Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

A közművesítési hozzájárulásról

Hatályos: 2015. 02. 28- 2015. 05. 04

Demecser Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 


A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed a Demecser Város közigazgatási területén lévő valamennyi közművekkel érintett ingatlan tulajdonosaira, tényleges használóira.


(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed azokra a víziközmű-hálózatokra, amelyek kiépítését Demecser Város Önkormányzata saját elhatározásából, vagy az érdekeltek együttműködésével valósítja meg.

Értelmező rendelkezések


2. §


E rendelet alkalmazásában:

a) Átlagos vízfogyasztás: mértéke lakóegységenként (lakóház, illetve lakás) 1 m3/nap

b) Érdekelt: a vízgazdálkodásról szóló 1995. LVII. törvény 1. sz. melléklet 6. pontjába meghatározott személy.

c)  Érdekeltségi egység: a külön jogszabály szerinti egy helyrajzi számmal rendelkező ingatlan vagy önálló rendeltetési egység.

Lakossági célú érdekeltségi egység: beépített vagy be nem épített ingatlan minden olyan célú használata, amely nem minősül gazdasági célú használatnak;

d)  Érdekeltségi terület: azok a területek, amelyeken Demecser Város Önkormányzata tulajdonát képező víziközmű-hálózatra rácsatlakozó ingatlanok találhatók, amelyeknek más víziközmű-hálózattal összeköttetésük még nincs.


e) Ivóvíz-bekötővezeték: a 2011. évi CCIX. törvény 2. § 11. pontjában meghatározottak.

f)    Ivóvíz-törzshálózat: a 2011. évi CCIX. törvény 2. § 12. pontjában meghatározott dolog.

g)   Közművesítési hozzájárulás: az ingatlan ivóvízzel történő ellátottságának, szennyvíz-elvezetésének kiszolgálása érdekében a víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozás engedélyezéséhez az igénylő által fizetendő pénzösszeg. 

h)  Közvetlenül érintett ingatlan: önálló helyrajzi számmal rendelkező olyan telek, amelynek a víz és szennyvízellátását biztosító törzshálózat és bekötővezetékének telekhatárig történő kiépítéséről az Önkormányzat gondoskodik. 

i)    Lakossági felhasználó: a 2011. évi CCIX. törvény 2. § 15. pontjában meghatározott felhasználó.

j)   Szennyvíz törzshálózat: a 2011. évi CCIX. törvény 2. § 19. pontjában meghatározottak.

k)  Utólagos csatlakozó: aki a víziközmű-hálózat megvalósításakor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá.

l)   Víziközmű: a 2011. évi CCIX. törvény 2. § 20. pontjában meghatározottak.

m) Víziközmű - fejlesztés: a 2011. évi CCIX. törvény 2. § 21. pontjában meghatározott fejlesztés.

n)  Víziközmű –hálózat: az 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet 1. § 43. pontjában meghatározottak.

o)   Víziközmű – szolgáltató: az 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet 1. § 44. pontjában meghatározott szolgáltató. 

Demecser Város közigazgatási területén a víziközmű szolgáltatást az Nyírségvíz Nyíregyháza és Térsége Csatornamű Zrt. látja el.

Általános rendelkezések


3. §


(1) Az Önkormányzat az általa megvalósított víziközmű-hálózat megvalósítási költségeit e rendeletben meghatározott szabályok szerint az érdekeltekre közművesítési hozzájárulás formájában áthárítja. 


(2) A fejlesztés által érintett ingatlanok tulajdonosai vagy használói közművesítési hozzájárulást kötelesek fizetni

a) az újonnan megépülő ivóvíz, szennyvíz-törzshálózat kiépítéséért vagy

b) az Önkormányzat által korábban megvalósított víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért.


(3) Nem kell közművesítési hozzájárulást fizetni:

a) meglévő bekötővezeték felújítása, karbantartása, cseréje, rekonstrukciója esetén,


b)  az önkormányzati társulásban megvalósuló víz-, és csatornahálózat, szennyvíztisztító-telep fejlesztése és kivitelezése esetén,

c) a természetes személy által saját költségen – kizárólag a víziközmű szolgáltató szakfelügyelete mellett vagy kivitelezésében - megvalósított közterületi víziközmű-hálózatra vonatkozó fejlesztés esetén, amennyiben a fejlesztés összköltsége igazolható módon (számla, stb.) több az egyébként fizetendő hozzájárulás mértékénél, ebben az esetben az Önkormányzat a különbözetet nem téríti meg,

d) az önkormányzati telekértékesítést követően, amennyiben az építési telek eladási árába a víziközmű-hálózatra történő rácsatlakozás hozzájárulásának mértéke dokumentáltan beszámításra került, és az adásvételi szerződésben rögzített kapacitási igényhez képest a tényleges kapacitás nem növekszik,

e) ha az adott érdekeltségi egység vonatkozásában a víziközmű-hálózatra történő csatlakozásért a hozzájárulást korábban megfizették és a megfizetést - hitelt érdemlően - igazolni tudják, valamint

f) azoknak a nem lakossági felhasználóknak, akik a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 69. § -ának hatálya alá tartoznak.

