ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2006 (XI.27..) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről

Hatályos: 2007. 02. 23- 2013. 04. 14

Újfehértó Város Képviselő-testülete – élve a Magyar Köztársaság Alkotmánya 44/A. § (2) bekezdésében kapott eredeti felhatalmazással –, figyelemmel a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) 8. § (5) bekezdésében valamint 16. §‑ában foglaltakra – a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja.

I. FEJEZET

Általános rendelkezések


A rendelet hatálya

1. §

A rendelet hatálya kiterjed Újfehértó Város közigazgatási területén székhellyel rendelkező önszerveződő közösségekre, egyházakra, valamint országos szervezetek helyi, Újfehértón működő alapszervezeteire.

A rendelet célja, alapelvei

2. §

(1) Újfehértó Város Képviselő-testülete elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a településen élő vagy dolgozó állampolgárok illetőleg önszerveződő közösségeik végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a polgárok közéletbe való bevonása, a település fejlesztése és szépítése, a környezetvédelem, az arra rászorulók támogatása, a kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, oktatása, szórakozása, sportolása érdekében.

(2) E rendeletben meghatározott támogatások csak kiegészíthetik a közösségek anyagi eszközeiket, azok nem vonatkozhatnak a nagyobb hányadú működtetési költségek fedezetéül.

3. §

Az 2. §‑ban foglalt elvek megvalósítása érdekében a képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében a város anyagi lehetőségeinek függvényében - keretet állapít meg az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának céljára, s a keret felhasználásáról való döntés megfelelő előkészítése, az önszerveződő közösségek közötti esélyegyenlőség biztosítása érdekében bevezeti a pályázati rendszert, melynek feltételeit, az eljárás rendjét e rendeletében szabályozza....

Értelmező rendelkezések

4. §

E rendelet alkalmazásában

a) önszerveződő közösség az önkormányzat illetékességi területén székhellyel rendelkező olyan közösség, amelyeknek létrejötte önszervezés útján vagy jogszabály által előírt módon történt.

b) nem minősül önszerveződő közösségnek a politikai párt helyi szervezete, önkormányzati fenntartású intézmény.

c) közérdekű feladatot lát el az olyan önszerveződő közösség, amely az önkormányzat Ötv.-ben vagy más törvényben meghatározott kötelező vagy önként vállalt feladatainak ellátásában vesz részt, vagy azt segíti, illetőleg tevékenységével a polgárok helyi közéletbe való bevonását szolgálja,

d) Az önszerveződő közösség működését igazolni kell.

II. FE...JEZET

A támogatás formái

5. §

(1) Az Önkormányzat, az önszerveződő közösségek részére a támogatást természetben (civil szervezetek számára helyet biztosító önkormányzati ingatlan használatával), illetve a költségvetéséből biztosított pénzügyi alapokból biztosítja.


A megpályázható pénzalapok

6. §

(1) Az Önkormányzat évente a költségvetési rendeletében határozza meg az önszerveződő közösségek (és tehetséges fiatalok) támogatására szolgáló keretösszeget.

(2) Az Önkormányzat évente az alábbi alapokra ír ki pályázatot:

a) Sport célú tartalék:                                                a támogatási keret 15 %-a

b) Közbiztonsági Alap:                                                         a támogatási keret 5  %-a

c) Kulturális Alap:                                                     a támogatási keret 15  %-a

d) Karitatív Alap:                                                      a támogatási keret 10  %-a.

e.) Városfejlesztési Alap                                           a támogatási keret 15  %-a

f.) Önerő Alap                                                                       a támogatási keret 30  %-a.

(3) A támogatási keret 10 %-a elkülönített alapként a civil szervezetek számára helyet biztosító önkormányzati ingatlan működési költségeire  fordítandó.

Az egyes alapok támogatási területei

7. §

(1) Sport célú tartalék pályázati hányadára: Az önkormányzat támogatni kívánja azokat a közösségeket, amelyek tömegsport és versenysport színvonalának fejlesztése, az egészséges életmód népszerűsítése érdekében legalább 100 fő részvételével tervezik sportesemények, rendezvények lebonyolítását.

(2) Közbiztonsági Alap: Támogatható minden olyan szervezet, amely a lakosság biztonságérzetének, a személyi és vagyonbiztonság mértékének növekedését szolgálja.

(3) Kulturális Alap: A városi ünnepségek programjainak színvonalas lebonyolítását, városi rendezvények, egymást követő naptári napokon lebonyolított rendezvénysorozatok megszervezését és kivitelezését ezen alap keretében nyújtott támogatással ösztönzi az önkormányzat.                      

(4) Karitatív Alap: Az önkormányzat támogatja azokat az önszerveződő közösségeket, egyházakat, amelyek felvállalják a lakosság különleges törődést igénylő rétegeivel – nyugdíjasok, fogyatékkal élők, hátrányos szociális helyzetben élők - való törődést.

