Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020. (I.24.) önkormányzati rendelete

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 01. 25- 2020. 01. 26

Szakoly Község Önkormányzata

Képviselő-testületének

1/2020. (I. 24.) önkormányzati

Rendelete


A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló

2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról


Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) a következő 6/A. §-a helyébe a következő szöveg lép:


„6/A.


  1. A képviselő-testület az Önkormányzat közigazgatási területén bejelentett állandó vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a községben élő családokat lakott ingatlanonként ünnepek alkalmával természetbeni formában (különösen meleg étel, tartós élelmiszer) támogathatja.


  1. A Képviselő- testület a természetbeni támogatás odaítélése során a rászorultság vizsgálatától eltekinthet.


  1. A természetbeni támogatás mértéke 7.000,-Ft/év/lakott ingatlan.


         (4)  A támogatás megállapítása hivatalból történik.”


2. §


A Rendelet kiegészül az alábbi 6/B § - 6/G §-sal:


„6/B. §


         (1)  A képviselő-testület születési támogatást nyújt gyermekszületés esetén, mely      támogatásra jogosultság feltétele, hogy

a) legalább az egyik szülő – a gyermek születésekor és a gyermek születését közvetlenül megelőző 12 hónapban - megszakítás nélkül szakolyi állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik és ott életvitelszerűen él,

b) és a gyermek megszületésekor annak lakóhelyeként a lakcímnyilvántartásba Szakoly lakóhely kerül bejegyzésre.


         (2)  A születési támogatás összege: 50.000,- Ft, mely az önkormányzat házi   pénztárából    kerül kifizetésre.


         (3) A támogatás iránti kérelmeket, a gyermek születését követő 30 napon belül lehet benyújtani. A benyújtási határidő elmulasztása jogvesztő.


         (4) A kérelemhez csatolni kell:

             a)  gyermek születési anyakönyvi kivonatát,

             b) szülők, valamint a gyermek lakcímkártyáját.


         (5) A születési támogatás megállapításáról a polgármester dönt.


 6/C. §


          (1)  A képviselő-testület támogatást nyújt a házasulók számára, amelynek feltétele, hogy:

             a) legalább egyik házasságot kötő félnek ez az első házassága,

    b) és a házasulandók egyike a kérelem beadásakor – valamint a           házasságkötést megelőző 12 hónapban – megszakítás nélkül szakolyi         bejelentetett   lakóhellyel rendelkezik és ott életvitelszerűen él.


   (2) A házasulók támogatásának összege: 50.000,- Ft, mely az önkormányzat házi      pénztárából kerül kifizetésre.


         (3) A támogatás iránti kérelmeket, a házasságkötést követő 30 napon belül lehet        benyújtani. A benyújtási határidő elmulasztása jogvesztő.


         (4) A kérelemhez csatolni kell:

  1. házassági anyakönyvi kivonatot,
  2. a felek lakcímkártyáját.

         (5) A házasulók támogatásának megállapításáról a polgármester dönt.


6/D. §


(1) A Képviselő-testület minden év október hónapban az idősek világnapja alkalmából       

     5.000,- Ft pénzbeli támogatásban részesítheti az állandó bejelentett lakcímmel     

      rendelkező 60. életévüket betöltött vagy a tárgyévben betöltő személyeket.


(2) Az (1) bekezdés alapján a támogatás megállapítása hivatalból történik. A támogatás             megállapításáról a Képviselő-testület dönt.

(3) A Képviselő-testület támogatásban részesíti:

  1. a 90. és a 100. életév betöltése alkalmából, valamint
  2. az 50. és 60. házassági évforduló betöltése alkalmából,

az érintett időskorú szakolyi lakosokat.


(4) A (3) bekezdés a) pontja szerinti támogatás megállapítása hivatalból történik, a b)        pont szerinti támogatás az érintettek kérelme alapján kerül megállapításra. A            támogatás mértéke alkalmanként 20.000 Ft.



6/E. §


  1. Az Önkormányzat a gyermek családban történő gondozásának költségeihez való hozzájárulásként életvitelszerűen Szakoly községben lakó, és Szakoly községben állandó lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosoknak, akik óvodában, általános iskolában, középfokú oktatási intézményben, felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanulnak óvodáztatási, beiskolázási és tanulmányi támogatást állapít meg.


  1. A támogatás mértéke évente:
  1. óvodások részére, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül egyszeri 4.000.- Ft gyerekenként, aki nem részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben egyszeri 7.000.- Ft gyerekenként.
  2. általános iskolások és középiskolai tanulók részére, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül egyszeri 9.000.- Ft gyerekenként, aki nem részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben egyszeri 15.000.- Ft gyerekenként.


  1. A középfokú – és felsőfokú intézményben tanulók részére a támogatás oktatási típusonként és évfolyamonként csak egyszer állapítható meg.


  1. A felsőoktatásban tanuló lakosok – legfeljebb 23. életév betöltéséig – jövedelem vizsgálat nélküli tanulmányi támogatásának összege 20.000 Ft.


  1. A (1) bekezdés szerinti támogatás az iskolalátogatási/tanulói-hallgatói jogviszony igazolása benyújtásával igényelhető, kivéve a szakolyi köznevelési intézmények óvodásait, általános iskolásait, akik esetében az intézmények által közölt - a beiratkozott gyerekek névsorát, lakcímét és törvényes képviselőjét tartalmazó - lista képezi az igénylés alapját. A támogatás tárgyév szeptember 30. napjáig igényelhető, kivéve a felsőoktatási intézményben tanulókat, akik tárgyév október 15. napjáig nyújthatják be kérelmüket. A benyújtási határidő elmulasztása jogvesztő. Az igénylést a Szakoly Polgármesteri Hivatal által rendszeresített kérelem nyomtatványon a Szakolyi Polgármesteri Hivatalhoz kell eljuttatni.


  1. A Polgármester határozatban állapítja meg a támogatást, és október 31-ig gondoskodik a támogatás egy összegben történő kifizetéséről.



6/F. §


  1. A Gyvt. 151. § (5) bekezdésben meghatározott normatív kedvezményeken felül, gyermekétkeztetési térítési díj kedvezmény állapítható meg annak a Önkormányzat közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező, szakolyi köznevelési intézménybe felvett gyermeknek, aki a normatív kedvezményekre nem jogosult.


  1. A gyermekétkeztetés térítési díj kedvezmény mértéke: a térítési díj 50%-a.


  1. A gyermekétkeztetés térítési díj kedvezménye tárgyév december 31. napjáig állapítható meg.


  1. A gyermekétkeztetés térítési díj kedvezmény iránti igényt a Szakolyi Polgármesteri Hivatal által rendszeresített kérelem nyomtatványon a Szakolyi Polgármesteri Hivatalhoz kell eljuttatni.


  1. A térítési díj kedvezményre való jogosultság megállapításáról a polgármester dönt.


6/G. §


  1. A képviselő-testület a közfoglalkoztatás keretében megtermelt terményekből a szociálisan rászorulókat, a nyugdíjasokat, valamint a szünidei gyermekétkeztetés keretében étkező gyermekeket természetbeni támogatásban részesítheti.


  1. Az (1) bekezdésben meghatározott termények kiosztását átadás-átvételi jegyzőkönyvben kell dokumentálni.


            (3) A képviselő-testület az (1) bekezdésben foglalt hatáskörét a polgármesterre          átruházza.


3. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.



Bacskai Erzsébet sk.                                                  Dr. Lipták János sk.

     polgármester                                                                   jegyző

Mellékletek