Ajak Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

A lakások és helyiségek bérletéről

Hatályos: 2023. 09. 29

Ajak Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

A lakások és helyiségek bérletéről

2023.09.29.

Ajak Város Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdései, a 4. § (3) bekezdésében, az 5. § (3) bekezdésében, a 20. § (3) bekezdésében, a 21. § (6) bekezdésében, a 23. § (3) bekezdésében, a 27. § (2) bekezdésében, a 31. § (2) bekezdésében, a 34. § (3) és (6) bekezdésében, a 42. §-ban, az 54. § (1)-(2) bekezdéseiben, az 58. § (1)-(2). bekezdései és a 68. § (2) bekezdésében, valamint az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a. pontjában kapott felhatalmazás, illetve a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9.pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya kiterjed Ajak Város Önkormányzata tulajdonában álló lakásokra, helyiségekre, valamint a velük kapcsolatos közös használatra szolgáló helyiségekre és területekre.

2. § E rendelet alkalmazása során használt fogalmakra a Polgári Törvénykönyvről ( a továbbiakban: Ptk.) szóló 2013. V. törvény 8:1 §-ában, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban: Lakástv.) foglalt értelmező rendelkezések a meghatározók.

2. A lakás bérbeadásának feltételei

3. § (1) Az önkormányzat a tulajdonában álló lakásokkal való eredményes gazdálkodás feltételeit a lakások bérbeadásával kívánja megteremteni.

(2) A lakásokat költségelven, illetve piaci alapon lehet bérbe adni. A bérbe adható lakások körét az 1. melléklet tartalmazza.

(3) a) Költségelven működő lakás bérleti jogának megszerzésére a 2. melléklet szerinti kérelmet kell benyújtani.

a) A kérelem elbírálásánál előnyben kell részesíteni, az alábbi rangsor szerint azokat, akik:

aa) Ajakon kívánnak letelepedni,

ab) a kérelmező és a vele együtt költözni szándékozó közeli hozzátartozó átlagos egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap ötszörösét (142.500.-Ft),

ac) a kérelmező és a vele együtt költözni szándékozó közeli hozzátartozó vagyonnal nem rendelkezik,

b) a kérelemről a polgármester dönt.

c) A bérbeadó költségelven történő bérbeadás esetén lakásbérleti szerződést három évre, határozott időre köti.

(4) Piaci alapon történő bérbeadás esetén a lakás bérleti jogának megszerzésére a 2. melléklet szerinti kérelmet kell benyújtani.

a) A kérelem elbírálásánál előnyben kell részesíteni, az alábbi rangsor szerint azokat, akik:

aa) Ajakon kívánnak letelepedni,

ab) kiskorú gyermeket nevelnek

ac) fiatal házasok

b) a kérelemről a polgármester dönt.

c) A bérbeadó piaci alapon történő bérbeadás esetén lakásbérleti szerződést öt évre, határozott időre köti.

(5) Az „Esély otthon Ajakon” című pályázat keretében felújított lakások bérbeadása: Ajak, Hajnal út 7. szám alatti négy lakás az „EFOP-1.2.11-16-2017-00067” Esély Otthon Ajakon című pályázat feltételei szerint történik.

(6) Szolgálati lakások bérbeadása: Ajak, Tulipán út 2. szám alatti két lakás az „MFP-ÖTIK/2021/2” Szolgálati lakás felújítása, fejlesztése című pályázat feltételei szerint történik.

(7) Az (5) és (6) bekezdések vonatkozásában a bérbeadói jogokat és kötelezettségeket a Képviselő-testület gyakorolja. A kérelemről a soron következő rendes Képviselő-testületi ülésen dönt.

(8) Nem adható bérbe lakás annak a kérelmezőnek, akinek az önkormányzattal szemben adótartozása van.

