Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015. (IV.24.) önkormányzati rendelete

Balatonfenyves Község Önkormányzatának 2014. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2015. 04. 25



Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I.


A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére, és szerveire és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre terjed ki.


II.


Bevételek és kiadások teljesítése


2. §


A Képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei együttes 2014. évi költségvetési beszámolójának főösszegét


746 316 ezer Ft bevétellel, és

636 921 ezer Ft kiadással

állapítja meg.


Ezen belül:


  • a működési célú bevételt                                                              650 637 e Ft-ban

ebből:


  • finanszírozási célú műveleteket                                                        5 946 e Ft-ban

  • előző évi pénzmaradványt                                                             132 246 e Ft-ban

  • vállalkozási maradványt                                                                          0 e Ft-ban


  • a működési célú kiadásokat                                                           439 947 e Ft-ban

ebből:


  • a személyi juttatások kiadásait                                                      129 595 e Ft-ban

  • a munkaadókat terhelő járulékokat és SZHA-t                                   32 095 e Ft-ban

  • a dologi kiadásokat                                                                       180 627 e Ft-ban

  • az ellátottak pénzbeli juttatásait                                                       14 301 e Ft-ban

  • egyéb működési célú kiadásokat                                                      83 329 e Ft-ban

  • az általános tartalékot                                                                              0 e Ft-ban

  • a céltartalékot                                                                                         0 e Ft-ban


  • a felhalmozási célú bevételt                                                             95 679 e Ft-ban

ebből:


  • finanszírozási célú műveleteket                                                               0 e Ft-ban

  • előző évi pénzmaradványt                                                                       0 e Ft-ban

  • vállalkozási maradványt                                                                          0 e Ft-ban


  • a felhalmozási célú kiadást                                                            185 677 e Ft-ban

ebből:


  • a beruházások összegét                                                                142 667 e Ft-ban

  • a felújítások összegét                                                                     34 969 e Ft-ban

  • az egyéb felhalmozási célú kiadások összegét                                   8 041 e Ft-ban


  • a finanszírozási kiadást                                                                  11 297 e Ft-ban


állapítja meg.


III.


Pénzmaradvány megállapítása, jóváhagyása


3. §


(1) A Képviselő-testület az önállóan működő és gazdálkodó intézmény 2014. évi felülvizsgált költség-vetési pénzmaradványát:


- a Balatonfenyvesi Polgármesteri Hivatal vonatkozásában 1 853 e Ft összegben jóváhagyja.


(2) A Képviselő-testület az önállóan működő intézmények 2014. évi felülvizsgált költségvetési pénzmaradványát:


- a Kisfenyő Óvoda vonatkozásában 1 170 e Ft összegben jóváhagyja.


(3) A Képviselő-testület Balatonfenyves Község Önkormányzata 2014. évi felülvizsgált költségvetési pénzmaradványát 106 372 e Ft összegben jóváhagyja.


(4) A Képviselő-testület felkéri az intézményvezetőket és a jegyzőt, hogy a jóváhagyott pénzmaradványnak a 2015. évi előirányzaton történő átvezetéséről gondoskodjanak.


IV.


Az Önkormányzat vagyona


4. §


A Képviselő-testület az önkormányzat összevont mérlegfőösszegét 3 458 787 e Ft-ban állapítja meg. Az önkormányzat vagyonáról készült kimutatást a 24. számú melléklet alapján fogadja el.





VI.


Záró rendelkezések


5. §


Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Balatonfenyves, 2015. április 24.





Dr. Tóthné Dr. Sass Mónika Lombár Gábor

jegyző polgármester



ZÁRADÉK:


Jelen rendelet kihirdetésre került 2015. április 24-én.





Dr. Tóthné dr. Sass Mónika

jegyző




Balatonfenyves Község Önkormányzata
2014. évi gazdálkodásának
szöveges indokolása



Balatonfenyves községben 2014. január 1-jén 2.229 fő állandó lakos élt, ami 12 fő csökkenést jelent az előző év első napjához képest.

Az önkormányzat a Polgármesteri Hivatal mellett a Kisfenyő Óvoda köznevelési intézményt tartotta fenn. Az intézmény gazdálkodási feladatait a Polgármesteri Hivatal végezte.

