Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat rendelkezése alatt álló lakások bérletéről szóló 17/2011. (VIII.05.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 02. 27- 2015. 02. 27

Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat rendelkezése alatt álló lakások bérletéről szóló 17/2011. (VIII.05.) önkormányzati rendelet módosításáról

2015.02.27.

Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. §-ának (1) bekezdésében, 4. §-ának (3) bekezdésében, 5. §-ának (3) bekezdésében, 12. §-ának (5) bekezdésében, 19. §-ának (1) bekezdésében, 20. §-ának (3) bekezdésében, 21. §-ának (6) bekezdésében, 23. §-ának (3) bekezdésében, 31. §-ának (2) bekezdésében, 33. §-ának (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat rendelkezése alatt álló lakások és helyiségek bérletéről szóló 17/2011. (VIII.05.) Önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 6. § (2) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

( Nem jogosult szociális bérletre az olyan személy:)

„f) akinek és a vele együttköltöző családtagjának lakbértartozása, valamint közüzemi díjtartozása van, a tartozás rendezéséig, kivéve, amennyiben a tartozás kiegyenlítésére vonatkozóan részletfizetési megállapodást kötött, és azt folyamatosan teljesíti.”

„(3) A kérelmező vagy a vele együttköltöző hozzátartozójának egészségi állapotára, fogyatékosságára, egyéb méltányolható körülményére tekintettel a jogos lakásigény mértéke maximum egy lakószobával emelhető.”

„(6) Pályáztatás nélkül bérbe adható az a Rendelet alapján már piaci lakássá átminősített bérlakás, melyben a bérlő még szociális alapon lakik, de a bérleti szerződés meghosszabbításakor már nem felel meg a szociális bérlakásra való jogosultság feltételeinek. Amennyiben a bérlő vállalja a piaci alapú lakbér, valamint a háromhavi óvadék befizetését, pályáztatás nélkül, piaci alapon tovább bérelheti a bérlakást.

4. § A Rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A pályázati tárgyalást a jegyző vagy megbízottja folytatja le a Pénzügyi, Városfejlesztési Bizottság két tagja jelenlétében, akiket a bizottság elnöke felkért az eljárásban való közreműködésre. A tárgyalásról jegyzőkönyv készül, melynek egy-egy példánya minden pályázó részére átadásra kerül. A tárgyalás végén a megjelentekkel a pályázat eredményét közölni kell.”
„(1a) A 6. §-ban foglaltaktól eltérően a szociális rászorultság megállapítható a bérleti szerződés meghosszabbításakor az alábbi esetekben:
a) az igénylőnek vagy a vele együtt élő hozzátartozójának a bérleti jogviszony időtartama alatt haszonélvezettel vagy használati joggal terhelten került a lakás a tulajdonába, és a haszonélvező/használati jog jogosultja a lakásban bent lakik, vagy azt más módon hasznosítja;
b) az igénylő vagy a vele együtt élő hozzátartozója a bérleti jogviszony fennállása alatt lakástulajdont szerzett, azonban annak nem kizárólagos tulajdonosa, és a lakásba beköltözni nem tud;
c) az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 6. § (1) bekezdés a), b), c), e), f) pontjában meghatározott jövedelmi korlát felső értékhatárát legfeljebb 10%-kal haladja meg.
(1b) Azon kilakoltatásra váró (szerződés nélküli, jogcím nélküli lakáshasználó) személyek esetén, akik részletfizetési kérelemmel fordulnak lakbérhátralékuk csökkentése érdekében Barcs Város Önkormányzatához, részletfizetés teljesítésére jogosultak legfeljebb 12 hónapra szóló időtartamra.
A részletfizetési kérelem elbírálásáról Barcs Város Képviselő-testülete Jogi, Egészségügyi, Szociálpolitikai Bizottsága dönt.
Részletfizetési vállalását a lakáshasználónak minden hónap 15. napjáig teljesítenie kell, melynek ellenőrzését a Polgármesteri Hivatal munkatársa végzi. Amennyiben havonta megtörténik a vállalás teljesítése, a részletfizetési lehetőség továbbra is alkalmazható, a lakás kiürítésével összefüggésben felmerülő végrehajtási költség előlege nem kerül befizetésre.
Amennyiben a lakbérhátralék kiegyenlítésre kerül, a bérlakásra legfeljebb három hónapos időtartamra szóló bérleti szerződés köthető.
Nem megfelelő teljesítés esetén a Jogi, Egészségügyi, Szociálpolitikai Bizottság a részletfizetési lehetőséget visszavonhatja, visszavonás esetén a végrehajtási költség előlege befizetésre kerül.”
„(1a) Amennyiben a bérlőnek nincs sem lakbértartozása, sem közüzemi díjtartozása, a lakásbérleti szerződés meghosszabbításáról a Polgármester dönt, és köti meg a szerződést a bérlővel/bérlőkkel.”
„(4) A bérbeadói hozzájárulás kérelmezéséhez szükséges nyomtatványt a rendelet 5. melléklete tartalmazza Bérbeadói hozzájárulás igénylése beköltöző személy(ek) esetében elnevezéssel.”