(9) Az önkormányzat a lakásbérleti jogviszonyt bérleti szerződés alapján hozza létre. A lakásbérleti szerződés létrejöttétől kezdődően, a lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. A bérbeadó a lakás rendeltetésszerű használatát évente legalább egy alkalommal ellenőrzi. (Életvitelszerűen: a lakást otthonául használja, ténylegesen tartózkodik, rendszerint elérhető, ahonnan dolgozni vagy iskolába jár el, ahol leggyakrabban tölti az éjszakát.)

(10) A bérleményt a bérlő albérletbe nem adhatja, a lakásra tartási szerződést nem köthet, a bérleti jogviszony bármilyen okból történő megszűnése esetén a bérlő pénzbeli térítésre, cserelakásra nem tarthat igényt.

3. A lakások bérlete

4. § (1) A bérleti szerződés tartalma:

(2) a lakás önkormányzati tulajdonára történő utalás

(3) a bérlet időtartama

(4) a lakás adatai, és e rendelet szerinti típusa

(5) a bérleti díj összege és az emelés feltételei

(6) arra való utalás, hogy a bérlő köteles a közüzemi szolgáltatókkal szerződést kötni

(7) az a feltétel, hogy a bérlő a lakást megtekintette, így a bérbeadó nem felel a lakás azon hiányosságaiért és hibáiért, melyeket nem ismer

(8) a bérlemény előtti járdaszakasz tisztításának és síkosságának mentesítése a bérlő feladata

(9) a lakásbérlet megszűnésére vonatkozó rendelkezések

(10) utalás arra, hogy a bérleti szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk., a Lakástv., és az e rendelet szabályai az irányadók

5. § (1) A lakbér mértéke:

(2) A költségelven bérbe adott lakás bérletének mértéke : 500 Ft/m2/hó. A lakbért a lakás teljes alapterülete után kell megfizetni.

(3) A piaci alapon bérbe adott lakás bérletének mértéke : 800 Ft/m2/hó. A lakbért a lakás teljes alapterülete után kell megfizetni

(4) A bérbeadás évét követően a Képviselő-testület a lakbér mértékét évenként felülvizsgálja és meghatározza a következő évi lakbér alakulását az inflációs ráta figyelembevételével.

4. Közüzemi szolgáltatási díjak

6. § (1) A bérlő a részére nyújtott közüzemi szolgáltatásért a lakbéren felül közüzemi szolgáltatási díjat köteles fizetni. A díj mértékére külön jogszabályok, közszolgáltatási szerződések és a bérleti szerződés rendelkezései az irányadók.

(2) Közüzemi szolgáltatások különösen:

a) szemétszállítás

b) kéményseprés

c) televízió adók vételének biztosítása

d) víz és csatornahasználat biztosítása

e) elektromos áram biztosítása

f) gáz (fűtés) biztosítása

(3) A bérlő a lakbért a bérbeadó részére a bérleti szerződés szerinti összegben és időpontban, a közüzemi szolgáltatások díját a külön jogszabályban, közszolgáltatási szerződésben és a bérleti szerződésben meghatározottak szerint köteles fizetni.

5. A bérleti jogviszony tartalma, a bérlő és a bérbeadó jogai és kötelezettségei

7. § (1) A lakás átadása: A bérbeadó a lakást a bérlő részére leltár szerint és komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt, a szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban adja birtokba. Az átadáskor észlelt hibák, hiányosságok megszűntetéséről a bérbeadó köteles gondoskodni. Ha a bérbeadó e kötelezettségét a bérlő írásbeli felszólítása ellenére 30 napon belül nem teljesíti, a bérlő a szükséges munkát helyette és költségére elvégezheti. Ezt a szerződésben tételesen rögzíteni kell. A költségeket számlával kell igazolni.

(2) A lakás rendeltetésszerű használatra akkor alkalmas, ha az épület központi berendezéseinek a lakásban lévő részei és lakásberendezések üzemképesek, kivéve, ha az egyes lakásberendezéseket:

a) a bérlővel kötött külön szerződés alapján közműszolgáltató biztosítja,

b) a bérbeadó és a bérlő megállapodása alapján a bérbeadó költségére a bérlő szerzi be.