(5) Városfejlesztési Alap: Az önkormányzat támogatja azokat az önszerveződő közösségeket, amelyek a város szépítését, egyes városrészek rendezését, virágosítását, parkosítását felvállalják

(6) Önerő Alap: Az önkormányzat támogatni kívánja mindazon önszerveződő közösségeket, amelyek magasabb szintű pályázathoz igényelnek az önerő biztosításához szükséges támogatást, amelynek eredménye később a város hasznává válik

III. FEJEZET

A támogatások odaítélésének eljárási rendje

A pályázatok benyújtása

8. §

(1) Az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatása (a továbbiakban: pénzügyi támogatás) iránti pályázatokat írásban, az 1. számú mellékletben szereplő Pályázati Adatlap-on a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani a tárgyév március 15. napját - a pályázati időszak kezdő napja - követő 30 napon belül.

(2) A rendelet  7.§ (6) bekezdésében meghatározott alapra, a pályázat benyújtására folyamatosan – alapban szereplő támogatási kerettől függően – van lehetőség.

(3) A pályázathoz csatolni kell:

a) az önszerveződő közösség működésének igazolását

b) az önszerveződő közösség előző évi tevékenységéről szóló tájékoztatót, különös tekintettel a végzett feladatokra, elért eredményekre;

c) az önszerveződő közösség (vagy döntéshozó szerve) közgyűléséről, üléséről készült azon jegyzőkönyvet vagy határozati kivonatot, mely a pályázat benyújtására vonatkozó döntést és a megvalósítani kívánt célt tartalmazza, amennyiben a közösség belső szabályzatai ilyen testületi döntést elő írnak.

d) az önszerveződő közösség által pályázott összeg felhasználásának tervezetét, a várható költségek szerint részletezve.

e.) magasabb szintű pályázat esetén, a pályázat rövid ismertetését, költségvetését, illetve annak eredményessége esetén valószínűsíteni kell a város hasznát belőle.

(4) Amennyiben az önszerveződő közösség korábban már részesült támogatásban, a (3) bekezdés a) pontban rögzített dokumentum benyújtása mellőzhető abban az esetben, ha az előző támogatás óta eltelt időszakban e dokumentum tartalmát illető változás nem történt.



A beérkezett pályázatok véleményezése

9. §

(1) A beérkezett pályázatokat – a pályázati időszak kezdő napját követő 45. napig, a 7.§ (6) bekezdésében meghatározott alapra beérkezett pályázatokat, a beérkezést követő 30 napon belül– az illetékes szakbizottság megvizsgálja és indoklással ellátott javaslatot tesz a támogatás odaítélésére.

(2) A  Sport Alapra, a Karitatív Alapra, a Városfejlesztési Alapra és a Kulturális Alapra benyújtott pályázatokat a Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága, a Közbiztonsági Alapra benyújtott pályázatokat az Ügyrendi Bizottság, , illetve az Önerő Alapra benyújtott pályázatokat a magasabb szintű pályázat tárgya szerint illetékes Bizottság véleményezi

(3) A szakbizottságok vizsgálata különösen arra terjed ki, hogy az önszerveződő közösség tevékenysége mennyiben közérdekű, illetőleg a támogatásban részesítendő célkitűzés a közjavát mennyiben szolgálja és szakmai szempontból mennyiben megvalósítható.

(4) A szakbizottságok javaslatairól, a Polgármester a pályázati időszak kezdő napját követő 50. napig összesítő előterjesztést készít, amit a Pénzügyi Bizottság elé terjeszt véleményezésre. A Pénzügyi Bizottság az előterjesztést a pályázati időszak kezdő napját követő 60. napig véleményezi. A Pénzügyi Bizottság ülésére a szakbizottságok vezetőit tanácskozási joggal meg kell hívni. A rendelet 7.§ (6) bekezdésében meghatározott alapra beérkező pályázatokat, a beérkezést követő 30. napon belül a Pénzügyi Bizottság véleményezi.

(5) A pénzügyi bizottság vizsgálata különösen arra terjed ki, hogy

a) az önszerveződő közösség az előző évben kapott pénzügyi támogatással megfelelően elszámolt-e;

b) a támogatásban részesítendő cél megvalósításához – a támogatás esetleges összegét is figyelembe véve – rendelkezik-e a megfelelő pénzügyi és egyéb feltételekkel;

c) a támogatásban részesítendő cél megvalósítása igényli-e az önkormányzat egyéb támogatását;

d) a támogatásban részesítendő cél megvalósítása pénzügyi támogatás helyett támogatható-e más, alkalmasabb módon.

(6) A bizottságok eljárásuk előtt, a Polgármesteri Hivatal az előkészítés során köteles vizsgálni, hogy a pályázó pályázatához csatolta-e a 8. § (2) bekezdés szerinti mellékleteket. Amennyiben a pályázat benyújtása hiányosan történt, a pályázót írásban kell felhívni arra, hogy a felhívás kézbesítésétől számított 5 napon belül a hiányt pótolja. Azt a pályázatot, melynek kiegészítését a pályázó felhívás ellenére sem végzi el, elbírálás céljából nem lehet a képviselő-testület elé terjeszteni.