8. § A Rendelet 37. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Határozattal dönt a szociális jellegű bérlakást igénylők névjegyzékre kerüléséről, valamint az önkormányzati lakás bérbeadásáról, kivéve a 40. §-ban foglalt polgármesterre átruházott hatásköröket.”

9. § (1) A Rendelet a 39. §-t követően a következő alcímmel egészül ki:

„A Jogi, Egészségügyi, Szociálpolitikai Bizottság feladatai”

(2) A Rendelet a következő 39/A. §-sal egészül ki:
„(1) Dönt a lakbérhátralék kiegyenlítése érdekében benyújtott részletfizetési kérelmek elbírálásáról.
(2) A lakbérhátralék kiegyenlítése érdekében vállalt részletfizetés nem megfelelő teljesítése esetén a részletfizetési lehetőséget visszavonhatja.”
„(14) Dönt a lakásbérleti szerződés meghosszabbításáról, amennyiben a bérlő nem rendelkezik sem lakbértartozással, sem közüzemi díjtartozással.”

11. § (1) A Rendelet 3. §-ában az „1959. évi IV. törvény” szövegrész helyébe a „2013. évi V. törvény” szöveg lép.

(2) A Rendelet 20. § (1) bekezdés h) pontjában a „Magyar Köztársaság” szövegrész helyébe a „Magyarország” szöveg lép.

(3) A Rendelet 26. § (4) bekezdésében a „lakbértartozása áll fenn” szövegrész helyébe a „lakbértartozása, illetve közüzemi díjtartozása áll fenn” szöveg lép.

12. § (1) A Rendelet 2. melléklet b) Komfortos lakások pontjában a „Károlyi M. u.” szövegrész helyébe az „Antal Terézia u.” szöveg lép.

(2) A Rendelet 2. melléklet d) Komfort nélküli lakások pontjában a „Károlyi M. u.” szövegrész helyébe az „Antal Terézia u.” szöveg lép.

(3) A Rendelet 3. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

(4) A Rendelet 4. melléklete helyébe e rendelet 2. melléklete lép.

(5) A Rendelet e rendelet 3. melléklete szerinti 5. melléklettel egészül ki.

13. § (1) A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2013. (II.28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SzMSz) 2. mellékletében a Polgármesterre átruházott hatáskörök III./ Az önkormányzat rendelkezése alatt álló lakások bérletéről szóló 17/2011. (VIII.05.) rendeletben foglalt hatáskörök pontja a következő 14. ponttal egészül ki:

„14./ Dönt a lakásbérleti szerződés meghosszabbításáról, amennyiben a bérlő nem rendelkezik sem lakbértartozással, sem közüzemi díjtartozással.”
(2) Az SzMSz 4. melléklet II. Egyes bizottságok feladat- és hatásköre 1./ Jogi, Egészségügyi, Szociálpolitikai Bizottság címének felsorolása a következő francia bekezdésekkel egészül ki:
„– Dönt a lakbérhátralék kiegyenlítése érdekében benyújtott részletfizetési kérelmek elbírálásáról,
– A lakbérhátralék kiegyenlítése érdekében vállalt részletfizetés nem megfelelő teljesítése esetén a részletfizetési lehetőséget visszavonhatja.”

