Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2024. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő – testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 1/2013 (I.31.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 06. 28

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2024. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.06.28.
Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő – testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 1/2013 (I.31.) önkormányzati rendelete módosításáról
Általános indokolás
Önkormányzati képviselői indítványra a Képviselő – testület a 200/2024 (VI.21.) határozatával döntést hozott a vagyonrendelet módosításáról, egyes hatáskörök átruházása érdekében.
E hatáskörök átruházását tartalmazza a rendelet - tervezet.
A hatályos vagyonrendelet 16. § -a indokolatlan korlátozást állapít meg az Önkormányzat részére az elővásárlási jog gyakorlása kapcsán, tekintettel arra, hogy lehetséges olyan helyzet, amikor az Önkormányzat érdekében állhat az elővásárlási jog gyakorlása akkor is, ha az nem eredményezi az ingatlan egészére vonatkozó tulajdonjog megszerzését. A hivatkozott rendelkezésben foglalt hatásköri szabályozás szintén indokolatlan, tekintettel arra, hogy a vagyonrendelet 8. § (1) bekezdése rendelkezik ide vonatkozó szabályozásról, mely szerint a képviselő-testület hatáskörébe tartozik – többek között – értékhatártól függetlenül vagyon tulajdonjogának vagy egyéb hasznosítási jogának megszerzése, mely az elővásárlási jog gyakorlásával történő tulajdonszerzésre is vonatkozik.
A fenti okok miatt a rendeletmódosítás a vagyonrendelet 16. § (1) – (3) bekezdéseinek hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.
A rendelet keretében nem kerül sor a rendelet teljes körű felülvizsgálatára, a módosítás csak a hatáskörök átruházását és kisebb terjedelmű további módosítást tartalmaz.
A szabályozás várható következményei, és az előzetes hatásvizsgálat eredménye az alábbiak szerint összegezhető.
A tervezett jogszabály társadalmi hatása, hogy vagyoni ügyekben a testületi működéssel járó időveszteség nélkül születhet döntés.
Közvetlen gazdasági, költségvetési hatása a jogalkotásnak nem mutatható ki.
Környezeti és egészségi következményekkel a jogszabály módosítás kapcsán nem kell számolni.
A jogalkotási folyamattal szükségképpen együtt járó hivatali előkészítő munkafolyamatokat meghaladó további adminisztratív terheket a jogszabály nem eredményez.
A jogalkotás elmaradása azt eredményezné, hogy továbbra is jelentős időveszteséggel, és indokolatlanul bürokratikus módon történne a vagyoni ügyekkel kapcsolatos döntéshozatal.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek, erőforrások a rendelkezésre állnak.
Az előterjesztő álláspontja szerint a javasolt szabályozás az európai uniós jogból eredő kötelezettségekkel összhangban van, és azt az Európai Unió intézményeivel és tagállamaival nem kell egyeztetni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A polgármester döntési jogkörébe tartozó egyes ügycsoportok megjelölése.
A 2. §-hoz
A rendeletalkotást megelőző szabályozás, és az elővásárlási joggal kapcsolatos rendelkezés hatályon kívül helyezése.
A 3. §-hoz
Hatálybalépéssel kapcsolatos rendelkezés.