A szociális feladatok ellátása ugyancsak az előző évekhez hasonlóan - a családsegítés, a szociális étkeztetés és a gyermekjóléti szolgálat - a Fonyóddal közösen alapított Alapszolgáltatási Központ közreműködésével történt. A külterületi lakosok életének minőségét tavaly is a tanyagondnok igyekezett javítani.

Településünk 2014. évben is a fonyódi kistérség tagja volt, így a belső ellenőrzési feladatokat a kistérség által működtetett belső ellenőrzési társulás útján látta el.

Az egészségügyi alapellátás egy háziorvosi körzetben történt, ahol orvosunk vállalkozóként tette a dolgát. A védőnői körzetben a főállású védőnő az önkormányzat alkalmazásában álló közalkalmazott. A hétvégi orvosi ügyeleti ellátást a fonyódi Egészségügyi Nonprofit Kft. biztosította.

Az önkormányzatnál foglalkoztatottak átlagos statisztikai állományi létszáma 47 fő volt, amely 9 fő közcélú munkát végzőt is tartalmazott átszámítva teljes munkaidőre éves szinten.


Az önkormányzat beszámolóját könyvvizsgáló ellenőrizte. A könyvvizsgálatot Mikle Vilmosné bejegyzett okleveles könyvvizsgáló látta el.

2014. évben külön-külön költségvetés készült az önkormányzat, a polgármesteri hivatal és az óvoda számára a jogszabályi előírásoknak megfelelően. Az év folyamán is elkülönített könyvekben tartottuk nyilván a gazdálkodás adatait, melyekről ugyanilyen formában készítettük el a megszabott formátumú beszámolókat. A Képviselő-testületnek az önkormányzat gazdálkodását most összességében mutatjuk be, néhány táblázatban azonban kiemeljük az intézmények főbb adatait, és a fontosabb területeket.


Az önkormányzat gazdálkodása


A bevételek alakulása


A 2014. évi gazdálkodás során összesen 746.316 e Ft bevételünk keletkezett, melyből 650.637 e Ft (87,2 %) működési célú bevétel volt, ami tartalmazza a 2013. évi pénzmaradvány igénybevételét is 132.246 e Ft összeggel. Emellett 95.679 e Ft (12,8 %) felhalmozási célú bevételt értünk el az év folyamán.


Támogatások államháztartáson belülről:


Az önkormányzatnak államháztartáson belülről 300.080 e Ft bevétele származott, mely az összbevétel 40,2 %-át teszi ki. Működési célra 206.192 e Ft támogatást kaptunk, ami a központi költségvetésből származó bevételekből és egyéb működési célú támogatásokból tevődik össze.

A központi költségvetésből 2014. évben 182.532 e Ft támogatás került kiutalásra önkormányzatunknak. Ennek összetevői a következők voltak: az önkormányzatok működésének általános támogatására 84.089 e Ft-ot kaptunk, az óvodai neveléshez kapcsolódó kiadások ellentételezésére 20.506 e Ft támogatásban részesültünk, a szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatok ellátásához 16.768 e Ft illetett meg bennünket, a kulturális feladatok ellátásához az állam 2.555 e Ft-tal járult hozzá. A központosított előirányzatok és egyéb kötött felhasználású támogatás között az üdülőhelyi feladatok támogatására, a külterületi lakosok ellátásának finanszírozására, a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2014. évi kompenzációjának és a kapcsolódó járulékvonzatának ellentételezésére, a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatására, a nyári gyermekétkeztetés finanszírozására, a szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz, az „Itthon vagy – Magyarország szeretlek” programsorozat finanszírozásához, az e-útdíj bevezetése miatt az önkormányzatoknál keletkező bevételkiesés ellentételezésére, valamint a 2013. évi áthúzódó bérkompenzáció fedezetére kapott támogatások kerültek elszámolásra 58.614 e Ft összegben.