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

1. melléklet a 7/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelethez

BÉRLETI AJÁNLAT SZOCIÁLIS BÉRLAKÁS IGÉNYLÉSÉHEZ

1. A kérelmező és házastársa (élettársa) személyi adatai:

Kérelmező

Kérelmező házastársa (élettársa)

Neve (születési név is):

Születési helye, ideje:

Anyja neve:

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:

Családi állapota:

Telefonszáma:

Foglalkozása:

Munkahely neve és címe:

Munkaviszonyban töltött évek száma:

Jelenlegi munkaviszonyának kezdete:

Havi nettó átlag jövedelme:

Mióta lakik Barcson:

2. A kérelmezővel/kérelmezőkkel együttköltöző személyek:

Név
(Születési név)

Születési hely, idő

Anyja neve

Rokoni kapcsolat

Munkahely, jövedelem






3. Kérelmező és a vele együtt élők átlagos jövedelme összesen: ______________________ Ft

4. A család összlétszáma: _________________________________ fő.

5. Az egy főre eső havi átlagjövedelem: ______________________Ft.

6. A bérelni kívánt lakás szobaszáma: _________________

komfortfokozata: _________________

7. Lakáscsere esetén

7.1. Jelenlegi lakásánál*

- kisebb szobaszámú
- azonos szobaszámú
- nagyobb szobaszámú
- komfortfokozatában eltérő
önkormányzati bérlakást kér.

7.2. Jelenlegi lakását mikor, milyen számú kiutaló határozattal, kijelöléssel kapta: ______________

________________________________________________________________________________

7.3. Első lakáskérelmének benyújtási ideje: __________ év, iktatószám: _____________________

8. A kérelmező és családja lakott-e a kérelem benyújtását megelőzően önkormányzati bérlakásban?*

Igen Nem

Amennyiben igen, milyen jogcímen?*

bérlő/bérlőtárs együttköltöző családtag

Amennyiben bérlő/bérlőtárs jogcímen lakott, kérem, csatolja a Városgazdálkodási Igazgatóság igazolását, hogy nincs fennálló lakbértartozása!

9. A kérelmező jelenleg kinél lakik (név, cím): _________________________________________

________________________________________________________________________________
A tartózkodás jogcíme: _____________________________________________________________
Amennyiben albérlő, az albérleti díj összege: _________________________________________ Ft
Az egész lakásban lakó személyek száma: __________________ fő
Az egész lakás alapterülete: _____________________________ m2
Szobáinak száma és alapterületük: _______________________ m2
A kérelmező és családja kizárólagos használatában álló szobák száma _________ db, és alapterülete: _________ m2.
A lakás komfortfokozata: ____________________________
A lakásban élők között van-e olyan beteg, akinek elkülönítése szükséges (ha igen, szakorvosi igazolással igazolni szükséges)?*: Igen Nem
A kérelmező és családjának tagjai között van-e mozgásképtelen vagy mozgásában korlátozott személy (ha igen, szakorvosi igazolás szükséges)?* Igen Nem
Bérleti jogról pénzbeli térítés ellenében lemondtunk*: Igen Nem lemondás éve: ________

10. Kérelmező és a vele együttköltözők vagyona (adó- és értékbizonyítvány becsatolásával):

Lakóingatlan:______ db _____ szobás
Címe:___________________________________________ Forgalmi értéke (Ft):____________
Üdülő/zártkerti ingatlan: ____ db
Termőföld:___________ ha
Címe:___________________________________________ Forgalmi értéke (Ft):____________
Gépjármű típusa:________________szerzési éve:________ Forgalmi értéke (Ft)_____________
Egyéb nagy értékű ingóság/ingatlan: _______________________________________________
Haszonélvezeti joggal rendelkezik*: Igen Nem
Kérelmező és együttköltöző családtagjai személyi tulajdonú ingatlant*:
Elidegenítettek Nem idegenítettek el
Ha igen, címe és az elidegenítés éve: _______________________________________________
Fogalmi értéke: ________________________________________________________________

