Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014. (IX.12.) önkormányzati rendelete

A közterület használatának szabályozásáról

Hatályos: 2014. 11. 01

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közterület használatának szabályozásáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. A RENDELET HATÁLYA


1. §


(1) E rendelet területi hatálya Szakoly község közigazgatási területének valamennyi közterületére kiterjed.

(2) Közterület az önkormányzat tulajdonában lévő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földrészlet, valamint a földrészlet és építmény közhasználatra, illetve gyalogos forgalom részére átadott része.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan magán és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, aki (amely) e rendeletben foglaltak szerint közterületet használ.

(4) Nem terjed ki a rendelet hatálya

a) a helyi vásár és hetipiac működéséről szóló önkormányzati rendelet által szabályozott árusítói tevékenységekre,

b) a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény hatálya alá tartozó rendezvények közterület használatára,

c) a törvényesen elismert egyházak és vallásfelekezetek körmeneteire,

d) a közterület filmforgatási célú használatának engedélyezésére, amelyről külön önkormányzati rendelet rendelkezik.

2. A KÖZTERÜLET HASZNÁLATA


2. §


(1) A közterületet rendeltetésének megfelelő célra – jogszabályok keretei között – bárki szabadon használhatja.

(2) Rendeltetéstől eltérő célú a közterület használata, ha a használat a közterület, vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét az e rendeletben megfogalmazott módon akadályozza.

(3) A közterület rendeltetéstől eltérő használata – kivéve a 4. §-ban meghatározott eseteket – közterület-használati szerződés alapján történik.

3. A KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI SZERZŐDÉS

A közterület-használat iránti kérelem


3. §


(1) A közterület-használati szerződés létrejöttét az írásbeli kérelem megtételével kell kezdeményezni annak, aki a közterületet rendeltetésétől eltérő célra kívánja használni.

A kérelmet a tevékenység megkezdése előtt legalább 10 nappal kell benyújtani.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, lakóhelyének, tartózkodási helyének, székhelyének és telephelyének címét, telefonszámát,

b) a kérelmező adószámát és amennyiben van bankszámlaszámát, bélyegzőjének lenyomatát,

c) a közterület-használat célját, időtartamát,

d) a közterület-használat módját, és helyének pontos meghatározását, a használni kívánt közterület m2-re kerekített nagyságát, szükség esetén helyszínrajzzal kiegészítve,

e) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (működési engedély, vállalkozói igazolvány stb.) megnevezését és számát,

f) az élelmiszerekkel kapcsolatos vendéglátó-ipari és kereskedelmi tevékenység gyakorlásához a helyi Állami és Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat és az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság hozzájárulását,

g) mutatványos tevékenység esetében az eszközök és berendezések érvényes műszaki vizsgáját bizonyító okiratot.

(3) A kérelmet Szakoly Község Polgármestere részére címezve kell benyújtani.

Közterület-használati szerződés nélkül közterületen végezhető tevékenységek


4. §


(1) Közterület-használati szerződés és díjfizetés nélkül végezhető nem rendeltetésszerű közterület-használati tevékenységek:

a) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalása,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezése,

c) a közterületen, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett közművek hibaelhárítása érdekében végzett munka,

d) üzlethomlokzat, kirakatszekrény elhelyezése, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be,

e) a tüzelőanyagok, szervezett lomtalanítás, szilárd törmelék konténerek 48 órát meg nem haladó és a közlekedést nem zavaró tárolása a közterületet használó felelősségére.

(2) Közterület-használati szerződés nélkül, polgármester által kiadott tulajdonosi hozzájárulással, díjfizetés nélkül végezhető nem rendeltetésszerű közterület-használati tevékenységek:

a) az önkormányzat saját és intézményei beruházásában végzett építési, felújítási munkálatok,

b) az önkormányzat saját és intézményei szervezésében megtartott – elsősorban sport, kulturális és ifjúsági célú – rendezvények,

c) díszfa, dísznövény ültetése és elhelyezése.