(3) A bérlő köteles a közszolgáltatókkal 30 munkanapon belül szerződést kötni és a közszolgáltatói szerződések másolatát a bérbeadó részére átadni.

(4) Önkormányzati lakásra bérlőtársi szerződést jogszabályban foglalt kivételtől eltekintve a bérbeadó nem köt.

(5) Önkormányzati lakásban lévő megüresedett társbérleti lakrész bérbeadására a bérbeadó nem biztosít lehetőséget.

8. § (1) Karbantartás, felújítás:

(2) A bérbeadó köteles gondoskodni:

a) az épület karbantartásáról,

b) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról,

c) a közös használatra szolgáló helyiségek, területek festéséről, a berendezésekben keletkezett hibák megszűntetéséről.

(3) A bérlőt terheli: a lakás rendeltetésszerű használatához szükséges karbantartás, a használatban lévő tárgyi eszközök folyamatos zavartalan, biztonságos üzemelését szolgáló javítási tevékenység, amelyet a használat érdekében el kell végezni, és amely a folyamatos elhasználódás rendszeres helyreállítását eredményezi továbbá a lakás belső festése.

9. § (1) Átalakítás, korszerűsítés:

(2) A felek külön megállapodásban rögzítik, hogy az átalakítás, korszerűsítés költségeit a bérlő viseli.

6. A befogadás szabályai

10. § (1) Bérlő a lakásba más személyt az Ltv. rendelkezéseiben foglaltakon kívül a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.

(2) A befogadáshoz való hozzájárulást a beköltözés előtt a bérlő és a befogadandó együttes írásbeli kérelemmel kezdeményezheti a Képviselő-testülettől.

(3) A kérelemben meg kell jelölni a befogadás okát, a befogadandó és a befogadó esetleges rokoni kapcsolatát, a befogadandó eddigi lakásának címét, az ott lakás jogcímét, a lakás komfortfokozatát, méretét, szobaszámát és az ott lakók számát.

(4) A Képviselő-testület a hozzájárulást megtagadhatja, ha a befogadó a befogadást indokolni nem tudja, a befogadás indoka nem valós, vagy a lakás nagysága miatt a zavartalan együttélés nem biztosított.

(5) Nem adható hozzájárulás, ha a befogadni kívánt személy beköltözhető lakástulajdonnal vagy önkormányzati bérlakás bérleti jogával rendelkezik.

7. Másik lakás bérbeadására, pénzbeli térítésre vonatkozó szabályok

11. § (1) Amennyiben a felek az önkormányzati lakásra kötött szerződést közös megegyezéssel szüntetik meg és a bérbeadó rendelkezik másik lakással, akkor a bérbeadó joga, hogy felajánljon a bérlőnek másik lakást.

(2) Másik lakás felajánlása esetén a felajánlott lakás komfortfokozata vagy jobb, vagy megegyező legyen a megszűnt bérleti szerződéssel érintett lakás komfortfokozatával.

(3) Ha a felek az önkormányzati lakásra kötött szerződést közös megegyezéssel úgy szüntetik meg, hogy a bérbeadó a bérlőnek pénzbeli térítést fizet, úgy a megállapodás feltételeit a bérbeadó egyedileg határozza meg.

8. A bérleti jog folytatása és az elhelyezési kötelezettség szabályai

12. § (1) A bérlő és a vele együtt lakók a lakásbérleti szerződésének megszűnését követően köteles a lakást elhagyni, másik lakásra sem a bérlő, sem a vele együtt lakók nem tarthatnak igényt.

(2) A bérlő halála esetén a lakásbérleti jogviszony folytatására az Ltv. rendelkezéseiben meghatározott személyeken túl más személy nem jogosult.

9. Lakáshasználati díj

13. § (1) A lakást jogcím nélkül használó köteles az első két hónapban a mindenkor hatályos használati díjat megfizetni.

(2) Ha két hónapon túl, de egy évet meg nem haladó időtartamban használja a lakást, akkor a harmadik hónaptól a 12. hónap végéig a hatályos lakbér összegének kétszeresét köteles megfizetni.