Egyéb működési célú támogatásként 23.660 e Ft bevételt realizáltunk. Ebből a védőnői szolgálat ellátásához az OEP-től 2.967 e Ft támogatásban részesültünk. Az egyszeri gyermekvédelmi támogatás kifizetéséhez 870 e Ft összeget biztosított az állam Erzsébet utalvány formájában. A közfoglalkoztatás lebonyolításához 8.329 e Ft-ot kaptunk. Idegenforgalmi feladataink ellátását 2.868 e Ft-tal kívánták segíteni. A választások kapcsán felmerült kiadások ellentételezésére 2.068 e Ft támogatásban részesültünk. A házi komposztálás népszerűsítése pályázathoz 6.558 e Ft-tal járult hozzá az állam.

Az államháztartáson belülről származó felhalmozási célú támogatások egyenlege 93.888 e Ft, ami részben a központi költségvetésből származó támogatásokból, részben egyéb felhalmozási célú támogatásokból áll.

Felhalmozási célra a központi költségvetésből 6.847 e Ft támogatásban részesültünk, melyből 6.791 e Ft-ot az Imremajori ivóvízminőség javítás önerő támogatásaként, 56 e Ft-ot vis maior támogatásként kaptunk.

Egyéb felhalmozási célú támogatásként kaptunk az Imremajori ivóvízminőség javításának támogatása címén 78.456 e Ft-ot, a polgármesteri hivatal épületenergetikai korszerűsítése saját forrás kiegészítéséhez 5.172 e Ft-ot, valamint játszótér építéshez LEADER pályázat keretében 3.413 e Ft-ot.


Közhatalmi bevételek:


Közhatalmi bevételek címén az önkormányzat helyi adóbevételeit, a beszedett gépjárműadó 40%-át, a talajterhelési díjbevételt, és egyéb közhatalmi bevételeket terveztünk. Közhatalmi bevételekből 2014. évben 228.999 e Ft-ot szedtünk be, ami az összbevétel 30,7 %-nak felel meg.



Előirányzat

Teljesítés

%-os teljesülés

Építményadó

150.000 e Ft

157.426 e Ft

105 %

Telekadó

5.000 e Ft

5.310 e Ft

106 %

Magánszemélyek kommunális adója

5.000 e Ft

5.390 e Ft

108 %

Idegenforgalmi adó tartózkodás után

16.000 e Ft

19.383 e Ft

121 %

Idegenforgalmi adó épület után

0 e Ft

144 e Ft

-

Helyi iparűzési adó

20.000 e Ft

30.981 e Ft

155 %

Helyi adók összesen:

196.000 e Ft

218.634 e Ft

112 %


Működési bevételek:


A működési bevételek a működés során keletkezett bevételekből – így különösen az áru- és készletértékesítésből, a nyújtott, közvetített szolgáltatások ellenértékéből, a tulajdonosi bevételekből (eszközhasználati díj), az intézményi ellátási díjakból, az alkalmazottak térítéséből, az általános forgalmi adó bevételekből, valamint a hozam- és kamatbevételekből – származnak. Működési bevételekből 2014. évben 76.224 e Ft-ot realizáltunk.


Felhalmozási bevételek:


A felhalmozási bevételek közé az önkormányzat forgalomképes vagyonának értékesítéséből, továbbá a részesedések értékesítésével, megszüntetésével kapcsolatban realizált bevételeket soroljuk. Ilyen címen az önkormányzatnak 2014. évben bevétele nem származott.


Átvett pénzeszközök:


Az átvett pénzeszközök közé a garancia- és kezességvállalásból államháztartáson kívülről származó megtérüléseket, az államháztartáson kívülre folyósított visszatérítendő támogatások és kölcsönök visszatérülését, továbbá az államháztartáson kívülről való egyéb pénzeszközátvételt soroljuk. Az átvett pénzeszközökből 2014. évben 2.821 e Ft bevételünk származott.

Az önkormányzatnak 2014. évben államháztartáson kívülről garancia- és kezességvállalásból származó megtérülése nem volt.

Az önkormányzat által folyósított támogatások, kölcsönök visszatérülésének felhalmozási célú bevétele 828 e Ft, mely a lakosságnak nyújtott lakásépítési kölcsönök törlesztéséből származik.

