Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi építési szabályzatáról szóló 15/2002. (IX . 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 18
a helyi építési szabályzatáról szóló 15/2002. (IX . 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Barcs Város Önkormányzata- képviselő testülete a 2020. szeptember 10.-i ülésén döntött Barcs Város településrendezési eszközei módosításának kezdeményezéséről, annak érdekében, hogy a napelemes kiserőmű, továbbá az iparterület beruházás megvalósulhasson. A Képviselő-testület a módosításokkal érintett területeket kiemelt fejlesztési területté nyilvánította.
A döntést követően egyeztetést folytatunk a SMKH Állami Főépítészével, aki az egyeztetésen kérte a tervezéssel érintett terület kibővítését a meglévő napelem parkok területével, hogy azok területfelhasználása és Somogy Megye Területrendezési Terve – Somogy Megye Szerkezeti tervéhez történő illesztése is rendezetté váljon. A terület északi része hosszú távon is napelemes kiserőművek megtartását biztosítsa, a déli rész pedig a tervezett iparterület fejlesztési területévé válhasson.
A Képviselő-testület a településrendezési eszközök módosításához szükségesen, önálló eljárás szerint területrendezési hatósági eljárást folytatott le kettő ütemben: „Beillesztés” területrendezési hatósági eljárás lefolytatásához (5-50 MW névleges teljesítőképességű erőművek beillesztésére vonatkozóan).
Első ütemben a SMKH SO/08/00076-12/2021. Határozatában a 2. és 3. számú területre a térségi területfelhasználási engedélyt megadta. Az 1. számú terület esetében megtagadta. Ezzel kapcsolatban további egyeztetések történtek. Ezek után az önkormányzat új eljárást kezdeményezett, mely során a SMKH SO/08/00076-29/2021. számú - jelen előterjesztés 1. számú melléklete szerinti - határozatában a térségi területfelhasználási engedélyt erre a területre is megadta.
A településrendezési eszközök módosítása a „településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről” szóló 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet 42. § -ban foglaltaknak megfelelően a „Tárgyalásos eljárás” keretében zajlott.
Barcs Város Önkormányzata Képviselő- testülete a 2021. november 4-i ülésén döntött a településrendezési eszközök 12. számú módosításának első üteméről.
A 73/2021. (XI.04.) sz. határozatával döntött Barcs Város településszerkezeti tervének módosításáról és megalkotta 6/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendeletét a helyi építési szabályzatáról szóló 15/2002. (IX.27.) önkormányzati rendeletének módosításáról
A térségi területfelhasználási engedély szerinti, Barcs, külterület 0548/1-6 hrsz.-ú terület a HÉSZ- ben szabályozott „Kk-N Különleges, Beépítésre nem szánt terület (megújuló energiaforrás) tervezett” építési övezeti besorolásúvá válik.
A jelenlegi módosítás során a Helyi építési szabályzat 5. számú melléklete módosul.