(3) Amennyiben a használó két hónapon túl, de egy évet meg nem haladó időtartamban használja a lakást, akkor a használat harmadik hónapjától Ajak Város Önkormányzata megindítja a használóval szemben a lakáskiürítés iránti peres eljárást.

(4) Ha a (3) bekezdés szerinti eljárás eredménytelen, akkor az önkormányzat haladéktalanul kéri a végrehajtást.

10. Cserelakás felajánlása helyett fizethető pénzbeli térítés mértéke és feltételei

14. § Ha a bérbeadó és a bérlő a lakásbérleti szerződést közös megegyezéssel úgy szünteti meg, hogy a bérbeadó a bérlőnek pénzbeli térítést fizet, úgy a megállapodás feltételeit a bérbeadó egyedileg határozza meg.

11. A lakás egy részének albérletbe adásához való hozzájárulás feltételei

15. § (1) A bérlő a lakás egy részét nem jogosult albérletbe adni.

(2) A lakás albérletbe adására irányuló bérbeadói hozzájárulás iránti kérelmet a bérbeadó vizsgálat nélkül elutasítja.

12. Lakbértámogatás mértéke, a jogosultság feltételei és eljárás szabályai

16. § A lakás bérbeadással érintett bérlők részére az önkormányzat lakbértámogatást nem állapít meg.

13. Szociális intézményből elbocsátott személy részére a másik lakás bérbeadásának feltételei

17. § (1) Az Ltv.68. § (2) bekezdésében meghatározott esetben a másik lakás bérbeadásának feltételei:

(2) A szociális intézményből elbocsátott az elbocsátását követő 15 napon belül kérelmezze a másik lakás bérbeadását,

(3) A bérbeadó rendelkezzen a megszűnt bérleti szerződéssel érintett lakással megegyező komfortfokozatú és alapterületű lakással.

14. A törvény alapján elővásárlási joggal érintett lakások vételárának mértéke és megfizetésének feltételei, valamint a törvény alapján elővásárlási joggal nem érintett lakások eladásának feltételei

18. § Ajak Város Önkormányzata tulajdonában álló elidegeníthető lakások felsorolását a 3. melléklet tartalmazza.

19. § (1) Az Ltv. alapján elővásárlási joggal érintett lakások értékesítése esetén a bérbeadó köteles az elővásárlásra jogosult bérlőt az értékesítés szándékáról és az eladási árról haladéktalanul tájékoztatni azzal, hogy az elővásárlási jogával a tájékoztatás kézhez vételét követő 15 napon belül kell élnie.

(2) Amennyiben az elővásárlásra jogosult bérlő az elővásárlási jogával élni kíván, akkor erről az (1) bekezdésben foglalt határidőn belül írásban nyilatkozik. A nyilatkozatban meg kell jelölni, hogy a vételárat a bérlő milyen forrásból kívánja megfizetni.

(3) Ha az elővásárlásra jogosult bérlő az (1) bekezdésben foglalt 15 napos határidőn belül ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt nyilatkozattételi jogával élni nem tud, az elmulasztott határidőt követő 15 napon belül a bérbeadó felé igazolási kérelmet csatol a nyilatkozattal együtt. A bérbeadó az igazolási kérelmet megvizsgálni köteles és az igazolási kérelem alapján a nyilatkozat elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a bérlőt értesíti.

20. § (1) Az Ltv. alapján elővásárlási joggal érintett lakások vételára a beköltözhető forgalmi érték 80 %-a és a lakásértékbecslés költsége.

(2) Ha az elővásárlásra jogosult lakbér hátralékkal rendelkezik, akkor a hátralék összegét a lakás vételárához hozzá kell számítani.

(3) A szerződés megkötésekor a lakás vételárának 20 %-a egy összegben fizetendő.

(4) A vételár fennmaradó 80 %-át a vevő részletekben fizetheti, a szerződés megkötésétől számított legfeljebb 10 évig.

(5) Az adásvételi szerződés részletszabályairól a Képviselő-testület egyedileg határoz.

