Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017. (I. 10.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 18/2012. (VII. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 01. 11

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017. (I. 10.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 18/2012. (VII. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2017.01.11.

Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 132. §. (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 8a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 18/2012. (VII.26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) a következő 7/E. § - al egészül ki:" (1) Az önkormányzat a házi segítségnyújtás szociális alapellátás intézményi térítési díjához térítési díj kiegészítést biztosít - a kiegészítés jogerős megállapítása esetén a kérelem benyújtásának napjától a házi segítségnyújtás szolgáltatás igénybevételének idejére, de legfeljebb tárgyév végéig - azon személy részére, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

a) Újfehértón bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen a bejelentett lakóhelyen él, és

b) házi segítségnyújtás szociális alapellátásban részesül, továbbá

c) a háztartásban – egyedül élő esetén is - az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át nem haladja meg.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) jövedelemnyilatkozatokat,

b) a jövedelemnyilatkozatokban feltüntetett jövedelmek valódiságának igazolására szolgáló iratot,

c) a házi segítségnyújtás szociális alapszolgáltatás igénybevételét igazoló szolgáltatóval megkötött ellátási szerződést.

(3) Az (1) bekezdés szerinti támogatás ugyanazon háztartáson belül több jogosultnak is megállapítható, amennyiben kérelmező az (1) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltételeknek megfelel.

(4) Az (1) bekezdés szerinti házi segítségnyújtást kiegészítő támogatás havi rendszerességgel nyújtott támogatás, mely mértéke – az (5) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - - az intézményi térítési óra díj 300-Ft összeget meghaladó része, de legfeljebb 200-Ft/ellátási óra/fő.

(5) Az (1) bekezdés szerinti kiegészítő támogatást a jogosult hetente legfeljebb öt ellátási órára veheti igénybe.

(6) A támogatás a jogosult részére természetbeni ellátásként kerül megállapításra, melyet az önkormányzat a szolgáltatóval kötött megállapodás alapján biztosít.

(7) A szolgáltató a tárgyhót követő napon a térítési díj és az ellátási napok számáról adatot szolgáltat az önkormányzat részére.

(8) Az (1) bekezdés szerint támogatás igénybevétele iránti kérelmet az erre kialakított formanyomtatványon a Polgármesteri Hivatalban a kérelmező nyújthatja be.

(9) A kedvezmény megállapítása esetén a jogosult köteles 15 napon belül bejelenteni, ha

a) a háztartás jövedelmi, vagyoni viszonyaiban változás következett be,

b) házi segítségnyújtás alapszolgáltatás igénybevétele megszűnik,

c) bejelentett lakóhelye megváltozik.

(10) A megállapított támogatást a változás bekövetkezése hónapjának utolsó napjával meg kell szüntetni, ha a jogosult:

a) más településre költözött,

b) a rendeletben előírt feltételek valamelyikének nem felel meg,

c) elhunyt.

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és és az azt követő napon hatályát veszti.