(3) Közterület-használati szerződés nélkül, polgármester által kiadott tulajdonosi hozzájárulással, díjfizetés mellett végezhető nem rendeltetésszerű közterület-használati tevékenységek:

a) tüzelőanyagok, szervezett lomtalanítás, szilárd törmelék konténerek 48 órát meghaladó, a közlekedést nem zavaró tárolása,

b) építési munkával kapcsolatos állvány, építési terület, építőanyag, törmelék elhelyezése és 48 órát meghaladó, a közlekedést nem zavaró tárolása.

(4) A (2)-(3) bekezdések szerinti közterület-használatra irányuló kérelmet a használó a tevékenység megkezdése előtt legalább 5 munkanappal köteles Szakoly Község Polgármestere részére benyújtani.

A közterület-használati szerződés alapján történő hasznosítás


5. §


(1) A közterület rendeltetéstől eltérő használata az 1. mellékletben felsorolt esetekben az Önkormányzattal kötött közterület-használati szerződés megkötése után lehetséges. A közterület-használati szerződés határozott időtartamra, legfeljebb 3 évre köthető.

(2) Közterületet rendeltetéstől eltérő használatra – kivéve a 4. §-ban meghatározott eseteket - csak érvényes közterület-használati szerződés birtokában lehet igénybe venni. A közterület-használati szerződés eredeti példányát a tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani és az ellenőrzésre jogosult személyek felhívására felmutatni.

A közterület-használati szerződés


6. §


(1) A Képviselő-testület a közterület-használatával kapcsolatos hatáskörét a jelen rendeletben foglaltak figyelembevételével a polgármester hatáskörébe ruházza át.

(2) A közterület-használati szerződés a használatba adó és a használatba vevő aláírásával egyidejűleg jön létre. A közterület használata csak ezen dokumentum birtokában kezdhető meg, illetve folytatható.

(3) A közterület-használati szerződés kötelező tartalma:

a) a használatba adó és a használatba vevő megnevezése, pontos címe,

b) a szerződés tárgyát képező közterület pontos leírása, a használatba adott terület nagysága, szükség esetén helyszínrajz,

c) a folytatott tevékenység és a kihelyezett tárgyak pontos leírása,

d) a közterület igénybevételének időtartama,

e) a használatba vevő fizetési kötelezettségének pontos leírása, és a közterület-használat díja,

f) a használatba adó és a használatba vevő jogainak és kötelezettségeinek leírása,

g) mutatványos tevékenység (körhinta, hullámvasút, dodzsem stb.) esetében a közterület-használati szerződésben 1 napi közterület-használati díj összegének megfelelő kauciót köteles a használatba vevő fizetni az általa használt terület rendeltetésszerű, tiszta, eredeti állapotban való visszaadásának fedezetéül, ha a közterület használat időtartama az egy napot meghaladja,

h) a szerződésben rögzített kikötések be nem tartása esetén alkalmazandó jogkövetkezmények,

i) a használatba vevő és használatba adó hiteles aláírása és bélyegzőjének lenyomata,

j) a közterület-használati díj mértékét és megfizetésének módját,

k) a használatba vevő azon kötelezettségének rögzítése, miszerint a használatba vevő köteles az igénybe vett területet és annak közvetlen környezetét tisztán tartani,

l) mozgóárusítás és mozgóbolti tevékenység folytatása esetén az útvonalterv.

(4) Közterület-használati szerződés nem köthető azzal a személlyel, jogi személlyel, jogi személyiség nélküli gazdasági társasággal, annak jogutódjával, illetve tulajdonosával, akinek az Önkormányzattal szemben köztartozása, vagy polgárjogi megállapodásból eredő egyéb tartozása van, a tartozások kiegyenlítéséig.

A közterület-használati díj


7. §


A közterület-használati díj a végzett tevékenységnek, a közterület-használat mértékének és időtartamának alapul vételével kerül megállapításra. Az alkalmazandó nettó díjtételeket az 1. melléklet rögzíti.