21. § Az elővásárlási joggal nem érintett lakások eladásának feltételei megegyeznek az önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 3/2014.(II.6.)rendeletben ( a továbbiakban: Vagyonrendelet) szabályozott vagyonátruházási feltételekkel.

15. Nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérlete

22. § Az önkormányzat tulajdonában lévő helyiségek bérletének létrejöttére, a felek jogaira és kötelezettségeire e rendelet szabályait kell alkalmazni, az alábbi eltérésekkel.

23. § A bérbeadó nem köteles a bérlőnek a helyiséget úgy bérbe adni, hogy az abban folytatni kívánt tevékenység gyakorlásához szükséges módon legyen kialakítva, felszerelve, illetve berendezve.

24. § (1) A bérlő köteles gondoskodni:

(2) az épület olyan központi berendezéseinek a karbantartásáról, amelyeket a bérlő kizárólagosan használ, illetve tart üzemben,

(3) az épület továbbá a közös használatra szolgáló helyiségek és területek tisztításáról, ha az a bérlő tevékenysége miatt vált szükségessé,

(4) a tevékenységével kapcsolatban keletkezett nem háztartási szemét elszállításáról,

(5) a helyiséghez tartozó üzlethomlokzat, kirakatszekrény, védő- vagy előtető, ernyős szerkezet, biztonsági berendezések karbantartásáról

25. § A bérbe adott helyiség bérlő általi átalakításához, korszerűsítéséhez, felújításához a Képviselő-testület ad hozzájárulást. A hozzájárulás nélkül a bérlő átalakítási, korszerűsítési, felújítási vagy más beruházási munkálatokat nem folytathat.

26. § A bérlő a helyiséget a bérleti jogviszony megszűnésekor az átadási állapotban és felszereltséggel köteles átadni a bérbeadónak.

27. § A bérlő a helyiségbe más személyt nem fogadhat be, bérlőtársi jogviszonyt nem létesíthet.

28. § Nem adható hozzájárulás az önkormányzati helyiség bérleti jogának másra átruházására, elcserélésére, a helyiség albérletbe adására.

16. A törvény alapján elővásárlási joggal érintett helyiségek vételárának mértéke és megfizetésének feltételei, valamint a törvény alapján elővásárlási joggal nem érintett helyiségek eladásának feltételei

29. § (1) Az Ltv. alapján elővásárlási joggal érintett helyiségek értékesítése esetén a bérbeadó köteles az elővásárlásra jogosult bérlőt az értékesítés szándékáról és az eladási árról haladéktalanul tájékoztatni azzal, hogy az elővásárlási jogával a tájékoztatás kézhez vételét követő 15 napon belül kell élnie.

(2) Amennyiben az elővásárlásra jogosult bérlő az elővásárlási jogával élni kíván, akkor erről az (1) bekezdésben foglalt határidőn belül írásban nyilatkozik

(3) Az (1) bekezdésben foglalt 15 napos határidő jogvesztő határidő.

30. § (1) Az Ltv. alapján elővásárlási joggal érintett helyiség vételárát a bérbeadó által felkért szakértő értékbecslésének megfelelően kell megállapítani.

(2) Amennyiben az elővásárlásra jogosult bérleti díj hátralékkal rendelkezik, akkor azt a helyiség vételárához hozzá kell számítani.

(3) A szerződés megkötésekor a helyiség vételárának 50 %-a egy összegben fizetendő, a fennmaradó 50 %-át a szerződés megkötését követő 1 hónapon belül kell megfizetni.

(4) A (3) bekezdésben foglalt kivétellel részletfizetés vagy vételárengedmény nem adható.

31. § Az elővásárlási joggal nem, érintett helyiség eladásának feltételei megegyeznek a Vagyonrendeletben szabályozott vagyonátruházási feltételekkel.

17. Záró rendelkezések

32. § Hatályát veszti A lakások és helyiségek bérletéről szóló 19/2017.(X.31.) önkormányzati rendelet.

33. § Ez a rendelet 2023. szeptember 29-én lép hatályba.