Az egyéb működési célú átvett pénzeszközök bevételeként 1.030 e Ft-ot realizáltunk, melyből 950 e Ft a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás 2013. évi támogatásának jogtalan igénybevétele miatt a DRV Zrt. részéről kapott összeg, 80 e Ft a Székely-Kupa kapcsán külföldre utazott magánszemélyek útiköltséghez való hozzájárulása.

Az egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök bevételeként 963 e Ft-ot szedtünk be, ami az útépítési érdekeltségi hozzájárulás hátralék-befizetéséből származik.


Finanszírozási bevételek:


Az önkormányzat bevételeinek körét a finanszírozási bevételek teszik teljessé, melyek összege 2014. évben 138.192 e Ft volt. Ebből előző évi pénzmaradvány igénybevétele címén 132.246 e Ft, államháztartáson belüli megelőlegezések címén 5.946 e Ft bevételünk származott. Az államháztartáson belüli megelőlegezések összege a nettó finanszírozás keretében a feladatmutatóhoz kötött állami támogatások 2015. évi előlegeként december 31.-ig az önkormányzat részére átutalt támogatás.



A kiadások alakulása


2014. évben teljesített kiadásaink 636.921 e Ft-ot tettek ki. Ennek a 70,8 %-át, 451.244 e Ft-ot fordítottuk működésre. A kiadási főösszegből személyi juttatásokra 20 %-ot, munkaadókat terhelő járulékokra 5 %-ot, a dologi kiadásokra pedig 28 %-ot fordítottunk. A dologi kiadások sorában az intézmények fenntartása, valamint a strand és a település (beleértve a temetőt a közvilágítást, a hulladékszállítást, a tanyagondnoki, a védőnői feladatok finanszírozását, hozzájárulást a háziorvosi feladatok működési kiadásaihoz stb.) üzemeltetése szerepelnek.

Az ellátottak pénzbeli juttatásai címén 14.301 e Ft szociális támogatást folyósítottunk a lakosság részére. A támogatások folyósítására az alábbiak szerint került sor:

  • rendszeres gyermekvédelmi támogatásra 870 e Ft,

  • helyi megállapítású közgyógyellátásra 142 e Ft,

  • foglalkoztatást helyettesítő támogatásra 3.561 e Ft,

  • lakásfenntartási támogatásra 2.047 e Ft,

  • rendkívüli gyermekvédelmi támogatásra 97 e Ft,

  • méltányossági ápolási díjra 971 e Ft,

  • rendszeres szociális segélyre 1.400 e Ft,

  • átmeneti segélyre 1.481 e Ft,

  • temetési segélyre 580 e Ft,

  • BURSA támogatásra 1.300 e Ft,

  • szülési segélyre 470 e Ft,

  • vissza nem térítendő lakásépítési kölcsönre 120 e Ft,

  • méhnyakrák elleni védőoltásra 416 e Ft,

  • szociális célú tűzifára 846 e Ft.

Az egyéb működési célú kiadásokra 83.329 e Ft-ot fordítottunk. Ide tartoznak a 2013. évben jogtalanul igénybe vett állami támogatások után visszafizetett 5.393 e Ft, a munkahelyvédelmi akciótervvel összefüggésben befizetett 2.568 e Ft, a Fonyódi Alapszolgáltatási Központnak, illetve egyéb szerveteknek (Munka- és Tűzvédelmi Társulás, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, NEFELA, Balatoni Szövetség stb.) társulási díjként kifizetett 9.512 e Ft, a DRV Zrt. részére a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatása kapcsán fizetett 47.559 e Ft, az ügyeleti ellátás finanszírozására fordított 6.480 e Ft, a háziorvosi ellátás kapcsán kifizetett 1.560 e Ft, illetve a TDM és egyéb civil szervezetek (Fonyódi Diáksport Egyesület, Balatonfenyvesi Polgárőr Egyesület, Barta Anna Alapítvány, Ezüstfenyő Nyugdíjas Klub stb.) részére nyújtott 10.257 e Ft támogatás.

Felhalmozási kiadásaink zömét a beruházások teszik ki, melyeknek megvalósítására 142.667 e Ft-ot fordítottunk a tavalyi évben. A beruházási és felújítási kiadások célonkénti részletezését a 13. számú melléklet tartalmazza.