8. §


(1) Közterület-használati díj megfizetésének szabályozása:

a) Az 1 évre vagy azt meghaladó időtartamra kötött szerződés esetén a közterület-használati díj negyedéves részletekben fizetendő.

b) A szerződő felek a közterület-használati szerződés megkötésekor a közterület-használati díjnak az a) pontban leírtaktól eltérő, nagyobb részletekben történő fizetésében is megállapodhatnak.

c) Amennyiben az 1. melléklet szerinti díjszabás napi díjat állapít meg, a felek a közterület-használati díjnak az a) és b) pontban leírtaktól eltérő – a területhasználathoz igazodó – részletekben történő fizetésében is megállapodhatnak.

(2) A használatba vevő köteles a fizetési időszakot megelőzően az esedékes használati díjat a használatba adó költségvetési elszámolási számlájára, vagy Szakoly Község Önkormányzata házi pénztárába befizetni, és azt a közterület-használati szerződésen igazoltatni. A közterület-használat megkezdésének elengedhetetlen feltétele a befizetésnek a közterület-használati szerződésen történő igazolása.

Mentesség közterület-használati díj fizetése alól


9. §


(1) A 4. §-ban rögzített mentességeken kívül, az 1. melléklet figyelembevételével a közterület-használati szerződés megkötése mellett nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a) közintézményi közterület-használat esetén,

b) a sport, kulturális és ifjúsági célú, valamint a civil szervezetek által szervezett nem üzleti jellegű, közcélú rendezvények közterület-használata esetén.

(2) A polgármester egyedi esetekben a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól kérelemre részben, vagy egészében felmentést adhat, amely döntésről köteles a Képviselő-testületet az engedélyezést követő, következő testületi ülésen tájékoztatni.

4. A KÖZTERÜLET HASZNÁLATÁNAK EGYES ESETEKRE VONATKOZÓ

SZABÁLYOZÁSA


Mozgóárusítással és mozgóbolti tevékenységgel kapcsolatos szabályozás


10. §


(1) Mozgóárusítás a község egész területén folytatható.

(2) A mozgóárusítás díjának meghatározásakor minden megkezdett m2 egésznek számít.

A járművek elhelyezésével kapcsolatos szabályozás


11. §


(1) Az a jármű, melynek megengedett legnagyobb össztömege a 3.500 kg-ot meghaladja közterületen, csak közterület-használati szerződéssel tárolható. A jármű üzembentartója vagy tulajdonosa köteles a közterület-használati szerződést vagy annak másolatát a járműn jól látható és olvasható helyen (a szélvédőüveg mögött) kifüggeszteni.

(2) Közúti közlekedésre alkalmatlan járművet és roncsot (érvényes műszaki vizsgával vagy rendszámmal nem rendelkező jármű) főútvonalon, gyűjtő és lakóúton, parkolóban, valamint egyéb közterületen tárolni tilos. A jegyző a jármű elszállítására írásban kötelezi annak üzembentartóját, illetve tulajdonosát. Amennyiben a tulajdonos vagy üzembentartó a jármű elszállításáról felszólítás ellenére sem gondoskodik, a felszólítást követő 8 napon belül a járművet a jegyző elszállíttatja. A szállítással, őrzéssel, megsemmisítéssel kapcsolatos költségek a jármű tulajdonosát vagy üzembentartóját terhelik.

5. A KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI SZERZŐDÉS MEGSZŰNÉSE


12. §


(1) A közterület-használati szerződés egyoldalúan felmondható. Ebben az esetben a használatba vevő részére kérelemre másik közterületen kell biztosítani a tevékenység folytatását, a befizetett díjtétel figyelembevételével, vagy a befizetett közterület-foglalási díj arányos részét a használatba adó visszatéríti a használatba vevő részére.

(2) Amennyiben a használatba vevő a szerződésben rögzített díjfizetési határidőig nem tesz eleget befizetési kötelezettségének, a szerződést a használatba adó felmondhatja.

(3) Ha a használatba vevő a közterületet nem a szerződésben rögzített célra, vagy módon használja, a használatba adó a közterület-használati szerződést azonnal felmondhatja. A közterület-használati szerződés megszűnését követően a használatba vevő köteles a közterületen az eredeti állapotot helyreállítani és a használt területet a tulajdonos részére átadni.

