Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 01

Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.01.
a szociális pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A központi szabályozásban a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások jogosultsági feltételeiként meghatározott jövedelemhatárok és egyéb összeghatárok egységes viszonyítási alapjaként a szociális vetítési alap került bevezetésre.
Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: Ör.) viszonyítási alapként az öregségi nyugdíj mindekori legkisebb összege fogalom szerepel, ezért indokolt, hogy az Ör.-ben átvezetésre kerüljön ez a kifejezés.
A családok ügyintézésének egyszerűsítésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2023. évi XXVIII. törvény fő szabályként megszűntette a tanulói, hallgatói jogviszony kötelező igazolását az egyes eljárásokban.
A tankötelezettség időtartama alatt, annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti, a tanulói jogviszony igazolása – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – a szülőtől, törvényes képviselőtől, tanulótól nem kérhető. A tankötelezettség lejártát követően a tanuló, hallgató a jogviszonyát érvényes diákigazolvánnyal igazolhatja.
Ha a tanulói, hallgatói jogviszony időtartama alatt a jogviszony igazolása bíróság, vagy közigazgatási hatóság eljárásában mégis szükséges, mert kétség merült fel a jogviszony fennállása tekintetében a bíróság vagy a hatóság megkeresheti a tanulói, hallgatói jogviszony igazolása céljából az Oktatási Hivatalt vagy a szakképzési államigazgatási szervet.
A fenti törvénymódosítások alapján szükséges az Ör. rendelkezéseinek felülvizsgálata, módosítása.
Részletes indokolás
A 2. §-hoz és az 1–3. §-hoz
1. §-hoz
Meghatározza az Ör. azon szakaszait, amelynél az Ör-ben szabályozott jövedelemhatárok és egyéb összeghatárok esetében a szociális vetítési alap bevezetésével kapcsolatos szövegcserés módosítást kell alkalmazni.
2. §-hoz
A rendelet 16/A. § (3) bekezdését módosítja: Ellentétes a törvényi szabályozással, emiatt jogsértő a tanulói jogviszony igazolás csatolásának kötelezettségét előíró Ör. rendelkezés, ezért az erre vonatkozó előírást a helyi rendeletből hatályon kívül kell helyezni.
3. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.