Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete

a helyi települési támogatásokról szóló 19/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 05- 2024. 03. 05

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete

a helyi települési támogatásokról szóló 19/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.03.05.

Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő – testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A helyi települési támogatásokról szóló 19/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Kérelemre gyógyszertámogatásra jogosult a kérelem benyújtásának napjától tárgyév december 31. napjáig,)

„a) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 550 %-át, egyedül élő esetén a 650 %-át nem haladja meg, és”

(2) A helyi települési támogatásokról szóló 19/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A támogatás mértéke havonta 5.000 forint.”

2. § A helyi települési támogatásokról szóló 19/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelet 3. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Kérelemre lakásfenntartási támogatásra jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 550 % - át nem haladja meg, a háztartás egyik tagjának sincs vagyona, és a háztartás egyik tagja sem részesül a lakhatási kiadások csökkentését szolgáló egyéb szociális ellátásban.

(2) A lakásfenntartási támogatás havi rendszerességgel nyújtott támogatás, mely havonta 5.000 forint összegben, a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy évre kerül megállapításra.”

3. § (1) A helyi települési támogatásokról szóló 19/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Kérelemre születési támogatásra jogosult az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a gyermeke megszületését megelőzően legalább hat hónapon keresztül megszakítás nélkül Újfehértón életvitelszerűen él, a gyermekét a háztartásában neveli, és a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 1100 %-át nem haladja meg.”

(2) A helyi települési támogatásokról szóló 19/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A támogatás mértéke gyermekenként egységesen egyszeri 60.000 forint.”

4. § A helyi települési támogatásokról szóló 19/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelet 11. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Eseti rendkívüli települési támogatásként alkalmanként 10.000 forintra jogosult, akiknek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 550 %-át, egyedül élő esetén 650 %-át nem haladja meg, ha

a) a háztartásában a kérelem benyújtását megelőzően három hónapon belül kórházi kezelésben, otthonápolásban, vagy szakellátásban részesült,

b) a háztartásában élők valamelyikének a kérelem benyújtását megelőző három hónapon belül a munkanélkülisége következett be,

c) a lakáshasználat jogát ténylegesen elvesztette,

d) hajléktalanná vált,

e) egyedülálló vagy egyedülélő, és szabadságvesztés büntetéséből a kérelem benyújtását megelőző egy hónapnál nem régebben történt az elbocsátása,

f) a háztartásában élő gyermeke tizennégy egymást követő napot meghaladó, de hatvan napot nem meghaladó kórházi kezelésre szorul, vagy a gyermek betegsége miatt a szülő harminc egymást követő napot meghaladó táppénzt vesz igénybe,

g) a kérelmező, vagy a háztartásában életvitelszerűen élő gyermeke társadalombiztosítási szerv által nem finanszírozott gyógyászati segédeszköz használatára szorul és közgyógyellátásra nem jogosult,

h) az adósság miatt kikapcsolt közüzemi szolgáltatás ismételt üzembe helyezésére került sor a háztartásában.

(2) Eseti rendkívüli települési támogatásként alkalmanként 30.000 forintra jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 850 %-át, ha a kérelem benyújtását megelőző hatvan napon belül elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott.

(3) Eseti rendkívüli települési támogatásként alkalmanként 200.000 forintra jogosult, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének a 750 %-át nem haladja meg, ha

a) az életvitelszerű lakhatását biztosító ingatlant elemi kár lakhatatlanná tette,

b) elemi kárral összefüggésben súlyos vagy életveszélyes sérüléssel járó balesetet szenvedett,

c) bűncselekménnyel összefüggésben súlyos vagy életveszélyes sérülés érte,

d) a háztartásában élő gyermeke hatvan egymást követő napot meghaladó kórházi kezelésre szorul, és a gyermek hazatérését követően további terápiás kezelése indokolt. ”

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.