Ibrány Város Önkormányzata Képviselő Testületének 22/2018(XII.11.)

Helyi építési szabályzatról és a szabályozási tervek elfogadásáról szóló 30/2008. (XII. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 12. 26- 2018. 12. 26


Ibrány Város Önkormányzat Képviselő-testületének

22/2018. (XII.11.) önkormányzati rendelete


                   Helyi építési szabályzatról és a szabályozási tervek elfogadásáról szóló

30/2008. (XII. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról




Ibrány Város Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 42. § szakaszában biztosított véleményezési jogkörében eljáró államigazgatási szervek, érintett területi és települési önkormányzatok, továbbá a Partnerségi Egyeztetési Szabályzatban nevesített partnerek véleményének kikérésével  a következőket rendeli el:




1. §




A Helyi építési szabályzatról és a szabályozási tervek elfogadásáról szóló 30/2008. (XII. 19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet.) 1.§  helyébe a következő rendelkezés lép:


„A  rendelet  hatálya  alá  tartozó  területen  területet  felhasználni, továbbá telket alakítani, épületet és más építményt ( a műtárgyakat is ide értve) tervezni, kivitelezni, építeni, felújítani, átalakítani , korszerűsíteni , bővíteni, lebontani, használni, valamint mindezekre  hatósági  engedélyt  adni  csak A környezet védelmének általános szabályairól szóló  1995. évi LIII. tv., Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló  1997. évi LXXVIII. tv. (a továbbiakban Étv) és az 1999 évi CXV. Törvényben foglalt módosítása, valamint az e törvények által meghatározott az Országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet, mely módosításra került a 36/2002 (III.7) Korm rendelettel  ( a továbbiakban OTÉK) előírásai, valamint a 2/2002 T-02/2006 törzsszámú településrendezési terv szabályozási tervei (T-2 , T-2/a, T-2/b , T-2/c, T-3)  (S-2m, S-4m, S-3m, S-1m) T-3.b-I., T-3.b-III-1, T-3.b-III-2., T-3.b-IV-1, T-3.b-IV-2, T-3.b-IV-3, T-3.b-IV-4, T-3.b-IV-5, T-3.b-IV-6, T-3.b-IV-7., T-3.b-V. és jelen Helyi Építési Szabályzat együttes figyelembe vételével szabad”




2. §


A Rendelet  6.§ (2) bekezdés b. pontja az alábbi g.) ponttal egészül ki:


Településszerkezet, terület-felhasználás

(2) ……….


b.)  A  település igazgatási  területének  beépítésre  nem  szánt  területei:


…………


„g.) Különleges, helyi sajátosságokat hordozó idegenforgalmi-turisztikai terület (Kit)”





3. §



A Rendelet  17.§ (1) bekezdésének  i) és l) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„i.) horgásztó területe (övezeti jel Kho) területein a sporthorgászathoz, halászathoz kapcsolódó építmények, pihenő, sport, kereskedelmi, vendéglátó, és szolgáltató, szálláshely szolgáltató létesítmények helyezhetők el, illetve a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakóépület is építhető. Az épületeket szabadonállóan, a terület max. 10 %-os beépítettségével kell elhelyezni, maximum 4,5 méteres építmény magassággal. A terepszint alatti építmények közül pinceszint, az építési helyen belül a beépítési százalékot meg nem haladó mértékben építhető. Önállóan, épület nélkül nem építhető

……….

……….

l.) Mezőgazdasági üzemi terület (övezeti jel Kü): az övezetbe a meglévő és újonnan létesülő mezőgazdasági üzemek (majorok) tartoznak, ahol a mezőgazdasági termékek feldolgozása, tárolása, a mezőgazdasági gépek és szállítóeszközök javítása folyik, nagyüzemi állattartás vagy mezőgazdasági illetve mezőgazdasági termeléshez szorosan kapcsolódó ipari tevékenység befogadására alkalmas. Az övezetben elhelyezhető ipari, energiaszolgáltatási és a településgazdálkodási tevékenység céljára szolgáló építmény. Az övezetben kivételesen elhelyezhető a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások, ha az adott létesítmény védelmi övezete előírásaira nem kerül sor. A keletkezett szennyvizek és hulladékok elhelyezése csak felszín feletti, vízzáró szigetelt tárolókban, műtárgyakban lehet. Az övezetben pince szint létesítése nem lehetséges. Az állattartó épületeket minden esetben vízzáró szigeteléssel kell kialakítani. Trágya tárolására alkalmas építmények, tárolók nem helyezhetőek el közelebb 100,0 méternél felszíni vízfolyások, csatornák, vízelvezető árkok partjától.”


4. §


A Rendelet az alábbi új,  23/B.§ rendelkezéssel egészül ki:


Különleges, helyi sajátosságokat hordozó idegenforgalmi-turisztikai terület

 23/B §


(1) Különleges, helyi sajátosságokat hordozó idegenforgalmi-turisztikai terület övezet előírásai (jelölése:Kit)


a.) Különleges, helyi sajátosságokat hordozó idegenforgalmi-turisztikai terület övezetén elhelyezhetők az idegenforgalomhoz, turisztikához kapcsolódó építmények, pihenő, sport, kereskedelmi, vendéglátó, és szolgáltató, szálláshely szolgáltató létesítmények helyezhetők el, illetve a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakóépület is építhető.


b.) Különleges, helyi sajátosságokat hordozó idegenforgalmi-turisztikai övezet beépítettsége nem haladhatja meg az 2 %-ot és az épületmagasság nem lehet nagyobb 4,5 m-nél. A minimálisan kialakítandó telekterület mértéke 5000 m2.”







5. §


A Rendelet  2. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.




6.§

Záró rendelkezés


  1. A rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba, és a hatálybalépést követő napon hatályát veszti.


Ibrány, 2018. december hó 10..nap






  Trencsényi Imre                                                   Bakosiné Márton Mária

                alpolgármester                                                                          jegyző






Mellékletek