Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 02. 14

Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.02.14.

Tiszaeszlár Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Tiszaeszlár község közigazgatási területén temetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a mindenkor hatályos jogszabályok alapján és az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

(2) A rendelet hatálya a Tiszaeszlár Község Önkormányzata tulajdonában és fenntartásában lévő Tiszaeszlár belterület 089/1/b. hrsz.; 089/2 hrsz.; 0169 hrsz.; alatti köztemetőre terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőre, az általa felkért temetés során közreműködő személyre, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást vagy egyéb temetői munkát végző természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, valamint arra, akire nézve a temető fenntartásával, üzemeltetésével, a temető igénybevételével kapcsolatban jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

2. § (1) Köztemető létesítéséhez, bővítéséhez, részben vagy egészben történő megszüntetéséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

(2) Az önkormányzat (továbbiakban: fenntartó) a fenntartásában lévő köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatait maga látja el, a köztemető és létesítményei karbantartásáról saját alkalmazottai útján gondoskodik. A fenntartó jogosult temetkezési szolgáltatóval üzemeltetési szerződést kötni a temető és a ravatalozó működtetésére, továbbá a halottszállítási ügyelet, a halotthűtő és a virrasztás feltételeinek biztosítására.

(3) A temetkezési szolgáltatásokat erre engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók láthatják el.

3. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat számozott sorokra kell osztani. A sorokban a fenntartó számozott sírhelyeket jelöl ki.

(2) A sírhelytáblákról nyilvántartást kell vezetni.

(3) A sírbolthelyeket külön kell megjelölni és azokról sírboltkönyvet kell vezetni. A sírhelyek beosztását, számozását, megjelölését a képviselő-testület állapítja meg.

(4) A sírhelytáblákban, sírhelysorokban a temetkezést az elhalálozás sorrendjében kell végrehajtani.

(5) A fenntartó gondoskodik a temetőről készült térképen a sorok, sírhelyek állapotának feltüntetéséről. A változásokat havonta rögzíteni kell.

4. § (1) Az elhunytat az eltemetésre kötelezett az általa megjelölt temetési helyre temettetheti.

(2) A ravatalozót a temetés előtt legalább egy órával ki kell nyitni.

2. A temető fenntartásának rendje

5. § Az önkormányzat a temető fenntartása, üzemeltetése során:

a) gondoskodik a temető területén lévő utak, gyalogutak, kerítések, vízvételi hely fenntartásáról;

b) gondoskodik a temető területén lévő füves területek kaszálásáról, a fák és örökzöld növények védelméről, ápolásáról;

c) gondoskodik a munkálatok elvégzéséhez szükséges munkaeszközökről, munkaanyagokról, szerszámokról és az ezzel kapcsolatos költségek elszámolásáról;

d) gondoskodik a temető területén keletkező kommunális-, zöld-, és veszélyes hulladék elszállításáról;

e) biztosítja a ravatalozó, a technikai berendezések, a tároló helyiségek, a hűtő karbantartását, takarítását;

f) biztosítja az eltemetés és urnaelhelyezés feltételeit;

g) gondoskodik a jogszabályokban előírt nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséről.

3. A temető használatának rendje

6. § (1) A temető nyitvatartása nem korlátozott.

(2) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

(3) Járművel behajtani, közlekedni csak a fenntartó engedélyével szabad, kivéve a halottszállító járművet, amely a ravatalozóig közlekedhet, indokolt esetben engedélyt kap a sírok megközelítésére.

(4) Kutyával – kivéve a vakvezető kutyát – vagy más állattal a temető területére bemenni nem szabad.

(5) 12 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. A gyermek testi épségéért és a gyermek által esetlegesen okozott károkért a felügyeletével megbízott személy felelős.

7. § (1) A temető területén a tűzgyújtás, az avar, az elszáradt virágmaradvány elégetése tilos. A kegyeleti céllal történő gyertya- és mécsesgyújtásnál fokozott körültekintéssel kell eljárni úgy, hogy tűz ne keletkezzen. A tűzkár okozója polgári és büntetőjogi felelősséggel tartozik.

(2) A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, a síremlékeket, a bokrokat, a növényzetet, az épületet, általában bármilyen más tárgyat megrongálni vagy beszennyezni, a virágokat letépni és a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni vagy eltávolítani tilos.

(3) A vízvételi helyről csak a temetési helyek gondozásához használható térítésmentesen a víz.

(4) A temetőben munkát végző vállalkozók (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató stb.) tevékenységük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

(5) A temető területére csak kész síremlék, valamint a sírbolt vagy sírboltkeret építéséhez szükséges építőanyag vihető be. Az anyag tárolási helyét a fenntartó jelöli ki. Építési vagy bontási munkát megkezdeni csak a fenntartó hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

4. A sírgondozás szabályai

8. § (1) A temetések alkalmával vagy javítás céljából megbontott síremléket (sírkeretet) 6 napon belül eredeti állapotába vissza kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen síron tárolni nem szabad, elszállításáról a temetést megrendelő köteles gondoskodni.

(2) A temető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa stb.) szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak, növények a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

(3) A sírhely felett rendelkezni jogosult kötelezhető a szabálytalanul elhelyezett tárgyak, növények eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén a fenntartó jogosult a sírhely méreteit meghaladó növényi részek eltávolítására.

(4) A sírhelyek gondozásából keletkező szemetet a sírhelyek között tárolni tilos. Az elszáradt koszorút és virágot vagy szemetet csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre szabad tenni, az elhervadt koszorúk is csak itt bonthatók szét.

(5) A sírhely gondozása a temetési hely felett rendelkezni jogosult feladata, ennek keretében köteles a sírhely és környékének gondozásáról, gyomtalanításáról gondoskodni.