Egyéb felhalmozási célú kiadásként 8.041 e Ft-ot költöttünk. Ebből lakásépítési, felújítási kölcsönre az igényeknek megfelelően 726 e Ft-ot nyújtottunk. Felhalmozási célú kiadásaink sorába tartozik még a DRV felé fizetett beruházási hozzájárulás, amely 7.315 e Ft összegben került átutalásra.

A tervezett céltartalékok nem kerültek felhasználásra.

Finanszírozási célú kiadásként a befektetési jegyek állományának bővítésére fordított 11.297 e Ft kiadás teljesült.


Hitelállomány és értékpapír műveletek


Önkormányzatunk hitellel nem rendelkezik.

Az OTP pénzpiaci befektetési jegy és az OTP Optima tőkegarantált befektetési jegy december 31-i záró állománya 108.016 e Ft.


Pénzkészlet, pénzmaradvány


Az év végi záró pénzkészlet az önkormányzatnál és intézményeinél összesen 5.564 e Ft volt, míg a pénzmaradvány 109.395 e Ft.


Megnevezés

Polgár-mesteri

Hivatal

Kisfenyő Óvoda

Önkormányzat

Összesen

01. Alaptevékenység költségvetési bevételei

2 409

17

605 698

608 124

02. Alaptevékenység költségvetési kiadásai

75 040

34 049

516 535

625 624

I. Alaptevékenység költségvetési egyenlege (01.-02.)

-72 631

-34 032

89 163

-17 500

03. Alaptevékenység finanszírozási bevételei

74 484

35 202

134 951

244 637

04. Alaptevékenység finanszírozási kiadásai

0

0

117 742

117 742

II. Alaptevékenység finanszírozási egyenlege (03-04)

74 484

35 202

17 209

126 895

A) Alaptevékenység maradványa (±I±II)

1 853

1 170

106 372

109 395

05. Vállalkozási tevékenység költségvetési bevételei

0

0

0

0

06. Vállalkozási tevékenység költségvetési kiadásai

0

0

0

0

III. Vállalkozási tevékenység költségvetési egyenlege (05-06)

0

0

0

0

07. Vállalkozási tevékenység finanszírozási bevételei

0

0

0

0

08. Vállalkozási tevékenység finanszírozási kiadásai

0

0

0

0

IV. Vállalkozási tevékenység finanszírozási egyenlege (07-08)

0

0

0

0

B) Vállalkozási tevékenység maradványa (±III±IV)

0

0

0

0

C) Összes maradvány (A+B)

1 853

1 170

106 372

109 395

D) Alaptevékenység kötelezettségvállalással terhelt maradványa

735

35

56 501

57 271

E) Alaptevékenység szabad maradványa (A-D)

1 118

1 135

49 871

52 124

F) Vállalkozási tevékenységet terhelő befizetési kötelezettség (B*0,1)

0

0

0

0

G) Vállalkozási tevékenység felhasználható maradványa (B-F)

0

0

0

0


Az önkormányzat vagyona


A 2014. évi mérlegfőösszeg 3.458.787 e Ft, melynek részletezését a 24. számú melléklet tartalmazza. A mérlegen kívüli (a 0-ás számlaosztályban (a nyilvántartási számlákon) nyilvántartott) vagyon értéke 103.050 e Ft, melyből 100.594 e Ft a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak ingyenes vagyonkezelésbe adott eszközök bruttó értéke, míg 2.456 e Ft a házi komposztálás népszerűsítése pályázat kapcsán 2013. évben kapott előleg. Fenti tételek 2014. január 1.-vel kerültek ki az önkormányzat mérlegéből az államháztartás számvitelének 2014. évi megváltozásával kapcsolatos feladatokról szóló 36/2013. (IX. 13.) NGM rendelet előírásainak megfelelően.



Összességében elmondhatjuk, hogy az önkormányzat pénzügyi helyzete stabil, zavartalan működése és likviditása biztosított.



Balatonfenyves, 2015. április 24.



Lombár Gábor

polgármester



Mellékletek