6. A KÖZTERÜLET KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI SZERZŐDÉS NÉLKÜLI

HASZNÁLATÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS JOGKÖVETKEZMÉNYEI


13. §


(1) A közterületek állapotát, a közterületek rendeltetésszerű használatát állandóan, a község egész területére kiterjedően ellenőrizni kell.

(2) Az ellenőrzések során figyelemmel kell kísérni:

a) a szerződött, ill. szerződés nélküli közterület-használatokat,

b) a használt közterület tisztaságát, gondozását,

c) e rendeletben és a közterület-használati szerződésben, valamint az ide vonatkozó egyéb jogszabályokban meghatározott kötelezettségek teljesítését.

(3) Az ellenőrzési tevékenységet a Szakolyi Polgármesteri Hivatal látja el.

(4) A közterület-használat szerződés nélküli igénybevétele esetén a Szakolyi Polgármesteri Hivatal útján köteles a tevékenységét haladéktalanul megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén minden kártalanítási igény nélkül helyreállítani.

7. ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK


14. §


E rendelet alkalmazása szempontjából:

a) Közterület rendeltetésszerű használata: a közterületnek minősülő területeken közlekedés, pihenés, sportolás.

b) Közhasználatra átadott rész: olyan önkormányzati tulajdonban lévő terület, amelyet korlátozás nélkül szabadon lehet használni.

c) Közút: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület. A várakozóhely a közút tartozéka.

d) A közút területe: a közúti közlekedés céljára ténylegesen kiépített terület. A közúti űrszelvény: az útpadka külső széle, illetve kiemelt szegély esetén a kiemelt szegély belső lapjától kifelé 0,50 m-re eső vonal közötti útterület.

e) Járda: az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló része. Ahol az úttesttől nincs elkülönítve, ott az ilyen közterületből a vele határos ingatlanhoz csatlakozóan legalább 1 m széles területsávot kell járdának tekinteni. E rendelet szempontjából a gyalogutat ide kell sorolni.

f) Zöldterület: A község belterületének állandóan növényzettel fedett, más terület-felhasználási egységhez nem tartozó közhasználatú része.

g) Vendéglátás: ételek, italok készítése és eladása fogyasztóknak, felhasználóknak, viszonteladóknak, továbbá a vendéglátással összefüggő szórakoztató és egyéb szolgáltató tevékenység.

h) Jármű közterületi elhelyezése, tárolása: a közúti közlekedési szabályokon túl a jármű őrizetlenül hagyása a közforgalom előtt nyitva álló helyen.

i) Üzlet: a helyileg körülhatárolt, tartós használatra készült rendszeresen (állandó, vagy ideiglenes jelleggel) nyitva tartó értékesítő hely, amelynek kereskedelmi célú használatba vételét az építésügyi hatóság engedélyezte.

j) Reklám: Minden olyan figyelemfelhívásra alkalmas közlés, információ, amely valamely áru kelendőségének növelésére, szolgáltatás igénybevételére, vagy ennek fokozására irányul, illetve valamely vállalkozás, intézmény tevékenységét népszerűsíti.

k) Hirdetés: Valamely tény, körülmény közzététele a hirdettető érdekében.

l) Mozgóbolt: gépjárművön üzemeltetett vagy gépjárművel vontatott, működési engedéllyel rendelkező kiskereskedelmi árusító hely.

m) Mozgóárusítás: Szakoly közigazgatási területén az üzlettel rendelkező kereskedő vagy alkalmazottja, illetve megbízottja által az üzletében forgalmazott terméknek olyan eszköz (pl. kosár, tricikli, fagylaltos kocsi) segítségével történő árusítása, magával vitele, amely nem minősül mozgóboltnak.

n) Szeszes ital: gyógynövények gyógyászati jellegű szeszes kivonata, illetve ezek felhasználásával készült termék és az alacsony (1,2 térfogatszázaléknál kevesebb) alkoholtartalmú üdítőitalok kivételével minden alkoholtartalmú ital.

8. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


15. §


Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a közterület-használatára vonatkozó jogszabályok, valamint a Polgári Törvénykönyv szabályai az irányadók.

16. §


(1) Jelen rendelet 2014. november 01. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterület használatáról szóló 15/2008. (XI. 03.) önkormányzati rendelet.