Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021 (II.8.) önkormányzati rendelete

Levelek Nagyközség Önkormányzata és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2019.(X.25.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 02. 09- 2021. 02. 09

Levelek Nagyközség Önkormányzata Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 


1.§

Levelek Nagyközség Önkormányzata és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2019.(X.25.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Ör.) 2. melléklete helyébe az e rendelettel megállapított 2. melléklet lép.


2.§


E rendelet a kihirdetését követő napon lép és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.


Levelek, 2021. 02. 08.



Dr. Turóczyné Dr. Székely Anita                         Dr. Siket Sándor     

              polgármester                                               aljegyző                                                                       a távollévő Dr. Spisák Ildikó jegyző

                                                                      helyett és megbízásából


Záradék!

  A rendeletet 2021.02.08. napján kihirdettem!

                                                                     

Dr. Siket Sándor      

                                                                               aljegyző                                                                        a távollévő Dr. Spisák Ildikó jegyző

                                                                     helyett és megbízásából









ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT

Levelek Nagyközség Önkormányzata és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2019.(X.25.) önkormányzati rendelete módosításárólszóló rendelet-tervezethez


A rendelet-tervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:


Társadalmi, gazdasági hatások

A szabályozás az önkormányzat belső munkamegosztására irányuló, így annak jelentős társadalmi, gazdasági hatása nincs.


Adminisztratív terheket befolyásoló hatások

A rendelet végrehajtása a szakmai, ügyintézési és adminisztratív feladatok végrehajtásában vállalható többlet terhet nem jelent.


A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei

A szabályozás az önkormányzat belső munkamegosztására irányuló, a rendelet-módosítással egy időpontban elfogadott szociális rendelet, önkormányzati kft-vel kötendő megállapodások és szerződések, valamint az önkormányzat beszerzéseire vonatkozó belső szabályzattal való összhang miatt van szükség. A szabályozás elmaradása a szociális rendelet, a kft-vel kötendő megállapodások és szerződések valamint a beszerzések lebonyolítását tenné jogszerűtlenné.

A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek

A rendeletalkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek az  önkormányzatnál rendelkezésre állnak.


INDOKOLÁS


Levelek Nagyközség Önkormányzata és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2019.(X.25.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló rendelet-tervezethez


ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltak szerint eljárva a sportcélú létesítmények bérbe adásának helyi szabályairólszóló önkormányzati rendelet-tervezetet az alábbiak szerint indokoljuk:


A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel a Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében veszélyhelyzetet hirdetett ki.  A veszélyhelyzet fennállása alatt  a képviselő-testület

nem ülésezhet, hatáskörét a polgármester gyakorolja.

A rendelet-tervezet elkészítésénél figyelembe vettük a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásait.

RÉSZLETES INDOKOLÁS

A szabályozás az önkormányzat belső munkamegosztására irányuló, a rendelet-módosítással egy időpontban elfogadott szociális rendelet, önkormányzati kft-vel kötendő megállapodások és szerződések, valamint az önkormányzat beszerzéseire vonatkozó belső szabályzattal való összhang miatt van szükség. A szabályozás elmaradása a szociális rendelet, a kft-vel kötendő megállapodások és szerződések valamint a beszerzések lebonyolítását tenné jogszerűtlenné.

Az indokolás közzétételének szabályai


A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.

A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás nyilvánosságát jogszabályban meghatározottak szerint kell biztosítani.A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás kötelező erővel nem rendelkezik.A jogszabály értelmezésekor figyelmen kívül kell hagyni a jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás jogszabályszöveggel ellentétes részét.

Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni. A közzétételre a rendelet kihirdetését követően kerülhet sor. A közzétett indokolás a közzétételét követően nem módosítható.

Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolást – a jogszabály előkészítőjének az indokolásban kifejtett, erre vonatkozó álláspontja alapján – nem kell közzétenni, ha a jogszabályjelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható, illetvetechnikai vagy végrehajtási jellegű.A különleges jogrendben alkotható jogszabály tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.


Álláspont az indokolás közzétételéről


A rendelet előzetes hatásvizsgálatban bemutatott társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható. A javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettség összhangban vannak, a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettség nem szükséges. A rendelet elfogadására általánosan irányadó elfogadási szabályok a veszélyhelyzet időtartama alatt nem alkalmazhatóak (társadalmi egyeztetés, képviselő-testületi tárgyalás és előterjesztés).

A veszélyhelyzetben mint különleges jogrendben alkotható jogszabály tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.


Mellékletek