben - az esedékes késedelmi kamatok felszámolás mellett - kell megfizetni.


(3) Mentesül a közterület használati díj megfizetése alól, ha önkormányzati intézmény a közterület használó.


(4)[32] A közterület-használati díj meghatározásakor minden töredék m2 , minden megkezdett hónap és év egésznek számít.


9. §



(1)[33] Közterület-használat joga közterület-használati engedélyben meghatározott idő lejártával megszűnik.


(2)[34] A határozott időtartam lejárta előtt a polgármester azonnali hatállyal visszavonhatja a közterület-használati engedélyt, ha a használó:


  1. a közterületet nem az engedélyező határozatban foglalt célra használja,


  1. nem azt vagy nem csak azt a közterületet használja, amelyre az engedély alapján jogosultságot szerzett,


  1. az engedélyező határozatban foglalt kötelezettségeit megszegi, különösen, ha a használati díj befizetésének az előírt határidőig nem tesz eleget.

                  

A visszavonással egyidejűleg a használó tárgyait, eszközeit a közterületről köteles elszállítani, ellenkező esetben a polgármester e rendelet 10. §-ában biztosított jogkörben jár el.


(3)[35] A használó kérheti közterület használatára való jogosultságának visszavonását abban az esetben, ha a használatba adónak felróható okból a közterületet az engedélyező határozatban meghatározott időszakban a megjelölt célra nem tudja használni. A polgármester a visszavonás tárgyában hozott határozatában a közterület használatáért megfizetett díj visszafizetéséről rendelkezik abban az esetben, ha a kérelmezőnek nem áll fenn az önkormányzattal szemben adó-vagy egyéb tartozása.


(4)[36] Ha a használó a használt közterületen a határozott időtartam lejárta előtt tevékenységét megszünteti, kezdeményezheti a polgármesternél a közterület-használati jog megszüntetését. Az engedélyező határozatban foglalt közterület-használati díj visszafizetésére nincs lehetőség.


10. §


(1)[37] Aki közterületen közterület-használati engedély nélkül helyez el tárgyakat, a közterület-felügyelő köteles a tulajdonos veszélyére, kárára és költségére azokat elszállíttatni a Szárszóért Nonprofit Kft. Balatonszárszó, Szóládi u. 81. szám alatti telephelyére. Az elszállítás nem mentesíti a közterület jogcím nélküli használóját a szabálysértési, vagy más jogszabályban előírt szankciók viselése alól.


(2)[38] A tulajdonos az elszállított tárgyat a megállapított költségek megfizetése után - az eltávolítástól számított legkésőbb 90 napon belül - visszakaphatja. Ezt követően az elszállított tárgyat értékesíteni kell. Az értékesítést követően a tárgy tulajdonosa csak a tárgy értékesítéséből befolyt, de a megállapított költségekkel csökkentett összegre tarthat igényt.


(3) Amennyiben a használó a határozatban megállapított határidőre nem állítja vissza az eredeti állapotába a közterületet, akkor a polgármester a határidő lejártától számított 15 nap elteltével a használó kárára és költségére elvégezteti az eredeti állapot visszaállítását.


  11. §[39]


12.§



(1) E rendelet 2010. január 1-jén lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat 7/2008. (IV.11.) számú rendelettel valamint a 3/2004.(III.25.) rendelettel módosított 22/2003. (XII.15.) rendelete a közterület-használat rendjéről és annak engedélyezésével kapcsolatos eljárásról.


(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 123/2006. EK irányelvvel összhangban álló szabályozást tartalmaz.


Balatonszárszó, 2009. december 14.



   Gerstnerné Dr.Kiss Ildikó sk.                                           Dr. Méhész László sk.

                  jegyző                                                                      polgármester                                                       



A rendelet kihirdetve 2009. december 14-én kihirdetve.



    Gerstnerné Dr. Kiss Ildikó sk.

              jegyző




[1] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör. 2.§-a. Hatályos: 2015. június 1.

[2] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör. 1.§-a. Hatályos: 2015. június 1.

[3] Módosította a 17/2015. (XII.01.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2015. december 2.

[4] Hatályba helyezte a 11/2013 (IX. 19.) Ör. 8. § (1) bekezdése. Hatályos: 2013. szeptember 20.

[5] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör. 3.§ (1) bekezdése. Hatályos: 2015. június 1-től.

[6] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör. 3.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. június 1-től.

[7] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör. 3.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. június 1-től.

[8] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör. 4.§-a. Hatályos: 2015. június 1-től.

[9] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör. 5.§-a. Hatályos: 2015. június 1-től.

[10] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör. 6.§-a. Hatályos: 2015. június 1-től.

[11] Módosította a 17/2015. (XII.01.) Ör. 2. §-a. Hatályos: 2015. december 2.

[12] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör. 7.§-a. Hatályos: 2015. június 1-től.

[13] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör. 8.§-a. Hatályos: 2015. június 1-től.

[14] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör. 9.§ (1) bekezdése. Hatályos: 2015. június 1-től.

[15] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör. 3.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. június 1-től.

[16] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör. 9.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. június 1-től.

[17] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör. 3.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. június 1-től.

[18] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör. 3.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. június 1-től.

[19] Hatályon kívül helyezte 6/2015. (V.19.) Ör. 18.§ (1) bekezdése. Hatályos: 2015. június 1-től.

[20] Hatályon kívül helyezte 6/2015. (V.19.) Ör. 18.§ (1) bekezdése. Hatályos: 2015. június 1-től.

[21] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör. 10.§-a. Hatályos: 2015. június 1-től.

[22 Hatályon kívül helyezte a 17/2015. (XII.01.) Ör. 5. § (1) bekezdése. Hatályos: 2015. december 2.

[23] Módosította a 17/2015. (XII.01.) Ör. 3. §-a. Hatályos: 2015. december 2.

[24] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör. 11.§-a. Hatályos: 2015. június 1-től.

[25] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör. 3.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. június 1-től.

[26] Módosította a 2/2018.(I.30.) Ör. 2.§-a. Hatályos: 2018. február 1-től.

[27] Hatályon kívül helyezte 6/2015. (V.19.) Ör. 18.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. június 1-től.

[28] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör.12. §-a . Hatályos: 2015. június 1-től.

[29] Módosította a 2/2018.(I.30.) Ör. 3.§-a. Hatályos: 2018. február 1-től.

[30] Hatályon kívül helyezte 6/2015. (V.19.) Ör. 18.§ (3) bekezdése. Hatályos: 2015. június 1-től.

[31] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör.13. § (1) bekezdése . Hatályos: 2015. június 1-től.

[32] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör.13.§ (2) bekezdése . Hatályos: 2015. június 1-től.

[33] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör.14. § (1) bekezdése . Hatályos: 2015. június 1-től.

[34] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör.14. § (2) bekezdése . Hatályos: 2015. június 1-től.

[35] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör.15. §-a. Hatályos: 2015. június 1-től.

[36] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör.16. §-a. Hatályos: 2015. június 1-től.

[37] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör.13.§ (2) bekezdése . Hatályos: 2015. június 1-től.

[38] Módosította a 6/2015. (V.19.) Ör.17. §-a. Hatályos: 2015. június 1-től.

[39] Hatályon kívül helyezte a 14/2012.(V.31.) Ör. 1. § (1) bekezdése. Hatályos: 2012. május 31.


Mellékletek