A pályázatok elbírálása

10. §

(1) A Pénzügyi Bizottság által véleményezett előterjesztés képviselő-testület elé terjesztéséről a polgármester gondoskodik. A képviselő-testület az előterjesztésről soron következő ülésén dönt.

(2) A pénzügyi támogatások megállapítása során a képviselő-testület előnyben részesíti azt a közérdekű feladatot ellátó önszerveződő közösséget, amely

  • kötelező önkormányzati feladatok ellátását segíti,
  • a lakosság különleges törődést igénylő rétegeit célozza meg (idősek, veszélyeztetett vagy szociálisan hátrányos helyzetű kiskorúak).

(3) A pályázatok elbírálása során a képviselő-testület dönthet úgy is, hogy pénzügyi támogatás helyett a kért támogatást más formában biztosítja, feltéve, hogy a támogatás más módja a pályázó által megjelölt cél megvalósításának támogatására alkalmas.

(4) A képviselő-testület kedvező elbírálása esetén a pénzügyi támogatás megállapításáról szóló határozatban meg kell jelölni azt is, hogy a támogatás felhasználása milyen célra történhet.

(5) A rendelet 7.§ (6) bekezdésében meghatározott alapra beérkező pályázatok esetében a magasabb szintű pályázatban megjelölt pályázati költségvetés 20%-ának megfelelő pályázati sajáterő támogatás illeti meg a pályázót, melynek nagysága nem haladhatja meg a pályázó által a magasabb szintű pályázatban megjelölt pályázati önerő nagyságát, valamint pályázatonként, a 200.000.-Ft-ot. Az illetékes szakbizottság és a Pénzügyi Bizottság véleménye alapján a Polgármester a pályázó részére előzetes támogató nyilatkozatot bocsát ki a költségvetésben meghatározott keretösszeg erejéig. A pályázati sajáterő támogatás végleges megállapítására a nyertes magasabb szintű pályázat támogatási szerződésének pályázó által történő bemutatását követő képviselő-testületi ülésen kerül sor.

11. §

A támogatásban részesülő önszerveződő közösség a kapott támogatást csak a képviselő-testület által meghatározott, vagy a magasabb szintű pályázati támogatási szerződésben meghatározott célra használhatja fel. A támogatás eltérő célra történő felhasználása csak akkor lehetséges, ha ehhez a képviselő-testület előzőleg – az illetékes szakbizottság és a pénzügyi bizottság véleményének kikérése után – hozzájárult.


12. §

 Nem részesíthető pénzügyi támogatásban az az önszerveződő közösség

a) amely az előző évben kapott pénzügyi támogatással nem megfelelően számolt el;

b) az előző évben kapott támogatást – a képviselő-testület előzetes hozzájárulása nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használta fel.

IV.FEJEZET


A támogatás kifizetése és felhasználásának elszámolása


13. §

A támogatások kifizetésének módját, a képviselő testület a támogatást odaítélő határozatában köteles megjelölni.


14. §

(1) A támogatások felhasználásáról a támogatott szervezetek a felhasználást követő 15 napon belül, de legkésőbb a felhasználás évét követő január 15. napjáig kötelesek elszámolni.

(2) A képviselő-testület által megállapított pénzügyi támogatás folyósítására, felhasználására és elszámolására vonatkozóan a Polgármesteri Hivatal  a támogatott önszerveződő közösséggel - a 2.sz melléklet szerinti - szerződést köt.


15. §

A tárgyévi elszámolások elfogadásáról – Pénzügyi Bizottság véleményének figyelembe vételével – a Képviselő-testület a 14.§ (1) bekezdésében megjelölt határidőt követő hónap soron következő testületi ülésén dönt.

Egyéb rendelkezések

16. §

(1) Az önszerveződő közösségek részére megállapított pénzügyi támogatás összegét valamint annak célját az önkormányzat hivatalos lapjában közzé kell tenni.

(2) Ugyancsak közzé kell tenni azt, hogy a kapott támogatással az önszerveződő közösség e rendelet előírásainak megfelelően számolt-e el, s a felhasználás milyen célra történt.

(3) A közzétételről a polgármester gondoskodik. A közzététel határideje a 15. § szerinti döntést követően megjelenő lapszám.

V.FEJEZET

Záró rendelkezések


A rendelet hatálybalépésére vonatkozó rendelkezések


17. §

(1) E rendelet Újfehértó Város Önkormányzata és intézményei 2007. évi költségvetését megállapító rendelet kihirdetésének napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg, hatályát veszti a 4/2004. (II.05.) VKT rendelet, valamint a 8/2006.(III.16.) VKT rendelet 1.§-3.§. közötti szövegrésze.