Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről szóló 18/1996. (VII. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 01

Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről szóló 18/1996. (VII. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Nagyatád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva alkotja meg rendeletét.
Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről szóló18/1996. (VII. 1.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) felülvizsgálásra került, amelynek során szükségessé vált a szociális helyzet alapján történő bérbeadás feltételrendszerének, a bérbeadást megelőző pályázati eljárás rendjének, a szociális alapon kötött lakásbérleti szerződés időtartamára és meghosszabbítására, valamint a szerződés megszűnésére vonatkozó szabályozásnak a módosítása.
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz
Az 1. §-hoz: A szociális bérlakások pályázati eljárásában meghatározza a pályázó egy főre jutó jövedelmének megállapításához a jövedelem számításának időszakát, a jövedelemnek minősülő bevételeket, a jövedelemnek nem minősülő, valamint az elismert költségnek tekinthető ellátásokat és a befizetési kötelezettségek körét.
Tételesen felsorolja azokat a dokumentumokat, iratokat, amelyek a pályázati eljárásban jövedelemnek minősülő bevételek, ellátások igazolásához szükségesek.
Pontosítja azoknak a hozzátartozóknak a körét, akik a szociális bérlakások pályázati eljárásában a kérelmezővel együtt költözni kívánó családtagnak minősülnek.
A 2. §-hoz: Megállapítja annak az egy főre jutó havi nettó jövedelemnek és vagyonnak az összegét, amelyek a szociális alapon kiírt lakáspályázati eljárásban a kérelmező szociális rászorultságának megállapításához szükségesek.
A 3. §-hoz: Az Ör. 7. §-a kiegészül a (6) bekezdéssel, amely kizárja az olyan pályázóval történő szerződéskötést, akinek felróható magatartása miatt szűnt meg az önkormányzati bérlakásra fennálló korábbi bérleti jogviszonya.
A 4. §-hoz: A szociális alapon kötött lakásbérleti szerződés meghosszabbítására vonatkozó szabályokat tartalmazza.
Az 5. §-hoz: A bérlő a lényeges kötelezettségszegéseinek meghatározásánál nevesítésre kerül a bérlemény közüzemi díjainak és költségeinek a szolgáltató vagy a bérbeadó részére történő megfizetésének elmulasztása is.
A 6. §-hoz: A lakások bérletével kapcsolatos közigazgatási eljárásokban a döntések egyedi határozatba foglalása nem indokolt, azért az Ör.-ből az erre vonatkozó rendelkezést hatályon kívül kell helyezni.
A 7. §-hoz: A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.