Közművesítési hozzájárulás


4. §


(1) A közművesítési hozzájárulás alapja vízellátás és szennyvízelvezetés esetén a lakossági célú érdekeltség egység.


(2) Lakossági célú érdekeltségi egységre vonatkozóan a közművesítési hozzájárulás mennyiségi tényezőjét 

a)     ivóvízellátás esetén: a lakóegység (lakóház, ill. lakás) átlagos vízfogyasztása, de minimum 1 m3/nap;

b)    szennyvízelvezetés esetén: a lakóegység (lakóház, ill. lakás) átlagos szennyvízkibocsátása, de minimum 1 m3/nap;   

alapján kell megállapítani.


Vízfogyasztás és a szennyvízkibocsátás esetén minden megkezdett m3 1 m3-nek számít.


(3) A lakossági közművesítési hozzájárulás összegének nagyságát a (2) bekezdésben meghatározott érdekeltségi egység mennyiségi tényezőjének és a hozzájárulás egy egységre jutó összegének szorzata adja. A hozzájárulás egy egységre jutó összegét e rendelet 3. melléklete tartalmazza.


(4) Amennyiben az ingatlanon növekszik a közüzemi ivóvíz- vagy szennyvíz – törzshálózatot igénybevevő lakóegységek száma, azt az érdekelt köteles a Polgármesteri Hivatal felé jelezni. Ebben az esetben a már meglévő és a létrejövő lakóegységek számának különbözetét a Polgármesteri Hivatal az érdekelt felé érvényesíti.

5. §


(1) A víziközmű-hálózatra történő rácsatlakozási költségeket (tervezés, kivitelezés, vízmérő felszerelés stb.) a közművesítési hozzájárulás nem tartalmazza.


(2) A víziközmű-hálózatra rácsatlakozni lakossági felhasználó esetén a jegyző által kiadott, e rendelet 1. melléklete szerinti igazolás birtokában lehet.


(4) A közművesítési hozzájárulás megfizetésével szerzett ellátási jogosultság nem személyhez, hanem az érdekeltségi egységhez kötődik, a jogosultság az új tulajdonosra, használóra átruházható.


(5) A hozzájárulást az ingatlannak - a fizetési kötelezettséget előíró határozat meghozatalának időpontjában - az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonosának, illetve az ingatlan használójának, bérlőjének kell megfizetnie, közös tulajdon esetén a tulajdoni hányadok szerint.


(6) Amennyiben a hozzájárulás költségeinek megfizetését az ingatlan használója vagy bérlője vállalja fel, úgy a bérleti, használói jogviszonyt az érdekeltnek szerződéssel igazolnia kell.

6. §


(1) A lakossági felhasználó a meglévő víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozást a Polgármesteri Hivatalnál e rendelet 2. melléklete szerinti kérelem kitöltésével és a tervezett rácsatlakozás jóváhagyott és engedélyezett műszaki tervdokumentációjának benyújtásával kezdeményezheti.


 (2) A kivitelezés megkezdése előtt szükséges az alábbi dokumentumok beszerzése:


  • az érintett ingatlan tulajdonosainak hozzájáruló nyilatkozata,
  • e rendelet 1. melléklete szerinti igazolás,
  • a közterület felbontásához közútkezelői hozzájárulás.

A közművesítési hozzájárulás megfizetésének szabályai


7.§


(1) Amennyiben az érdekelt a hozzájárulást korábban nem fizette meg, a Polgármester a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szabályai alapján – Demecser Város Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben - határozatban dönt a közművesítési hozzájárulás mértékéről és a megfizetés módjáról.


(2) Az érdekelt a hozzájárulás összegét a határozat jogerőre emelkedését követő 90 napon belül köteles megfizetni az önkormányzat költségvetési számlájára. A 90 napos határidőben történő megfizetés alól mentesül az, aki a (3) bekezdés szerinti részletfizetési kedvezményben részesül. 


(3) A polgármester - méltányosságból - maximum 12 havi kamatmentes részletfizetést engedélyezhet a kötelezett kérelmére, amelyet a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell benyújtani. A részletfizetés akkor engedélyezhető, ha a kérelmező és a vele együtt élő családtagok egy főre eső havi jövedelme nem haladja meg a mindenkori minimálbér összegét.


(4) Amennyiben a részletfizetés engedélyezésre kerül, úgy a kötelezett az első részlet megfizetését követően a jegyző által kiadott, e rendelet 1. melléklete szerinti igazolás alapján kezdeményezheti a víziközmű-hálózatra történő rácsatlakozást.


(5) Az elkészült víziközmű-hálózatra történő rácsatlakozás üzembehelyezését az érdekeltnek a víziközmű-szolgáltatónál kell kezdeményeznie.


(6) A hozzájárulás kizárólag a víziközmű fejlesztésére használható fel.


Záró rendelkezések


8. §

(1)  E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért, illetőleg a közüzemi csatornamű használatáért fizetendő legmagasabb hatósági díjak megállapításáról, a díjalkalmazás feltételeiről, és a közműves ivóvízellátás, szennyvízelvezetés helyi szabályairól szóló 18/2008. (VIII.28.) önkormányzati rendelet.

Mellékletek