11. A lakásigénylés indoka (külön lap is csatolható):

________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
Büntetőjogi és anyagi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok megfelelnek a valóságnak. Tudomásul veszem, hogy valótlan adat közlése, a hivatal rosszhiszemű megtévesztése a kérelem elutasítását jelenti.
Személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok.
Tudomásul veszem, hogy köteles vagyok a fenti adatokban beállott változásról 15 napon belül a polgármesteri hivatalt értesíteni.
A kérelemhez csatolom:
- tartós egészségkárosodás esetén az arról szóló orvosi igazolást,
- saját és velem együttköltöző családtagjaim utolsó 12 havi rendszeres jövedelméről és egyéb bevételekről szóló igazolást.
Kelt: :__________________, 20______ év _____________________ hó ____________ nap
_________________________________ __________________________________
Kérelmező aláírása Házastárs/élettárs aláírása
_________________________________ __________________________________
Szem.ig. szám Szem.ig. szám

12. Jövedelemigazolás

12.1. Kérelmező adatai:

Név: ___________________________________________________________________________
Születési név: ___________________________ Anyja neve: ______________________________
Születési hely: ___________________________ Születési idő: ______év ________hó _____nap
Személyazonosító ig. száma: __________________ Lakcímkártya száma: ___________________
Lakóhely: ______________________________________________________________________
Tartózkodási hely: _______________________________________________________________

12.2. Munkáltató/ munkaviszony adatai:

Neve: ___________________________________________________________________________
Címe: _______________________________________________ Telefonszáma: _______________
Munkavégzés helye: ________________________________ Munkakör: _____________________
Jelenlegi munkaviszony kezdete: __________év ___________________ hónap ____________ nap
Munkaszerződés típusa*: határozatlan idejű - határozott idejű _______________________ -ig.

12.3. Utolsó 12 hónap alapján kiszámított átlagos nettó jövedelme: _______________ -Ft, azaz ___________________________________________________________________________forint.

12.3.1.Nettó jövedelmet terhelő levonások: ______________.-Ft, _____________________ miatt
______________.-Ft, _____________________ miatt

12.3.2. Levonások összesen: _____________ .-Ft, azaz _____________________________forint.

Kelt: :__________________, 20______ év _____________________ hó ____________ nap
_______________________________
(cégszerű aláírás és cégbélyegző)
12.4.Előző munkaviszony kezdete: __________ év __________________ hónap ___________ nap
12.5.Előző munkaviszony vége: ____________ év __________________ hónap ___________ nap
Kelt: :__________________, 20________ év _____________________ hó ____________ nap
________________________________
(kérelmező aláírása)
* A megfelelő válasz aláhúzandó

2. melléklet a 7/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelethez

JAVASLAT A BÉRLETI SZERZŐDÉS

MEGHOSSZABBÍTÁSÁRA, ILLETVE ÚJRAKÖTÉSÉRE

1. Ingatlan címe:________________________________________________________________________

2. Bérlő neve: _______________________________________ 3. Lakás nagysága: _____________ m2

4. Szobáinak száma: _____________ 5. Bérleti szerződésének kezdete: _________________________

6. Érvényes bérleti szerződése*: Van Nincs megszűnésének ideje: ______________________

7. Havi lakbér összege: _______________ Ft/hó 8. Jelenlegi lakbértartozása: _______________ Ft

9. Havi vízdíj összege: _______________ Ft/hó

10. Részletfizetése*: Van, teljesíti Van, nem teljesíti Nincs

11. Részletfizetés megkötésének ideje: _____________________ lakbértartozása: ________________Ft

12. A lakás állapota*: Karbantartott Lelakott Kritikus

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

13. A lakáson elvégzendő munkálatok: _______________________________________________________

_______________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________

14. Közüzemi órák állapota*: Sima mérő Kártyás mérő Nincs mérő

15. A lakásbérleti szerződés meghosszabbítását*: Javasolom Nem javasolom

Az elutasító javaslat indoklása: _____________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________
Kelt: Barcs, 20______ év _____________________ hó ____________ nap
__________________________________ ________________________________
Városgazdálkodási Igazgatóság vezetője ügyintéző
* A megfelelő válasz aláhúzandó

3. melléklet a 7/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelethez

BÉRBEADÓI HOZZÁJÁRULÁS IGÉNYLÉSE

BEKÖLTÖZŐ SZEMÉLY(EK) ESETÉBEN

1. Alulírott

Bérlő (Név, születési hely, idő, an.): _______________________________________________
Bérlőtárs (név, születési hely, idő, an.):

