Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a közoktatási intézmény körzethatáráról és adatszolgáltatási rendjéről

Hatályos: 2014. 05. 21

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a közoktatási intézmény körzethatáráról és adatszolgáltatási rendjéről

2014.05.21.

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a közoktatásáról szóló 1993. évi LXXIX. törvény (a továbbiakban (Kotv.) 40. §. (6) és 90. §. (1) bekezdésében foglaltak végrehajtására a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet megalkotásának célja a Balatonszárszói Százszorszép Óvoda - székhelye: 8624 Balatonszárszó, Radnóti u. 10. és a tagintézménye: Kötcsei Óvoda, 8627 Kötcse, Hősök tere 1. – közös igazgatású közoktatási intézmény működési (felvételi) körzethatárának megállapítása, továbbá a helyi önkormányzati közoktatási feladatellátáshoz szükséges adatok rendszerezése a fenntartói döntések megalapozásához.[1]

(2) A rendelet megállapítja az (1) bekezdésben meghatározott célhoz az adatszolgáltatási kötelezettséget és az adatszolgáltatások időpontját.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed a Balatonszárszó, Szólád, Kötcse, Nagycsepely, Teleki és Balatonőszöd községek Önkormányzatai által Intézményfenntartó Társulás keretében fenntartott Balatonszárszói Százszorszép Óvoda (a továbbiakban: intézmény) közoktatási intézményre.[2]

II. Fejezet

Az intézmény működési (felvételi) körzethatárának meghatározása

3. § A Balatonszárszói Százszorszép Óvoda működési (felvételi) körzete: Balatonszárszó, Szólád, Kötcse, Nagycsepely, Teleki és Balatonőszöd községek közigazgatási területére terjed ki.[3]

Az intézményre vonatkozó rendelkezések

4. § (1) Az intézmény saját szervezete gondoskodik a közoktatási információs rendszer működésével kapcsolatos adatszolgáltatási feladatok ellátásáról.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feladatkörbe tartozik a jogszabály által előírt elemi nyilvántartások vezetése, a kötelező, rendszeres és rendkívüli adatszolgáltatás, az adatrögzítés, adatellenőrzés, adathitelesítés, adattovábbítás teljesítése, a helyi önkormányzati statisztikai információs rendszer működésében, ellenőrzésében való közreműködés.

(3) Az elemi nyilvántartások adatait úgy kell rögzíteni és tárolni, bizonylati és iktatási rendszerét úgy kell kialakítani, hogy az intézmény alkalmas legyen az adatszolgáltatási kötelezettség e rendelet által előírt formában és tartalomban való teljesítésére.

III. Fejezet

Az adatszolgáltatás rendje

5. § (1) A közoktatási adatszolgáltatási rendszer magában foglalja a jogszabályok által kötelezően előírt adatok gyűjtését, rögzítését, adattovábbítási kötelezettségét, az adatszolgáltatási eljárás rendjének betartását, az adatközlő felelősségét az adatok hitelességéért, az adatközlés ellenőrzéséért.

(2) Az adatszolgáltatásra kötelezett intézmény az előírt adatokat a valóságnak megfelelő tartalommal, megszabott határidőben és megszabott módon, térítésmentesen, az adatgyűjtések elrendelésében meghatározott rend szerint köteles szolgáltatni.

(3) Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséért az adatszolgáltatásra kötelezett intézmény vezetője felelős, felel az adatszolgáltatás eljárási és tartalmi teljesítéséért.

6. § (1) Az intézmény számára e rendeletben meghatározott adatszolgáltatást a rendelet l. sz. és 2. sz. melléklete tartalmazza. Az intézmény e rendelet mellékletében szereplő határidők betartásával, a Kotv., az Áht. és az Ámr. rendelkezéseit figyelembe véve és azzal összhangban köteles szolgáltatni.

(2) Az intézmény e rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott adatközökhöz kapcsolódó adatokban bekövetkező változásokat 30 napon belül átvezeti, és a változásról a fenntartót haladéktalanul értesíti.

7. § (1) A végrehajtott adatgyűjtés eredményei – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – nyilvánosak. A nyilvánosságra hozatalról az adatkezelő saját hatáskörében az adatvédelmi szabályzatban előírt módon gondoskodik.

(2) Nem lehet nyilvánosságra hozni azokat az adatokat, amelyek nyilvánosságra hozatalát a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény, valamint a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény tiltja. Az ilyen adatok védelmére vonatkozó szabályok betartásáért a fenntartó és az intézmény egyaránt felelős.

Rendkívüli adatszolgáltatás

8. § (1) A fenntartó képviselője az önkormányzati feladat ellátása és működése biztosításával, továbbá a gazdálkodással összefüggésben rendkívüli adatszolgáltatást rendelhet el abban az esetben, ha előre nem látható ok, jogszabályi változás, tervezés, elszámolás miatt szükséges, illetve a fenntartó tevékenységével összefüggésben felmerült adatigényt a rendelkezésre álló adatállomány nem képes teljesíteni.

(2) A rendkívüli adatszolgáltatás rendjére az e rendeletben foglalt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

9. § A rendelet 2011. december l. napján lép hatályba.

Dorogi Sándor sk
polgármester

Gerstnrné dr. Kiss Ildikó sk.
jegyző