Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (III. 20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 1/2013 (I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 21- 2024. 03. 21

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (III. 20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 1/2013 (I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.03.21.

Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában, és a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés j) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2013 (I.31.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 8. § (1) bekezdés 15. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A képviselő-testület hatáskörébe tartoznak az alábbi döntések értékhatártól függetlenül.)

„15. a hatáskörrel rendelkező szerv döntése szerint a vagyonhasznosítási jogügyletek, a nem intézményi célú ingatlanok bérleti szerződései megkötésére, ”

(2) Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2013 (I.31.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 8. § (1) bekezdése a következő 16–18. ponttal egészül ki:

(A képviselő-testület hatáskörébe tartoznak az alábbi döntések értékhatártól függetlenül.)

„16. a biztosítási szerződések megkötése,
17. a vagyonelem, vagy vagyonösszesség - a továbbiakban együtt: vagyon - könyvszerinti értékétől függetlenül a vagyon bármely jogcímen történő hasznosítása, továbbá a vagyon tulajdonjogának átruházása,
18. minden vagyonnal kapcsolatos döntés, amelyet e rendelet nem utal más szerv hatáskörébe.”

2. § Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2013 (I.31.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 12. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A forgalmi érték megállapítására a Polgármesteri Hivatal értékbecslése akkor tekinthető irányadónak, ha azt a képviselő-testület is jóváhagyta. Ennek hiányában a rendelkezési jog jogosultja, az ingatlan értékét ingatlanforgalmi értékbecslővel állapíttatja meg.”

3. § Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2013 (I.31.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (1) Ha a vagyonról az önkormányzat vagy valamely szerve, intézménye javára térítésmentesen lemondtak, ezt a lemondásban megnevezett elfogadhatja feltéve, hogy a felajánlott vagyon per- és tehermentes, a felajánlással a jogosult az ingatlan 1/1 tulajdoni hányadát szerzi meg és az elfogadásról nyilatkozó képes az azzal járó kötelezettségek teljesítésére.

(2) Ellenérték fejében felajánlott vagyont az (1) bekezdésben foglalt feltételek teljesülése esetén lehet megszerezni.

(3) Az ellenérték nélkül felajánlott vagyon és az ellenérték fejében felajánlott vagyon elfogadásához is, értékhatártól függetlenül, szükség van a képviselő-testület előzetes jóváhagyására.

(4) Amennyiben az ellenértékért felajánlott vagyon nem felel meg az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek az ajánlatot a képviselő-testület elé terjesztés mellőzésével a polgármester köteles elutasítani. A polgármester döntéséről a döntést követő ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.

(5) A költségvetési szervek által szerzett vagyon az Önkormányzat tulajdonába és a szerző intézmény használatába kerül.”

4. § Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2013 (I.31.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. § (1) Vagyon elővásárlási jogáról, értékhatártól függetlenül, a képviselő-testület minősített többségű határozatával dönt.

(2) Elővásárlási jog akkor gyakorolható, ha az érintett ingatlan az ingatlan 1/1 tulajdoni hányada szerezhető meg.

(3) Amennyiben az elővásárlási joggal érintett vagyon nem felel meg a (2) bekezdésben meghatározott feltételeknek, a polgármester - a képviselő-testület elé terjesztés mellőzésével köteles lemondani a vagyon elővásárlási jogáról. A polgármester döntéséről a döntést követő ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.”

5. § Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló ÚJFEHÉRTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2013 (I.31.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 19. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A vagyonkezelőnek tulajdonosi hozzájárulást kell beszereznie a vagyonkezelési tevékenység körében felmerülő bármely hatósági engedélyhez kötött tevékenységhez. A tulajdonosi hozzájárulást a képviselő-testület jogosult megadni. Nem terjed ki a tulajdonosi hozzájárulás beszerzésének kötelezettsége az azonnali veszélyelhárítást szolgáló, de egyébként hozzájáruláshoz kötött tevékenységre. Az így elvégzett tevékenységet és annak indoklását a tulajdonosnak 15 napon belül jelenteni kell. A vagyonkezelő tulajdonosi hozzájárulás nélkül adhat be kérelmet elvi hatósági engedély, szakhatósági hozzájárulás, állásfoglalás iránt.”

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.