_____________________________________________________________________________

Barcs, _________________________________________________sz. alatti lakó/lakók azzal a
kéréssel fordulok/fordulunk Tisztelt Polgármester Úrhoz, hogy
(név, szül. hely, idő, an.)
(név, szül. hely, idő, an.)
(név, szül. hely, idő, an.)
(név, szül. hely, idő, an.)
mint a bérlő
(élettársa, élettársa gyermeke, testvére, gyermekének házastársa)

az általam/általunk bérelt bérlakásba beköltözhessen.

2. A beköltözők vagyona:

Lakóingatlan: _____ db _______ szobás
Címe:___________________________________________ Forgalmi értéke (Ft):____________
Üdülő/zártkerti ingatlan: ____ db
Címe:___________________________________________ Forgalmi értéke (Ft):____________
Termőföld:___________ ha
Címe:___________________________________________ Forgalmi értéke (Ft):____________
Gépjármű típusa:________________szerzési éve:________ Forgalmi értéke (Ft)_____________
Egyéb nagy értékű ingóság/ingatlan: _______________________________________________
Haszonélvezeti joggal rendelkezik*: Igen Nem
Kérelmező és együttköltöző családtagjai személyi tulajdonú ingatlant*:
Elidegenítettek Nem idegenítettek el
Ha igen, címe és az elidegenítés éve: _______________________________________________
Fogalmi értéke: ________________________________________________________________
Büntetőjogi és anyagi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok megfelelnek a valóságnak. Tudomásul veszem, hogy valótlan adat közlése, a hivatal rosszhiszemű megtévesztése a kérelem elutasítását jelenti.
Tudomásul veszem, hogy köteles vagyok a fenti adatokban beállott változásról 15 napon belül a Polgármesteri Hivatalt értesíteni.

3. Beköltöző(k) nyilatkozata:

Vállalom, hogy a bérlő halála, vagy a bérlet más módon történő megszűnése esetén köteles vagyok a lakásból mindennemű elhelyezési igény nélkül kiköltözni.
Kelt: :__________________, 20______ év _____________________ hó ____________ nap
_________________________________ _________________________________
Bérlő aláírása Bérlőtárs aláírása
_________________________________ _________________________________
Beköltöző aláírása Beköltöző aláírása
_________________________________ _________________________________
Beköltöző aláírása Beköltöző aláírása

4. Jövedelemigazolás

4.1. Beköltöző adatai:

Név: ___________________________________________________________________________
Születési név: _______________________________ Anyja neve:___________________________
Születési hely: __________________________ Születési idő: _____év _____________hó ____nap
Személyazonosító ig. száma: ___________________ Lakcímkártya száma: ___________________
Lakóhely: _______________________________________________________________________
Levelezési cím: __________________________________________________________________

4.2. Munkáltató/ munkaviszony adatai:

Neve: __________________________________________________________________________
Címe: _______________________________________________ Telefonszáma: ______________
Munkavégzés helye: ____________________________ Munkakör: ________________________
Jelenlegi munkaviszony kezdete: __________év ___________________ hónap ____________ nap
Munkaszerződés típusa: határozatlan idejű - határozott idejű ________________________ -ig.

4.3. Utolsó 12 hónap alapján kiszámított átlagos nettó jövedelme: _____________________ -Ft, azaz ______________________________________________________________________ forint.

4.3.1. Nettó jövedelmet terhelő levonások: ______________.-Ft, ______________________ miatt

______________.-Ft, ______________________ miatt
______________.-Ft, ______________________ miatt

4.3.2. Levonások összesen: _____________ .-Ft, azaz _______________________________forint.

Kelt: :__________________, 20______ év _____________________ hó ____________ nap
_______________________________
(cégszerű aláírás és cégbélyegző)
4.4.Előző munkaviszony kezdete: ________ év ____________________ hónap _____________nap
4.5.Előző munkaviszony vége: ________ év ____________________ hónap _____________nap
Kelt:__________________, 20______ év _____________________ hó ____________ nap
________________________________
(kérelmező aláírása)
* A megfelelő válasz aláhúzandó