9. § (1) Tilos

a) a temetési helyen, mellette vagy mögötte a gondozáshoz használatos szerszámok, egyéb eszközök tárolása,

b) temetési helyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(2) A temetési helyek gondozása során biztosítani kell, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzéseit ne sértse, mások sírgondozási tevékenységét, az utakon való közlekedést ne akadályozza, búcsúztatás alatt a szertartást ne zavarja.

(3) A sírok gondozását körültekintően, kellő gondossággal szabad végezni oly módon, hogy azzal a szomszédos sírhelyeket ne rongálják, és ne szennyezzék be.

(4) A temetőben elhelyezett tárgyak, sírok, síremlékek megrongálásáért, esetleges eltulajdonításáért az önkormányzat felelősséggel nem tartozik.

5. A sírhelyek méretei

10. § (1) Koporsós temetés esetén a sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abba elhelyezhető legyen.

(2) A sírok egymástól lévő távolsága 60 cm, gyermek sír esetén 30 cm. A régi temetők esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni. Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó tetejének a föld felszínétől legalább 1,6 m mélyre kell kerülnie

(3) A sorok közötti távolságnak 0,6-1,0 m-nek kell lennie.

(4) Urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete általában 80 x 60 cm, mélysége legalább 1 méter.

11. § (1) A sírbolt belső hossza 220- 250 cm. A sírbolt alját és oldalfalait vízbehatolás és földnyomás ellen ki kell képezni. A sírbolt tetejét legalább 300 kg/m2 hasznos terheléssel kell számítani. A fedőlapot is ennek a teherbírásnak megfelelően kell készíteni, oly módon, hogy a sírbolt légmentesen záródjék.

(2) A sírbolt fenntartásáról annak birtokosa, a birtokos elhalálozása után pedig azok kötelesek gondoskodni, akik a birtokos rendelkezése szerint a sírboltba temetkezhetnek.

(3) Ha a sírbolt létesítője nem rendelkezett arról, hogy kik temetkezhetnek a sírboltba, annak házastársát, egyenes ági rokonait, továbbá az utóbbiak házastársait lehet benne eltemetni.

(4) Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, a fenntartó felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a sírbolt helyreállításáról.

(5) Ha a felhívás eredménytelen maradt, a fenntartó a sírbolt felett rendelkezni jogosult költségére gondoskodik a sírbolt, síremlék eltávolításáról.

6. Sírhelyek, urnasírhelyek megváltása, a megváltási díj

12. § (1) A temetési hely felett használati jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni. A sírhelyek, urnasírhelyek használata a megváltástól számítva 25 évre szól. Koporsós rátemetés esetén a használati idő az utolsó koporsós rátemetés napjától, a kettes sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év.

(2) A sírhelyek, urnasírhelyek további használati joga az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható, kivéve, ha a temető ennél rövidebb időn belül előreláthatóan megszüntetésre kerül

(3) Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.

(4) A sírhely feletti használati jog megállapítása és az elhunyt adatainak nyilvántartásba vétele céljából az urnát személyesen – temetési szertartás és temetkezési vállalkozó közreműködése nélkül – a sírba helyező hozzátartozó köteles az urna elhelyezését a fenntartónak bejelenteni.

13. § (1) A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni. A díjtételeket az 1. melléklet tartalmazza. A használati jogosultság kezdő napja a megváltási díj megfizetésének napja.

(2) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető, az újra megváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(3) Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó - a használati idő lejárta előtt - a holttest maradványokat (hamvakat) a kiürítéskor ugyanabban a temetőben, vagy másik köztemetőben levő új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

(4) A megváltatlan, elhagyott, több mint 10 éve gondozatlan sírhely esetében a sírhely újra megválthatók, ha a fenntartó hat hónap időtartamon belül legalább kétszer a weboldalán, valamint a temetőben jól látható helyen ezzel kapcsolatos hirdetményt tesz közzé és a sírokat nem váltja meg újra senki.

(5) A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik.

7. Síremlékek, sírboltok

14. § (1) A síremléket szilárd alapra kell elhelyezni. A síremlék csak a fenntartó engedélyével létesíthető.

(2) Síremléket előregyártott elemből is lehet létesíteni. Amennyiben a síremlék, sírszegély, fedlap elkészítésére a helyszínen kerül sor, a hozzátartozó köteles a területet eredeti állapotába visszaállítani.

(3) A síremléken minden esetben fel kell tüntetni az elhunyt nevét, születésének és halálának évszámát.

(4) A sírhely használati ideje alatt a sírjelet (síremléket) eltávolítani vagy arról a halott nevét törölni tilos. A felállított síremléket csak a fenntartó engedélyével lehet eltávolítani. Síremlék megsemmisítése tilos.

(5) Sírbolt csak a fenntartó hozzájárulásával építhető.

(6) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a rendelkezői minőségét a nyilvántartásba bejegyeztette.

8. Díszsírhelyek

15. § (1) Tiszaeszlár Község Önkormányzata azon elhunyt személyeknek, akik a település érdekében kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart.

(3) A díszsírhelyre – a sírnyitás és a rátemetés szabályainak megtartásával és költségeinek viselésével – az elhunyt özvegye is rátemethető.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról és ápolásáról az elhaltak hozzátartozói, ilyenek hiányában az önkormányzat köteles gondoskodni.

(5) A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját írásban kell értesíteni.

9. Záró rendelkezések

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

17. § Hatályát veszti a temetőkről és temetkezési tevékenységről szóló 1/2001. (II. 23.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 2/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

A temetési helyek használatáért fizetendő díjak

A

B

1

egyes sírhely

18.000.- Ft.

2

kettes sírhely

36.000.- Ft.

3

4