Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokról szóló 20/2017. (XI.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 01

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.01.
a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokról szóló 20/2017. (XI.16.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A képviselő - testület a 13/2023. (VII. 21.) önkormányzati rendelettel hatályon kívül helyezte a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló 21/2014 (XII.19.), és a Köztisztaságról szóló 34/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletet, továbbá az előterjesztő javaslatot tett a hulladékkezelési közszolgáltatásról és a köztisztaságról szóló 9/2007 (II.23.) önkormányzati rendeletet hatályon kívül helyezésére is. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokról szóló 20/2017. (XI.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET ugyanakkor a hivatkozott, hatályát vesztett, vagy hatályon kívül helyezésre javasolt magatartásokra hivatkozik köztisztaság fenntartásával kapcsolatos közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások kapcsán. Fenti okok miatt indokolt a hatályos jogszabályok közötti összhang megteremtése, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokról szóló helyi rendelet nem tartalmazhat olyan hivatkozást, ami nem hatályos jogszabályra vonatkozik, vagy hatályos jogszabályban kötelezettségként meg nem határozott magatartást szankciónál, ezért indokolt a rendelet módosítása. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokról szóló helyi rendelet tagolása mindemellett nem felel meg a jogalkotás általános követelményeinek, ezért technikai pontosítások végrehajtása is indokolt, első sorban a jogszabály szerkezete, felépítése, és az abban szerepeltetett egyes hivatkozások kapcsán.
A fentiek mellett a a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 10/2023. (VII. 21.) önkormányzati rendelettel, és a vásárok és piacok rendjéről szóló 20/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelettel való összhang megteremtését is szolgálja a tervezet.
A szabályozás várható következményei, és az előzetes hatásvizsgálat eredménye az alábbiak szerint összegezhető.
A tervezett jogszabály társadalmi hatása, hogy a vonatkozó szabályozásnak megfelelően megalkotott helyi rendelet alkalmazására kerülhet sor.
Közvetlen gazdasági, költségvetési hatása a jogalkotásnak nem mutatható ki.
Környezeti és egészségi következményekkel a jogszabály módosítás kapcsán nem kell számolni.
A jogalkotási folyamattal szükségképpen együtt járó hivatali előkészítő munkafolyamatokat meghaladó további adminisztratív terheket a jogszabály nem eredményez.
A jogalkotás elmaradása azt eredményezné, hogy a szabályozás nem igazodna egyéb hatályos helyi rendeletekhez.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek, erőforrások a rendelkezésre állnak.
Az előterjesztő álláspontja szerint a javasolt szabályozás az európai uniós jogból eredő kötelezettségekkel összhangban van, és azt Európai Unió intézményeivel és tagállamaival nem kell egyeztetni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A bevezető rész aktualizálása.
A 2. §-hoz
A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás meghatározását, és hatáskör átruházására vonatkozó rendelkezést pontosítja.
A 3. §-hoz
A közterületek tisztán tartásáról, és az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedésekről szóló jogszabályban foglalt egyes magatartások szankcionálását tartalmazza, a korábbi gyakorlathoz is igazodva.
A 4. §-hoz
A vásárok és piacok rendjéről szóló önkormányzati rendeletben foglalt, egyes kötelező magatartásokhoz rendelt szankciókat tartalmazza.
Az 5. §-hoz
A temetkezésre vonatkozó helyi rendeletben foglalt egyes általános magatartási szabályok megsértésének szankcionálását teszi lehetővé.
A 6. §-hoz
Hatályvesztésre vonatkozó rendelkezés, a rendelet helyes szerkezeti felépítése, és egyes meghaladottá vált rendelkezések kiiktatása érdekében.
A 7. §-hoz
Hatálybalépésre vonatkozó rendelkezés.